Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Pääsymaksut ja aukioloajat

Aikuiset 6 €, opiskelijat opiskelijakortilla ja kaupungin työntekijät henkilökortilla 3 €, ryhmät yli 10 henkilöä 4 € / hlö. Meillä käy Museokortti

Alle 18-vuotiaat, alan opiskelijat ja opiskelijat opintoryhmänä ilmaiseksi. Perjantaisin kaikilla vapaa pääsy.

Avoinna ti-su 11 - 18, ma suljettu

Ks. myös
poikkeavat aukioloajat.

Saapumis- ja pysäköintiohje »

Tilaa Keski-Suomen museon uutiskirje
Yhteystiedot

 Keski-Suomen museo

 Keski-Suomen museo

Keski-Suomen museo

Näyttelyt ja opetus
Alvar Aallon katu 7
PL 634
40101 JYVÄSKYLÄ
Avoinna ti-su klo 11-18
Puhelin (014) 266 4346
Faksi (014) 266 4345

Toimisto, arkistot, tutkimus ja kulttuuriympäristön hoito sekä maakunnallinen museotyö
Vapaudenkatu 28, 1 krs.
PL 634
40101 JYVÄSKYLÄ
Avoinna ma-pe klo 9-16
Puhelin (014) 266 4349
Faksi (014) 266 4345

Kokoelmat ja konservointi
PL 634
40101 JYVÄSKYLÄ
Puhelin (014) 266 4361, (014) 266 4351

Tapahtumat

Yleisöopastukset

Yleisöopastukset Heiskan taiteilijakotiin

Aika: Perjantaisin klo 13 ja 14
Paikka: Lähtö Keski-Suomen museolta, Alvar Aallon katu 7
Pääsymaksu: 6 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

Heiskan taiteilijakoti on ainutlaatuinen kokonaisuus, jonka omaperäinen 1900-luvun alkupuolen taiteilijakoti-ilme on säilynyt myöhempien hienovaraisesti tehdyn laajennuksen ja korjausten yhteydessä. Kodin esineistö, taide- ja kirjakokoelmineen, valokuvineen ja arkisto-aineistoineen tarjoaa niin jyväskyläläisille, keskisuomalaisille kuin muualtakin tuleville tilaisuuden tutustua Heiskan taiteilijaperheen elämään aidossa kotiympäristössä kahden sukupolven ajan.

Yleisötapahtumat

Lydia alaston setelityttö -näyttelyn ohjelma

Lydia Metsämaa toimi mallina mm. Ateneumissa. Kuva vuodelta 1960. Kuva: Pietinen/Museovirasto

Aika: Kesä-elokuussa 2016
Paikka: Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7

Museon kesänäyttely Lydia alaston setelityttö - piiasta jumalattareksi kertoo Suomen itsenäisyyden ajan ensimmäisestä ammattimaisesta alastonmallista Lydia Metsämaasta (1893-1981), Jyväskylän maalaiskunnassa syntyneestä modernista ja itsenäisestä naisesta, joka innoitti lukuisia aikansa merkittäviä taiteilijoita. Näyttelyn ohjelmassa:

Ohjattua alastonmallin croquis-piirustusta
To 18.8. klo 18–19.30
Ohjaajana kuvataiteilija Virpi Lehto. Vapaa pääsy.
Ota omat piirustusvälineet mukaan. Ilmoittautuminen viimeistään päivää ennen tapahtumaa Keski-Suomen museon infoon, p. 014 266 4346 / sp. ksmuseo.info@jkl.fi.

Innostu kulttuuriympäristöstäsi! -päivät

Sulkurannan siirtolapuutarha 1948-1952. Kuva: Keski-Suomen museo

Aika: 9.-11.9.2016
Paikka: Keski-Suomen museo, ohjelmaa luvassa myös eri puolilla maakuntaa

Keski-Suomen museo haluaa tarjota mukavia hetkiä ja elämyksiä keskisuomalaisen kulttuuriympäristön parissa. Vuosittain syyskuun toisena viikonloppuna museo järjestää yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa kulttuuriympäristöaiheisia kaikille avoimia tapahtumia, joiden toivotaan innostavan havainnoimaan, ymmärtämään ja arvostamaan omaa ympäristöä. Innostu kulttuuriympäristöstäsi! -tapahtumapäivät ovat osa Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä.

Musiikin valokuva albumi -näyttelyn ohjelma

Syksyn suuri kamarimusiikkisarja tarjoaa kuulijoille ennen kokemattoman mahdollisuuden hypätä musiikillisen valokuva-albumin lumoihin. Kuva: Jyväskylän Sinfonia

Aika: 26.11.-11.2.2016
Paikka: Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7

Jyväskylä Sinfonian jousisoittajien Gary Littlerin, Jerzy Hoffmanin ja Grigory Tsyganovin kokoama valokuvanäyttely ja siihen liittyvä kamarimusiikkisarja tarjoavat mahdollisuuden hypätä musiikillisen valokuva-albumin lumoihin. Ohjelmassa:

Kamarikonserttisarja ”Musiikin valokuva-albumi”, osa 3
Su 27.11. klo 15. Liput 18 € tai Museokortilla 15 € (sis. sisäänpääsy museoon), ei kausilipulla. Musiikkia barokista nykyaikaan (Antonio Vivaldi, Luigi Boccherini, Arvo Pärt & Philip Glass). Lisätietoa »

Kamarikonserttisarja ”Musiikin valokuva-albumi”, osa 4
Su 4.12. klo 15. Liput 18 € tai Museokortilla 15 € (sis. sisäänpääsy museoon), ei kausilipulla. Päätöskonsertissa kuullaan romanttisia kamarimusiikkiteoksia (Robert Schumann & Pjotr Tšaikovski). Lisätietoa »

Huom: Ennakkoliput molempiin konsertteihin ovat myynnissä. Varaukset on lunastettava viimeistää 2 vko ennen konserttia tai varaus raukeaa. Kysy lisää p. 014 266 4346 / sp. ksmuseo.info(a)jkl.fi.

Yleisöluennot ja -esitelmät

Kylä tutuksi -luennot

Jyväskylän Miesseminaarin punatiilirakennuksia Seminaarinmäellä 1900-1910. Kuva: Keski-Suomen museo

Aika: syys-joulukuu 2016
Paikka: Keski-Suomen museo, Alvar Aallon katu 7 (Huom: poikkeuksena 20.9. opastetun kävelykierroksen lähtö yliopiston kirjaston edestä)

Luentosarjassa pohditaan Jyväskylän kaupungin ja seudun menneisyyttä ja tulevaisuutta eri näkökulmista. Luennot avaa Jyväskylä-Seuran puheenjohtaja Mirja Knuuttila. Vapaa pääsy.
Järjestäjinä: Jyväskylä-Seura ry, Keski-Suomen museo ja Jyväskylän kansalaisopisto.

Yliopiston vanha kampus
Ti 20.9. ti 18–19.30

Oppaana Pirjo Vuorinen, intendentti, Jyväskylän yliopiston tiedemuseo
Kävely yliopiston vanhalla kampuksella. Lähdemme Pirjo Vuorisen opastuksella kampuskierrokselle yliopiston kir-jaston edestä klo 18.00. Sateen sattuessa Pirjo Vuorinen opastaa meidät kuvin kierrokselle Keski-Suomen museon auditoriossa.

Suomesta löydetyt säiläkirjoitusmiekat
La 8.10. la 13–15

Luennoitsijana Mikko Moilanen, FT
Mikko Moilanen on väitellyt tohtoriksi Suomen alueelta löydetyistä säiläkirjoitusmiekoista. Pitkään uskottiin, että nämä miekat ovat peräisin Manner-Euroopasta. Moilanen on tullut siihen tulokseen, että näitä miekkoja on valmistettu myös Suomessa. Säilämiekat olivat ylivertaisia nuoremmalla rautakaudella. Jämsän-koskelta löydetty miekka kansallismuseosta on nähtävänä tilaisuudessa. Kahvitarjoilu.

Lapsuus, nuoruus, hyvä aikuisuus
Ti 25.10. ti 18–19.30

Luennoitsijoina Kirsti Karila, varhaiskasvatuksen professori ja Matti Salmi, valokuvaaja
Minkälainen on lapsuus ja nuoruus, joista seuraa hyvä aikuisuus? Voiko sitä määritellä? Mikä on yhteiskunnan teh-tävä hyvän aikuisuuden saavuttamiseksi? Kirsti Karila johdattelee aiheeseen, minkä jälkeen tutustumme alahallissa olevaan valokuvanäyttelyyn. Esillä on lapsiaiheisia kuvia Matti Salmen mielikuvista vuosilta 1957–1990 otsikolla ’Lasten on tulevaisuus’.

Yrjö Blomstedt, arkkitehti ja kansatieteilijä
Ti 15.11. ti 18–19.30

Luennoitsijana Helena Lonkila, FT
Helena Lonkila kertoo Yrjö Blomstedtista ja hänen tutkimusmatkoistaan Kainuussa. Yrjö Blomstedt vaikutti Jyväs-kylässä seminaarin opettajana ja hän suunnitteli tänne useita rakennuksia, joista tunnetuin on Villa Rana vanhan kampuksen alueella.

Minun Jyväskyläni
Ti 13.12. ti 18–19.30

Luennoitsijana Jukka Tikkanen, arkkitehti
Jukka Tikkanen kertoo suunnittelemistaan rakennuksista Jyväskylässä ja muuallakin maailmassa. Tikkanen perus-korjaa paraikaa Schaumannin linnaa ja saamme kuulla myös linnan tämänhetkisestä tilanteesta.

Elokuvaesitykset

Filmiperjantait

Aika: Tulossa syksyllä
Paikka: Keski-Suomen museon auditorio, Alvar Aallon katu 7
Vapaa pääsy

Kerran kuussa Filmiperjantaisin annetaan filmiprojektorin raksuttaa ja tuoda nykyhetkeen paloja menneisyydestä. Kyseessä elokuvakerhomainen tapahtuma, jossa pääosassa on filmi. Filmi-perjantaisin katsotaan kuukausittain vaihtuvan teeman mukaisia filmejä ja keskustellaan vapaasti aiheesta. Nykyajan ja menneisyyden rinnastus on näkyvä osa Filmiperjantaita ja tavoitteena on herätellä myös nykykuvaajia oman ympäristönsä tallentamisen tärkeydestä. Lisätietoja täältä »

Järjestäjinä: Keski-Suomen elokuvakeskus, Keski-Suomen museo, Kansallinen audiovisuaalinen instituutti, Taiteen edistämiskeskus, Oulun elokuvakeskus, Antti Mikkola/Mediazoo sekä Jyväskylän yliopiston ylioppilaskunta.

Työpajat ja opetustarjonta

Tulossa olevat työpajat päivitetään tapahtumat-sivulle ajankohtien varmistuessa.
Lisätietoa Keski-Suomen museon koululaisille ja yleisölle suunnatuista työpajoista täältä »

 
Copyright © Jyväskylän kaupunki 2016 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta