Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Pääsymaksut ja aukioloajat

Aikuiset 6 €, opiskelijat opiskelijakortilla ja kaupungin työntekijät henkilökortilla 3 €, ryhmät yli 10 henkilöä 4 € / hlö. Meillä käy Museokortti

Alle 18-vuotiaat, alan opiskelijat ja opiskelijat opintoryhmänä ilmaiseksi. Perjantaisin kaikilla vapaa pääsy.

Avoinna ti-su 11 - 18, ma suljettu

Ks. myös
poikkeavat aukioloajat.

Saapumis- ja pysäköintiohje »

Tilaa Keski-Suomen museon uutiskirje
Yhteystiedot

 Keski-Suomen museo

 Keski-Suomen museo

Keski-Suomen museo

Näyttelyt ja opetus
Alvar Aallon katu 7
PL 634
40101 JYVÄSKYLÄ
Avoinna ti-su klo 11-18
Puhelin (014) 266 4346
Faksi (014) 266 4345

Toimisto, arkistot, tutkimus ja kulttuuriympäristön hoito sekä maakunnallinen museotyö
Vapaudenkatu 28, 1 krs.
PL 634
40101 JYVÄSKYLÄ
Avoinna ma-pe klo 9-16
Puhelin (014) 266 4349
Faksi (014) 266 4345

Kokoelmat ja konservointi
PL 634
40101 JYVÄSKYLÄ
Puhelin (014) 266 4361, (014) 266 4351

Tapahtumat ja opastukset

Tervetuloa tapahtumiin ja opastetuille kierroksille museon näyttelyihin.

Voit valita alta mihin tapahtumiin haluat osallistua tai mitä opastuksia haluat kuunnella. Tarjolla on joko teemallisa opastuksia tai maksuttomia yleisöopastuksia.

Yleisötapahtumat

Kaitafilmit kertovat, näyttelyt tarinoivat

Koko perheen Innostu kulttuuriympäristöstäsi! -päivä

Sulkurannan siirtolapuutarha 1948-1952. Kuva: Keski-Suomen museo

Aika: La 10.9.2016 klo 11-15
Paikka: Keski-Suomen museo

Kaitafilmit kertovat, näyttelyt tarinoivat

Lauantaina 10.9. Keski-Suomen museossa on tarjolla mukavia hetkiä kaitafilmien, näyttelyiden sekä työpajojen parissa. Kaitafilmien kertomana tutustutaan Jyväskylän ja Keski-Suomen lähihistoriaan ja työpajoissa herätetään henkiin museon tarinoita ja valmistetaan kasseja kierrätysmateriaaleista. Tapahtuman aikaan museoon on vapaa pääsy.

Keski-Suomen museon järjestää vuosittain syyskuun toisena viikonloppuna Innostu kulttuuriympäristöstäsi! -tapahtuman osana Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä. Tapahtumien tavoitteena on lisätä kulttuuriympäristöön liittyvää innostusta, ymmärrystä ja arvostusta.

Ojelma:

klo 11-15
Kierrätyskassi-nonstoptyöpaja koko perheelle, työpajatila Kontti, 2 krs.
Tule mukaan valmistamaan paperikassi kierrätysmateriaalista. Työpajassa paperikassi käyttäen materiaalina vanhoja näyttelyjulisteita. Kassin valmistaminen vie muutaman hetken ja sujuu kouluikäiseltä hyvin, nuoremmat voivat osallistua vanhempiensa seurassa. Kassia ei tarvitse kanniskella kotiin tyhjänä. Työpajan vetäjinä Taina Toikkanen ja Eija Jalkanen.

klo 11-12 ja 12-13
Kaitafilmejä museon arkiston kätköistä (filmit näytetään digitaalisina)
Keski-Suomen museolle lahjoitetuista 16 mm kaitafilmeistä nähdään Lauri Laaksovirran Taulumäen asuinalueella kuvama kaitafilmi sekä tuntemattoman kuvaajan kaitafilmi aiheesta maantien kelirikko ja sen kunnostus jossakin päin Jyväskylän maanteitä. Lisäksi esitetään Antti Pänkäläisen kaksi kuvaamaa kaitafilmiä, joille on dokumentoitunut Jämsänkoskella ja Viitasaarella vietettyjä kesäjuhlia, kahdet Jyväskylän Messut ja kirjava joukko muita tapahtumia Jyväskylässä. Kaikki kaitafilmit sijoittuvat 1950-luvulle. Tilaisuuden alussa amanuenssi Pirjo Sojakka kertoo lyhyesti Keski-Suomen museon kaitafilmien tallennuksesta.

klo 13-15
Herätetään henkiin museon tarinat -työpaja, Jyväskylä – kaupunkiko sekin on? -näyttely, 3 krs.
Tule kuulemaan tarinoita entisajan Jyväskylästä ja luomaan omat tarinasi näyttelyn innoittamana. Ohjatussa työpajassa tarinat luodaan museon iPad -tablettitietokoneilla. Lopuksi vietetään tarinatuokio, jossa jokaisen on mahdollisuus esitellä omat tarinansa. Työpaja soveltuu niin aikuiselle kuin yli yhdeksänvuotiaalle lapsellekin. Tarinan voi tehdä yksin tai yhdessä. Ohjaajana mediakasvattaja Sisko Vähämäki.

Lisäksi:
Jyväskylä - kaupunkiko sekin on? -näyttelyn rastipolulla pääsee omatoimisesti suunnistamaan vaikka koko perheen voimin. Keski-Suomi – maakuntako sekin on -näyttelystä löytyy ristisanatehtäviä näyttelyyn tutustumisen avuksi.

Musiikin valokuva albumi -näyttelyn ohjelma

Syksyn suuri kamarimusiikkisarja tarjoaa kuulijoille ennen kokemattoman mahdollisuuden hypätä musiikillisen valokuva-albumin lumoihin. Kuva: Jyväskylän Sinfonia

Aika: 26.11.-11.2.2016
Paikka: Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7

Jyväskylä Sinfonian jousisoittajien Gary Littlerin, Jerzy Hoffmanin ja Grigory Tsyganovin kokoama valokuvanäyttely ja siihen liittyvä kamarimusiikkisarja tarjoavat mahdollisuuden hypätä musiikillisen valokuva-albumin lumoihin. Ohjelmassa:

Kamarikonserttisarja ”Musiikin valokuva-albumi”, osa 3
Su 27.11. klo 15. Liput 18 € tai Museokortilla 15 € (sis. sisäänpääsy museoon), ei kausilipulla. Musiikkia barokista nykyaikaan (Antonio Vivaldi, Luigi Boccherini, Arvo Pärt & Philip Glass). Lisätietoa »

Kamarikonserttisarja ”Musiikin valokuva-albumi”, osa 4
Su 4.12. klo 15. Liput 18 € tai Museokortilla 15 € (sis. sisäänpääsy museoon), ei kausilipulla. Päätöskonsertissa kuullaan romanttisia kamarimusiikkiteoksia (Robert Schumann & Pjotr Tšaikovski). Lisätietoa »

Huom: Ennakkoliput molempiin konsertteihin ovat myynnissä. Varaukset on lunastettava viimeistää 2 vko ennen konserttia tai varaus raukeaa. Kysy lisää p. 014 266 4346 / sp. ksmuseo.info(a)jkl.fi.

Yleisöluennot ja -esitelmät

Kylä tutuksi -luennot

Jyväskylän Miesseminaarin punatiilirakennuksia Seminaarinmäellä 1900-1910. Kuva: Keski-Suomen museo

Aika: syys-joulukuu 2016
Paikka: Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7 (Huom: poikkeuksena 20.9. opastetun kävelykierroksen lähtö yliopiston kirjaston edestä)

Luentosarjassa pohditaan Jyväskylän kaupungin ja seudun menneisyyttä ja tulevaisuutta eri näkökulmista. Luennot avaa Jyväskylä-Seuran puheenjohtaja Mirja Knuuttila. Vapaa pääsy.
Järjestäjinä: Jyväskylä-Seura ry, Keski-Suomen museo ja Jyväskylän kansalaisopisto.

Yliopiston vanha kampus
Ti 20.9. ti 18–19.30

Oppaana Pirjo Vuorinen, intendentti, Jyväskylän yliopiston tiedemuseo
Kävely yliopiston vanhalla kampuksella. Lähdemme Pirjo Vuorisen opastuksella kampuskierrokselle yliopiston kir-jaston edestä klo 18.00. Sateen sattuessa Pirjo Vuorinen opastaa meidät kuvin kierrokselle Keski-Suomen museon auditoriossa.

Suomesta löydetyt säiläkirjoitusmiekat
La 8.10. la 13–15

Luennoitsijana Mikko Moilanen, FT
Mikko Moilanen on väitellyt tohtoriksi Suomen alueelta löydetyistä säiläkirjoitusmiekoista. Pitkään uskottiin, että nämä miekat ovat peräisin Manner-Euroopasta. Moilanen on tullut siihen tulokseen, että näitä miekkoja on valmistettu myös Suomessa. Säilämiekat olivat ylivertaisia nuoremmalla rautakaudella. Jämsän-koskelta löydetty miekka kansallismuseosta on nähtävänä tilaisuudessa. Kahvitarjoilu.

Lapsuus, nuoruus, hyvä aikuisuus
Ti 25.10. ti 18–19.30

Luennoitsijoina Kirsti Karila, varhaiskasvatuksen professori ja Matti Salmi, valokuvaaja
Minkälainen on lapsuus ja nuoruus, joista seuraa hyvä aikuisuus? Voiko sitä määritellä? Mikä on yhteiskunnan teh-tävä hyvän aikuisuuden saavuttamiseksi? Kirsti Karila johdattelee aiheeseen, minkä jälkeen tutustumme alahallissa olevaan valokuvanäyttelyyn. Esillä on lapsiaiheisia kuvia Matti Salmen mielikuvista vuosilta 1957–1990 otsikolla ’Lasten on tulevaisuus’.

Yrjö Blomstedt, arkkitehti ja kansatieteilijä
Ti 15.11. ti 18–19.30

Luennoitsijana Helena Lonkila, FT
Helena Lonkila kertoo Yrjö Blomstedtista ja hänen tutkimusmatkoistaan Kainuussa. Yrjö Blomstedt vaikutti Jyväs-kylässä seminaarin opettajana ja hän suunnitteli tänne useita rakennuksia, joista tunnetuin on Villa Rana vanhan kampuksen alueella.

Minun Jyväskyläni
Ti 13.12. ti 18–19.30

Luennoitsijana Jukka Tikkanen, arkkitehti
Jukka Tikkanen kertoo suunnittelemistaan rakennuksista Jyväskylässä ja muuallakin maailmassa. Tikkanen perus-korjaa paraikaa Schaumannin linnaa ja saamme kuulla myös linnan tämänhetkisestä tilanteesta.

Opastukset

Teemaopastukset:

Aikamatka kotiin

Jyväskylän historiassa kertovassa näyttelyssä kuullaan tarinoita entisajan kaupunkilaisen elämisestä ja asumisesta. Millaista oli jyväskyläläisen 1800-luvun herraskainen asuminen? Entäpä millainen tilaihme olikaan työläiskodin vaatimaton hellahuone? Näyttelystä voi poimia myös 1960-luvun nuoren parin retrot sisustusvinkit.

Kesto: 1 h

Näkymätön maailma

Keski-Suomen historiasta kertovassa näyttelyssä kuullaan tarinoita näkymättömästä maailmasta, joka on monin tavoin vaikuttanut ihmisten arkeen, terveyteen, töiden onnistumiseen, karjan menestymiseen sekä metsästysonneen. Arki oli entisaikoina yliluonnollisen ja taikuuden ympäröimää.

Kesto 1 h

Opastusmaksut

tI–pe 8–16
56 €/tunti. Opastusmaksuun lisätään pääsymaksut.

Tilaa opastus

Tilaathan opastuksen viimeistään kaksi viikkoa ennen toivottua ajankohtaa. Ryhmässä voi olla enintään 30 henkilöä.

Puh. (014) 266 4346
sähköposti: ksmuseo.info(at)jkl.fi

Yleisöopastukset

Yleisöopastukset Heiskan taiteilijakotiin

Aika: Perjantaisin klo 13 ja 14
Paikka: Lähtö Keski-Suomen museolta, Alvar Aallon katu 7
Pääsymaksu: 6 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Myös Museokortti käy.

Heiskan taiteilijakoti on ainutlaatuinen kokonaisuus, jonka omaperäinen 1900-luvun alkupuolen taiteilijakoti-ilme on säilynyt myöhempien hienovaraisesti tehdyn laajennuksen ja korjausten yhteydessä. Kodin esineistö, taide- ja kirjakokoelmineen, valokuvineen ja arkisto-aineistoineen tarjoaa niin jyväskyläläisille, keskisuomalaisille kuin muualtakin tuleville tilaisuuden tutustua Heiskan taiteilijaperheen elämään aidossa kotiympäristössä kahden sukupolven ajan.

Työpajat ja opetustarjonta

Tulossa olevat työpajat päivitetään tapahtumat-sivulle ajankohtien varmistuessa.
Lisätietoa Keski-Suomen museon koululaisille ja yleisölle suunnatuista työpajoista täältä »

 
Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta