Hyppää pääsisältöön
Kuva
Punaisia omenia omenapuun latvassa
Pääsisältö

Omenien poiminta omenatarhalta

Omenatarhan omenat ovat auki ja omenia saa poimia tarhalta 15.8. alkaen. Huomioithan, että eri omenalajikkeet kypsyvät eri aikaan, ja maistathan lajikkeita ja tarkistat kypsyyden ennen omenoiden keräämistä. Jätäthän raa'at omenat keräämättä. Omenia saa kerätä syötäväksi omaan käyttöön, joten ethän rohmua kaikkia kypsiä omenoita itsellesi.


Rantaraitin tuntumassa oleva (sijainti karttapalvelussa) Survon omenatarha perustettiin vuonna 2002 silloisen Jyväskylän teknisen palvelukeskuksen viettäessä 90-vuotisjuhliaan. Palvelukeskuksen henkilökunta istutti kahden hehtaarin kokoiselle tarha-alueelle kaikkiaan 564 omenapuuta. Vuonna 2016 jatkettiin samoilla linjoilla, kun kaupunkirakenteen toimialan liikenne- ja viheralueiden palvelualueen henkilöstö istutti noin 200 uutta omena- ja 28 päärynäpuun tainta Vihervuoden kunniaksi.

Survon omenatarhan tehtävänä on tuottaa silmäniloa, virkistystä sekä syksyisin omenamaistiaisia kaupungin asukkaille. Survon omenatarhaan on valittu Jyväskylän ilmastoon sopivia lajikkeita. Satoa tuottavista omenapuista 362 on hyötypuita, loput erilaisia koristeomenapuita. Syötäviä omenoita tuottavia lajikkeita on 35 ja koristeeksi tarkoitettuja 14. Vuonna 2016 istutettiin vain hyötypuita.

Vanhemmat omenapuut tuottavat jo hedelmiä, uusien satokautta joudutaan vielä odottamaan useita vuosia. Omenoita voi käydä syömässä paikan päällä ja kerätä pieniä määriä kotiin vietäväksi.

Paljon eri lajikkeita

Satoa tuottaviin omenapuihin on kiinnitetty nimikyltit. Kesäomenat on merkitty keltaisin, syysomenat punaisin ja talviomenat sinisin kyltein. Osa puista on ilman nimikylttiä, koska niiden lajiketta ei ole määritetty.

Omenapuut lajitellaan sadon kypsymisajan mukaan kesä-, syys- ja talvilajikkeisiin. Kesälajikkeet kerätään kypsinä ja ne säilyvät hyvinä 1-2 viikkoa poiminnan jälkeen. Syyslajikkeet kerätään myös kypsinä ja ne säilyvät 1-2 kuukautta viileässä. Talviomenat kerätään puoliraakoina ensimmäisten pakkasten jälkeen ja ne kypsyvät vasta viileävarastoinnin aikana, myöhäisimmät vasta vuodenvaihteen jälkeen.

Kesälajikkeita Survossa kasvaa 11, runsaammin ’Lepaan Melonia’, ’Tsaarin Kilpeä’ ja ’Snyggiä’. Muita lajikkeita on yksittäisiä kappaleita. Syyslajikkeita on myös 11, lukumääräisesti yleisimpinä ’Ananaskaneli’, ’Grenman’ ja ’Keltakaneli’ . Talvilajikkeita on 7, joista runsaammin ’Anisovkaa’, ’Hibernalia’ ja ’Lepaan Liereää’. Käytävien reunoille on istutettu koristeomenapuita, jotka kaunistavat aluetta kukinnalla ja värikkäillä pikkuomenilla.

Kaikki alueelle istutetut satoikäiset, syötävät lajikkeet voi halutessaan tarkistaa oheisesta taulukosta (pdf). Poimintakypsien omenien löytämiseksi voi tulostaa kartan, johon on merkitty eri lajikkeiden sijainnit alueella.

Omenatarhan pohjoisosan kartta (pdf)

Omenatarhan eteläosan kartta (pdf)

Keväällä omenatarhaa koristavat Kuokkalan koulun oppilaiden istuttamat narsissit, joita ei ole tarkoitettu poimittaviksi.

Omenatarhan alueella voi liikkua vapaasti. Koirien kanssa alueelle voi tulla muulloin, paitsi satokaudella, jolloin koiran tuonti aidatuille alueille on kielletty.

Maistuvia omenahetkiä!

Omenatarhan hoito on ympärivuotista

Keväällä omenapuiden oksia leikataan, jotta puut pysyvät matalina ja omenoita on helppo poimia suoraan maasta käsin. Myös helposti repeäviä tai liian tiheästi kasvavia oksia poistetaan, jotta jäljelle jääville oksille saadaan riittävästi kasvutilaa.

Viime vuosina omenankehrääjäkoin toukat ovat tehneet puihin seittipalloja, joiden sisällä ne syövät omenapuut lehdistä paljaaksi. Varhaiskevätruiskutus parafiiniöljyllä on osoittautunut tepsiväksi ja ympäristöystävälliseksi torjuntakeinoksi, joka on nyt otettu osaksi Survonkin omenatarhan kevättöitä.

Omenatarha lannoitetaan vuosittain alkukesäisin. Puiden alustoilta poistetaan rikkakasvit pari kertaa kesässä, jotta omenapuiden juuristo saa kasvaa ilman muiden kasvien kilpailua.

Omenatarhan alueen nurmea niitetään säännöllisesti, mutta se saa kasvaa hieman korkeampana kuin hoidetuissa puistoissa.

Syksyllä varisseet lehdet ja omenapudokkaat poistetaan niissä talvehtivien tautien vähentämiseksi. Omenatarhan lohkojen suuret portit suljetaan ja aitojen ulkopuolelle jäävät puut kiedotaan jänisverkkoihin jänistuhojen estämiseksi.

Talvella omenatarhan portit ovat lukittuina. Muuna aikana alueella voi liikkua vapaasti. Koirien kanssa alueelle voi tulla muulloin, paitsi satokaudella, jolloin koiran tuonti aitojen sisäpuolelle on kielletty. Koirat on pidettävä kytkettynä aina alueella liikuttaessa.