Suoraan sisältöön
Jyväskylän kaupunki » Kirjasto ja kulttuuri » Kaupunginteatteri » Teatteri » Kaupunginteatterin Vuoden Teatteriteko

Jyväskylän kaupunginteatterin teatteriteko -palkintoa on jaettu vuodesta 2015 alkaen. Palkinnoin voi saada Jyväskylän kaupunginteatterissa näytäntövuoden aikana valmistettu kokonainen produktio, yksittäinen roolisuoritus, lavastus, puvustus, musiikki, koreografia, ohjaus, tarpeisto tai muu teatteriesityksen valmistumiseen liittyvä toimenpide. Palkintona jaettava Muusa on kuvanveistäjä Martti Virtasen suunnittelema. Mystistä muusahahmoa esittävä pronssiveistos on kiertopalkinto, jota säilytetään Jyväskylän kaupunginteatterin yleisölämpiössä. Patsaan jalustaan kiinnitetään vuosittain voittajien nimilaatat. Voittajat saavat omakseen veistoksesta valmistetun kipsivaloksen. Erikseen voidaan jakaa myös erikois-Muusa elämäntyöstä. Nelihenkinen esiraati valitsee vuosittain finalisteja, joista yleisö äänestää voittajan. Raatiin kuuluivat vuonna 2018 Pirkko Ritanen, Pirjo Salmi, Tomi Tuomaala ja Satu Paloniemi.

Ehdokkaat 2018 ja raadin perustelut

1. Peter Pan –musikaalin visuaalinen ilme; Karmo Mende, lavastus ja Tuukka Toijanniemi, valo- ja videosuunnittelu
Kahden taiteilijan yhteistyö on tuottanut tulosta, visuaalisen ilmeen eri osa-alueet sopivat saumattomasti yhteen luoden kokonaisvaltaisen esteettisen elämyksen. Peter Panin lentäminen on hienoa, suorastaan mystistä. Kauden suurin tuotanto nousee siivilleen kekseliään visuaalisen toteutuksensa ansiosta. Lapset ja aikuiset lumoutuvat näkemästään ja ihmettelevät ”Miten se oikein lentää?” Erityisen vaikutuksen tekee yllätys, jonka yleisö saa kokea esityksen loppupuolella.

2. Kapellimestari Lasse Hirvi; Kun isoisä Suomeen hiihti, musiikin sovitus, harjoittaminen ja johtaminen
Hirven onnistuneet sovitukset klezmer- ja folk-pohjaisista sävellyksistä istuvat kuin hanska käteen kaupunginteatterin taitavalle ensemblelle ja osaavalle kolmen hengen orkesterille. Kaikki esityksen musiikki tuotetaan livenä. Näyttelijöiden musiikillinen osaaminen hämmästyttää. Lisäksi musiikkinumerot istuvat tekstiin todella mainiosti. Ne on sävelletty, sanoitettu ja sovitettu huolella, joten katsojan on ilo niitä kuunnella. Lisäksi niihin liittyvät hienot koreografiat täydentävät katsojakokemuksen. Musiikki ei ole päälle liimattua vaan osaltaan vie tarinaa olennaisesti eteenpäin.

3. Luuseri-monologin työryhmä; ohjaaja Miikka Tuominen, lavastus- ja pukusuunnittelija Tellervo Syrjäkari, näyttelijä Hannu Rantala, säveltäjä ja videosuunnittelija Jani Lappalainen
Luuserin aiheella on yhteiskunnallinen merkitys; hienoa että esitys viedään myös yläkouluihin, keskelle tekijöitä ja tapahtumapaikkoja. Tarinan sijoittaminen toiseen aikaan vieraannuttaa aran aiheen, joka on valitettavan ajankohtainen edelleen, ja helpottaa sen vastaanottamista. Esitys keskustelutilaisuuksineen antaa katsojille varmasti uusia näkökulmia ikuisuusaiheeseen. Esitys herättää ahdistusta, surua ja halua toimia, niin kuin on syytäkin.
Kiertävä Luuseri-esitys jatkaa kaupunginteatterin tavoitteita tarjota esityksiä uusille yleisölle myös teatterirakennuksen ulkopuolella.

4. Taina Reponen Laimin roolissa näytelmässä Pesärikko
Pesärikko-yhteistuotantonäytelmässä kaikki näyttelijät onnistuivat erinomaisesti, ja yhtenä häikäisee Jyväskylän kaupunginteatterin Taina Reponen. Suoritus on heittäytyvä ja peloton, katsojavaikutus kuin nyrkillä olisi lyöty naamaan. Taina antautuu rooliinsa täysillä miettimättä, miltä näyttää. Hän saa vahvasti esiin Laimin sisäisen tunnemyrskyn ja patoutumat puheen lisäksi kehon kielellä ja mimiikalla.
Hienointa on se, että Taina Reposen Laimi on ihan oikea elävä ihminen. Vaikka katsoja ei pitäisikään Reposen esittämästä ihmistyypistä, on hänen näyttelijäntyötään pakko rakastaa.

5. Jukka-Pekka Mikkosen roolityöt pienellä näyttämöllä; toimistotyöntekijä Putkonen /Mielipuolen päiväkirja sekä Kemp / Täti ja minä -esityksissä.
Pieni näyttämö on näyttelijälle vaativa. Näyttelijä on yleisön edessä paljaana pienintä yksityiskohtaa myöten. Armoa ei tunneta, kaikki on näkyvissä. Mikkonen tekee todella hienot, tarkat ja antautuneet roolityöt molemmissa pienen näyttämön rooleissaan halliten uskomattoman määrän tekstiä sekä muuta ilmaisua. Mikkosen työskentely on älykästä, tarpeen mukaan mellastavaa, tarpeen mukana pidättelevää. Hänen näyttelemisensä on täsmällistä ja nyanssitajuista, roolihenkilöt vuoroin naurattavat vuoroin kauhistuttavat katsojaa.

Voit äänestää omaa suosikkiasi täällä >>

Äänestyslipukkeita on saatavilla myös Jyväskylän kaupungintetterin lippumyymälästä sen aukioloaikoina. Lipukkeesta löytyy myös palautusohje.

Muusa-palkinto

Vuosi 2015
Pukusuunnittelija Tuovi Räisänen
Pukusuunnittelu Lainahöyhenissä-musikaaliin

Vuosi 2016
Avustajien työpanos / Jekyll & Hyde -musikaalissa

Vuosi 2017
Näyttelijä Antti Niskanen
Jack/Stephanie rooli Diivat-näytelmässä

Jaa sivun sisältö:


@jklteatteri #jklteatteri

Jyväskylän kaupunginteatteri | Vapaudenkatu 36, 40100 Jyväskylä | Lippumyymälä, p. 014 266 0110

Copyright Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoa sivustosta