Suoraan sisältöön
Jyväskylän kaupunki > Kirjasto ja kulttuuri > Kulttuuriaitta

Lasten- ja nuortenkulttuurikeskus Kulttuuriaitta toimii seudullisesti seitsemän kunnan alueella. Kulttuuriaittaan kuuluvat Jyväskylä, Muurame, Hankasalmi, Toivakka, Uurainen, Laukaa, Petäjävesi, Multia ja Keuruu.

Kulttuuriaitta
Jyväskylän kaupunki/ Kulttuuripalvelut
Käynti: Matarankatu 6 (2. krs), Jyväskylä
Posti: PL 341, 40100 Jyväskylä

Koordinaattori
Marjo Tiainen-Niemistö
p. 014 266 4048 / 040 736 4328

Suunnittelija
Johanna Rossi
p. 014 266 4046 / 040 707 2146

Kulttuuriyhdysopettaja

Paula Ohranen (ma-ti)
p. 014 266 4047 / 050 590 1045

Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@jkl.fi

Ajankohtaista

KULTTUURIAITAN PIHAPIIRIIN LISÄÄ VÄKEÄ!

Kulttuuriaitan toiminta-alue on vuoden 2014 alusta jälleen laajentunut kun Keuruu ja Multia ovat hypänneet kelkkaan mukaan! Yhdessä Petäjäveden kanssa ne muodostavat aktiivisen Kulttuurikoplan, jonka yhtenä tavoitteena on lastenkulttuurin pitkäjänteinen suunnittelu ja kehittämien. Kulttuuriaitta- yhteistyö antaa lisää mahdollisuuksia kierrättää parhaita ideoita ja osaamista, laajentaa taiteilijaverkostoa ja työpajaohjelmaa sekä jakaa tietoa ja kokemuksia. Uudet kunnat antavat myös lisäpotkua koko alueen yhteistyölle.

Käy kurkkaamassa Keuruun Kulttuurimajakkaa sekä varhaiskasvatuksen ja perusasteen ja Kulttuuriportaat- suunnitelmaa tästä linkistä:
http://www.keuruu.fi/asukkaat/liikunta-ja-vapaa-aika/kulttuuri-vapaa-aika/kulttuurimajakka

ARJEN SANKARUUTTA JA TARINOITA ELÄMÄN MATKALTA

Kulttuuriaitta vastaa Arjen sankarit -projektista, joka on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Jyväskylän kaupungin kulttuuripalveluiden hallinnoima hanke. Kevään 2014 aikana toteutetaan pilottiosuus, jossa on mukana neljätoista 5-6 -vuotiasta lasta Huhtasuon päiväkodista ja neljätoista senioria Huhtasuon päiväkeskuksesta. Tavoitteena on kehittää osallistavia taiteellisen toiminnan tapoja, siirtää kulttuuriperintöä ja edistää vuorovaikutusta eri ikäpolvien välillä.

Kevään aikana kerätään lasten ja ikääntyneiden arjen tarinoita, joiden innoittamina valmistetaan neljä eri esitystä draaman, musiikin ja nukketeatterin keinoin. Esityksistä muokataan dvd-tallenne, jonka jokainen osallistuja saa itselleen.

Hankkeen taiteilijat: nukketeatteritaiteilija Ilona Lehtoranta, näyttelijä ja muusikko Markus Petsalo ja medianomi Sisko Vähämäki
Lisätietoja: ilona.lehtoranta@jkl.fi

”Me ollaan sankareita elämän, ihan jokainen” (J.Karjalainen)


KULTTUURIPOLUN VARRELTA LÖYTYY KARHUJA, KEIJUJA, KATUTANSSIA JA OMA ITSE

Hankasalmella kevään Kulttuuripolku vie eskarilaiset ja koululaiset mitä moninaisimpiin maisemiin. Polun alussa tanssitaan karhujen ja keijujen kanssa, käydään afrikkalaisessa savimajassa kuuntelemassa tarinoita ja käytetään omaa kehoa soittimena. Polun edetessä tutkitaan elokuvia taikalampun valossa ja valmistetaan toisenlainen omakuva. Lopuksi päädytään kaupunkilaisiin katutanssitunnelmiin ja itseilmaisuun draaman keinoin. Kulttuuripolun kulkijat tulevat matkallaan näin tutummiksi paitsi eri taidelajien myös oman itsensä kanssa.

http://www.jyvaskyla.fi/kulttuuri/aitta/toiminta/hankasalmi

SATUSETÄ VIERAILEE MUURAMEN KOULUISSA

Muuramen koulujen Kulttuurikello-ohjelma pyörähti tammikuussa käyntiin. Kellon teemana on tänä keväänä koko kansan satusetä Topelius, jonka tuotantoa lähestytään eri taiteenalojen näkökulmasta.

Hauskoissa työpajoissa Olipa kerran, Satuseikkailu, Satujen sankarit sekä Lapsuuteni satuhahmot oppilaat voivat sukeltaa tarinoihin ja vaikkapa muuttaa tai jatkaa niitä omien ideoiden pohjalta. Kansalliset satuaarteet tulevat näin taas tutummiksi ja saavat uutta väriä kerrontaansa.


UUSI MENETELMÄOPAS ILMESTYNYT!

Kulttuuriaitalta on ilmestynyt uusi mediaväkivaltaa käsittelevä menetelmäopas ”Musta on siistii kun luut murskaantuu”. Yläkoulun oppilaiden kanssa työskenteleville opettajille ja ohjaajille suunnatussa oppaassa kerrottujen harjoitteiden avulla voi rakentaa yhden tai useamman oppitunnin, joilla käsitellään väkivaltaa mediassa. Opas on lisätty Taikalamppu-verkoston nettisivuille ja se on katseltavissa sekä ladattavissa täältä. Sivustolta löytyy myös paljon muita kiinnostavia menetelmäoppaita eri kohderyhmille - käy tutustumassa lisää Taikalamppu-verkoston sivuilla!

Jos haluat tilata painetun oppaan, se on tilattavissa toimistoltamme maksutta osoitteesta: johanna.rossi@jkl.fi


LAPSEN OIKEUKSIEN PÄIVÄN VALTAKUNNALLINEN TEMPAUS

Lapset askartelivat naamioita päättäjille

Valtakunnallinen lastenkulttuurikeskusten verkosto Taikalamppu käynnisti tänä syksynä tempauksen lapsen oikeuksien päivän kunniaksi. Tempaukseen osallistui Taikalamppu-verkostoon kuuluvat lastenkulttuurikeskukset ympäri Suomea, mukaan lukien Kulttuuriaitta. Kaikissa lastenkulttuurikeskuksissa organisoitiin työpajoja, joissa lapset askartelivat puolinaamioita eri materiaaleista ja kirjoittivat korttitervehdyksiä kansanedustajille sekän oman paikkakunnan päättäjille.


Aino Elola ja Emiliano Espinosa luovuttamassa naamioita kulttuurijohtaja Mari Aholaiselle ja kansalaisopiston rehtori Sini Louhivuorelle. Kuva: Darja Zaitsev
Naamioiden ja tervehdysten tarkoituksena oli saada lasten oma ääni kuuluviin sekä muistuttaa päättäjiä lapsen oikeuksista ja niiden tärkeydestä. Tempauksessa askarreltiin juuri puolinaamiot, koska tarkoituksena oli antaa aikuiselle mahdollisuus tarkastella hetken maailmaa lapsen silmin. Naamion läpi katsottuna aukeaa lapsen näkökulma.

Keskiviikkona 20.11.2013 järjestettiin Helsingissä Eduskuntatalolla tilaisuus, jossa lapset luovuttivat askartelemansa naamiot kansanedustajille. Tilaisuuteen saapui 65 kansanedustajaa vastaanottamaan omat uniikit tervehdyksensä lapsilta. Kansanedustajat olivat otettuja ja jopa liikuttuneita lasten tervehdyksistä. Joukossa olivat mm. ministerit Paavo Arhinmäki, Henna Virkkunen ja Pia Viitanen. Paavo Arhinmäki piti tilaisuudessa puheen, jossa hän korosti kulttuurin merkitystä lapsille. Lue tempauksesta ja tilaisuudesta lisää täältä

Myös Jyväskylässä päättäjiä muistettiin

Kulttuuriaitta kutsui tempaukseen mukaan myös Mannerheimin Lastensuojeluliiton Järvi-Suomen Piirin, jonka Laukaan kirkonkylän iltapäivätoiminnan lapset askartelivat puolinaamiot ja kirjoittivat korttitervehdykset Jyväskylän päättäjille. Naamiot luovutettiin tiistaina 19.11. Jyväskylässä, Taidemuseo Holvissa, kulttuurijohtaja Mari Aholaiselle ja Jyväskylän kansalaisopiston rehtori Sini Louhivuorelle, jotka toimittivat naamiot edelleen päättäjille. Lasten tekemät naamiotervehdykset menivät mm. kaupunginjohtaja Markku Anderssonille, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Pauli Partaselle ja kaupunginhallituksen puheenjohtaja Riitta Mäkiselle. Lue MLL:n laatima tiedote täältä

Yhteistyössä mm.:

Jyväskylän yliopiston Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitos
Jyväskylän yliopiston musiikin laitos
Jyväskylän yliopiston Varhaiskasvatuksen laitos
Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitos
Jyväskylän ammattikorkeakoulu
Humanistinen ammattikorkeakoulu, Jyväskylän yksikkö

Jyväskylän ammattiopisto
Jyväskylän kuvataidekoulu
Jyväskylän käsityökoulu
Jyväskylän tanssiopisto
Muuramen kuvataidekoulu
Puulan Seutuopisto/ taidekoulu
Jyväskylän kansalaisopisto (Taiteen perusopetus / sanataide, kuvataide, musiikki ja teatteri)

Alvar Aalto -museo
Jyväskylän taidemuseo
Keski-Suomen museo
Suomen käsityön museo
Jyväskylän kaupunginteatteri
Jyväskylä Sinfonia
Keski-Suomen elokuvakeskus
Kulttuuriklubi Siperia
Sointukulku
Lastenmusiikkiorkesteri Loiskis
Käsityö- ja taidetalo Villa Mathilda
Nuorten Keski-Suomi
Sanataideyhdistys Rapina
Jyväskylän seudun Perhe-hanke, MLL
Jyväskylän kansannäyttämö, Teatteri Miilu

Jyväskylän kaupunginkirjasto - Keski-Suomen maakuntakirjasto
Hankasalmen kirjasto
Toivakan kirjasto
Uuraisten kirjasto

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2014 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta