Suoraan sisältöön
Jyväskylän kaupunki > Kirjasto ja kulttuuri > Kulttuuriaitta

Lasten- ja nuortenkulttuurikeskus Kulttuuriaitta toimii seudullisesti yhdeksän kunnan alueella. Kulttuuriaittaan kuuluvat Jyväskylä, Muurame, Hankasalmi, Toivakka, Uurainen, Laukaa, Petäjävesi, Multia ja Keuruu.

Kulttuuriaitta
Jyväskylän kaupunki/ Kulttuuripalvelut
Käynti: Matarankatu 6 (2. krs), Jyväskylä
Posti: PL 341, 40100 Jyväskylä

Koordinaattori
Marjo Tiainen-Niemistö
p. 014 266 4048 / 040 736 4328

Suunnittelija
Johanna Rossi
p. 014 266 4046 / 040 707 2146

Kulttuuriyhdysopettaja

Paula Ohranen (ma-ti)
p. 014 266 4047 / 050 590 1045

Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@jkl.fi

Kulttuuriaitta

Tervetuloa kulttuuriaitan sivuille. Kulttuuriaitta on Jyväskylän, Muuramen, Hankasalmen, Toivakan, Uuraisten, Laukaan, Petäjäveden, Keuruun ja Multian alueella toimiva lasten- ja nuortenkulttuurikeskus. Lue lisää Kulttuuriaitasta »

Ajankohtaista

TAIDETTA KAIKEN IKÄÄ!

TERVETULOA KULTTUURIAITAN YHTEISTYÖVERKOSTON KEVÄÄN TAPAAMISEEN
Torstai 7.5.15 klo 12.00 – 15.00, Nikolainkulma, Nikolainsali (Jyväskylä, Asemakatu 6)
Ilmoittautuminen 30.4. mennessä marjo.tiainen-niemisto@jkl.fi

Esittelyssä Vantaan TaiKaVa -hanke sekä Jyväskylässä toteutettu ikäkaarihanke Arjen Sankarit.
Keskustelua vetää Huhtasuon päiväkodin johtaja Saija Riihinen (JKL).

Klo 12.00 Tervetuloa: Koordinaattori Marjo Tiainen-Niemistö
Musiikkiesitys: Loiskis -trio ja Ilona Lehtoranta sekä Pikku-Marja -nukke.

klo 12.15 TaiKaVa- taidekasvattajat varhaiskasvatuksessa
Reeli Karimäki, Lastenkulttuurin ja kulttuurituotannon päällikkö, Vantaan kaupunki, Lasten ja nuorten taidetalo Pessi. Kaksivuotisessa kokeilussa kymmeneen vantaalaiseen päiväkotiin on palkattu taidepedagogi, jonka tehtävänä on tuoda toimintaan uudenlaisia keinoja ja menetelmiä lasten kasvun, kehityksen ja oppimisen tueksi!
http://www.vantaa.fi/opetus_ja_kasvatus/paivahoito/toiminnan_ja_palvelujen_kehittaminen/hankkeet/taidepedagogit

Klo 13.00 Kahvikupposet kouraan

klo 13.15 Arjen sankarit -tarinoita elämän matkalta
Kulttuuriaitan Ikäkaarihanke toteutettiin vuonna 2014. Osallistujina päiväkotien lapsia sekä päiväkeskuksen vanhuksia Huhtasuolla ja Kypärämäessä. Hankkeen suunnittelijana ja ohjaajana toiminut taiteilijatyöryhmä esittelee Arjen sankareiden toteutusta ja tuloksia! Nukketeatteritaiteilija Ilona Lehtoranta, medianomi Sisko Vähämäki ja näyttelijä, muusikko Markus Petsalo.

Klo 14.30 Keskustelua ja yhteenveto

Vapaa pääsy!

KULTTUURIAITTA ON MYÖS TAITEILIJAPANKKI


Kulttuuriaitta ylläpitää taiteilijapankkia, joka on erikoistunut tallettamaan lasten ja nuorten kanssa työskennelleiden hyvien taideohjaajien tietoja. Pankkiholveista löytyy eri taidelajien osaajia ja niitä voi käydä tutkimassa kaikki toimijat kun tulee tarve saada käyntiin taidetyöpaja lasten tai nuorten kanssa. Sivuilta löytyy myös valmiita työpajasisältöjä, joita taiteilijat ovat suunnitelleet ja toteuttaneet.

Tervetuloa taidemenetelmien palvelupankkiin!

http://www3.jkl.fi/kulttuuri/aitta/taiteilijapankki/KULTTUURIAITAN KEVÄT

Taidetyöpajat ovat yhä suositumpi tapaa opettaa ja innostaa lapsia ja nuoria kulttuurin pariin. Ohjaamiskompetenssia omaavat taiteilijat muodostavatkin uuden, lisääntyvässä määrin käytetyn ammattikunnan. Kulttuuriaitta ylläpitää lasten ja nuorten kanssa työskentelevistä taidetyöpajaohjaajista tietopankkia, jonne on kevään kunniaksi saatu mukaan taas uusia taiteilijoita: http://www3.jkl.fi/kulttuuri/aitta/taiteilijapankki/

Hyvä esimerkki pitkäjänteisestä lasten ohjaamisesta ovat kuvataiteilijat Johanna Juvonen ja Biagio Rosa, jotka työskentelevät neljässä Kulttuuriaittakunnassa kevään aikana. Hankasalmella perehdytään suosittuun kahvimaalaukseen ja Petäjävedellä lapset toteuttavat uuteen päiväkotiin itse ideoimansa petäjäaiheisen puuteoksen! Jyväskylässä Huhtasuon terveysasema saa jälleen uutta ilmettä kun taiteilijaparivaljakko auttaa iltapäiväkerholaisia toteuttamaan omaan hammashoitolaan piristävän seinämaalauksen.

Keuruulla tuore Kulttuuriportaat - suunnitelma testataan ensimmäistä kertaa koko laajuudessaan tänä keväänä. Tarjolla on vaikuttava kattaus eri taidelajeja, työpajojen, esitysten ja konserttien muodossa. Laukaassa ja Uuraisilla toimintakevättä maustaa teatteri. Laukaassa on tiedossa runsaasti kokeilevaa nukketeatteria kun kaikki nelosluokkalaiset tutustuvat keppinukkien liikutteluun oikeissa lavasteissa. Uuraisilla on tavoitteena juurruttaa teatteriretket pysyväksi osaksi kulttuuriopetusta. Tänä keväänä kaikki eskarit sekä 1.-2. -luokkien oppilaat matkaavatkin Jyväskylän kaupunginteatterin Viiru ja Pesonen -esitykseen.

Jean Sibelius on juhlavuoden kunniaksi itseoikeutettu vieras vähintään joka kouluun Kulttuuriaitan kautta jaettavan kauniin Soiva Metsä -kirjan muodossa. Lasten Keskuksen kustantaman kirjan on kirjoittanut ja kuvittanut Katri Kirkkopelto.

Lastenkulttuuri ja taidetoiminta vahvistuu alueella edelleen yhdessä tehden. Tärkeänä tavoitteena on saada kulttuurikasvatussuunnitelmat myös entistä vahvemmin osaksi tulevaa, uutta opetussuunnitelmaa.

KULTTUURIOPETUSSUUNNITELMAT KAIKKIIN SUOMEN KUNTIIN!

Kymmenesosa Suomen kunnista on ottanut käyttöön perusopetuksen kulttuuriopetuksen suunnitelman. Näissä kunnissa lapset ja nuoret pääsevät tasavertaisesti tutustumaan kulttuuriin, kulttuuriperintöön ja taiteeseen sekä osallistumaan itse kulttuurin tuottamiseen.

Kulttuuriaittakunnista kulttuuriopetussuunnitelmat ovat käytössä Jyväskylässä, Muuramessa, Petäjävedellä, Hankasalmella, Uuraisilla, Toivakassa ja Keuruulla. Kulttuuriaitan Voltti -pilottiprojekti toteutetaan Laukaassa kevään 2015 aikana.

Kulttuurivoltti-hankkeessa tuotetaan opasmateriaali ja järjestetään koulutusta perusopetuksen kulttuurikasvatussuunnitelmien tekemiseen ja käyttöönottoon kaikissa Suomen kunnissa vuosina 2015–2016.

Kulttuurivoltti-hanke toteuttaa opetus- ja kulttuuriministeriön Lastenkulttuuripoliittista ohjelmaedotusta (2014). Hankkeen päätoteuttajat ovat Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seura ja Lastenkulttuurikeskusten verkosto.

Lisätietoja: http://www.kulttuuriperintokasvatus.fi/kulttuurivoltti/

LASTENKULTTUURILLE LISÄÄ RAHOITUSTA
Kulttuuriaitta osa laajenevaa verkostoa

Kulttuuri- ja asuntoministeri Pia Viitanen on myöntänyt avustuksia lastenkulttuurikeskuksille ympäri maata yhteensä 1 388 000 euroa, jossa on kasvua viime vuodesta 80 000 euroa. Kahdessa vuodessa ministeriön tukemien lastenkulttuurikeskusten määrä on noussut 11:stä 17:ään. Uusia avustuksen saajia ovat tänä vuonna Turun ja Espoon kaupunkien lastenkulttuurikeskukset. Avustukset myönnetään veikkausvoittovaroista.

Jyväskylän, Muuramen, Laukaan, Petäjäveden, Uuraisten, Toivakan, Hankasalmen, Keuruun ja Multian alueella toimiva Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitta on osa valtakunnallista Lastenkulttuurikeskusten verkostoa, joka toteuttaa Lastenkulttuuripoliittista ohjelmaehdotusta vuosille 2014-2018. Kulttuuriaitta saa tänä vuonna valtionavustusta 110 000 euroa ja loput rahoituksesta tulee mukana olevilta kunnilta.

Lastenkulttuuripoliittisena tavoitteena on laajentaa lastenkulttuurikeskusten verkosto koko maan ja kaikki lapset kattavaksi. Viime vuonna lastenkulttuurikeskuksien toimintaan osallistui 360 000 lasta. Lastenkulttuurikeskusten toiminnasta suuri osa tapahtuu osana lasten koulu- tai päivähoitopäivää.
- On tärkeää lisätä lasten tasavertaista osallistumista taiteeseen ja kulttuuriin sekä edistää taide- ja kulttuurialan yhteistyötä koulujen ja varhaiskasvatuksen toimijoiden kanssa, toteaa ministeri Pia Viitanen. Lastenkulttuurikeskusten avustukset ovat opetus- ja kulttuuriministeriön merkittävin vuosittainen tuki lastenkulttuurin edistämiseen.

http://www.minedu.fi/OPM/Tiedotteet/2015/02/lastenkulttuurikeskukset.html?lang=fi
http://www.lastenkulttuuri.fi/

Lisää Kulttuuriaitan tapahtumia löydät täältä

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2015 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta