Suoraan sisältöön

Teatteritiistait

Yleisön ja teatterintekijöiden kaikille avoin kohtauspaikka, kaiken kansan olohuone: taiteilijatapaamisia, alustuksia, mielenkiintoisia vieraita! Tule kuuntelemaan ja keskustelemaan vapaamuotoisesti kiinnostavista aiheista. Teatteritiistain aihe kumpuaa yleensä teatterin ohjelmistossa olevista esityksistä, ja keskusteluun osallistuu eturivin taiteilijoitamme ja alansa huippuasiantuntijoita. Teatteritiistai pidetään yleisölämpiössä Teatteriravintolassa (ellei toisin mainita) ja sinne on vapaa pääsy!


Kevään 2015 Teatteritiistait

10.2.2015 klo 19
Yksi lensi yli käenpesän -teemailta

Kevätkauden ensimmäisessä Teatteritiistaissa pääsemme kuulemaan tutkija Karoliina Kähmin ajatuksia näytelmästä Yksi lensi yli käenpesän. Hän kirjoittaa seuraavasti: ”Yksi lensi yli käenpesän on mielisairaalaympäristöön sijoittuva näytelmä. Mielisairaalan osasto on oivaltavasti rakennettu mikrokosmos, jossa hyvyyteen verhottu pahuus on nähtävillä hyvin konkreettisesti. Hoitajat sanovat auttavansa potilaita ja haluavansa näiden parasta, vaikka katsojan on helppo nähdä, että todellinen tarkoitus on päinvastainen.

Osaston voidaan myös nähdä heijastelevan yhteiskunnan ja perheiden valtarakenteita. Ihmisiä halutaan hallita aiheuttamalla heille häpeää. Sama prosessi toistuu myös perheissä. Vanhemmat, jotka ovat itse traumatisoituneet lapsuudessaan ja vieraantuneet todellisesta minästään, traumatisoivat tiedostamattaan lapsiaan vallankäytöllä ja syyllistämisellä.

Yksi lensi yli käenpesän on nerokas näytelmä. Sen pinnan alaisen viestin vastaanottaminen vaatii rohkeutta, mutta antaa avaimet tunnistaa omia irrationaalisia uskomuksia ja niistä johtuvia vahingollisia toimintamalleja. McMurphy, Bromden ja muut mielisairaalan potilaat houkuttelevat meitä näiden perimmäisten kysymysten ja paradoksien äärelle haastamaan omaa maailmankuvaamme. Parhaimmillaan Yksi lensi yli käenpesän auttaa katsojaa tunnistamaan oman pahuutensa. Hyvien asioiden tekeminen vaatii ensin oman pahuuden tiedostamista. Sitä, mitä ei tiedosta, ei voi myöskään käsitellä eikä muuttaa paremmaksi."

Kirjallisuusterapiaohjaaja ja -kouluttaja, FM Karoliina Kähmi viimeistelee väitöskirjaansa skitsofrenian kirjallisuusterapiasta Jyväskylän yliopiston Taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitokselle. Erityisesti häntä kiinnostaa mielenterveyskuntoutujien parissa tehtävä kirjallisuusterapia sekä eri luovien terapioiden yhdistämismahdollisuudet kirjallisuusterapiaan. Pro gradu -tutkielmansa hän teki Yksi lensi yli käenpesästä miestutkimuksen näkökulmasta. Työssään hän selvitti teoksen erilaisia mieskuvia ja niiden merkitystä.

10.3.2015 klo 19
Avoin liitto -teemailta

Kaupunginteatterin ohjelmistoa ovat tänä näytäntövuonna värittäneet parisuhdeasiat... Ensi-iltansa ovat saaneet sekä Lainahöyhenissä että Niskavuoren naiset, mutta kevätkauden uutuus tuo lisää kierroksia aiheeseen, sillä Dario Fon ja Franca Ramen kirjoittama musta komedia Avoin liitto tulee ensi-iltansa 19.3. Mutta mistä avoimessa liitossa oikeastaan on kyse?

Avoin liitto on ratkaisuyritys moniin parisuhdetta vaaniviin uhkiin: mustasukkaisuuteen, uskottomuuteen ja suhteen arkipäiväistymiseen. Mutta toimiiko se? Näistä asioista - rakastamisen vaikeudesta - puhutaan Teatteritiistaissa 10.3. Ja tietysti rakkaudesta. Teemaa avaa perheneuvoja Pekka Puukko.

Pekka Puukko on perheneuvoja ja pari- ja perheterapeutti Jyväskylän seurakunnan Perheasiain neuvottelukeskuksesta. Puukko on tehnyt perheneuvojan töitä vuodesta 1997 ja vuonna 2013 hänet valittiin Vuoden papiksi.

14.4.2015 klo 19
Nuori Näyttämö -teemailta

Jyväskylän kaupunginteatteri on mukana Nuori Näyttämö -hankkeessa, jonka päämääränä on edesauttaa nuorten hyvinvointia teatterin keinoin vahvistamalla nuorten ja ammattiteattereiden keskinäistä vuorovaikutusta ja tarjoamalla tukea nuorten identiteetin kehittymiseen ja kasvuun taidetta tehden.

Jyväskylässä hankkeeseen osallistuu viisi nuorten teatteriryhmää, jotka ovat kuluneen näytäntövuoden aikana valmistaneet tai valmistamassa nuorille varta vasten kirjoitettuja kotimaisia uutuusnäytelmiä.

Teatterikuraattori Antti Niskanen esittelee hankkeen ja ääneen pääsevät myös ryhmissä näytelleet nuoret ja heidän ohjaajansa.


Menneiden Teatteritiistaiden satoa

Työhyvinvoinnin ja ihmisten johtamisen professori Marja-Liisa Manka vieraili Teatteritiistaissamme 25.10.2011. Mankan luento on ladattavissa PDF-muodossa tästä >>

Lisätietoja Teatteritiistaista ja muista yleisötapahtumista
Teatterikuraattori Antti Niskanen
p. (014) 266 1925, 050 413 8027
etunimi.sukunimi@jkl.fi

Jyväskylän kaupunginteatteri
Vapaudenkatu 36
40100 Jyväskylä

Lippumyymälä
Vapaudenkatu 36
puh. 014 266 0110

Avoinna
Ti-pe klo 14-19,
la klo 12-19
Puhelinpalvelu avataan ti-pe jo klo 13

Lippuja voi ostaa myös Lippu.fi-sivustolta ja toimipaikoista kautta maan.

Ryhmämyynti
(väh. 20 henkilön ryhmät)
puh. 014 266 4175
arkisin klo 16 saakka
teatteri.markkinointi(at)jkl.fi

Jyväskylän kaupunginteatteri | Vapaudenkatu 36, 40100 Jyväskylä | Lippumyymälä, p. 014 266 0110

Copyright Jyväskylän kaupunki 2015 | Sivun alkuun | Tietoa sivustosta