Suoraan sisältöön
Jyväskylän kaupunki > Kirjasto ja kulttuuri > Kulttuuriaitta

Lasten- ja nuortenkulttuurikeskus Kulttuuriaitta toimii seudullisesti yhdeksän kunnan alueella. Kulttuuriaittaan kuuluvat Jyväskylä, Muurame, Hankasalmi, Toivakka, Uurainen, Laukaa, Petäjävesi, Multia ja Keuruu.

Kulttuuriaitta
Jyväskylän kaupunki/ Kulttuuripalvelut
Käynti: Matarankatu 6 (2. krs), Jyväskylä
Posti: PL 341, 40100 Jyväskylä

Koordinaattori
Marjo Tiainen-Niemistö
p. 014 266 4048 / 040 736 4328

Suunnittelija
Johanna Rossi
p. 014 266 4046 / 040 707 2146

Kulttuuriyhdysopettaja

Paula Ohranen (ma-ti)
p. 014 266 4047 / 050 590 1045

Sähköpostiosoitteet muotoa etunimi.sukunimi@jkl.fi

Ajankohtaista

TAIKALAMPUSTA LASTENKULTTUURIKESKUSTEN VERKOSTO

Lastenkulttuurikeskusten verkosto on toiminut vuodesta 2003, jolloin se aloitti opetus- ja kulttuuriministeriön kehittämishankkeena. Vuosina 2003–2014 verkoston nimi oli Lastenkulttuurikeskusten verkosto Taikalamppu. Nimi muuttui tämän vuoden alusta Lastenkulttuurikeskusten verkostoksi, muutos on seurausta verkoston toiminnan vakiintumisesta ja yhteistyön laajenemisesta.
www.lastenkulttuuri.fi

VERKOSTO TAVOITTI ENEMMÄN LAPSIA KUIN KOSKAAN

Lastenkulttuurikeskusten verkosto tavoitti valtakunnallisesti vuonna 2014 toiminnassaan
360 000 alle 18-vuotiasta lasta. Lisäystä edellisvuoteen oli 60 000 lasta, mikä on seurausta verkoston uusista lastenkulttuurikeskuksista. Valtakunnalliseen verkostoon kuuluu tällä hetkellä viisitoista toimijaa eri puolilta maata.

Verkoston keskeinen tavoite on huolehtia lasten ja nuorten tasavertaisesta oikeudesta kulttuuriin ja taiteeseen. Tämä varmistetaan erilaisten saavutettavien lastenkulttuuripalveluiden kautta. Monet lastenkulttuurikeskukset laajentavat toimintaansa myös sosiaali- ja terveyssektorin suuntaan.

Taidetta ja kulttuuria myös maaseutukuntiin

Kulttuuripalveluiden tasavertaisuus lapsille on haaste erityisesti haja-asutusalueilla, missä ei ole teattereita ja muita kulttuurilaitoksia. Suurissa kaupungeissakaan alueellinen tasa-arvo ei välttämättä toteudu, koska kauempana keskustoista sijaitsevien koulujen on vaikea tehdä kulttuurilaitosvierailuja. Koulujen ja päiväkotien kanssa toteutettavat taidetyöpajat, kiertävät esitykset ja näyttelyt antavat tuhansille lapsille kokemuksen kulttuurista ja tarjoavat mahdollisuuden luoda itse taidetta ja kulttuuria.

Kymmenesosalla Suomen kunnista on käytössä kulttuurikasvatussuunnitelma, joka takaa kaikille perusopetusikäisille vuosittain kosketuksen kotipaikkakunnan kulttuuritarjontaan. Kulttuurikasvatussuunnitelman toteutuessa jokainen vuosiluokka pääsee esityksiin, näyttelyihin ja museoihin osana koulupäivää. Tänä vuonna lastenkulttuurikeskukset edistävät kulttuurikasvatussuunnitelmien määrän kasvattamista Kulttuurivoltti-hankkeella, jota tukee opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätietoa Lastenkulttuurikeskusten verkostosta: www.lastenkulttuuri.fi

UUSI VUOSI TUO LASTENKULTTUURIIN UUDEN BLOGIN

Lastenkulttuurikeskusten verkosto ryhtyy julkaisemaan kuukausittain oman alansa aiheisiin laajemmin ja vapaammin pureutuvaa blogia, jonka aloittaa verkoston koordinaattori Saara Vesikansa tunnelmoinnillaan uuden vuoden toiveista ja tavoitteista.

Kevään aikana verkoston eri keskukset tuovat keskusteluun omia mielenkiintoisia näkökulmiaan kaikille yhteisestä ja tärkeästä aiheesta. Käy kurkkaamassa: http://www.taikalamppu.fi/index.php/fi/blogi/116-blogitekstit/562-uuden-vuoden-toiveet

KULTTUURIAITAN LUKUVUOSI VAUHDISSA

Kulttuuriaitan syksyn taidetyöpajat, koulutukset ja projektit ovat jo hyvässä vauhdissa Jyväskylän, Muuramen, Laukaan, Petäjäveden, Hankasalmen, Toivakan, Uuraisten, Keuruun ja Multian kouluissa ja päiväkodeissa.

Jyväskylässä Rokkaavat Barokki -pilottipajat, joiden koeryhmiksi pääsevät Keljon ja Keljonkankaan koulujen viides- ja kuudesluokkalaisia. Tuloksena syntyy esitys, joka loihtii ripauksen barokkia 2000-luvulle. Oppaina aikamatkalla toimivat musiikkipedagogi Ilpo Vuorenoja ja tanssinopettaja Elli Pulkkinen.

Sanat muuttuvat väreiksi ja muodoiksi Muuramessa kun Nisulan- ja Mäkelänmäen koulujen oppilaat toteuttavat kouluihinsa pysyvät seinäreliefit. Projektin suunnittelee ja ohjaa kuvataiteilija Hanna Veander.

Hankasalmen syksy sujuu kuin tanssi. Sillankorvan päiväkodissa tanssitaan talviteemalla aina joulujuhlaesitykseksi saakka. Yläkoulu ja lukioikäiset puolestaan pätevät Hannu Hännisen ja Dineo "Didi" Bodiben vetämässä streetdance -workshopissa.

Toivakassa syksyn taiteenalana loistaa elokuva. Hurmos elokuvakiertueen välkkeeseen pääsevät kaikki Toivakan koululaiset. Sama taiteenlajin suunta jatkuu myös opettajien koulutuksessa, joka tarjoaa uusia ideoita sähköiseen kuvankäsittelyyn.

Tätä ja paljon muuta löytyy aitasta syksyn mittaan ja ovet ovatkin auki aina kesälomille asti.

Kuvassa Säynätsalon Lehtisaaren koulun oppilaat tuulettavat tunteitaan Kompassi -sanataidepajassa.Copyright © Jyväskylän kaupunki 2015 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta