Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Kotiseutu liikkeessä - On the Move
Valtakunnalliset kotiseutupäivät Jyväskylässä 10.- 13.8.2017

Ohjelma perjantaina 11.8.2017

Kuva: Merja Huovelin

Muutokset mahdollisia

Info ja ilmoittautuminen

klo 9 - 16

Jyväskylän työväentalo, Aalto-sali klo 9-12, Kauppakatu 30, Jyväskylä
Jyväskylän yliopiston päärakennus klo 13-16

Keskustelukammari: Alueellista kotiseututyötä

klo 9 - 11

Alueellista kotiseututyötä käsittelevä keskustelukammari Jyväskylän työväenyhdistyksen Aalto-salilla

Alueellinen kotiseututyö -keskustelukammarissa pohditaan maakunta- ja kuntaidentiteettiä sekä sitä, kuinka kotiseutuyhdistykset voivat olla mukana maakuntauudistuskeskustelussa.

Mitä tarkoittaa maakunnan identiteetti - tai onko sellaista olemassa? Mikä on kuntien ja maakunnan rooli identiteetin muodostumisessa? Entä miten kotiseutuyhdistykset voivat tukea identiteetin vahvistamista?

Keskustelua johdattaa Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja Kirsi Moisander.

Aalto-sali, Kauppakatu 30, Jyväskylä

Ylös, ulos ja liikkeelle!

klo 10

Ylös, ulos ja liikkeelle! Aamujumppa Kirkkopuistossa.
Jyväskylän kaupungin liikunnanohjaajat vetävät 20 min. jumpan.

Sopii kaikenkuntoisille.

Kirkkopuisto, Kauppakatu 16, Jyväskylä

klo 10-14

Vuosikokousedustajien valtakirjojen tarkistus

klo 10-12 Jyväskylän työväentalo, Aalto-sali
klo 13-14 Jyväskylän yliopiston juhlasali

Nostalgiaa ja tiedemaailman uusia tuulia - Jyväskylän yliopiston alumnipäivä

klo 10 -16.30

Nostalgiaa ja tiedemaailman uusia tuulia - Jyväskylän yliopiston alumnipäivä
Oletko entinen opiskelijamme? Yliopisto kutsuu!
Tule mukaan opiskeluaikojen tunnelmaan kampukselle, Lozzille ja Ilokíveen! Tutustu yliopiston tähän päivään ja vietä hetki muistojen parissa.

Kokoontuminen Liikuntatieteellisen tiedekunnan edessä klo 10.

Ohjelmassa tutustuminen Tiedemuseoon, musiikkilaboratorioon, MEG-aivotutkimuskeskukseen ja kiihdytinlaboratorioon.
Keskustelua aiheista Kansalaisen kyberturvallisuus ja Mitä digiloikka tarkoittaa? Muistoajelu opiskeilija-asuntokohteissa.

Lisäksi mahdollisuus tutustua juuri avattuun Alvar Aallon suunnittelmaan päärakennukseen sekä Sarlotta Narjuksen suunnittelemaan Ruusupuisto-rakennukseen.

Jyväskylän yliopisto, liikuntatieteellisen tiedekunta, Keskussairaalantie 4, Jyväskylä

Lounas

klo 11 - 12

Lounas Aren aukiolla. Yhteistyössä Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. (Vain osallistumismaksun maksaneille).

Aren aukio, Kauppakatu, Jyväskylä

Avajaiset Kompassiaukiolla - On the move!

klo 12 - 13

Avajaiset Kompassiaukiolla - On the move!
Kotiseutu liikkeelle Jyväskylän Parkour-Akatemian, Jyväskylän Sirkuskoulun ja Jyväskylä Tanssiopiston johdattelemana!
Avaussanat kaupunginjohtaja Timo Koivisto ja Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja Kirsi Moisander.
Suomi 100- juhlavuoden tervehdys, pääsihteeri Pekka Timonen.
Parkour-esitys: Hand Me Your Hat. The Concept of Dash -ryhmä. Liekki-Jaska, Herra Hattu ja Panda.
Pariakrobatia: Koti. Saila Salminen & Hämähäkki Perttu. Koreografia: Karoliina Lahdenperä, Saila Salminen & Hämähäkki Perttu
Jyväskylän tanssiopiston oppilaiden kaksi esitystä: Tukkijätkät ja Plikat.
Koko yleisö tanssii: Tanssihaaste Panu Varstala Onni- nykytanssikoreografia. Tanssiopiston oppilaat esitanssijoina.

Vuoden kotiseututeon julkistaminen.

Juontajana Antti Niskanen.

Avajaisten yhteydessä myös kansallispukujen mannekiininäytös. Mukana sekä suomalaisia että muualta tulleiden kansallispukuja, kansan- tai muita juhlapukuja.
Tule mukaan kansallispuvussa tai voit pukea sen vaikka vain "osittain", liivi, kengät, pusero tms. Halutessasi voit tulla pukusi kanssa lavalle yhteiseen pukujen esittelyyn.
Yhteistyössä mukana Jyväskylän Kalevalaiset naiset ja Monikulttuurikeskus Gloria.

Jyväskylässä tapahtuu

klo 10- 18 Kotiseututori pe ja la: myynti- ja esittelypisteet Kävelykadulla

KAIKKI KOTONA? Jyväskylän museot esittelevät toimintaansa Kotiseututorilla Kävelykadulla ja tarjoavat ilmaisia yleisöopastuksia, kaverikierroksia ja muuta liikuttavaa kotoaan poissaoleville! Askartele oma hyrrä Keski-Suomen museon opeilla, tule maalaamaan Taidemuseon avoimeen pajaan, tee pehmeä graffiti Suomen käsityön museon neuvomana, rakentele yhteistä palikkakaupunkia
Alvar Aalto -museon ohjauksessa tai tutustu hyönteishotellien tekoon yhdessä Luontomuseon kanssa. Tai tule vaan jututtamaan museoiden henkilökuntaa ja tutustumaan museoiden tarjontaan!

Perjantaina 11.8. voit hypätä mukaan ilmaiseen yleisöopastukseen seuraavan aikataulun mukaan:

klo 12 Jyväskylän taidemuseo (Kauppakatu 23)

klo 13–15 Heiskan taiteilijakoti (Kramsunkatu 8)

klo 13 Alvar Aalto -museo (Alvar Aallon katu 7)

klo 14 Alvar Aalto -museo

klo 15 Jyväskylän yliopisto Avoimen tiedon keskus/Keski-Suomen luontomuseo ja näyttelykeskus Soihtu (Ihantolantie 5 ja Seminaarinkatu 15, S-rakennus)

klo 16 Suomen käsityön museo (Kauppakatu 25)

klo 17 Jyväskylän taidemuseo

Lisäksi Keski-Suomen museon käsityöläismuseoissa Toivolan Vanhalla Pihalla on opas paikalla klo 11–16 ja Jyväskylän taidemuseossa voit osallistua maksuttomaan kaikille avoimeen työpajaan klo 14–17. Galleria Ratamoon vapaa pääsy koko päivän. Voit myös varata alehintaisen paikan Alvar Aallon kesäkodin, Koetalon opastukselle, joka alkaa klo 13.30 Muuratsalossa. Varaukset osoitteesta museum@alvaraalto.fi, kierros Kotiseutupäivien osallistujille 9 €. Kotiseutupäivien ajan pe–su 11.–13.8. museoihin on vapaa pääsy Kotiseutupäivien osallistumiskorttia näyttämällä.

Keskisuomalaisen maaseudun 100 vuoden arkeen vie "Tupa, tamma ja tukkitie" -näyttely! Hikisiä tukkihevosia ja ajomiehiä sekä monitaitoisia pientilan emäntiä löytyy Hepan Galleriaan pystytetystä Metsätorpanmaa-yhdistyksen näyttelystä, joka on joka päivä auki kello 12-18. Avajaisia vietetään torstaina kello 18.


Heikki Rinteelä ajaa vanerikoivua Sievi-tammallaan Korpilahden Moksissa 1964. Kuva: Olavi Rinteelä.

Keski-Suomen historia on tukkihevosen historiaa, sillä varallisuus maakuntaan tuli 1800-luvun lopulta alkaen metsäteollisuuden ja puukauppojen myötä. Tämä historia on 100 vuoden matkalta pientilallisten ja heidän sitkeiden suomenhevostensa komea kertomus, sillä ne vastasivat siitä, että maailmanennätysvauhtia laajennut metsäteollisuutemme sai halvalla puunsa pois metsästä.

Näyttelyn kuvat ja tarinat mm. hurjista ajomiehistä on kerätty pääosin Jämsän ja Korpilahden metsäkylistä haastatteluin ja kotialbumit läpikäymällä.

”Tarina Metsätorpanmaasta” -video esitetään torstaina, perjantaina ja lauantaina kello 18. Se syventää näyttelyn viestiä.
Hepan Gallerian osoite on Kauppakatu 8, 600 m yliopiston päärakennukselta keskustaan. (Tunnetaan myös Hopan Galleriana...)

Lisätiedot: www.metsatorpanmaa.net, josta voit katsoa yhdistyksen perusnäyttelyn ”Metsäkylien väkeä” ja videon ”Tarina Metsätorpanmaasta”.

Alvar Aalto ja Jyväskylä - luento

klo 13-14 Jyväskylän yliopiston päärakennus, Aallon kirjasto

Alvar Aalto- museon johtaja Tommi Lindh kertoo Alvar Aallolle tärkeästä Jyväskylästä.

Lapsena Alvar aloitti suomenkielisen koulutiensä Jyväskylässä ja kirjoitti ylioppilaaksi Jyväskylän klassillisesta lyseosta 1916. Valmistuttuaan arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta Helsingistä hän palasi Jyväskylään ja perusti oman toimiston tänne vuonna 1923. Yhdessä Aino Aallon (os. Marsio) kanssa Alvar suunnitteli ensimmäiset merkittävät rakennuksensa Jyväskylään 1924–1929. Aallon perhe ja toimisto siirtyivät 1920-luvun lopulla Turkuun ja 1930-luvun puolivälissä Helsinkiin, jossa Aino kuoli vuonna 1949. Toisen vaimonsa Elissa Aallon (os. Mäkiniemi) kanssa Alvar Aalto teki 1950-luvun alussa puolittaisen paluun Jyväskylään. Heidän yhteinen kesäasuntonsa, Muuratsalon koetalo, valmistui vuonna 1952 silloiseen Säynätsaloon, joka nykyisin on osa Jyväskylää. Aallot viettivät siellä kaikki kesänsä Alvarin kuolemaan 1976 asti. Alvar Aalto oli usein nähty esiintyjä Jyväskylän kesä -kulttuuritapahtumassa ja hän suunnitteli 1950-luvulta lähtien myös taas rakennuksia Jyväskylään mm. Seminaarinmäen Aalto-kampuksen, kaupungin hallinto- ja kulttuurikeskuksen ja Keski-Suomen museon.

Info ja ilmoittautuminen

klo 13-16

Jyväskylän yliopiston päärakennus

Kotiseutuliiton vuosikokous

klo 14 - 16

Kotiseutuliiton vuosikokous (valtakirjojen tarkistaminen klo 13-14)

Jyväskylän yliopiston päärakennus

Keskustelukammari: Arkkitehtuuri kotiseutujemme mielenmaisemissa

klo 15 Aalto- salilla, Kauppakatu 30

Kammarissa yleisö pääsee keskustelemaan asiantuntija - ja päättäjäryhmän kanssa rakennettuun ympäristöön liittyvistä näkökulmista kotiseutujen pysyvyyden ja muutosten muovaajana: sielunmaisemista, tärkeistä paikoista urbaaneissa ja maaseutumaisissa ympäristöissä, rakennusperinnöstä, asiantuntijatyöstä ja osallistumisesta, kaavoituksesta, yhdistysten roolista, menetyksistä ja voitoista.

Keskustelua johdattaa Suomen arkkitehtiliitto SAFA:n puheenjohtaja Leena Rossi. Mukana keskustelemassa ovat Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela, Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen johtaja Hanna Harris, arkkitehti, kaupunkitutkija ja Helsingin kaupungin elinkeinojaoston jäsen Kaarin Taipale sekä Saarijärven kaupunginjohtaja Timo Rusanen.

Keskustelukammarit

klo 16.30 - 18

Jyväskylän yliopistolla, Seminarium- rakennus 203, 204 ja 303, Seminaarinkatu 15

Saunakammari Sauna -aito suomalainen elämys herättää muistoja ja tunteita

Saunatila kiukaineen tarjoaa saunomisen puitteet, mutta varsinaisen saunomiskokemuksen luovat tuoksut, lämmön ja puhtauden tunne iholla, puisten lauteiden tuntu sekä saunojan henkinen läsnäolo. Aidossa suomalaisessa saunakokemuksessa yhdistyvät mieluiten kaikki saunomisen perinteiset elementit: puu, vesi, elävä tuli ja ihmiset tarinoineen. Saunakammarissa jaetaan kokemuksia saunomisesta ja mietitään saunomisen tärkeintä ydintä. Mikä on sinun tapasi saunoa? Mitä sauna sinulle merkitsee? Mikä tekee hyvän saunakokemuksen?

Moniaistiseen saunahetkeen johdattelee Suomen Saunaseura ry:n toiminnanjohtaja Katariina Styrman sekä Sauna from Finland ry:n toiminnanjohtaja, Carita Harju.

Kierrätä ja jaa - oivalluksia ja ideoita resurssiviisautta edistävään arkeen

Kammarissa alustuksia, kiinnostavia esimerkkejä ja vilkasta keskustelua siitä, kuinka jokainen meistä voisi omassa arjessaan kierrättää, uudelleen käyttää ja jakaa.
Puhetta ja papatusta ruokahävikistä biokaasuun, tavarapyöristä yhteiskäyttöautoihin, muovinkierrätyksestä ekodesigniin jne. Ja tietenkin myös kaikesta siitä, mihin osallistujat kommenteillaan keskustelua vievät.
Jutusteluun johdattaa tutkimus- ja kehittämispäällikkö Pirkko Melville (Jyväskylän kaupunki).
Menossa mukana myös Anna Sarkkinen (Japa ry), Outi Pakarinen (Keski-Suomen liitto), Tanja Oksa (Jyväskylän kaupunki) ja Miia Hyvärinen /Jyväskylän Energia).

Näkökulmia lähiruokaan - keskustelua lähiruoan merkityksestä, tuottamisesta ja saatavuudesta

Keskustelemassa toimialajohtaja Reima Loukkola, Keskimaan market- ja tavaratalokauppa, erikoisviljelyasiantuntija Marjo Marttinen ja luomuasiantuntija Eeva-Liisa Neuvonen ProAgriasta sekä Komppa-Seppälän tilan ja Järkisärki oy:n lähiruokayrittäjä Marja Komppa.
Keskustelua johdattaa Ulla Mehto-Hämäläinen Keski-Suomen ELY-keskuksen maaseutuyksiköstä.

Keskustelukammari: Seurantalot kulttuurin tiloina

klo 17 Aalto-salilla, Kauppakatu 30

Suomi100- juhlavuonna seuraintaloja ja niiden kansalaistoimintaa tuodaan esille monin tavoin.
Valokuvaaja, arkkitehti Tuomas Uusheimo esittelee valokuvia seuraintalolta ja kertoo uudesta Seurantalolla-kirjasta.
Rakennustutkija, arkkitehti Johanna Hakanen kertoo seuraintalojen historiasta.
Keskustelua seuraintalojen kulttuuriperinnöstä ja merkityksestä vetää museotoimenjohtaja Heli-Maija Voutilainen.

klo 17

Retki maanmittauksen historiaan- Struven ketju, kts. tarkemmin Retket-sivulta

Kamarimusiikkikonsertti

klo 19.00 Aalto-salilla, Kauppakatu 30

Voces Intimae - kamarimusiikkikonsertti: Jyväskylä Sinfonian kamarimusiikkikokoonpano

Prokofjev: Kvintetto g-molli op. 39
Sibelius: Jousikvartetto d-molli op. 56, Voces Intimae
Niina Tuunainen ja Kaisamari Hiltunen, viulu
Maria Mangeloja, alttoviulu
Juha Malmivaara, sello
Jani Koskela, kontrabasso
Gil Shaked-Agababa, klarinetti
Nahoko Kinoshita, oboe

Semmarit Lounaispuistossa

klo 20 Ihan pihalla-silti kotona-konsertti

Seminaarinmäen mieslaulajat, johtaa Reima Viitala

Lounaispuisto, Seminaarinkatu 34. Vapaa pääsy.

Kotiseutuklubi

klo 21 - 22.20

Kotiseutuklubi kokoontuu Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa, Seminarium- rakennus
Kotiseutuklubin jäsenten illanvietossa ohjelmassa Kotonen, kuvaelma Kotiseutuliiton maskotista. Ensiesitys.
Idea, käsikirjoitus ja toteutus: Pasi Karjalainen (Juuka), Eija Meriläinen (Juuka), Eero Kallio (Koski as.), Elise Hakala (Kokkola) ja Timo Pajunpää (Kokkola).

Tarjoilua.

Kotiseutuklubin jäsenmaksun maksaneille vapaa pääsy, muilta 30 euroa, mikä kattaa loppuvuoden jäsenmaksun.

Jyväskylän yliopiston vanha juhlasali. Seminarium- rakennus (Seminaarinkatu 15).

Leffapiknik

klo 22

Leffapiknik Lounaispuistossa.
Mikko Järvinen: Jyväskylän meninki (2016)
Jyväskylän meininki on dokumentti kaupungista, sen punkkareista ja heidän filosofiastaan. DIY- työnä toteutettu tarina kertoo Jyväskylän punk-skenen tarinan vuosilta 1977-2016.
Mukana myös elokuvan tekijöitä haastatelevana.
Elokuvan kesto: 1 h.

Yhteistyössä Keski-Suomen elokuvakeskuksen kanssa.

Lounaispuisto.

Suomi 100

KOTISEUTU LIIKKEESSÄ – ON THE MOVE JYVÄSKYLÄSSÄ 10.–13.8.2017

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2017 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje