Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Jyväskylän kansalaisopisto

Pääkirjasto-kansalaisopisto
Vapaudenkatu 39 - 41
40100 Jyväskylä

Neuvonta
p. 014 266 0107
neuvonta.kansalaisopisto[at]jkl.fi

Henkilökohtaiset puhelinnumerot neuvonta
Laulainen Aila p. 014 266 4073
Eronen Tapio p. 014 266 4070

Neuvonta ja toimisto avoinna:
lukukausien aikana (5.9. lähtien)
ma - to 10 - 18, pe 10 - 14
lukukausien ulkopuolella
ma - to 10 - 15, pe 10 - 14

Kansalaisopisto Facebookissa
Käsityöneuvonta Facebookissa
Sanataidekoulu Facebookissa

Yleisöluennot kevät 2017

Jyväskylän kansalaisopistossa järjestetään koko lukuvuoden ajan useita yleisöluentoja, joihin on aina vapaa pääsy. Kevätlukukaudella juhlistetaan mm. 100-vuotiasta kotimaatamme Suomen askeleet -kansalaiskeskustelun merkeissä. Yleisöluentoja järjestetään mm. historiaan ja kulttuuriperintöön, Jyväskylän seutuun, kuvataiteisiin, ympäristöön sekä terveyteen ja hyvinvointiin liittyen. Olet lämpimästi tervetullut opistomme yleisöluennoille!

Suomen 100-vuotisjuhlavuosi

Suomen askeleet -kansalaiskeskustelu
21.3. ti 17.00–20.00
Jyväskylän pääkirjasto-kansalaisopistotalo / Minnansali

Suomen askeleet -kansalaiskeskustelu on osa Kansanvalistusseuran kansallista Suomi100-hanketta. Tilaisuudessa keskustellaan avoimen demokratian World Café -menetelmällä Suomen tulevaisuuteen liittyvistä kysymyksistä, jotka käsittelevät sähköisten palvelujen suuria rakenteellisia muutoksia, eriarvoisuuden tasoittamista ja paremman huomisen rakentamista.

Keskustelu järjestetään kevään 2017 aikana Suomen jokaisessa maakunnassa. Syntyneet ideat siirretään vuoden 2017 aikana nimettöminä verkkoon, jossa kuka tahansa voi niitä kehittää ja äänestää Suomen paremman tulevaisuuden edistämiseksi. Lopuksi ideat luovutetaan paikkakunnan nuorille, jotka esittävät oman ratkaisunsa valitsemallaan työmenetelmällä.

Mukaan toivotaan monenlaisista taustoista tulevia ihmisiä, jotka perehdytetään teemoihin alustuspuheenvuoroin ennen keskustelua. Keskustelun lomassa on tarjolla pientä purtavaa. Tule luomaan suuntaa Suomen tulevaisuudelle!

HUOM. Tapahtumaan on ilmoittauduttava etukäteen osoitteessa opistopalvelut.fi/jyvaskyla Kurssinumero ilmoittautumista varten on 100101.

Lisätiedot: Sini Louhivuori, p. 014 266 4087
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Jyväskylän kulttuuri- ja liikuntapalvelut, Kansanvalistusseura, Kansalaisopistojen liitto ry., Keski-Suomen vapaan sivistystyön Osaava

Lisätietoa hankkeesta: www.100askelta.fi ja www.facebook.com/100askelta

Ympäristö

Kohti kestävää tulevaisuutta

Jyväskylän kansalaisopisto sai kestävän kehityksen sertifikaatin keväällä 2016. Kestävän tulevaisuuden rakentaminen merkitsee yhä määrätietoisempaa vastuunottoa ihmisistä ja ympäristöstä.

Apua, hukun tavaroihin!
10.1. ti 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1
Hellevi Autio, FM, opinto-ohjaaja

Ylimääräiset tavarat vievät energiaamme ja aikaamme, valloittavat kaappimme ja komerom-me. Miten olemme joutuneet tähän tilanteeseen ja miten päästä tavaroiden herraksi? Käytännön vinkkejä tilanteen hallintaan, kierrätys kunniaan ja tuumasta toimeen!

Kaupunki kehittyy – viheralueet kaupunkisuunnittelussa
14.2. ti 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1
Leila Strömberg, Jyväskylän kaupunginarkkitehti
Mervi Vallinkoski, Jyväskylän maisema-arkkitehti

Miten Jyväskylän kaupunkisuunnittelu etenee ja miten viheralueet kehittyvät? Luennolla paneudutaan erityisesti kysymykseen viheralueiden suunnittelusta osana kaavoitusta. Jyväskylässä on linjattu, että yhdyskuntarakenteen tiivistäminen on tarpeen. Tilaisuudessa kuulet, missä kaupunki tiivistyy ja miten viheralueverkostoa suunnitellaan osana kaavoitusta. Tilaisuudessa varataan aikaa myös kysymyksille ja keskustelulle.

Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Jyväskylän kaupunkirakennepalvelut

Kompostoi itse - ulkona tai sisällä

28.3. ti Palokan koulukeskus
29.3. ke Tikkakoski / Liinalammin koulu
4.4. ti Jyväskylän kansalaisopisto / Luentosali 1
5.4. ke Korpilahti / Puukoulu

Kaikki tilaisuudet pidetään kello 18.00–20.00
Anna Sarkkinen, koordinaattori ja Paula Wilkman, koordinaattori, JAPA ry

Parin tunnin aikana pääsemme perehtymään kompostoinnin perusteisiin. Käsittelemme kompostin perustamiseen ja hoitamiseen liittyviä asioita sekä kompostointiin liittyvät säännöt. Lisäksi perehdytään erilaisiin sisätiloihin soveltuviin biojätteen käsittelymenetelmiin, kuten bokashiin. Kertaamme lyhyesti myös jätehuollon toimintaa ja lajitteluohjeita.

Lisätiedot: Anna Sarkkinen, JAPA ry, p. 040 593 8541, anna.sarkkinen[at]jkl.fi, www.japary.fi
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Jyväskylän kaupunkirakennepalvelut, Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry

Kuvataide

Juho Karjalainen, suomalaisen sielunmaiseman tulkitsija
Jyväskylän taidemuseo, Kauppakatu 23
16.3. to 16.30–17.30
Hannu Castrén, taiteilija, taidekriitikko

Kävelyluento.

Ilari Hautamäki, Sami Havia ja Kim Somervuori, kolme nuorta taidemaalaria
Jyväskylän taidemuseo, Kauppakatu 23
30.3. to 16.30–17.30
Veikko Halmetoja, kuvataidekriitikko, galleristi

Kuraattorin kierros näyttelyssä.

Järjestäjät: Jyväskylän taidemuseo, Jyväskylän kansalaisopisto

Historia ja kulttuuriperintö

Näin luotiin Suomi

Historian ja etnologian laitoksen tutkijayhdistys otti syyslukukaudella 2016 varaslähdön Suomen itsenäisyyden juhlavuoteen yleisöluentosarjallaan Näin luotiin Suomi. Suomi ei syntynyt itsenäistymisvuonna 1917, ei senaatin päätöksellä eikä Venäjän armosta. Sen synty ei myöskään ole suoraviivaisen kehityksen tulos, vaan taustalla on lukuisia poliittisia, taloudellisia, ja kulttuurisia pohjavirtoja, joita seurataan 1500-luvulta nykypäivään uusimman tutkimuksen valossa. Sarja jatkuu nyt kolmella Suomen vaiheita valottavalla luennolla.

Ihannekuvia Suomesta ja suomalaisuudesta: 1920–1950-luvut
17.1. ti 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1
Anna-Kaisa Ylikotila, FM
Petteri Kalliomäki, FM

Itsenäistyneessä Suomessa uurastettiin kansakunnan rakentamiseksi ja sen tulevaisuuden turvaamiseksi. Kansanvalistuksella, moraalisilla ihanteilla ja opettajakoulutuksella haluttiin rakentaa tuleville sukupolville kestävää suomalaisuutta. Ensin perehdytään opettajuuden ihanteisiin 1920–40-luvuilla ja sen jälkeen lähestytään Suomi-ihanteita viihteen kautta. 1930–50-luvuilla elokuvateattereiden ohjelmistoa leimasivat jokaisen näytöksen alussa nähdyt valistuselokuvat, jotka ovat paitsi tärkeä osa suomalaisen elokuvateollisuuden historiaa, myös välähdyksiä aikansa Suomesta.

Kohti länttä, marssien vai madellen? 1980–1995
24.1. ti 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1
Teemu Häkkinen, FT
Jarmo Taskinen, FM

Suomi oli kylmässä sodassa oma puolueeton, neutraali ja YYA-sopimuksen alainen kolkkansa Euroopan kartalla. Kauppa sujui erityisesti itään, kunnes ilmansuunta alkoi 1980-luvun talousmyllerrysten vuoksi tyrehtyä. Oli otettava uusi suunta, ja se otettiin länteen. Mutta sujuiko se kivuttomasti? Miten niin sanotut eurooppalaiset arvot otettiin Suomessa vastaan 1980-luvun lopulla, kun Suomi alkoi miettiä Euroopan neuvoston jäsenyyttä? Katsetta suunnataan myös Suomen tasapainoiluun puolueettomuuspolitiikkansa ja vientiteollisuuden länsi-intressien välillä.

Kansainvälistyvä Suomi 1980-luvulta nykypäivään
31.1. ti 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1
Tanja Välisalo, FM
Meri Tuovinen, FM

Miten kansainväliset kulttuuriset virtaukset rantautuvat Suomeen? Miten ne vaikuttavat suomalaisten arvoihin ja vapaa-aikaan? Perehdymme ensin kansainvälisen populaarimusiikin merkitykseen nuorisokulttuurille 1980-luvulla. Sen jälkeen tarkastellaan suomalaista islamia kääntyneiden suomalaisten näkökulmasta nykyaikana.

Lisätiedot: FM Ville Häkkinen, p. 040 805 4806, ville.m.hakkinen[at]student.jyu.fi
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Historian ja etnologian laitoksen tutkijat ry

www.facebook.com/luentosarja1617/

Matkakokemuksia Pohjois-Koreasta
21.2. ti 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1
Pekka Lehtonen, DI

Pohjois-Korea on meille ehkä mystisin maa maailmassa. Junamatka Pekingistä Pjongjangiin sekä tarkoin opastetut retket kaupungissa sekä esimerkiksi Koreoiden rajalle ovat elämyksellisiä. Ennakkoluulot jalkautuvat, muuntuvat, mutta eivät katoa, kuten ei myöskään Pohjois-Korean hämmentävyys.

Kylä tutuksi

Luentosarjassa pohditaan Jyväskylän kaupungin ja seudun menneisyyttä ja tulevaisuutta eri näkökulmista. Luennot avaa Jyväskylä Seuran puheenjohtaja Mirja Knuuttila.

Mallikoulusta peruskouluun – Jyväskylän normaalikoulu 150 vuotta
17.1. ti 18.00–19.30
Keski-Suomen museo / auditorio
Janne Haikari FT

Jyväskylän yliopiston harjoittelukoulun historia alkaa Suomen kansakoulun perustamisesta 1860-luvulta. Jyväskylän seminaarin opettajat saattoivat harjoitella koulussa opettajantaitojaan. Nyt tämä normaalikoulu on kasvanut 700 oppilaan opinahjoksi.

Iloa ja hyötyä puutarhasta
14.2. ti 18.00–19.30
Jyväskylän pääkirjasto / pieni luentosali
Mertanen, Enni Jyväskylän puutarhaseuran puheenjohtaja
Alm, Pauliina, Jyväskylän puutarhaseuran varapuheenjohtaja

Jyväskylän puutahraseura saavutti tänä vuonna 120 vuoden iän. Se on suurin Suomessa toimivista puutarhaseuroista 600 jäsenineen. Puutarhaseuran puuhanaiset kertovat toiminnasta ja saamme nähdä talvisena iltana kuvia jyväskyläläisistä puutahoista.

Keski-Suomen Muistiarkisto
14.3. ti 18.00–19.30
Jyväskylän pääkirjasto / pieni luentosali
Korkiakangas, Pirjo, professori emerita

Pirjo Korkiakangas on yhdessä prof. Bo Lönnqvistin kanssa yksi Muistiarkiston perustajista ja toimi myös arkiston johtajana. Korkiakangas kertoo valokuvin Jyväskylän ja samalla myös Keski-Suomen arkistoon kerätystä aineistosta kuten teollisuuslaitoksista. Kenttätöiden tekijöinä ovat olleet etnologian opiskelijat.

Kulttuuriluotsit kotikaupungissamme
18.4. ti 18.00–19.30
Jyväskylän pääkirjasto / pieni luentosali
Laitinen, Hannemari, kulttuuriluotsikoordinaattori

Kulttuuriluotsit ovat luotsanneet meitä jo kymmenen vuotta. Miten he toimivat ja mistä heidät tavoittaa? Hannemari Laitinen kertoo kulttuuriluotseista ja antaa vinkkejä kulttuurikohteisiin kotikaupungissamme.

Kotiseuturetki Säynätsaloon
16.5. ti / lähtö tilausajolaiturilta (Harjukatu) klo 16.00

Tutustumme arkkitehtien Wivi Lönnin, Armas Lindgrenin ja Alvar Aallon suunnittelemiin rakennuksiin Säynätsalossa. Iltapala. Hinta 20 euroa. Ilmoittautumiset Mirja Knuuttilalle, knuuttila.mirja[at]gmail.com

Lisätiedot: Mirja Knuuttila, puheenjohtaja, Jyväskylä Seura ry, p. 040 723 7363

Terveys ja hyvinvointi

Pakko syödä – ruoka ja riippuvuus
28.3. ti 18.00–19.30 Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1
Suvi Björkqvist, sairaanhoitaja (yamk)

Illan aikana pohdimme ongelmalliseen syömiseen, erityisesti ahmintaan, liittyviä kysymyksiä. Näkökulmia haetaan ruokaympäristön muutoksesta, tarpeestamme turruttaa tunteita sekä syömisestä saatavasta mielihyvästä. Osallistujilla on mahdollisuus jakaa omia kokemuksiaan sekä saada tietoa ja tukea. Kurssi toteutetaan yhteistyössä Myllyhoito ry:n Ruoka ja riippuvuus -projektin kanssa.

Ikäihmisen palvelupäivä Korpilahdella
Korpilahden seurakuntatalo (Kirkonmäentie 1 - 3)
ke 10.00–13.00
25.1., 22.2., 29.3. ja 26.4.
Arha Antikainen, Huk

Viihdymme yhdessä ajankohtaisten aiheiden äärellä. Lopuksi nautimme omakustanteisen lounaan. Ei ennakkoilmoittautumista eikä kurssimaksua. Kokoonnumme kevätlukukauden aikana seurakuntatalolla neljä kertaa.

Lisätietojat: Sini Louhivuori, p. 014 266 4087, sini.louhivuori(at)jkl.fi
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Jyväskylän kulttuuripalvelut, Jyväskylän seurakunta

Ikäihmisen palvelupäivä Luhangassa
Luhangan vanhainkoti (Hakulintie 3)
ti 12.00–15.00
17.1., 14.2. ja 14.3. ja 11.4.
Julia Weijo

Viihdymme yhdessä ajankohtaisten aiheiden äärellä. Ensimmäisellä kokoontumiskerralla vieraana on Jyväskylän kaupungin vanhuspalveluiden palveluohjaaja Merja Korpela, joka kertoo ikäihmisten perhehoidosta. Tiistai 14.2. on vanhojen esineiden päivä. Tuo mukaasi oma, sinulle tärkeä esine vuosien takaa ja kerro sen tarina muille. Tiistaina 14.3. mansikka- ja villisikatilan emäntä Tarja Simola puhuu aiheesta hyvinvointia ikäihmisten elämään. Kevään viimeisellä kerralla esiintyy Tähkäpää-yhtye ja säestää yhteislaulua. Ei ennakkoilmoittautumista eikä kurssimaksua. Lounas 9,20 €.

Lisätietojat: Sini Louhivuori, p. 014 266 4087, sini.louhivuori(at)jkl.fi
Järjestäjät: Jyväskylän kansalaisopisto, Luhangan kappeliseurakunta, Luhangan kunta

Opinto-ohjelma
Ilmoittautuminen
Peruutukset
Aikuiset
Lapset ja nuoret
Käsityöneuvonta

UUTTA! Kevään 2017 kurssiesite. Muutokset esitteessä mahdollisia. Katso tuoreimmat tiedot tästä.

Jyväskylän kansalaisopiston kurssitarjonta 2016-2017
Elokuussa 2016 ilmestynyt kurssiesite. Muutokset esitteessä mahdollisia.
Katso tuoreimmat tiedot tästä.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2017 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta