Suoraan sisältöön
Jyväskylän kaupunki > Kirjasto ja kulttuuri > Kulttuuriaitta

Lasten- ja nuortenkulttuurikeskus Kulttuuriaitta toimii seudullisesti yhdeksän kunnan alueella. Kulttuuriaittaan kuuluvat Jyväskylä, Muurame, Hankasalmi, Toivakka, Uurainen, Laukaa, Petäjävesi, Multia ja Keuruu.

Kulttuuriaitta
Jyväskylän kaupunki/ Kulttuuripalvelut
Käynti: Matarankatu 6 (2. krs), Jyväskylä
Posti: PL 341, 40100 Jyväskylä

Koordinaattori
Marjo Tiainen-Niemistö
p. 014 266 4048 / 040 736 4328

Suunnittelija
Johanna Rossi
p. 014 266 4046 / 040 707 2146

Kulttuuriyhdysopettaja

Paula Ohranen (ma-ti)
p. 014 266 4047 / 050 590 1045

Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@jkl.fi

Ajankohtaista

KUVATAIDEPROJEKTI IKUISTAA SANAT TEOKSIKSI

Sanat muuttuvat väreiksi ja muodoiksi Muuramessa kun Nisulan- ja Mäkelänmäen koulujen oppilaat toteuttavat itse kouluihinsa pysyvät seinäreliefit. Projektin suunnittelee ja ohjaa yhteistyössä opettajien kanssa kuvataiteilija Hanna Veander ja sen taiteilijoina toimivat Nisulanmäen koulun 9. luokkien kuvaamataidon valinnaisryhmä sekä Mäkelänmäen koulun 5A- luokka. Vaikka kyseessä on kuvataideprojekti, sen teemana ovat sanat ja teksti. Kouluissa on kautta historian kirjoitettu eri välinein. Mitä merkitsee käsin kirjoitettu teksti tämän päivän nuorille?

Kirjoituksesta löytyy sisältöjä ja elementtejä, joista kuvataiteen keinoin luodaan visuaalinen kokonaisuus. Teokset toteutetaan koivuvanerista ja akryylilevystä niin, että värien ja sommittelun kautta muodostuu kolmiulotteiset reliefit. Jokainen projektiin osallistuneista oppilaista saa tehtäväkseen tietyn työvaiheen toteuttamisen. Reliefit ovat siten osoitus myös yhteistyötaidoista ja mahdollisuudesta vaikuttaa oman ympäristön visuaalisuuteen vuosiksi eteenpäin.

VALTAKUNNALLINEN LASTENKULTTUURIFOORUMI 12.11. KUOPIOSSA

Toista kertaa järjestettävä lastenkulttuurifoorumi tuo tänä vuonna kulttuuritoimijat ja koulun yhteen. Teemana ovat kulttuurikasvatus ja kulttuurikasvatussuunnitelmat. Suomen kunnista vain joka kymmenennellä on käytössään perusopetuksen kulttuurikasvatuksen suunnitelma, joka voi olla nimeltään kulttuuripolku, suunnitelma tai vaikka rappuset. Miten näitä hyviä malleja voitaisiin levittää ja saada kulttuurikasvatuksesta valtakunnallisesti tasa-arvoista? Miksi kulttuuriin kasvaminen on tärkeää?

Tule kuulemaan ja ottamaan kantaa! Ohjelma

Foorumiin on vapaa sisäänpääsy, ilmoittautumiset viimeistään 31.10. osoitteeseen lastu(at)lastu.fi. Foorumin järjestää Lastenkulttuurikeskusten verkosto Taikalamppu yhteistyössä Opetushallituksen, Kuntaliiton, Suomen Kulttuuriperintökasvatuksen seuran ja Taiteen edistämiskeskuksen kanssa.

TAIDE TOIMII KOULUSSA

Kulttuuriaitan yhteistyöverkoston iltapäivä
pe 10.10. klo 12.00 – 16.00 Survon Kartanossa, Siltakatu 25, Jyväskylä

klo 12.00 Tervetuloa
Kulttuurijohtaja Mari Aholainen

klo 12.05 Kulttuuriaitta vuonna 2014
Koordinaattori Marjo Tiainen-Niemistö

klo 12.20 Taide kohtaa koulun - taide oppimisen ja tutkimisen tapana
FT Tarja Pääjoki

klo 12.50 Operaatio Sammaleinen -ympäristökasvatusta taiteen keinoin
Muusikko Petri Keinonen ja tanssija Kati Kotilainen, Lasten- ja nuortenkulttuurikeskus ARX, Hämeenlinna.

klo 14.00 Kahvitauko

klo 14.15 Ilmiöoppiminen, uusi pedagogiikka, taide työkaluna (fysiikka/tähtitiede- valokuvaus)
Opettaja Heidi Möller- Virtanen, Cygnaeus- lukio Jyväskylä ja valokuvataiteilija Rune Snellman

klo 15.15-16.00 Yhteinen keskustelu ja yhteenveto, puheenjohtajana Tarja Pääjoki

ILMOITTAUTUMISET 1.10. mennessä marjo.tiainen-niemisto@jkl.fi

KOULULAISET LOIHTIVAT MERENALAISEN MAAILMAN HUHTASUON TERVEYSKESKUKSEEN

Luonnos: Johanna Juvonen ja Biagio RosaHuhtasuon Terveysasema on saamassa väriä ja elämää porrastilaansa kun koulun iltapäiväkerholaiset suunnittelevat ja maalaavat merenalaisen maiseman virkistämään tuttujen tilojen ilmettä. Maalausprojektin tavoitteena on lisätä yhdessä tekemistä ja osallistumista oman ympäristön suunnitteluun. Maalausprojektin toteuttavat yhteistyössä Huhtasuon terveysasema, lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kult-tuuriaitta sekä Jyvälän Setlementti ry osana Hyvinvointia Huhtasuolle -hanketta. Ohjaavina taiteilijoina toimivat Johanna Juvonen ja Biagio Rosa.

Toiminta on osa Hyvinvointia Huhtasuolle -hanketta, jonka tavoitteena on luoda uusia mahdollisuuksia ja toimintamalleja asukkaiden omatoimiselle hyvinvointia edistävälle toiminnalle. Hankkeella halutaan myös edistää julkisen, yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden yhteistyötä Huhtasuolla.


KULTTUURIAITAN PIHAPIIRIIN LISÄÄ VÄKEÄ!

Kulttuuriaitan toiminta-alue on vuoden 2014 alusta jälleen laajentunut kun Keuruu ja Multia ovat hypänneet kelkkaan mukaan! Yhdessä Petäjäveden kanssa ne muodostavat aktiivisen Kulttuurikoplan, jonka yhtenä tavoitteena on lastenkulttuurin pitkäjänteinen suunnittelu ja kehittämien. Kulttuuriaitta- yhteistyö antaa lisää mahdollisuuksia kierrättää parhaita ideoita ja osaamista, laajentaa taiteilijaverkostoa ja työpajaohjelmaa sekä jakaa tietoa ja kokemuksia. Uudet kunnat antavat myös lisäpotkua koko alueen yhteistyölle.

Käy kurkkaamassa Keuruun Kulttuurimajakkaa sekä varhaiskasvatuksen ja perusasteen ja Kulttuuriportaat- suunnitelmaa tästä linkistä:
http://www.keuruu.fi/asukkaat/liikunta-ja-vapaa-aika/kulttuuri-vapaa-aika/kulttuurimajakka

ARJEN SANKARUUTTA JA TARINOITA ELÄMÄN MATKALTA

Kulttuuriaitta vastaa Arjen sankarit -projektista, joka on opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama Jyväskylän kaupungin kulttuuripalveluiden hallinnoima hanke. Kevään 2014 aikana toteutettiin pilottiosuus, jossa oli mukana neljätoista 5-6 -vuotiasta lasta Huhtasuon päiväkodista ja neljätoista senioria Huhtasuon päiväkeskuksesta.

Kevään aikana kerättiin lasten ja ikääntyneiden arjen tarinoita, joiden innoittamina valmistettiin neljä eri esitystä draaman, musiikin ja nukketeatterin keinoin. Esityksistä valmistui dvd-tallenne, jonka jokainen osallistuja saa itselleen.

Syksyn aikana Arjen sankarit siirtyvät Kypärämäkeen, jonne kevään kokemuksista otetaan mukaan parhaat ja tärkeimmät palat. Nukketeatterin ja musiikin lisäksi taidevalikoima laajenee animaation ja varjoteatterin tekemisen pariin.

Hankkeen taiteilijat: nukketeatteritaiteilija Ilona Lehtoranta, näyttelijä ja muusikko Markus Petsalo ja medianomi Sisko Vähämäki
Lisätietoja: ilona.lehtoranta@jkl.fi

”Me ollaan sankareita elämän, ihan jokainen” (J.Karjalainen)


Copyright © Jyväskylän kaupunki 2014 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta