Suoraan sisältöön

Esiopetus

Oikeus maksuttomaan esiopetukseen on kuusivuotiailla ja pidennetyn oppivelvollisuuden piirissä olevilla viisivuotiailla lapsilla. Lisäksi oikeus saada maksutonta esiopetusta koskee niitä seitsemänvuotiaita, joiden perusopetuksen aloittamista on lykätty vuodella. Esiopetuksessa noudatetaan koulujen toiminta-aikoja kuitenkin siten, että se päättyy aina 31.5. mennessä. Esiopetuksen kesto on vähintään 700 tuntia vuodessa ja noin neljä tuntia päivässä. Esiopetusta annetaan Jyväskylässä päiväkodeissa.

Jyväskylän esiopetuksessa noudatetaan seuraavia asiakirjoja, suunnitelmia ja ohjeita:
Esiopetuksen oppilashuolto ja psykologipalvelut:

Esiopetuksen toiminta-ajat lukuvuonna 2015 - 2016 (11.8.2015 - 31.5.2016)

Syyslukukausi 11.8.2015 - 18.12.2015
- Syysloma 12.10.2015. - 18.10.2015 (vko 42)
- Joululoma 19.12.2015 - 6.1.2016

Kevätlukukausi 7.1.2016 - 31.5.2016
- Talviloma 29.2.2016. - 6.3.2016 (vko 9)

Esiopetukseen hakeminen kunnallisessa ja yksityisessä päivähoidossa

Esiopetuksen hakuaika oli 26.1.2015 - 6.2.2015. Perheet ovat saaneet päätöksen esiopetuspaikasta valitsemallansa tavalla joko kirjeitse tai sähköisellä tiedoksiannolla 10.4.2015 mennessä.

Kaikkiin Jyväskylän esiopetuspaikkoihin haetaan varhaiskasvatuksen nettisivuilla olevalla sähköisellä hakemuksella, johon pääsee tästä. Jos mahdollisuutta sähköiseen asiointiin ei ole, niin tulostettava lomake löytyy täältä. Lomaketta saa myös päiväkodeista ja Varhaiskasvatuspalvelujen palvelukeskuksesta ja sen voi myös palauttaa niihin.

Esiopetuspaikat

Esiopetusta järjestetään alueittain seuraavissa kunnallisissa päiväkodeissa: Halssila (Aittorinteen, Aittorinteen Lokki-ryhmä ja Halssilan päiväkoti, Huhtasuo (Huhtasuon, Kangasvuoren ja Pupuhuhdan päiväkoti), Keljonkangas (Keljonkankaan ja Neulaskankaan päiväkoti), Keltinmäki-Myllyjärvi (Keltinmäen, Kultalakin, Kultasiiven ja Myllytuvan päiväkoti), Keskusta (Honkaharjun, Mäki-Matin, Nisulan, Päivärinteen ja Tapiolan päiväkoti), Korpilahti (Kultaniityn päiväkoti), Kortepohja-Kypärämäki (Kortepohjan, Kortesuon ja Kypärämäen päiväkoti), Kuokkala (Kuokkalan, Nenäinniemen, Pohjanlammen, Onnimannin, Ristikiven, Ristonmaan, Sivutaskun, Taikalampun ja Tikan päiväkoti), Lohikoski- Mannila (Lahjaharjun ja Mannilan päiväkoti), Palokka-Puuppola (Haukkamäen, Jokelan, Kirrin, Luhtisen, Norolan, Pappilanvuoren, Puuppolan, Ritoniemen ja Ritoniityn päiväkoti), Säynätsalo (Aallokon ja Säynätsalon päiväkoti), Tikkakoski-Nyrölä (Liinalammen ja Luonetjärven esiopetus), Tikkala-Kuohu-Vesanka (Tikkalan, Kuohun ja Vesangan päiväkoti), Vaajakoski-Jyskä (Haapaniemen, Janakan, Kotimäen, Linnan, Tammirinteen, Vaajakosken ja Väinölän päiväkoti).

Ruotsinkielinen esiopetus järjestetään Onnimannin päiväkodissa.

Mikäli lapsi tarvitsee esiopetuksen lisäksi päivähoitopaikan, sitä voi hakea samalla hakemuksella. Uusien hakijoiden tulee toimittaa tulotiedot viimeistään syyskuun kolmanteen päivään mennessä. Lisätietoa päivähoitomaksusta täältä. Pelkkään esiopetukseen haettaessa hakemukseen ei tarvitse liittää tulotietoja.

Esiopetus yksityisessä päivähoidossa

Sivistyslautakunnan (24.4.2012) tekemän päätöksen mukaisesti esiopetusta voidaan ostaa niiltä yksityisiltä päiväkodeilta, joiden esiopetussuunnitelmat on hyväksytty. Esiopetus on perheille maksutonta ja yksityisille palveluntuottajille maksetaan esiopetuksesta vuosittain vahvistettu ostopalveluhinta. Yksityisiltä palveluntuottajilta ostettavan esiopetuksen tulee perustua valtakunnallisiin esiopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin sekä hyväksyttyyn esiopetusta antavan yksityisen päiväkodin sijaintikunnan esiopetussuunnitelmaan. Ostettavan esiopetuksen tulee vastata sitä tasoa, jota edellytetään vastaavalta kunnalliselta toiminnalta. Sivistyslautakunta on (24.4.2014) hyväksynyt yksityisiltä päiväkodeilta ostettavan esiopetuksen hinnan.

Yksityiset esiopetuksen tuottajat löytyvät Klemmarista.

Lisätietoja voi kysyä päiväkodeista ja varhaiskasvatuspalveluiden palvelukeskuksesta.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2015