Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Pääsymaksut ja aukioloajat

Aikuiset 6 €, opiskelijat opiskelijakortilla ja kaupungin työntekijät henkilökortilla 3 €, ryhmät yli 10 henkilöä 4 € / hlö. Meillä käy Museokortti

Alle 18-vuotiaat, alan opiskelijat ja opiskelijat opintoryhmänä ilmaiseksi. Perjantaisin kaikilla vapaa pääsy.

Avoinna ti-su 11 - 18, ma suljettu

Ks. myös
poikkeavat aukioloajat.

Saapumis- ja pysäköintiohje »

Tilaa Keski-Suomen museon uutiskirje
Yhteystiedot

 Keski-Suomen museo

 Keski-Suomen museo

Keski-Suomen museo

Näyttelyt ja opetus
Museon info
Alvar Aallon katu 7 (museorakennus)
PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ
Avoinna ti-su klo 11-18
Puhelin (014) 266 4346

Toimisto, arkistot, tutkimus ja kulttuuriympäristön hoito sekä maakunnallinen museotyö
Vapaudenkatu 28, 1 krs.
PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ
Avoinna ma-pe klo 9-16
Puhelin (014) 266 4349

Kokoelmat ja konservointi
PL 634, 40101 JYVÄSKYLÄ
Puhelin (014) 266 4361, (014) 266 4351

Tapahtumat ja opastukset

Lämpimästi tervetuloa Keski-Suomen museon tapahtumiin ja opastetuille kierroksille museon näyttelyihin!
Tältä sivulta löydät meneillään olevat ja tulevat tapahtumat ja opastukset. Tarjolla on joko teemallisia opastuksia tai maksuttomia yleisöopastuksia.

Tapahtumat
Luennot ja -esitelmät
Opastukset yleisölle
Teemaopastukset tilauksesta

Tapahtumat

Kekrilauantai

Kansanparantaja hoitaa sairastunutta lehmää pyyhkimällä sen kylkiä mustalla kissalla. Kuva Muuramesta vuodelta 1929. Lauri Kuusanmäki, Keski-Suomen museo.

Aika: La 29.10. klo 11-15 (Ukonvaaja-elokuvan näytökset myös ke 26.10. ja pe 28.10. klo 15)
Paikka: Keski-Suomen museo
Vapaa pääsy

Keski-Suomen museossa heittäydytään lokakuun viimeisenä lauantaina entisajan uskomusten maailmaan vanhan satovuoden päätösjuhlan merkeissä. Koko perheen työpajassa kuullaan tarinoita Kekristä askartelun lomassa. Keski-Suomi -näyttelyn opastetulla kierroksella tutustutaan kansanuskon olentoihin ja uskomustarinoihin. Teemaa jatkaa dokumenttielokuva Ukonvaaja, jossa tutkitaan muuan muassa, miten vanhan suomalaisen luonnonuskon ja mytologian merkit näkyvät nykypäivän Suomessa. Näytöksessä vierailee elokuvan ohjaaja Tuukka Tähti.

Ohjelmassa:

klo 11-14
Kekri-aiheinen työpaja koko perheelle, työpajatila Kontti (2.krs.)
Kekriaiheisen askartelun lomassa kuullaan tarinoita kekristä. Mikä oli kekripukki? Entä miten satovuoden päätösjuhlaa vietettiin? Lapset vanhempineen ja isovanhempineen ovat lämpimästi tervetulleita!

klo 12
Näkymätön maailma -opastus, Keski-Suomi – maakuntako sekin on? -näyttely, 2. krs.
Arki oli entisaikoina yliluonnollisen ja taikuuden ympäröimää, vaikka kristinusko yrittikin kitkeä pakanallisia tapoja ja taikuutta. Opastuksella kuullaan tarinoita tästä näkymättömästä maailmasta, joka monin tavoin vaikutti ihmisten arkeen, terveyteen, töiden onnistumiseen, karjan menestymiseen sekä metsästysonneen.

klo 13
Ukonvaaja -dokumenttielokuva I 88 min I S I ohj. Tuukka Tähti I kieli: suomi
Vieraana ohjaaja Tuukka Tähti.

Maailman ensimmäinen kokopitkä dokumenttielokuva Ukonvaaja käsittelee vanhaa suomalaista luonnonuskoa ja mytologiaa. Se herättää suomalaisen luonnon mystiikasta ammentavat, myyttiset tarinat eloon. Elokuvassa CMX-yhtyeestä tuttu muusikko, kirjailija ja myyttien sanansaattaja A.W.Yrjänä tekee henkisen matkan omille, iänikuisille kulttuurijuurilleen. Elokuvassa tutkitaan myös, miten luonnonuskon ja mytologian merkit näkyvät nykypäivän Suomessa. Katso elokuvan traileri tästä »

Kekrilauantain elokuvaesityksen alussa ohjaaja Tuukka Tähti kertoo lyhyesti elokuvan ideasta. Näytöksen lopussa pohditaan teemaa syvällisemmin ja yleisöllä on mahdollisuus kysymyksiin.

Huom: Lauantain ohjaajan vierailu -näytöksen lisäksi Ukonvaaja-dokumentti on mahdollista nähdä myös ke 26.10 ja pe 28.10 klo 15.

Matin mielikuvat 1957-1990 -näyttelyn oheisohjelma

Jyväskylän ylioppilaskunnan auton polttoa vuonna 1968. Kuva: Matti Salmi

Aika: loka-marraskuu 2016
Paikka: Keski-Suomen museo
Vapaa pääsy

Keski-Suomen museon syksyssä tutustutaan valokuvaaja Matti Salmen valokuviin Matin mielikuvat 1957-1990 -näyttelyssä. Näyttelyn valokuvat ovat syntyneet pääasiassa Matti Salmen oman elämän tapahtumista ja ihmisistä. Salmi on ottanut valokuvia sieltä, missä on asunut ja liikkunut tai mistä on ollut muuten kiinnostunut. Näyttelyn oheisohjelmana järjestetään loka-marraskuussa yleisölle avoin avajaistapahtuma sekä yleisöopastus ja -luentoja. Näyttelyn oheistapahtumiin on vapaa pääsy.

Ohjelmassa:

Yleisöluento ja näyttelyopastus
Lapsuus, nuoruus, hyvä aikuisuus
Ti 25.10. klo 18-19.30

Minkälainen on sellainen lapsuus ja nuoruus, josta seuraa hyvä aikuisuus? Voiko sitä määritellä? Mikä on yhteiskunnan tehtävä hyvän aikuisuuden saavuttamiseksi? Mm. näitä kysymyksiä tarkastellaan Lapsuus, nuoruus, hyvä aikuisuus -tilaisuudessa Keski-Suomen museolla. Tilaisuuden alustaa Kirsti Karila, Varhaiskasvatuksen professori, Tampereen yliopisto.

Lasten on tulevaisuus
Valokuvaaja Matti Salmi kertoo näyttelyssään esillä olevista lapsiaiheisista kuvista.

Tilaisuus on osa Kylä tutuksi -luentosarjaa. Järjestäjät: Jyväskylä Seura ry, Keski-Suomen museo ja Jyväskylän kansalaisopisto.

Yleisöluento
Ammattiyhdistystoiminta elämäntyönä
Metallin meteli
Pe 18.11. klo 14-15.30

Legendaarinen ay- ja rauhanaktiivi kirvesmies Mauri Perä muistelee millaista oli ay-toiminta 1960-1970 luvuilla. Lisäksi pohdiskellaan miltä ay-toiminnan tulevaisuus näyttää. Professori emeritus Juhani Kirjonen muistelee METELI-tutkimusohjelman vaiheita ja opetuksia. Tilaisuuden jälkeen on mahdollisuus tutustua Matti Salmen näyttelyyn.

Runomatinea: Helkavirsiä

Kuva: Pekka Helin, Keski-Suomen museo.

Aika: Su 13.11.2016 klo 15
Paikka: Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7
Liput: Museon pääsymaksu 6/3 €

Eino Leino kirjoitti kaksi Helkavirsi-kokoelmaa. Ensimmäinen ilmestyi vuonna 1903 ja toinen 1916. Joonas Hokkanen, Ritva Sofia Lintu ja Seija Nykänen esittävät Helkavirsiä Leinon toisen kokoelman 100-vuotisjuhlavuoden kunniaksi. Virret kuullaan Keski-Suomen museossa sunnuntaina 13.11.2016 klo 15.00. Esityksen musiikista vastaa muusikko-trubaduuri Leena Pyylampi.

Musiikin lomassa esityksessä kuullaan virret Halla, Kimmon kosto, Orjanpoika, Räikkö Räähkä, Tyyrin Tytti ja Sininen risti. Helkavirsissä Leino kuvaa yhtäältä ihmistä valtaan, vihaan ja väkivaltaan mieltyneenä tyrannina. Toisaalta Leinon virsissään esiin nostama ihminen on olosuhteiden uhrina kovettunut äiti, katuva ja perhettään ajatteleva, heikko omaneduntavoittelija isä tai miekkaansa kaatuva kostaja. Leinon virsien elämänpiirit ja ihmiskuvat ovat hyvin ajankohtaisia ja rikkaita. Helkavirsien kautta Leino puhuu naisen asemasta, vallasta, ihmisoikeuksista, pienten ja heikkojen ihmisten asema sekä muukalaisvihasta, sorrosta ja sodasta, siis television ajankohtaisohjelmista vuonna 2016.

Lisätietoja:
Keski-Suomen museo
p. (014) 266 4346
ksmuseo.info(at)jkl.fi

Keski-Suomen maakunnallinen museo- ja kotiseutupäivä 2016
Elävä perintö Keski-Suomessa -seminaari

Aika: Ke 23.11.2016 klo 9.30-16
Paikka: Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7
Vapaa pääsy

Keski-Suomen maakunnallinen museo- ja kotiseutupäivä järjestetään tänä vuonna 23.11. kaikille avoimen Elävä perintö Keski-Suomessa -seminaarin merkeissä. Seminaarissa pohditaan, mitä on elävä aineeton kulttuuriperintö ja kuinka sitä tallennetaan tuleville sukupolville. Miten sitä tallentavat Keski-Suomen ammatilliset museot ja miten jokainen voisi yksin tai yhdessä osallistua tähän tallennustyöhön?

Elävä perintö Keski-Suomessa -seminaarissa kuullaan lisäksi myös Unescon yleissopimuksesta sekä tutustutaan Elävän perinnön wikiluetteloon. Seminaarin yhdeksi puhujavieraaksi on varmistunut aineettoman kulttuuriperinnön koordinaattori Leena Marsio Museovirastosta.

Seminaarin järjestävät yhteistyössä Keski-Suomen museo, Keski-Suomen Museoyhdistys ry ja Museovirasto. Seminaaria tukee Keski-Suomen liitto.

Paikan seminaariin voi varmistaa ilmoittautumalla 14.11. mennessä. Seminaarin osallistujamäärä on rajoitettu 84 henkilöön.

Ilmoittautumiset ja lisätietoja:
Pirjo Sojakka
amanuenssi, Keski-Suomen museo
p. 014 266 4360
sp. pirjo.sojakka(at)jkl.fi

Jyväskylä Sinfonian kamarimusiikkikonsertit

Syksyn suuri kamarimusiikkisarja tarjoaa kuulijoille ennen kokemattoman mahdollisuuden hypätä musiikillisen valokuva-albumin lumoihin. Kuva: Jyväskylän Sinfonia

Aika: Konsertit 27.11. ja 4.12,. klo 15
Paikka: Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7
Liput: 18 € (sisältää sisäänpääsyn museoon) tai Museokortilla 15 €

Syyskuussa alkanut Jyväskylä Sinfonian neliosainen kamarimusiikkisarja Musiikin valokuva-albumi jatkuu kahdella viimeisellä konsertilla Keski-Suomen museon vanhassa luentosalissa marras-joulukuun taitteessa. Konsertit liittyvät kiinteästi museossa esillä olevaan valokuvanäyttelyyn, jonka ovat koonneet Jyväskylä Sinfonian jousisoittajat Gary Littler, Jerzy Hoffman ja Grigory Tsyganov itse ottamistaan valokuvista.

Ohjelma:

Kamarikonserttisarja ”Musiikin valokuva-albumi”, osa 3
Su 27.11. klo 15. Liput 18 € tai Museokortilla 15 € (sis. sisäänpääsy museoon), ei kausilipulla. Musiikkia barokista nykyaikaan (Antonio Vivaldi, Luigi Boccherini, Arvo Pärt & Philip Glass). Esiintyjinä viulistit Niina Tuunainen ja Kaisamari Hiltunen, alttoviulisti Grigory Tsyganov, sellisti Ilkka Kauppi ja cembalisti András Szabó. Lisätietoa »

Kamarikonserttisarja ”Musiikin valokuva-albumi”, osa 4
Su 4.12. klo 15. Liput 18 € tai Museokortilla 15 € (sis. sisäänpääsy museoon), ei kausilipulla. Päätöskonsertissa kuullaan romanttisia kamarimusiikkiteoksia (Robert Schumann & Pjotr Tšaikovski). Esiintyjinä alttoviulisti Grigory Tsyganov ja pianisti András Szabón Lisätietoa »

Ennakkoliput molempiin konsertteihin ovat myynnissä. Varaukset on lunastettava viimeistään 2 vko ennen konserttia tai varaus raukeaa.
Lisätietoja: Keski-Suomen museo, p. (014) 266 4346, sp. ksmuseo.info(at)jkl.fi

Luennot ja -esitelmät

Kylä tutuksi -luennot

Lapsia asuinyhteisö Tuulenkylän pihalla kesällä 1989. Kuva: Matti Salmi

Aika: syys-joulukuu 2016
Paikka: Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7 (Huom: poikkeuksena 20.9. opastetun kävelykierroksen lähtö yliopiston kirjaston edestä)

Luentosarjassa pohditaan Jyväskylän kaupungin ja seudun menneisyyttä ja tulevaisuutta eri näkökulmista. Luennot avaa Jyväskylä-Seuran puheenjohtaja Mirja Knuuttila. Vapaa pääsy.
Järjestäjinä: Jyväskylä-Seura ry, Keski-Suomen museo ja Jyväskylän kansalaisopisto.

Lapsuus, nuoruus, hyvä aikuisuus
Ti 25.10. ti 18–19.30

Luennoitsijoina Kirsti Karila, varhaiskasvatuksen professori ja Matti Salmi, valokuvaaja
Minkälainen on lapsuus ja nuoruus, joista seuraa hyvä aikuisuus? Voiko sitä määritellä? Mikä on yhteiskunnan teh-tävä hyvän aikuisuuden saavuttamiseksi? Kirsti Karila johdattelee aiheeseen, minkä jälkeen tutustumme alahallissa olevaan valokuvanäyttelyyn. Esillä on lapsiaiheisia kuvia Matti Salmen mielikuvista vuosilta 1957–1990 otsikolla ’Lasten on tulevaisuus’.

Yrjö Blomstedt, arkkitehti ja kansatieteilijä
Ti 15.11. ti 18–19.30

Luennoitsijana Helena Lonkila, FT
Helena Lonkila kertoo Yrjö Blomstedtista ja hänen tutkimusmatkoistaan Kainuussa. Yrjö Blomstedt vaikutti Jyväs-kylässä seminaarin opettajana ja hän suunnitteli tänne useita rakennuksia, joista tunnetuin on Villa Rana vanhan kampuksen alueella.

Arkkitehtina Suomessa ja Venäjällä
Ti 13.12. ti 18–19.30

Luennoitsijana Jukka Tikkanen, arkkitehti
Jukka Tikkanen kertoo suunnittelemistaan rakennuksista Jyväskylässä ja muuallakin maailmassa. Tikkanen perus-korjaa paraikaa Schaumannin linnaa ja saamme kuulla myös linnan tämänhetkisestä tilanteesta.

Lisätiedot:
p.(014) 266 4346
sp. ksmuseo.info(at)jkl.fi

Teemaopastukset tilauksesta

Aikamatka kotiin

Jyväskylän historiassa kertovassa näyttelyssä kuullaan tarinoita entisajan kaupunkilaisen elämisestä ja asumisesta. Millaista oli jyväskyläläisen 1800-luvun herraskainen asuminen? Entäpä millainen tilaihme olikaan työläiskodin vaatimaton hellahuone? Näyttelystä voi poimia myös 1960-luvun nuoren parin retrot sisustusvinkit.
Kesto: 1 h

Näkymätön maailma

Keski-Suomen historiasta kertovassa näyttelyssä kuullaan tarinoita näkymättömästä maailmasta, joka on monin tavoin vaikuttanut ihmisten arkeen, terveyteen, töiden onnistumiseen, karjan menestymiseen ja metsästysonneen. Arki oli entisaikoina yliluonnollisen ja taikuuden ympäröimää.
Kesto 1 h

Tarinoita Heiskan taiteilijakodissa

Heiskan taiteilijakodin opastetut kierrokset tarjoavat tilaisuuden tutustua Heiskan taiteilijaperheen elämään aidossa kotiympäristössä kahden sukupolven ajan. Taiteilijakodin ainutlaatuisessa ja omaperäisessä miljöössä tarjotaan kävijälle aitoa kodin tunnelmaa taiteen ja tarinoiden siivittämänä. Kierroksella selviää muun muassa millainen taiteilijakoti oli 1900-luvun alkuvuosikymmeninä kun taiteilija Jonas Heiska asui siellä yksin, mitä hän harrasti, kuinka hän rakastui tulevaan vaimoonsa Maikkiin ja kuinka hänen tyttärestään Vapusta tuli myös taiteilija. Entäpä millaisia ovat Vapun ”sekamatateriaalisommitelmat”?
Kesto: 1 h

Opastusmaksut
ti–pe 8–16
56 €/tunti. Opastusmaksuun lisätään pääsymaksut.

Tilaa opastus
Tilaathan opastuksen viimeistään kaksi viikkoa ennen toivottua ajankohtaa. Ryhmässä voi olla enintään 30 henkilöä.
p. (014) 266 4346
sp. ksmuseo.info(at)jkl.fi

Yleisöopastukset

Yleisöopastukset Heiskan taiteilijakotiin

Aika: Perjantaisin klo 13 ja 14
Paikka: Lähtö Keski-Suomen museolta, Alvar Aallon katu 7
Pääsymaksu: 6 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi. Myös Museokortti käy.

Heiskan taiteilijakodin opastetut kierrokset tarjoavat tilaisuuden tutustua Heiskan taiteilijaperheen elämään aidossa kotiympäristössä kahden sukupolven ajan. Taiteilijakodin ainutlaatuisessa ja omaperäisessä miljöössä tarjotaan kävijälle aitoa kodin tunnelmaa taiteen ja tarinoiden siivittämänä. Kierroksella selviää muun muassa millainen taiteilijakoti oli 1900-luvun alkuvuosikymmeninä kun taiteilija Jonas Heiska asui siellä yksin, mitä hän harrasti, kuinka hän rakastui tulevaan vaimoonsa Maikkiin ja kuinka hänen tyttärestään Vapusta tuli myös taiteilija. Entäpä millaisia ovat Vapun ”sekamatateriaalisommitelmat”?

Lisätiedot:
p. (014) 266 4346
sp. ksmuseo.info(at)jkl.fi

Teemaopastukset tilauksesta

Aikamatka kotiin

Jyväskylän historiassa kertovassa näyttelyssä kuullaan tarinoita entisajan kaupunkilaisen elämisestä ja asumisesta. Millaista oli jyväskyläläisen 1800-luvun herraskainen asuminen? Entäpä millainen tilaihme olikaan työläiskodin vaatimaton hellahuone? Näyttelystä voi poimia myös 1960-luvun nuoren parin retrot sisustusvinkit.
Kesto: 1 h

Näkymätön maailma

Keski-Suomen historiasta kertovassa näyttelyssä kuullaan tarinoita näkymättömästä maailmasta, joka on monin tavoin vaikuttanut ihmisten arkeen, terveyteen, töiden onnistumiseen, karjan menestymiseen ja metsästysonneen. Arki oli entisaikoina yliluonnollisen ja taikuuden ympäröimää.
Kesto 1 h

Tarinoita Heiskan taiteilijakodissa

Heiskan taiteilijakodin opastetut kierrokset tarjoavat tilaisuuden tutustua Heiskan taiteilijaperheen elämään aidossa kotiympäristössä kahden sukupolven ajan. Taiteilijakodin ainutlaatuisessa ja omaperäisessä miljöössä tarjotaan kävijälle aitoa kodin tunnelmaa taiteen ja tarinoiden siivittämänä. Kierroksella selviää muun muassa millainen taiteilijakoti oli 1900-luvun alkuvuosikymmeninä kun taiteilija Jonas Heiska asui siellä yksin, mitä hän harrasti, kuinka hän rakastui tulevaan vaimoonsa Maikkiin ja kuinka hänen tyttärestään Vapusta tuli myös taiteilija. Entäpä millaisia ovat Vapun ”sekamatateriaalisommitelmat”?
Kesto: 1 h

Opastusmaksut
ti–pe 8–16
56 €/tunti. Opastusmaksuun lisätään pääsymaksut.

Tilaa opastus
Tilaathan opastuksen viimeistään kaksi viikkoa ennen toivottua ajankohtaa. Ryhmässä voi olla enintään 30 henkilöä.
p. (014) 266 4346
sp. ksmuseo.info(at)jkl.fi

 
Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta