Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Ohjelma perjantaina 11.8.2017

Muutokset mahdollisia.

Kuva: Merja Huovelin

Info ja ilmoittautuminen

pe 11.8. klo 9-16

Klo 9-12 Aalto-sali, Kauppakatu 30, Jyväskylä
Klo 13-16, Jyväskylän yliopiston päärakennus, Seminaarinkatu 15.


Keskustelukammari: Alueellista kotiseututyötä

pe 11.8. klo 9-11

Alueellinen kotiseututyö -keskustelukammarissa pohditaan maakunta- ja kuntaidentiteettiä sekä sitä, kuinka kotiseutuyhdistykset voivat olla mukana maakuntauudistuskeskustelussa. Mitä tarkoittaa maakunnan identiteetti - tai onko sellaista olemassa? Mikä on kuntien ja maakunnan rooli identiteetin muodostumisessa? Entä miten kotiseutuyhdistykset voivat tukea identiteetin vahvistamista?

Keskustelemassa Keski-Suomen maakuntajohtaja Tapani Mattila. Keskustelua johdattaa Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja Kirsi Moisander.

Aalto-sali, Kauppakatu 30.


Ylös, ulos ja liikkeelle!

pe 11.8. klo 10

Aamujumppa Kirkkopuistossa. Jyväskylän kaupungin liikunnanohjaajat vetävät n. 20 minuuttia kesätävän jumpan.

Sopii kaikenkuntoisille.

Kirkkopuisto, Kauppakatu 16.


Vuosikokousedustajien valtakirjojen tarkistus

pe 11.8. klo 10-14

klo 10-12 Aalto-sali, Kauppakatu 30
klo 13-14 Jyväskylän yliopiston juhlasali, Seminaarinkatu 15.


Nostalgiaa ja tiedemaailman uusia tuulia - Jyväskylän yliopiston alumnipäivä

pe 11.8. klo 10-16.30

Oletko entinen opiskelijamme? Yliopisto kutsuu! Tule mukaan opiskeluaikojen tunnelmaan kampukselle, Lozzille ja Ilokíveen! Tutustu yliopiston tähän päivään ja vietä hetki muistojen parissa. Ohjelmassa tutustuminen Tiedemuseoon, musiikkilaboratorioon, MEG-aivotutkimuskeskukseen ja kiihdytinlaboratorioon. Keskustelua aiheista Kansalaisen kyberturvallisuus ja Mitä digiloikka tarkoittaa? Muistoajelu opiskeilija-asuntokohteissa. Lisäksi mahdollisuus tutustua juuri avattuun Alvar Aallon suunnittelmaan päärakennukseen sekä Sarlotta Narjuksen suunnittelemaan Ruusupuisto-rakennukseen.

Kokoontuminen Liikuntatieteellisen tiedekunnan edessä klo 10.

Jyväskylän yliopisto, liikuntatieteellisen tiedekunta, Keskussairaalantie 4.


Lounas

pe 11.8. klo 11-12

Lounas Aren aukiolla. Yhteistyössä Keski-Suomen maa- ja kotitalousnaiset. (Vain osallistumismaksun maksaneille).

Aren aukio, Kauppakatu.


Avajaiset Kompassiaukiolla - On the move!

pe 11.8. klo 12-13

Ohjelma:

 • Kotiseutu liikkeelle Jyväskylän Parkour-Akatemian, Jyväskylän Sirkuskoulun ja Jyväskylä Tanssiopiston johdattelemana
 • Avaussanat, kaupunginjohtaja Timo Koivisto ja Kotiseutuliiton hallituksen puheenjohtaja Kirsi Moisander.
 • Suomi 100- juhlavuoden tervehdys, pääsihteeri Pekka Timonen.
 • Parkour-esitys: Hand Me Your Hat. The Concept of Dash -ryhmä. Liekki-Jaska, Herra Hattu ja Panda.
 • Pariakrobatia: Koti. Saila Salminen & Hämähäkki Perttu. Koreografia: Karoliina Lahdenperä, Saila Salminen & Hämähäkki Perttu
 • Jyväskylän tanssiopiston oppilaiden kaksi esitystä: Tukkijätkät ja Plikat.
 • Kajaanin viesti Jyväskylään, Paavo Enroth, Kotiseutuliiton valtuuston jäsen ja Kajaanin kotiseutupäivien (2016) järjestelytoimikunnan puheenjohtaja
 • Koko yleisö tanssii: Tanssihaaste Panu Varstala Onni- nykytanssikoreografia. Tanssiopiston oppilaat esitanssijoina.
 • Vuoden kotiseututeon julkistaminen.
 • Kansallispukujen mannekiininäytös. Mukana sekä suomalaisia että muualta tulleiden kansallispukuja, kansan- tai muita juhlapukuja.
 • Juontajana Antti Niskanen.

Tule mukaan kansallispukujen mannekiininäytökseen! Pue päälle oma pukusi tai vaikka vain osa siitä (liivi, kengät, pusero tms.) Halutessasi voit nousta myös lavalle yhteiseen pukuesittelyyn. Yhteistyössä mukana Jyväskylän Kalevalaiset naiset ja Monikulttuurikeskus Gloria.


Kotiseututori Jyväskylän kävelykadulla

pe 11.8. ja la 12.8. klo 10-18

Kotiseututorin myynti- ja esittelypisteet:

 • Ahontuvan tarhat
 • Marjaana Niskanen
 • Keski-Suomen hevosjalostusliitto
 • Jyväskylän kaupunki, Jyväskylän museot
 • Suomen Kotiseutuliitto
 • Palokkaseura
 • Kotiseutuyhdistyksiä
 • Hankasalmen kotiseutuyhdistys
 • Pääkaupunkiseudun keskisuomalaiset
 • Saarijärviseura
 • Gloria
 • Yle
 • Keskisuomalainen
 • Puolustusvoimat
 • Ilmasotakoulu
 • JJK

KAIKKI KOTONA? Jyväskylän museot levittäytyvät kivijalkamuseoidensa ulkopuolelle ja tuovat Kaikki kotona -telttansa Kävelykadulle. Teltalla on ohjelmaa perjantaina 11.8. klo 10–18, jolloin voit rakentaa palikkakaupunkia, askarrella hyrriä, tutustua hyönteishotelleihin sekä entisajan opiskelija-asumiseen ja tehdä Mun Salapukua. Museoiden apuna teltalla paikalla ovat Kulttuuriluotsit, joiden kanssa voi penkoa lainattavaa, sata vuotta sitten eläneen taiteilijan matkalaukkua ja tutkia Ateneumin taidesalkkua. Tai tule vain paikalle ja jututa museon henkilökuntaa! Lisätiedot: www.jyvaskyla.fi/ajankohtaista/1/0/91762


Opastetut kierrokset

pe 11.8.

Ilmaiset yleisöopastukset:

klo 12 Jyväskylän taidemuseo (Kauppakatu 23)

klo 13 Heiskan taiteilijakoti (Kramsunkatu 8)

klo 13 Alvar Aalto -museo (Alvar Aallon katu 7)

klo 14 Alvar Aalto -museo

klo 15 Jyväskylän yliopisto Avoimen tiedon keskus/Keski-Suomen luontomuseo ja näyttelykeskus Soihtu (Ihantolantie 5 ja Seminaarinkatu 15, S-rakennus)

klo 16 Suomen käsityön museo (Kauppakatu 25)

klo 17 Jyväskylän taidemuseo

Lisäksi Keski-Suomen museon käsityöläismuseoissa Toivolan Vanhalla Pihalla on opas paikalla klo 11–16 ja Jyväskylän taidemuseossa voit osallistua maksuttomaan kaikille avoimeen työpajaan klo 14–17. Galleria Ratamoon vapaa pääsy koko päivän. Voit myös varata alehintaisen paikan Alvar Aallon kesäkodin, Koetalon opastukselle, joka alkaa klo 13.30 Muuratsalossa. Varaukset osoitteesta museum@alvaraalto.fi, kierros Kotiseutupäivien osallistujille 9 €. Kotiseutupäivien ajan pe–su 11.–13.8. museoihin on vapaa pääsy Kotiseutupäivien osallistumiskorttia näyttämällä.


Keskisuomalaisen maaseudun 100 vuoden arkeen vie "Tupa, tamma ja tukkitie" -näyttely!

Näyttely auki ”Hepan Galleriassa” (Galleria Hoppa) joka päivä kello 12-18. Avajaiset torstaina kello 18, jossa yhteydessä video ”Tarina Metsätorpanmaasta” (43 min).

Hikisiä tukkihevosia ja ajomiehiä sekä monitaitoisia pientilan emäntiä löytyy Metsätorpanmaa-yhdistyksen puhuttelevasta näyttelystä, joka on koottu tavallisten ihmisten kotialbumikuvista lähinnä Korpilahden (nykyisin Jyväskylää) ja Jämsän metsäkylistä. Keski-Suomen historia on tukkihevosen historiaa, sillä varallisuus maakuntaan tuli 1800-luvun lopulta alkaen metsäteollisuuden ja puukauppojen myötä. Tämä historia on 100 vuoden matkalta pientilallisten ja heidän sitkeiden suomenhevostensa komea kertomus, sillä ne vastasivat siitä, että maailmanennätysvauhtia laajennut metsäteollisuutemme sai halvalla puunsa pois metsästä.

Torstaina, perjantaina ja lauantaina kello 18 esitetään yo. video samasta teemasta.

Lisätietoa: www.metsatorpanmaa.net, jossa voit katsoa yhdistyksen perusnäyttelyn ”Metsäkylien väkeä” ja videon ”Tarina Metsätorpanmaasta”. Suomi100 –ohjelmahanke.

Galleria Hoppa, Kauppakatu 8.


Alvar Aalto ja Jyväskylä -luento

pe 11.8. klo 13-14

Lapsena Alvar aloitti suomenkielisen koulutiensä Jyväskylässä ja kirjoitti ylioppilaaksi Jyväskylän klassillisesta lyseosta 1916. Valmistuttuaan arkkitehdiksi Teknillisestä korkeakoulusta Helsingistä hän palasi Jyväskylään ja perusti oman toimiston tänne vuonna 1923. Yhdessä Aino Aallon (os. Marsio) kanssa Alvar suunnitteli ensimmäiset merkittävät rakennuksensa Jyväskylään 1924–1929. Aallon perhe ja toimisto siirtyivät 1920-luvun lopulla Turkuun ja 1930-luvun puolivälissä Helsinkiin, jossa Aino kuoli vuonna 1949. Toisen vaimonsa Elissa Aallon (os. Mäkiniemi) kanssa Alvar Aalto teki 1950-luvun alussa puolittaisen paluun Jyväskylään. Heidän yhteinen kesäasuntonsa, Muuratsalon koetalo, valmistui vuonna 1952 silloiseen Säynätsaloon, joka nykyisin on osa Jyväskylää. Aallot viettivät siellä kaikki kesänsä Alvarin kuolemaan 1976 asti. Alvar Aalto oli usein nähty esiintyjä Jyväskylän kesä -kulttuuritapahtumassa ja hän suunnitteli 1950-luvulta lähtien myös taas rakennuksia Jyväskylään mm. Seminaarinmäen Aalto-kampuksen, kaupungin hallinto- ja kulttuurikeskuksen ja Keski-Suomen museon.

Alvar Aalto- museon johtaja Tommi Lindh kertoo Alvar Aallolle tärkeästä Jyväskylästä.

Jyväskylän yliopiston päärakennus, Aallon kirjasto, Seminaarinkatu 15.


Kotiseutuliiton vuosikokous

pe 11.8. klo 14-16

Kotiseutuliiton vuosikokous (valtakirjojen tarkistaminen klo 13-14)

Jyväskylän yliopiston päärakennus, Seminaarinkatu 15.


Keskustelukammari: Arkkitehtuuri kotiseutujemme mielenmaisemissa

pe 11.8. klo 15

Kammarissa yleisö pääsee keskustelemaan asiantuntija - ja päättäjäryhmän kanssa rakennettuun ympäristöön liittyvistä näkökulmista kotiseutujen pysyvyyden ja muutosten muovaajana: sielunmaisemista, tärkeistä paikoista urbaaneissa ja maaseutumaisissa ympäristöissä, rakennusperinnöstä, asiantuntijatyöstä ja osallistumisesta, kaavoituksesta, yhdistysten roolista, menetyksistä ja voitoista.

Keskustelua johdattaa Suomen arkkitehtiliitto SAFA:n puheenjohtaja Leena Rossi. Mukana keskustelemassa ovat Jyväskylän kaupunginhallituksen puheenjohtaja Meri Lumela, Arkkitehtuurin tiedotuskeskuksen johtaja Hanna Harris, arkkitehti, kaupunkitutkija ja Helsingin kaupungin elinkeinojaoston jäsen Kaarin Taipale sekä Saarijärven kaupunginjohtaja Timo Rusanen.

Aalto-sali, Kauppakatu 30.


Keskustelukammari: Näkökulmia lähiruoasta - keskustelua lähiruoan merkityksestä, tuottamisesta ja saatavuudesta

pe 11.8. klo 16.30

Keskustelemassa toimialajohtaja Reima Loukkola, Keskimaan market- ja tavaratalokauppa, erikoisviljelyasiantuntija Marjo Marttinen ja luomuasiantuntija Eeva-Liisa Neuvonen ProAgriasta sekä Komppa-Seppälän tilan ja Järkisärki oy:n lähiruokayrittäjä Marja Komppa.
Keskustelua johdattaa Ulla Mehto-Hämäläinen Keski-Suomen ELY-keskuksen maaseutuyksiköstä.

Jyväskylän yliopisto, Seminarium, Seminaarinkatu 15.


Keskustelukammari: Kierrätä ja jaa - oivalluksia ja ideoita resurssiviisautta edistävään arkeen

pe 11.8. klo 16.30

Kammarissa alustuksia, kiinnostavia esimerkkejä ja vilkasta keskustelua siitä, kuinka jokainen meistä voisi omassa arjessaan kierrättää, uudelleen käyttää ja jakaa. Puhetta ja papatusta ruokahävikistä biokaasuun, tavarapyöristä yhteiskäyttöautoihin, muovinkierrätyksestä ekodesigniin jne. Ja tietenkin myös kaikesta siitä, mihin osallistujat kommenteillaan keskustelua vievät.

Jutusteluun johdattaa tutkimus- ja kehittämispäällikkö Pirkko Melville (Jyväskylän kaupunki). Menossa mukana myös Anna Sarkkinen (Japa ry), Outi Pakarinen (Keski-Suomen liitto), Tanja Oksa (Jyväskylän kaupunki) ja Miia Hyvärinen /Jyväskylän Energia).

Jyväskylän yliopisto, Seminarium, Seminaarinkatu 15.


Saunakammari: Sauna - aito suomalainen elämys herättää muistoja ja tunteita

pe 11.8. klo 16.30

Saunatila kiukaineen tarjoaa saunomisen puitteet, mutta varsinaisen saunomiskokemuksen luovat tuoksut, lämmön ja puhtauden tunne iholla, puisten lauteiden tuntu sekä saunojan henkinen läsnäolo. Aidossa suomalaisessa saunakokemuksessa yhdistyvät mieluiten kaikki saunomisen perinteiset elementit: puu, vesi, elävä tuli ja ihmiset tarinoineen. Saunakammarissa jaetaan kokemuksia saunomisesta ja mietitään saunomisen tärkeintä ydintä. Mikä on sinun tapasi saunoa? Mitä sauna sinulle merkitsee? Mikä tekee hyvän saunakokemuksen?

Moniaistiseen saunahetkeen johdattelee Suomen Saunaseura ry:n toiminnanjohtaja (sij.) Jussi Nuortamo sekä Sauna from Finland ry:n toiminnanjohtaja, Carita Harju.

Jyväskylän yliopisto, Seminarium, Seminaarinkatu 15.


Keskustelukammari: Seurantalot kulttuurin tiloina

pe 11.8. klo 17

Suomi100- juhlavuonna seuraintaloja ja niiden kansalaistoimintaa tuodaan esille monin tavoin.

Valokuvaaja, arkkitehti Tuomas Uusheimo esittelee valokuvia seuraintalolta ja kertoo uudesta Seurantalolla-kirjasta. Rakennustutkija, arkkitehti Johanna Hakanen kertoo seuraintalojen historiasta. Mukana keskustelemassa myös Niko Jokinen Wolmar-hankkeesta. Keskustelua seuraintalojen kulttuuriperinnöstä ja merkityksestä vetää museotoimenjohtaja Heli-Maija Voutilainen.

Aalto-sali, Kauppakatu 30.


Kamarimusiikkikonsertti

pe 11.8. klo 19

Voces Intimae -kamarimusiikkikonsertti. Jyväskylä Sinfonian kamarimusiikkikokoonpano.

Prokofjev: Kvintetto g-molli op. 39
Sibelius: Jousikvartetto d-molli op. 56, Voces Intimae
Niina Tuunainen ja Kaisamari Hiltunen, viulu
Maria Mangeloja, alttoviulu
Juha Malmivaara, sello
Jani Koskela, kontrabasso
Gil Shaked-Agababa, klarinetti
Nahoko Kinoshita, oboe

Aalto-sali, Kauppakatu 30.


Semmarit Lounaispuistossa

pe 11.8. klo 20

Ihan pihalla-silti kotona -konsertti.

Seminaarinmäen mieslaulajat, johtaa Reima Viitala.

Lounaispuisto, Seminaarinkatu 34. Vapaa pääsy.


Kotiseutuklubi

pe 11.8. klo 21-22.20

Kotiseutuklubi kokoontuu Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa. Kotiseutuklubin jäsenten illanvietossa ohjelmassa Kotonen, kuvaelma Kotiseutuliiton maskotista. Ensiesitys. Idea, käsikirjoitus ja toteutus: Pasi Karjalainen (Juuka), Eija Meriläinen (Juuka), Eero Kallio (Koski as.), Elise Hakala (Kokkola) ja Timo Pajunpää (Kokkola). Tarjoilua.

Kotiseutuklubin jäsenmaksun maksaneille vapaa pääsy, muilta 30 euroa, mikä kattaa loppuvuoden jäsenmaksun.

Jyväskylän yliopiston vanha juhlasali, Seminaarinkatu 15.


Leffapiknik

pe 11.8. klo 22

Jyväskylän meininki (2016) on dokumentti kaupungista, sen punkkareista ja heidän filosofiastaan. DIY- työnä toteutettu tarina kertoo Jyväskylän punk-skenen tarinan vuosilta 1977-2016. Ohjaus Mikko Järvinen.

Mukana myös elokuvan tekijöitä haastatelevana. Elokuvan kesto 1 h. Yhteistyössä Keski-Suomen elokuvakeskuksen kanssa.

Lounaispuisto, Seminaarinkatu 34.

Suomi 100

KOTISEUTU LIIKKEESSÄ – ON THE MOVE JYVÄSKYLÄSSÄ 10.–13.8.2017

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje