Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Retket

Kuva: Matti Hyvärinen

Kotiseuturetket lauantaina 12.8.2017

Retkille ilmoittautuminen sähköpostitse: anniina.ihamaki@jkl.fi

Retkipäivä on lauantai 12.8.17 ja bussit lähtevät Jyväskylän kaupungintalon edestä, Hotelli Cumuluksen edestä sekä Jyväskylän matkakeskuksesta. Retkimaksu 30 euroa/ 60 euroa.
Viimeinen peruutuspäivä 16.6., jonka jälkeen maksuja ei palauteta.

HUOM! Retki Maanmittauksen historiaan (Struven ketju): retkipäivä on perjantai 11.8.

Kokopäiväretkille minimiosallistujamäärä on 25 henkilöä. Ilmoittautuessa valitaan myös varavaihtoehto.


Alvar Aalto Jyväskylässä – profeetta omalla maallaan

Kierroksella tutustumme arkkitehti, akateemikko Alvar Aallon tuotantoon lähes kuuden vuosikymmenen ajalta. Esimerkkejä löytyy nuoruuden klassismista aina loppukauden vahvaan ja kypsään ilmaisuun. Kuulemme myös tarinoita Aallon elämänvaiheista ja persoonasta Ainoa ja Elissaa unohtamatta. Näemme paikkoja, joissa hän on asunut, viivoja, joita hän on piirtänyt sekä jälkiä, joita hän on jättänyt Jyväskylän kaupunkikuvaan. Käymme Säynätsalossa, ”Päijänteen Tahitilla” sekä Muuramen kirkossa, joka avattiin hiljattain 1920-luvun tyyliin peruskorjattuna. Kierros päättyy Alvar Aalto –museolle, Alvar Aallon katu 7.

Lähtöpaikka ja –aika: La 12.8. klo 9.00 Jyväskylän kaupungintalo (Vapaudenkatu 32).
Kesto: 4 tuntia
Hinta: 20,00 € sisältää kuljetuksen, opastuksen ja kahvin. 1.6. alkaen 30 e.


Jyväskylä 180 vuotta

Vuonna 1837 parin sadan asukkaan maalaiskylä ja markkinapaikka sai kaupunkioikeudet tsaari Nikolai ensimmäiseltä. Teollistumisen myötä alkoi nuoren kaupungin kulttuurielämäkin kukoistaa. Maan ensimmäiset suomenkieliset oppilaitokset synnyttivät Suomen Ateenan. Tänäkin päivänä Jyväskylä tarjoaa monipuoliset opiskelumahdollisuudet ja viihtyisän asuinympäristön keskisuomalaisessa järvimaisemassa. Kierroksella tutustumme Kaupungintaloon, 1800-luvun lopulla valmistuneeseen kaupunkilaisten "yhteiseen huoneeseen" ja näemme, miten keskustan perinteiset teollisuusalueet uudistuvat. Ajankohtaiset liikunnan ja hyvinvoinnin hankkeet sekä monet arkkitehti Alvar Aallon suunnittelemat rakennukset sisältyvät reitillemme. Kahvitauko Alvar Aalto -museolla.

Kierros päättyy Kaupunginteatterille, Vapaudenkatu 36.

Lähtöpaikka ja -aika: La 12.8. klo 10.00 Jyväskylän kaupungintalo (Vapaudenkatu 32)
Kesto: 3 tuntia
Hinta: 20 € sisältää kuljetuksen, oppaan ja kahvin. 1.6. alkaen 30 e.


Naisen kynästä – Naisarkkitehtien töitä Jyväskylässä

Retki on täynnä.

Suomalaisen naisarkkitehtuurin historiassa Jyväskylä kuuluu edelläkävijöihin. Kierroksella tutustutaan eri aikakausien tuotantoon vuodesta 1904 vuoteen 1915. Matkalla nähdään muun muassa Wivi Lönnin huviloita ja Kuokkalan kartano, Rautpohjan alueen 1930-luvun funkisrakennukset, Taulumäen kirkko, moderni Ruusupuisto ja monia muita rakennuksia. Kierroksella käydään osassa kohteista myös sisätiloissa. Maksimi osallistujamäärä 20. Oppaana FT Jussi Jäppinen.

Lähtöpaikka ja -aika: La 12.8. klo 10.00 Jyväskylän kaupungintalo (Vapaudenkatu 32).
Retken kesto: 3 h, 15 min.
Hinta: 20 € sisältää kuljetuksen, oppaan ja kahvit. 1.6. alkaen 30 e.


Historiaa ja huipputeknologiaa Äänekoskella

Retki alkaa tutustumisella Valtran Suomen tehtaisiin Äänekoskella Suolahdessa. Valtra on Pohjoismaiden johtava maataloustraktoreiden valmistaja ja palveluiden tarjoaja.

Keski-Suomen Opistolla tutustutaan vuonna 1912 arkkitehti Yrjö Blomstedtin suunnittelemaan jugendtyyliseen päärakennukseen. Suolahden Wanha asema valmistui 1898 Keiteleen rannalle. Asemapäällikkö Ahoniuksen luona vieraili usein taiteilija Akseli Gallen-Kallela, joka asui keväällä 1906 myös Suolahdessa Kirppulan talossa. Lounas nautitaan Ravintola ” Olohuone Willessä” Äänekosken keskustassa, joka on 1890-luvun lopulla rakennettu entinen kauppahuone. Wille on toiminut myöhemmin kunnantoimistona ja museona. Nykyinen ravintolatoiminta alkoi heinäkuussa 2016. Lounaan jälkeen tutustutaan rakenteilla olevaan, Suomen suurimpaan metsäteollisuuden investointiin Metsä- Fibren biotuotetehtaaseen. Kahvit nautitaan Äänekosken taidemuseolla, joka on rakennettu 1900- luvun vaihteessa. Rakennus toimi ennen tehtaan johtajan asuntona ja tehtaan klubina. Paluu Jyväkylään Koiviston museotien kautta, joka rakennettiin kuningas Kustaa III määräyksestä 1784. Koivistoon perustettiin 1785 Sisä- Suomen ensimmäinen postikonttori.

Lähtöpaikka ja -aika: La 12.8. klo 8.30 Hotelli Cumulus (Väinönkatu 3)
Kesto: 8 h
Retken hinta: 50 € sis. kuljetuksen, oppaan ja lounaan. 1.6. alkaen 60 e.


Taidekeskuksesta savutuvan kautta kansallismaisemaan

Retki on täynnä.

Retken ensimmäisen pysähdys on kotiseutuneuvos Kauko Sorjosen säätiön omistama Taidekeskus Järvilinna, jonka parkkialueella on vastassa on Päijänteen matkustajahöyrylaiva Lahtiksen entisöintiä odottava runko. Järvilinnan alueella työskentelee ympärivuotisesti kymmenkunta taiteilijaa ja residenssitaitelijoita eri mittaisia jaksoja. Rakennuksessa toimii kahvila ja taidemyymälä sekä seitsemän näyttelytilaa. Esittelyn jälkeen voit valita itseäsi kiinnostavan tutustumiskohteen.

Konnevedellä vierailemme kotiseutumuseossa, jonka Kotiseutuliitto valitsi 2015 yhdeksi maan paikallismuseoiden helmistä. 1700- ja 1800-lukujen savutupapihapiirin hirsirakennusten lisäksi tutustumme arkisto- ja näyttelyrakennuksessa paikkakunnan elämään ja taitajiin nykytekniikkaakin hyödyntäen. Museo ja sen perustanut Kotiseutuyhdistys ovat tunnettuja julkaisuistaan ja yhteistyöstään koulujen kanssa. Matkalla näemme maan nykyaikaisimmaksi mainitun vastavalmistuneen Lapunmäen koulun, Galleria Kävyn, Ilmari Launiksen harmaakivikirkon ja Urho Kekkosen kuulun lohikosken sekä Jyväskylän ylíopiston tutkimusaseman. Lounaan nautimme perinteikkäässä Häyrylänrannan satamassa, josta risteilemme M/S Autereella vanhaa kirkkovenereittiä halki Etelä-Konneveden kansallispuiston Kivisalmen entiseen lossirantaan kahville. Oppaana Konnevedellä kotiseutuneuvos Reijo Rantanen.

Lähtöpaikka ja -aika: La 12.8. klo 9.00 Hotelli Cumulus (Väinönkatu 3).
Kesto: 8 tuntia
Hinta: 50 € sisältää kuljetuksen, oppaan, lounaan ja kahvit. 1.6. alkaen 60 e.


Taidetta ja teollisuutta - Taiteilijaelämää Korpilahdella, huopateollisuutta ja paperiperinnettä Jämsässä

Korpilahti oli yksi kultakauden taiteilijoiden suosimista kesänviettopaikoista. FT Seija Heinänen kertoo matkan aikana 1800 ja-1900-luvun vaihteen taiteilijaelämästä Korpilahdella. Paikkakunnalla ovat viettäneet kesiään mm. Akseli Gallen-Kallela, Nina ja Fredrik Ahlstedt, Eero Järnefelt, Alwar Cawén ja Hugo Simberg. Matka kulkee kotiseutuyhdistyksen ylläpitämän vanhan myllyn ja museon kautta Korpilahden kauniiseen satamaan. Satamassa voi tehdä ostoksia metalliseppä Ulla Huttusen ja puuseppä Arto Salmisen Emalipuu- kaupassa ja tutustua Höyrygallerian kahteen näyttelyyn: päätilassa keraamikko Paula Ruuttunen, kesätilassa kuvataitelija Hannamari Matikainen. Lounas Juhlakartano Tähtiniemessä. Jämsän ensimmäinen tutustumiskohde on Galleria Kivipankki, jossa on avoinna kansainvälinen huopanäyttely. Kivipankin näyttelyn esittelee Filtti ry:n näyttelykoordinaattori Sirpa Mäntylä. Huovan hengessä tutustutaan Partalan kahteen huopatehtaaseen. Paluumatka suuntautuu Jämsänkosken paperiteollisuuden perinnemaisemiin Ilveslinnaan, jossa nautitaan retken päätöskahvit.

Matkan oppaina Korpilahdella Annamari Maukonen ja Matti Hyvärinen, Jämsässä Seija Jatkonen ja Jämsänkoskella Hannu Ahlstedt.

Lähtöpaikka ja -aika: La 12.8. klo 9.00 Hotelli Cumulus (Väinönkatu 3).
Kesto: 8 tuntia
Hinta: 50 € sisältää kuljetuksen, oppaan, lounaan ja kahvit. 1.6. alkaen 60 e.


Retki maanmittauksen historiaan

Retki on täynnä.

Unescon maailmanperintökohde, Struven ketjun piste Korpilahden Oravivuorella.

Mielenkiintoista tieteen ja tekniikan historiaa, upeita maisemia ja keskisuomalaista pelimannimusiikkia on luvassa tämän retken osallistujille. Automatka Jyväskylästä kestää noin puoli tuntia, jonka jälkeen on kävelymatkaa n. kilometri Oravivuoren näkötornille. Varsinkin alku on jyrkkää nousua, mutta polut ovat kunnossa, pitkospuut vievät kosteikkojen yli ja louhikoissa on tukevat portaat. Retken Järjestävät Vanhan Korpilahden Kotiseutuyhdistys ja Maailmanperinnöstä voimaa paikallisiin palveluihin – hanke.

Lähtöpaikka ja -aika: Pe 11.8. klo 17.00 Jyväskylän kaupungintalo (Vapaudenkatu 32) HUOM. päivämäärä!
Kesto: 4 t
Hinta: 20 € sisältää kuljetuksen, oppaan ja virvokkeet. 1.6. alkaen 30 e.


Saarijärvi – pala Suomea, kappale sydäntä sen

Kierroksella poikkeamamme Kivikauden kylässä, jossa nuotiot palavat, kalat kuivuvat telineissään ja kivikirveet sekä ruuhet odottavat käyttäjäänsä. Vierailemme 1800-luvun alun mukaisesti sisustetussa Säätyläiskotimuseossa, nuoren Runebergin vinttihuoneessa sekä tutustumme kansallisrunoilijan tuotannon taustoihin. Poikkeamme luovuuden lähteillä Tappereiden taiteilija- ja urheilijaveljesten kotitilalla Juholassa ja kuuntelemme Tapper-ryhmän esittämänä otteitaTapperien elämästä. Matkalla kuulemme JAMKI:n Bioinstituutin tulevaisuuden biotaloudesta ja 150 vuotta täyttävästä Tarvaalan maatalousoppilaitoksen vaiheesta,jonka jälkeen siirtyminen musiikilliseen ruokailuun Wanhaan Pappilaan. Saarijärven museon päärakennuksessa kahvituksen lomassa tutustumme Paavon polku, takamaasta EU-Suomeksi –näyttelyyn. Matkalla Saarijärvi-Seuran jäsenet tutustuttavat meidät mm. paikalliseen murteeseen, paikannimistöön, kummitustarinoihin, kansanmusiikkiin, perinnetyöhön sekä Suomen sodan vaiheisiin mustaruutitykin laukauksien lomassa.

Lähtöpaikka ja -aika: La 12.8. klo 8.30 Jyväskylän matkakeskus (Hannikaisenkatu 20).
Kesto: 8 h
Retken hinta: 50 € sisältää kuljetuksen, oppaan ja lounaan. 1.6. alkaen 60 e.


Kaunista Suomea, puhdasta kieltä ja upeita puukirkkoja

Kuva: Päivi KoskenrantaLuonnonkauniin Petäjäveden helmi on Unescon suojelukohteeksi valittu puukirkko, jonka silhuetti piirtyy kesäisessä hämärässä peltojen ympäröimään maisemaan. Kirkko rakennettiin vuosina 1763 - 65 Jaakko Klemetinpojan johdolla, ja se edustaa pohjoismaista hirsirakentamisen perinnettä kauneimmillaan. Petäjävedellä kurvaamme myös katsomaan upouutta Fingridin sähköasemaa ja nostalgista tieliikennemuseota. Elokuva-ajoneuvoistaan tunnetuksi tullut Keski-Suomen tieliikennemuseo säilyttää Kintaudella pirteää kokoelmaa menopeleistä, joiden esittelijäksi saamme rekvisiittamestari Risto Höylän. Höylän käsissä ovat syntyneet yhtä hyvin sota-ajan autokolonnat kuin Pelle Hermannin sirkusautokin.
Keuruun vanha kirkko (valmistunut 1756–1759) puolestaan on tunnettu erityisesti runsaista maalauskoristeistaan. Lehmien hoitoon kyllästynyt Pappilan navettapiika Kaisa kertoo retkeläisille Keuruun kirkosta ja entisaikojen elämästä, jos herrasväki lupaa suositella tyttöä pappilan sisäpiiaksi. Lounas nautitaan tunnelmallisen Vanhan Keuruun alueella. Lounaan jälkeen matka jatkuu runoilija Einari Vuorelan kirjailijakotiin, jossa oppaan johdolla saamme kuulla historiallisia tarinoita runoilijasta ja kirjallisesta elämänmenosta Keuruulla.

Tulomatkalla nautimme iltapäiväkahvit Lemettilän tilalla vanhan kivinavetan suojissa. Tila on perustettu jo 1800-luvulla ja siellä on aikoinaan toiminut myös kestikievari. Lemettilä sijaitsee Petäjäveden vanhan kirkon yhteydessä, joten sen pihapiiri kuuluu Unescon suojelualueeseen. Lemettilän tuvan pöydän ääressä on myös perustettu Petäjäveden kunta vuonna 1868.

Lähtöpaikka ja -aika: La 12.8. klo 9.00 Jyväskylän matkakeskus (Hannikaisenkatu 20) .
Kesto: 8 h
Retken hinta: 50 € sisältää kuljetuksen, oppaan ja lounaan. 1.6. alkaen 60 e.

Suomi 100

KOTISEUTU LIIKKEESSÄ – ON THE MOVE JYVÄSKYLÄSSÄ 10.–13.8.2017

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje