Suoraan sisältöön
Jyväskylän kaupunki > Kirjasto ja kulttuuri > Kulttuuriaitta

Lasten- ja nuortenkulttuurikeskus Kulttuuriaitta toimii seudullisesti yhdeksän kunnan alueella. Kulttuuriaittaan kuuluvat Jyväskylä, Muurame, Hankasalmi, Toivakka, Uurainen, Laukaa, Petäjävesi, Multia ja Keuruu.

Kulttuuriaitta
Jyväskylän kaupunki/ Kulttuuripalvelut
Käynti: Vapaudenkatu 39-41, 4. kerros
Posti: PL 341, 40100 Jyväskylä

Koordinaattori
Marjo Tiainen-Niemistö
p. 014 266 4048 / 040 736 4328

Suunnittelija
Johanna Rossi
p. 014 266 4046 / 040 707 2146

Kulttuuriyhdysopettaja

Paula Ohranen (ma-ti)
p. 014 266 4047 / 050 590 1045

Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@jkl.fi

Kulttuuriaitta

Tervetuloa kulttuuriaitan sivuille. Kulttuuriaitta on Jyväskylän, Muuramen, Hankasalmen, Toivakan, Uuraisten, Laukaan, Petäjäveden, Keuruun ja Multian alueella toimiva lasten- ja nuortenkulttuurikeskus. Lue lisää Kulttuuriaitasta »

Ajankohtaista

Kulttuuriaitasta toivotetaan kaikille lämmintä ja kaunista kesää. Lomailemme 19.6.-24.7. välisenä aikana. Iloisiin palaamisiin!
Kulttuuriaitan toimisto löytyy kirjastotalosta, osoite: Vapaudenkatu 39-41, 4. kerros

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI JA KULTTUURIAITTA PERUSTAJAJÄSENENÄ UUDESSA LIITOSSA

Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto perustettiin Espoossa 19.5. Liiton tarkoituksena on edistää ammattimaisesti toimivien lasten- ja nuortenkulttuurikeskusten toimintaedellytyksiä ja vahvistaa lastenkulttuurin osaamista Suomessa. Liiton kotipaikka on Tampere.

Liittoon kuuluu perustamisvaiheessa neljätoista jäsentä, ja liiton hallituksen puheenjohtajana aloitti Porin lastenkulttuurikeskuksen johtaja, Tat Päivi Setälä. Perustajajäsenet ovat kaikki Lastenkulttuurikeskusten verkoston jäseniä. Verkosto on perustettu vuonna 2003 opetus- ja kulttuuriministeriön aloitteesta, vuodet 2003-2014 se toimi nimellä Lastenkulttuurikeskusten verkosto Taikalamppu.

Jyväskylän kaupungin koordinoima, seudullisesti toimiva Lasten- ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitta on ollut verkoston jäsen sen perustamisesta alkaen. Kulttuuriaitan koordinaattori Marjo Tiainen-Niemistö on mukana uuden liiton ensimmäisessä hallituksessa.

LEIJA LENSI HUHTASUON HAMMASHOITOLAAN!

Huhtasuon hammashoitolan seinällä lentää tästä lähtien leija! Huhtasuon Iltapäiväkerhon nuoret taiteilijat ovat kevään aikana loihtineet hampilääkärille menijöiden iloksi jännitystä lieventävää värikästä taidetta. Päällimmäiseksi teemaksi nousee keveys ja ystävyys.

Seinämaalausprojektia olivat ohjaamassa taiteilijat Johanna Juvonen ja Biagio Rosa. Projekti järjestettiin Kulttuuriaittayhteistyönä Hyvinvointia Huhtasuolle -hankkeen ja Jyvälän iltapäiväkerhotoiminnan kanssa.

TAIDETTA KAIKEN IKÄÄ!

TERVETULOA KULTTUURIAITAN YHTEISTYÖVERKOSTON KEVÄÄN TAPAAMISEEN
Torstai 7.5.15 klo 12.00 – 15.00, Nikolainkulma, Nikolainsali (Jyväskylä, Asemakatu 6)
Ilmoittautuminen: marjo.tiainen-niemisto@jkl.fi (vielä muutama mahtuu mukaan)

Esittelyssä Vantaan TaiKaVa -hanke sekä Jyväskylässä toteutettu ikäkaarihanke Arjen Sankarit.
Keskustelua vetää Huhtasuon päiväkodin johtaja Saija Riihinen (JKL).

Klo 12.00 Tervetuloa: Koordinaattori Marjo Tiainen-Niemistö
Musiikkiesitys: Loiskis -trio ja Ilona Lehtoranta sekä Pikku-Marja -nukke.

klo 12.15 TaiKaVa- taidekasvattajat varhaiskasvatuksessa
Reeli Karimäki, Lastenkulttuurin ja kulttuurituotannon päällikkö, Vantaan kaupunki, Lasten ja nuorten taidetalo Pessi. Kaksivuotisessa kokeilussa kymmeneen vantaalaiseen päiväkotiin on palkattu taidepedagogi, jonka tehtävänä on tuoda toimintaan uudenlaisia keinoja ja menetelmiä lasten kasvun, kehityksen ja oppimisen tueksi!
http://www.vantaa.fi/opetus_ja_kasvatus/paivahoito/toiminnan_ja_palvelujen_kehittaminen/hankkeet/taidepedagogit

Klo 13.00 Kahvikupposet kouraan

klo 13.15 Arjen sankarit -tarinoita elämän matkalta
Kulttuuriaitan Ikäkaarihanke toteutettiin vuonna 2014. Osallistujina päiväkotien lapsia sekä päiväkeskuksen vanhuksia Huhtasuolla ja Kypärämäessä. Hankkeen suunnittelijana ja ohjaajana toiminut taiteilijatyöryhmä esittelee Arjen sankareiden toteutusta ja tuloksia! Nukketeatteritaiteilija Ilona Lehtoranta, medianomi Sisko Vähämäki ja näyttelijä, muusikko Markus Petsalo.

Klo 14.30 Keskustelua ja yhteenveto

Vapaa pääsy!

KULTTUURIAITTA ON MYÖS TAITEILIJAPANKKI


Kulttuuriaitta ylläpitää taiteilijapankkia, joka on erikoistunut tallettamaan lasten ja nuorten kanssa työskennelleiden hyvien taideohjaajien tietoja. Pankkiholveista löytyy eri taidelajien osaajia ja niitä voi käydä tutkimassa kaikki toimijat kun tulee tarve saada käyntiin taidetyöpaja lasten tai nuorten kanssa. Sivuilta löytyy myös valmiita työpajasisältöjä, joita taiteilijat ovat suunnitelleet ja toteuttaneet.

Tervetuloa taidemenetelmien palvelupankkiin!

http://www3.jkl.fi/kulttuuri/aitta/taiteilijapankki/

KULTTUURIAITAN KEVÄT

Taidetyöpajat ovat yhä suositumpi tapaa opettaa ja innostaa lapsia ja nuoria kulttuurin pariin. Ohjaamiskompetenssia omaavat taiteilijat muodostavatkin uuden, lisääntyvässä määrin käytetyn ammattikunnan. Kulttuuriaitta ylläpitää lasten ja nuorten kanssa työskentelevistä taidetyöpajaohjaajista tietopankkia, jonne on kevään kunniaksi saatu mukaan taas uusia taiteilijoita: http://www3.jkl.fi/kulttuuri/aitta/taiteilijapankki/

Hyvä esimerkki pitkäjänteisestä lasten ohjaamisesta ovat kuvataiteilijat Johanna Juvonen ja Biagio Rosa, jotka työskentelevät neljässä Kulttuuriaittakunnassa kevään aikana. Hankasalmella perehdytään suosittuun kahvimaalaukseen ja Petäjävedellä lapset toteuttavat uuteen päiväkotiin itse ideoimansa petäjäaiheisen puuteoksen! Jyväskylässä Huhtasuon terveysasema saa jälleen uutta ilmettä kun taiteilijaparivaljakko auttaa iltapäiväkerholaisia toteuttamaan omaan hammashoitolaan piristävän seinämaalauksen.

Keuruulla tuore Kulttuuriportaat - suunnitelma testataan ensimmäistä kertaa koko laajuudessaan tänä keväänä. Tarjolla on vaikuttava kattaus eri taidelajeja, työpajojen, esitysten ja konserttien muodossa. Laukaassa ja Uuraisilla toimintakevättä maustaa teatteri. Laukaassa on tiedossa runsaasti kokeilevaa nukketeatteria kun kaikki nelosluokkalaiset tutustuvat keppinukkien liikutteluun oikeissa lavasteissa. Uuraisilla on tavoitteena juurruttaa teatteriretket pysyväksi osaksi kulttuuriopetusta. Tänä keväänä kaikki eskarit sekä 1.-2. -luokkien oppilaat matkaavatkin Jyväskylän kaupunginteatterin Viiru ja Pesonen -esitykseen.

Jean Sibelius on juhlavuoden kunniaksi itseoikeutettu vieras vähintään joka kouluun Kulttuuriaitan kautta jaettavan kauniin Soiva Metsä -kirjan muodossa. Lasten Keskuksen kustantaman kirjan on kirjoittanut ja kuvittanut Katri Kirkkopelto.

Lastenkulttuuri ja taidetoiminta vahvistuu alueella edelleen yhdessä tehden. Tärkeänä tavoitteena on saada kulttuurikasvatussuunnitelmat myös entistä vahvemmin osaksi tulevaa, uutta opetussuunnitelmaa.

KULTTUURIOPETUSSUUNNITELMAT KAIKKIIN SUOMEN KUNTIIN!

Kymmenesosa Suomen kunnista on ottanut käyttöön perusopetuksen kulttuuriopetuksen suunnitelman. Näissä kunnissa lapset ja nuoret pääsevät tasavertaisesti tutustumaan kulttuuriin, kulttuuriperintöön ja taiteeseen sekä osallistumaan itse kulttuurin tuottamiseen.

Kulttuuriaittakunnista kulttuuriopetussuunnitelmat ovat käytössä Jyväskylässä, Muuramessa, Petäjävedellä, Hankasalmella, Uuraisilla, Toivakassa ja Keuruulla. Kulttuuriaitan Voltti -pilottiprojekti toteutetaan Laukaassa kevään 2015 aikana.

Kulttuurivoltti-hankkeessa tuotetaan opasmateriaali ja järjestetään koulutusta perusopetuksen kulttuurikasvatussuunnitelmien tekemiseen ja käyttöönottoon kaikissa Suomen kunnissa vuosina 2015–2016.

Kulttuurivoltti-hanke toteuttaa opetus- ja kulttuuriministeriön Lastenkulttuuripoliittista ohjelmaedotusta (2014). Hankkeen päätoteuttajat ovat Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ja Lastenkulttuurikeskusten verkosto.

Lisätietoja: http://www.kulttuuriperintokasvatus.fi/kulttuurivoltti/

Lisää Kulttuuriaitan tapahtumia löydät täältä

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2015 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta