Suoraan sisältöön

Minna Canth - Sakari Hokkanen

Papin perhe

Papin perhe, kuva Jiri Halttunen

Liput 24 € / 22 € / 16 €

Papin perhe -lisäesitys suurella näyttämöllä 12.5.

Minna Canthin Papin perhe sai kantaesityksensä Suomalaisessa teatterissa vuonna 1891. Sen jälkeen näytelmää on esitetty Suomen teattereissa lukemattomia kertoja. Papin perheessä ideologinen kiista konservatiivisuuden ja vapaamielisyyden välillä repii pastori Valtarin ja hänen lastensa välejä. Perheen poika Jussi nousee uhmaamaan edellisen sukupolven vanhoillista arvomaailmaa, mutta päätyy radikaaliudessaan yhtä umpimieliseksi kuin vanhempansa. Sakari Hokkasen ohjauksessa ideologia sokaisee ihmisen. Näytelmän teemat tuntuvat itsenäisyytemme satavuotisjuhlan kynnyksellä polttavan ajankohtaisilta. Kuten Papin perheen kirjoittamisen aikaan, maamme on jakautumassa ideologisesti kahteen leiriin. Voiko perhe, kirkko tai yhteiskunta jossa ajatusmaailmat erkanevat rajusti toisistaan, pysyä koossa? Esitys etsii vastauksia näihin kysymyksiin ryppyotsaisuutta vältellen. Esitys sisältää voimakkaita kohtauksia, jotka saattavat järkyttää herkkiä katsojia. Ei suositella lapsille.

Työryhmän saatesanat katsojalle

Tässä näytelmässä keskiössä on perhe, joka repeytyy kahtia. Sanotaan, että perhe on yhteiskunta pienoiskoossa. Minna Canthin Papin perheen kohdalla se on harvinaisen totta. Pastori Valtarin perhettä ajavat erilleen samat voimat, jotka tällä hetkellä jakavat yhteiskuntaamme eri leireihin. Räikeimmin tämä näkyy netin keskustelufoorumeilla, joissa ei keskustella vaan huudetaan kilpaa. Välillä näyttää siltä, että itsenäisyytensä satavuotisjuhlaa viettävä maamme on sisällissodassa, ja tuon sodan taistelut käydään sosiaalisessa mediassa.

Olennaista ei ole se, mistä milloinkin riidellään. Oma leiri edustaa aina hyvää ja oikeaa, totuutta. Toisen leirin edustajat ovat paitsi väärässä, myös tyhmiä ja pahoja. Tässä Papin perheen tulkinnassa jakolinja sattuu menemään konservatiivisen kristillisyyden ja ateistisen vapaamielisyyden välillä. Sanottakoon tämä varmuuden vuoksi tässä: työryhmänä emme edusta kumpaakaan ääripäätä. Pastori Valtari ja hänen poikansa Jussi ovat kumpikin mielipiteissään äärimmäisiä, kumpikin kykenemättömiä näkemään mitään hyvää toisen tavassa katsoa maailmaa. Ideologinen fanaattisuus sokaisee heidät tai oikeastaan saa heidät näkemään maailman ideologian muotoisten silmälasien läpi.

Nuori sukupolvi päätyy usein kapinoidessaan valitsemaan mahdollisimman erilaiset arvot ja elämäntavan kuin vanhempansa. Jos tämän näytelmän vanhemmat olisivatkin kiihkeitä taistolaisia, heidän lapsistaan tulisi kenties materialistisia juppeja. Jos taas vanhempien arvomaailma pohjautuisi materiaan ja statukseen, lapsista saattaisi tulla materialismiin kielteisesti suhtautuvia, kiihkeän uskonnollisia ihmisiä tai vaikkapa taiteilijoita. Elämäntapa ja ajatukset voivat olla radikaalisti erilaisia, mutta lapsuudenkodin tunneilmapiiriä on vaikeampi paeta. Vaikeasti hahmotettava möykky tunteita ja käyttäytymismalleja periytyy sukupolvelta toiselle, ellei sen kanssa tosissaan tee töitä. Se vaikuttaa tiedostamattomasti taustalla ja tekee useimmista meistä lopulta vanhempiemme kaltaisia. Jussikin päätyy kaikesta taistelustaan huolimatta, tai juuri sen takia, käyttäytymään lopulta hyvin samalla tavalla kuin äitinsä.

Valtarin perheen vanhemmilta puuttuu kyky rakastaa lapsiaan, eli nähdä heidät itsenäisinä, tuntevina ja tarvitsevina olentoina, joilla on vanhempiensa toiveista riippumaton olemassaolonsa. Niinpä heidän lapsensakaan eivät rakastamisen vaikeaa taitoa heiltä voi oppia. Perheen tytär Hanna kyllä puhuu paljon rakkaudesta, mutta hänenkin rakkautensa on enemmän abstrakti ideaali, kuin käytännön toimintaa. Usein siellä, missä rakastamisen kykyä on vähiten, rakkaudesta puhutaan kaikkein eniten.

- Papin perhe työryhmä

Kuvia Papin perhe -esityksestä

Kuvaaja: Jiri Halttunen
Painokelpoiset kuvat lehdistön käyttöön kuvapankissa >>

Viimeiset esitykset keväällä 2017

La 01.04. 19:00
La 08.04. 13:00
La 22.04. 19:00

La 06.05. 13:00 S
Pe 12.05. 19:00 Huom! Lisäesitys suurella näyttämöllä. Liput nyt myynnissä.
La 13.05. 19:00

Ajantasaisin lipputilanne löytyy Lippupisteen sivuilta >>

S:llä merkityt esitykset ovat S-Etuesityksiä, joissa S-Etukortilla 4 €:n alennus peruslipun hinnasta. Lipun voi lunastaa ainoastaan teatterin lippumyymälästä S-Etukorttia näyttämällä.

Eturivin Kunkun Blogi

Katsojien kertomaa

"Papin perhe osuu ja uppoaa, sillä onhan tämä aika todella jakautunut erilaisiin "kupliin". -- Toivon, että mahdollisimman moni näkisi Jyväskylän kaupunginteatterin esityksen, sillä ehkäpä silloin joku voisi huomata myös ne maanhiljaiset, jotka tallottiin jalkoihin oman ideologian paremmuudesta taistellessa."
Reija / Dialogia Teatterista ja Musiikista -blogi, 5.2.2017
Lue koko kirjoitus >>

"Papin perhe, vahvaa teatteritaidetta! Minna Canthin Papin perheen tähän aikaan tuotu ohjaus on loistava! Kiitos. Suosittelen jokaiselle, jota uskontojen, ideologioiden ja erilaisen vallankäytön rakenteet ajassamme kiinnostavat. Perhedynamiikkaankin näytelmä tarjoaa herkullisia näkymiä ja pohdinnan aiheita."
- Katsojapalaute Facebookissa

"Kerrassaan upea, ajan hengessä oleva, kantaaottava teos. Tämä on kaikkien nuorempienkin nähtävä. Meidän 7.luokkalainen kommentoi: mahtava! Jäi epätodellinen fiilis, kuin toisessa ajassa."
- Katsojapalaute Facebookissa

"Tämä näytelmä nosti teatterivuoden 2017 riman jo alkuun aika korkealle. Huh."
- Katsojapalaute Facebookissa

"Näytelmä ei puhu sen enempää uskonnon tai uskonnottomuuden puolesta kuin sitä vastaankaan. Sen sijaan se puhuu voimakkaasti ymmärryksen ja toinen toisensa kunnioittamisen puolesta, kohtuuttomuutta ja kovuutta vastaan - elämänkatsomuksesta riippumatta. -- Suosittelen heille, jotka kestävät sen, että teatteri - ja elämä - ei ole vain hauskaa ja ilahduttavaa, vaan myös vahvaa, vavahduttavaa, väkevää, repivää ja joskus surullistakin. Suosittelen heille, jotka uskaltavat laittaa itsensä alttiiksi sille, että asiat eivät aina mene hyvin ja että joskus elämä ja ideologiat saattavat nousta suurempaan hyökyyn kuin ihmisen mieli kestää. Suosittelen heille, joita kiinnostaa nähdä vanha mutta aikaa kestävä näytelmäteksti nykyaikaistettuna, raivokkaan elinvoimaisena ja ajankohtaisena."
Satu / Eturivin Kuningattaren Blogi, 20.1.2017
Lue koko kirjoitus >>

Kritiikeistä koottua

"Esitys imaisee katsojat heti alussa mukaansa yhteislaululla, jossa tulee osuvasti esille näytelmän ideologioiden, eli konservatiivisen kristillisyyden ja ateistisen vapaamielisyyden välinen ristiriita. Muutenkin vuorovaikutus katsojien kanssa on teemaan sopivaa."
Virpi Kirves-Torvinen, Kotimaa-lehti, 4.2.2017
Lue koko arvostelu >>

"Sakari Hokkasen hyppysissä Minna Canthin näytelmästä on syntynyt koko perheen tragedia, josta riittää täysi-ikäisille perheille yhteistä purtavaa. Ajankohtaisuus koskee katsojaan – tässä on tammikuun teatteritapaus."
Aleksi Paalimäki, Keskisuomalainen, 21.1.2017
Lue koko arvostelu >>

Lehdistä ja netistä poimittua

"Loogisesti, tuhoa kohti - Kaupunginteatterin uusversio Minna Canthin Papin perheestä on myös näytelmä nykyajasta: kahtiajaosta ja suvaitsemattomuudesta."
Tomi Tuomaala, Keskisuomalainen, 12.1.2017
Lue koko juttu (JPG) >>

"Papin perhe ensi-iltaan Jyväskylän kaupunginteatterissa."
Jani Ilola, YLE uutiset Keski-Suomi (kohdassa 04:07), 12.1.2017
Katso koko video >>

Papin perhe

Väkevä draama perheestä, jota aatteet repivät kahtia

Ensi-ilta to 19.1.2017 pienellä näyttämöllä

Esityksen arvioitu kesto 2 h 25 min, sisältäen väliajan

Liput 24 € / 22 € / 16 €
Lippupisteeltä ostettaviin lippuihin lisätään palvelumaksu

R-kioskilta lippuja ostettaessa tapahtumanumero on 114400

Teksti Minna Canth - Sakari Hokkanen
Ohjaus Sakari Hokkanen (vier.)
Lavastussuunnittelu Outi Herrainsilta (vier.)
Pukusuunnittelu Tuovi Räisänen
Valosuunnittelu Asko Konttinen
Ääni- ja videosuunnittelu Ari Lampinen

Rooleissa
Hanna Liinoja, Hannu Lintukoski, Miikka Tuominen, Anne-Mari Alaspää, Piia Mannisenmäki, Sauli Suonpää ja Jorma Böök

Suomi Finland 100

Jaa sivun sisältö:


@jklteatteri #jklteatteri

Jyväskylän kaupunginteatteri | Vapaudenkatu 36, 40100 Jyväskylä | Lippumyymälä, p. 014 266 0110

Copyright Jyväskylän kaupunki 2017 | Sivun alkuun | Tietoa sivustosta