Suoraan sisältöön

Jyväskylän kaupunki
Kulttuuripalvelut
Vapaudenkatu 39-41, 4. krs.
40100 Jyväskylä
Huom! Käynti kansalaisopiston päädystä

kulttuuripalvelut[at]jkl.fi

KulttuuriAitta

”Olisi aika tylsää, jos joka maassa/kunnassa olisi sama tyyli ja tapa. Kulttuurin avulla eri maalaiset erottuvat muista.”

Ohjaajapankki Kulttuuriaitta on Jyväskylän, Muuramen, Hankasalmen, Toivakan, Uuraisten, Laukaan, Petäjäveden, Keuruun ja Multian alueella toimiva lasten- ja nuortenkulttuurin yhteistyöverkosto. Tuomme taiteen ja kulttuurin iloa lapsille sekä heidän kanssaan työskenteleville järjestämällä monitaiteisia, osallistavia ja inspiroivia työpajoja kouluissa ja päiväkodeissa. Kulttuuriaitan ohjaajapankista löytyy alan ammattilaisia myös muiden kulttuuritoimijoiden tarpeisiin!
Lue lisää Kulttuuriaitasta »

Sivuiltamme löytyvät hauskan syvälliset sitaatit ovat Kulttuuriaitta-alueen 5-luokkalaisten ajatuksia siitä, miksi kulttuuri on tärkeää.


AJANKOHTAISTA

Kulttuuriaitta kesäajassa


Kulttuuriaitta sulkee ovensa 27.6.-31.7. väliseksi ajaksi ja toivottaa aurinkoisia kesäpäiviä. Lukuvuoden 2016-2017 ilmoittautuminen alkaa 17.8.
Palaamisiin silloin!Muuramessa järjestettiin Sikakivaa yli ikärajojen

Muuramen varhaiskasvatuksen kulttuurikasvatusohjelma Kulttuurikaruselli pyöräytti tällä viikolla yhteen lapset ja ikäihmiset. Sikakivat perinnepäivät keräsivät Nuorisoseuran talon kauniiseen pihapiiriin entisajan esineistöä, pihaleikkejä ja kotieläimiä lasten tutustuttavaksi. Menneiden vuosikymmenten arjesta oli kertomassa sitä eläneet ”mummot ja papat” ja juttua riittikin jokaisella tutustumispisteellä. Miten kahvi tehtiin ennen? Kuinka lanka saatiin kerittyä? Ja kuka oikein on saapasrenki?

Kulttuuriperintöä siirtyi sukupolvelta toiselle ja sai kaikenikäisten silmät loistamaan. Kolmen aamupäivän kulttuuriperintökasvatuspihatto järjestettiin yhteistyössä paikallisen Tarinaterho-kerhon, Muuramen vanhusneuvoston, Hillat-ryhmän ja Mannerheimin Lastensuojeluliiton Koko Suomi leikkii -hankkeen kanssa.


Taide tärkeiden testaajien käsiin!

Suomen Kulttuurirahasto kutsuu kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset kokemaan ja arvioimaan taidetta. Historiansa suurimmassa tukihankkeessa Rahasto vie kolme ikäluokkaa yläasteen 8.-luokkalaisia taidelaitoksiin syksystä 2017 lähtien. Opettajat mukaan laskien hanke tavoittaa lähes 200 000 ihmistä. Suurhanke vastaa hyvin yläasteen rehtoreiden toiveisiin, sillä Rahaston teettämän kyselyn mukaan peräti 97 % rehtoreista lisäisi taidekäyntejä, jos niiden kustannukset olisivat halvemmat.

Kulttuurirahaston Taidetestaajat-hankkeessa tavoitteena on saada suomalaiset nuoret kokemaan taidetta, myös sellaista johon moni ei muuten saa kosketusta. Hanke toteutetaan yhdessä Suomen lastenkulttuurikeskusten liiton kanssa, joka vastaa sen koordinoinnista, kuljetusten järjestämisestä ja hallinnoinnista. Hankkeen toteuttamisesta Keski-Suomen alueella vastaa Lasten ja nuorten kulttuurikeskus Kulttuuriaitta.
Tiedote Lastenkulttuuri.fi. Lisätiedot Taidetestaajat.fi


Kulttuuriaitan keväässä kukkivat kirjojen kannet, tunnetaidot ja kulttuurien kirjo

Kulttuuriaitan toimintakevät on jo pitkällä, mutta herkkupaloja riittää vielä jaettavaksi päiväkoteihin ja kouluihin kaikilla taiderintamilla koko alueella.

Esimerkiksi Muuramessa kevään teemana on ollut kirjallisuus, ja lukuiloa on herätetty käsittelemällä kirjaa niin tekstinä kuin kierrätystaiteenakin. Huhtikuussa kuvataiteilija Riitta Uusitalon työpaja "Kannella myydään, sanoi kustannustoimittaja" tutustuttaa kirjojen kansitaiteeseen. Oppilaat pääsevät leikkimään kustannustoimittajaa markkinoimalla omaa lempikirjaansa.

Hankasalmen Kulttuuripolku vie kansantanssin ja paikallismuseon kautta omien perinteiden äärelle. Tanssi- ja musiikkipajoissa yhdessä tekeminen vahvistaa sosiaalisuutta. Eskareille ja alakoululaisille tarjolla on draamapaja, jossa peikot ja keijut opettelevat oman ja toisten erilaisuuden hyväksymistä. Vuorovaikutustaitoja siivittävää pajaa vetää teatteri-ilmaisun ohjaaja Laura Häkkinen.

Eri kulttuurien äärellä ollaan puolestaan Jyväskylässä, Palokan kouluissa, kun yhteistötaiteilija Gabriel Sydänvirta vie oppilaat ainutkertaiselle matkalle halki Turkin, Georgian, Kazakstanin ja Azerbaidzhanin aina Kirgisian vuoristoon asti. Taidebussi Ossin kyydissä nähdään kulttuurien kirjoa, yhteisötaidetta ja huikeita maisemia. Mediakasvattaja Sisko Vähämäen ja muusikko Pape Cissen eri luokkatasoille suunnatut työpajat täydentävät monikulttuurista pilottia.

Yhteistyössä Lastenkulttuurikeskus PiiPoon kanssa tarjotaan Jyväskylän varhaiskasvattajille ja erityislasten kanssa työskenteleville koulutus ”Taide mahdollistajana, yhteisöllisyyden tukena ja oppimisympäristönä”. Koulutus tutustuttaa osallistaviin taidemenetelmiin, jotka tukevat lasten kasvua ja erityistä tukea tarvitsevien lasten osallistumista.

Kaikille Jyväskylän nelosluokkalaisille tänä lukuvuonna tarjottu Tunnetolkku-sanataidepaja muuntuu menetelmäoppaaksi, jota opettajien ja muiden tunnetaitoja kehittävästä runouspajasta kiinnostuneiden on mahdollista ladata ilmaiseksi Lastenkulttuuri.fi sivustolta toukokuussa. Sen tuottaa Kulttuuriaitalle taidekasvattaja ja sanataideohjaaja Eeva Åkerblad.


Lastenkulttuuri.fi-barnkultur.fi on lastenkulttuurialan kokoavin tietolähde

Juuri julkaistu lastenkulttuuri.fi-barnkultur.fi-sivusto on koko lastenkulttuurialaa palveleva ja monipuolinen tietolähde. Tiedotuskeskuksena toimiva sivusto on lastenkulttuuriorganisaatioiden, lastenkulttuuritoimijoiden sekä muiden kulttuuritoimijoiden verkostoitumistyökalu ja ajankohtainen tietopankki.

Sivusto kertoo, mitä Suomessa tapahtuu parhaillaan lastenkulttuurin saralla ja tarjoaa runsaasti tukea ja verkostoitumismahdollisuuksia lastenkulttuurin ammattilaisille. Lastenkulttuurin yleisöt voivat tarkastella sivustolla ylläpidettävästä valtakunnallisesta tapahtumakalenterista muun muassa lastenkulttuurifestivaalien tarjontaa. Löydät sivuston täältä


Kulttuurikasvatusta veikkausvaroin myös Kulttuuriaitasta!


Lastenkulttuurikeskusten toimintaa ympäri maata tuetaan veikkausvoittovaroin.
Myös Kulttuuriaitan toiminnasta osan tarjoavat suomalaiset lottoajat.

Lue lisää täältäLisää Kulttuuriaitan tapahtumia löydät täältä