Suoraan sisältöön
Jyväskylän kaupunki » Kirjasto ja kulttuuri » Kaupunginteatteri » Teatteri » Kaupunginteatterin Vuoden Teatteriteko

Jyväskylän kaupunginteatterin vuoden teatteriteko -tunnustuksen saa tänä vuonna Antti Niskanen roolistaan Diivat-komediassa. Niskanen keräsi yleisöäänestyksessä lähes 34 % annetuista äänistä, yhteensä ääniä annettiin 1053 kappaletta. Äänestäneiden kesken on arvottu sanomalehti Keskisuomalaisen ja Jyväskylän kaupunginteatterin lahjoittamat palkinnot ja voittajiin otetaan yhteyttä henkilökohtaisesti.

Jyväskylän kaupunginteatterin teatteriteko -palkinnon voi saada Jyväskylän kaupunginteatterissa näytäntövuoden aikana valmistettu kokonainen produktio, yksittäinen roolisuoritus, lavastus, puvustus, musiikki, koreografia, ohjaus, tarpeisto tai muu teatteriesityksen valmistumiseen liittyvä toimenpide. Palkintona jaettava Muusa on kuvanveistäjä Martti Virtasen suunnittelema. Mystistä muusahahmoa esittävä pronssiveistos on kiertopalkinto, jota säilytetään Jyväskylän kaupunginteatterin yleisölämpiössä. Patsaan jalustaan kiinnitetään vuosittain voittajien nimilaatat. Voittajat saavat omakseen veistoksesta valmistetun kipsivaloksen. Erikseen voidaan jakaa myös erikois-Muusa elämäntyöstä.

Nelihenkinen esiraati valitsee vuosittain finalisteja, joista yleisö äänestää voittajan. Raatiin kuuluvat tänä vuonna Pirkko Ritanen, Pirjo Salmi, Tomi Tuomaala ja Satu Paloniemi.

Vuoden 2017 finalistit:

1.
Kauas pilvet karkaavat -näytelmän visuaalinen ilme;
Jarno Kuosa
Anna Maria Häkkinen
Tuukka Toijanniemi
Karmo Mende

Kauas pilvet karkaavat on visuaaliselta ilmeeltään erityislaatuinen Jyväskylän kaupunginteatterin historiassa.
Esitys on monella tavalla lumoava, siinä käytetään varjoteatteria, valoja, isoja kankaita, koreografioitua liikettä ja tyyliteltyä näyttelijäntyötä. Käytetyt keinot ovat kiinnostavia sillä ne kiihottavat myös älyllisesti – katsoja alkaa miettiä miten tuo on tehty?
Kokonaisuus on monen alan ammattilaisen yhteistyön huipennus ja henkii tarkkuutta, teknistä taituruutta ja ymmärrystä asemoinnin merkityksestä. Kaikesta teknisestä taituruudesta jää kikkailematon ja kosiskelematon vaikutelma.
Visualisuus synnyttää ihanaa keveyttä ja toivoa, uskoa tulevaisuuteen vaikka esityksen aihe on raskas ja toisinaan toivotonkin. Kauas pilvet karkaavat -esitys viestii kaikilla tasoilla toivoa yksilön pystymisestä ja selviytymisestä.

2.
Antti Niskanen roolisuoritus Diivat-komediassa
Antti Niskasen roolityö Diivat-komediassa on harvinaislaatuista komedia-römellystä.
Näytteleminen on niin vaivatonta, ettei edes ajattele sen olevan näyttelemistä. Taitava näyttelijä tekee ”miehen mekossa” poikkeuksellisen hienosti.
Niskanen heittäytyy, asettaa itsensä alttiiksi, eläytyy ilman pidäkkeitä. Syntyy vaikutelma, että näyttelijä nauttii roolistaan. Ehkäpä juuri siksi suoritusta on helppo katsoa: yleisö tietää, että näyttelijä selviää tilanteesta kuin tilanteesta jopa korkeilla koroilla.

3.
Jyväskylän kaupunginteatterin vieminen maakuntaan Rikotaan rajoja -projektissa
Suomi 100 vuotta -juhlavuonna Jyväskylän kaupunginteatteri on ensimmäistä kertaa jalkautunut tällä tavoin maakuntaan. Yhteistyössä Tanssiteatteri Off/Balancen kanssa ideoitu ja toteutettu hanke synnyttää vuoden 2017 aikana 9 pienoisesityksen sarjan Keski-Suomeen.
On loistavaa, että maakuntaan viedään teatterin ja esittämisen ammattiosaamista. Useissa esityksissä on mukana alueen nuoria tekijöitä, jotka pääsevät esiin ammattitaiteilijoiden vetämissä esitystyöpajoissa ja esityksissä. Samalla maakunnassa toimivat ammattitaiteilijat tulevat tutuksi yhdessä tehdyn työn kautta.
Osallistujien antama palaute on ollut innostunutta, ja katsojat ovat olleet liikuttuneita näkemästään.

4.
Kapellimestari Lasse Hirvi ja musiikillisuuden korkea taso Ansa-musikaalissa ja Kauas Pilvet Karkaavat -esityksessä.
Lasse Hirvi on sovittanut ja harjoituttanut musiikin Ansa-musikaaliin ja Kauas pilvet karkaavat -näytelmään. Molemmissa tuotannoissa musiikki on erityisen tärkeässä osassa. Ansa-musikaalissa myös musiikin johto on Hirven vastuulla.
Monesti pidetään itsestään selvänä, että esityksen musiikki toimii, eikä sen merkitystä ja tekijöitä tunnisteta. Musiikki kertoo tarinaa ja luo tunnelmaa, se syventää henkilöhahmoja, lisää jännitettä ja ristiriitaa, luo raamit tilanteille, toimii lavasteena, haastaa, jää soimaan kotimatkalle. Musiikin mahdollisuudet ovat monet.
Lasse Hirvellä on näkemys ja ymmärrys oman talon näyttelijöiden potentiaalista ja mahdollisuuksista musiikin esittäjinä ja laulajina. Koska kaupunginteatterin esityksiä on lukumäärällisesti paljon, on tärkeää, että musiikin korkeaan tasoon kiinnitetään jatkuvasti huomiota. Hirvi osaa vaatia, jo harjoituksissa vaatimustaso on korkea ja musiikkia kehitetään esityskauden aikanakin. Hirvi on ystävällisen vaativa harjoituttaja ja kannustava työtoveri, joka antaa aina rakentavaa palautetta.

5.
Minttu Minkkisen ja Suvi Taipaleen suunnittelemien ja toteuttamien kampauksien ja maskeerauksien osuus naisnäyttelijöiden muutoksessa rooleihin näytelmissä Diivat, Täti ja minä ja Papin perhe.
Anneli Karppisen esittämä suloinen, mutta rautatahtoinen täti Diivat-komediassa on peräti 110-vuotias. Taitavan maskeerauksen ja ilmiömäisen peruukin ansiosta katsoja uskoo korkean iän varauksetta. Maritta Viitamäen täti on vaikuttava ilmestys. Lähes mykkä rooli on ilmeikäs ja ulkoinen olemus on olennainen osa henkilön sanatonta tarinaa. Maskeeraus ja hiustyyli korostavat näyttelijä Hanna Liinojan papillisuutta ja ovat tärkeältä osaltaan luomassa esitettävää hahmoa.
Näyttelijän esittämän roolihenkilön ulkoisella olemuksella on suuri merkitys sille miten katsoja tulkitsee hahmoa. Maskeeraus, puvut, hiukset, liikkuminen, koko ulkoinen olemus kertovat henkilöhahmon tarinaa.
Ammattitaitoiset maskeeraaja-kampaajat Minkkinen ja Taipale hallitsevat eri tyylilajit ja aikakaudet, he tuovat oman taiteellisen panoksensa esityksen kokonaisuuteen, taitava työ häivyttää tai korostaa haluttuja piirteitä ja on harjoitusprosessissa yksi tärkeä osa näyttelijän roolin rakentamista.
Minkkinen ja Taipale seuraavat harjoituksia, tutustuvat monin eri tavoin harjoiteltavan näytelmän maailmaan ja tekevät roolianalyysin, johon kampaus ja maskeeraussuunnitelma perustuu. Työ edellyttää hyvää visuaalista silmää ja ihmissuhdetaitoja. Maskeeraaja on sananmukaisesti kiinni näyttelijän ihossa.

Muusa-palkinto

Vuosi 2015
Pukusuunnittelija Tuovi Räisänen
Pukusuunnittelu Lainahöyhenissä-musikaaliin

Vuosi 2016

Avustajien työpanos / Jekyll & Hyde -musikaalissa

Jaa sivun sisältö:


@jklteatteri #jklteatteri

Jyväskylän kaupunginteatteri | Vapaudenkatu 36, 40100 Jyväskylä | Lippumyymälä, p. 014 266 0110

Copyright Jyväskylän kaupunki 2017 | Sivun alkuun | Tietoa sivustosta