Suoraan sisältöön

Kulttuuriluotsit

Kulttuuriluotsit ovat Jyväskylän kaupungin kouluttamia vapaaehtoisia kulttuuritarjontaan perehtyneitä vertaisohjaajia, jonka kuka tahansa voi pyytää seuraksi eri kulttuurikohteisiin. Luotsit toimivat kanssakulkijoina museoissa, taidenäyttelyssä, teatterissa, musiikkiesityksissä tai muualla lähiympäristössä.

Kulttuuriluotsitoiminta on tarkoitettu aivan kaikille, myös ikäihmisille ja erityistä tukea tarvitseville. Luotsi voi luotsata joko yksityisen henkilön, pienen ryhmän tai vaikkapa palvelutalon asukkaan henkilökohtaisen avustajan kerta. Tarvittaessa luotsi voi tulla hakemaan luotsattavan myös kotoa.

Kulttuuriluotsien palvelut perustuvat vapaaehtoisuuteen. Luotsin kanssa pääsee museoihin ilmaiseksi, muihin luotsauskohteisiin pääsymaksun saa mahdollisesti alennettuun hintaan. Luotsit eivät kuitenkaan ole oppaita, vaan vapaaehtoisia maallikoita, joita koskevat vapaaehtoistoiminnan periaatteet.

Miten tilaat kulttuuriluotsin?

Kulttuuriluotsin voit tilata puhelimitse numerosta 050 338 1114.

Voit miettiä etukäteen kohteen, johon haluaisit luotsin kanssa lähteä. Halutessasi saat myös neuvoja ja vinkkejä kulttuuriluotsikoordinaattorilta. Kulttuurikäynnin yksityiskohdat sekä erityistoiveet käydään yhdessä läpi tilausta tehdessäsi.

► Palveluhenkilöstö huomio! Vinkkejä kulttuurikäynnin onnistumiseksi löydät täältä: Ohjeet kulttuuriluotsin tilaamiseen.

Mihin kulttuuriluotsin kanssa voi mennä?

Luotsit ovat tutustuneet eri kulttuurikohteisiin. Tässä mainittujen paikkojen lisäksi luotsin voi kysyä kaveriksi muihinkin kohteisiin, tapahtumiin tai esityksiin. Myös eri taidelajeihin erikoistuneet tanssi- ja elokuvaluotsit ovat käytettävissä.

Kulttuuriluotsien luotsauskohteet:

Hyvinvointia kulttuurista

Taide-elämykset ja kulttuuriharrastukset tuovat hyvinvointia ja kulttuuriluotsitoiminnan idea onkin mahdollistaa näihin osallistuminen kaikille. Vapaaehtoistoiminnalla voidaan kohentaa myös ikääntyneiden, laitoksissa asuvien ja muiden erityistä tukea tarvitsevien henkilöiden elämänlaatua.

Miten mukaan toimintaan?

Ota yhteyttä koordinaattoriin sähköpostilla tai tule juttelemaan. Seuraava peruskurssi järjestetään tammikuussa 2018, mutta jo sitä ennen voit tavata kultttuuriluotseja esimerkiksi Perjantaiporinoissa Jyväskylän taidemuseossa tai messuilla. Tapahtumia voit seurata Luotsitapahtumia-nettisvulla tai Kulttuuriluotsit Jyväskylä Facebook -sivulla. Voit tulla mukaan toimintaan myös esimerkiksi pyytämällä kulttuuriluotsin kaveriksi johonkin tapahtumaan tai kohteeseen.

Tilaukset ja tiedustelut:

Kulttuuriluotsikoordinaattori Hanne Laitinen, hannemari.laitinen(at)jkl.fi, p. 050 338 1114
Liity kulttuuri-info sähköpostilistalle saadaksesi menovinkkejä suoraan sähköpostiisi: hannemari.laitinen(at)jkl.fi