Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio

Jyväskylän kansalaisopisto

Pääkirjasto-kansalaisopisto
Vapaudenkatu 39 - 41
40100 Jyväskylä

Neuvonta
p. 014 266 0107
neuvonta.kansalaisopisto[at]jkl.fi

Henkilökohtaiset puhelinnumerot neuvonta
Herttala Tiina p. 014 266 4073
Eronen Tapio p. 014 266 4070

Neuvonta ja toimisto avoinna:
lukukausien aikana (4.9. lähtien)
ma - to 10 - 18, pe 10 - 14
lukukausien ulkopuolella
ma - to 10 - 15, pe 10 - 14
Yleisinä loma-aikoina suljettu

Kansalaisopisto Facebookissa
Käsityöneuvonta Facebookissa
Sanataidekoulu Facebookissa

Yleisöluennot ja tapahtumat syksy 2017

Jyväskylän kansalaisopistossa järjestetään koko lukuvuoden ajan useita yleisöluentoja, joihin on lähes poikkeuksetta aina vapaa pääsy. Syyslukukaudella yleisöluentoja järjestetään mm. historiaan ja kulttuuriperintöön, Jyväskylän seutuun, ympäristöön sekä terveyteen ja hyvinvointiin liittyen. Olet lämpimästi tervetullut opistomme yleisöluennoille ja tapahtumiin!

Kulttuuri, terveys ja hyvinvointi

Suunnittelu: Sini Louhivuori, p. 014 266 4087

Kulttuuritoimijat saman katon alla
18.9. ma klo 18.00–19.30
Jyväskylän pääkirjasto / pieni luentosali

Kiinnostavatko syksyn, talvikauden ja kevään yleisötapahtumat? Haluaisitko tietoa vapaaehtoistoiminnasta kulttuurin tai taidepalveluiden parissa? Jos vastasit kyllä, tule kuuntelemaan minkälaista ohjelmaa kaupungin kulttuuritoimijoilla on tarjolla syksyn ja talven korvilla. Tilaisuudessa mm. Jyväskylän kansalaisopisto, kaupunginkirjasto, kulttuuripalvelut, kaupunginteatteri, Jyväskylä Sinfonia, taidemuseo sekä Alvar Aalto -museo, Keski-Suomen museo ja Suomen käsityön museo esittelevät syys- ja talvikauden yleisötapahtumia, vapaaehtoistoimintoja ja yhteistyömahdollisuuksia sekä miten niihin pääsee mukaan. Maksuton tilaisuus on kaikille avoin. Ei ennakkoilmoittautumista.

Lisätiedot:
Sirpa Turpeinen, museolehtori, Jyväskylän taidemuseo, p. 014 266 4397, sirpa.turpeinen@jkl.fi

Ikäihmisten palvelupäivä Korpilahdella
ke 10.00–13.00
13.9., 8.11. ja 13.12.

Ikäihmisten palvelupäivä Luhangassa
ti 12.00–15.00
10.10., 14.11. ja 12.12.

Tuoksuton viikko 30.10.–12.11.
Allergia- ja astmaliitto järjestää vuosittaisen Tuoksuton viikko -kampanjan tuoksuyliherkkien huomioimiseksi. Viikon aikana kansalaisopiston ala-aulassa jaetaan tietoa ja esitteitä allergioista, astmasta ja tuoksuyliherkkyydestä. Toiminnanjohtaja Tiina Tarvainen Keski-Suomen Allergia- ja Astmayhdistyksestä antaa allergianeuvontaa ke 1.11. klo 17–19.

Sisustusmateriaalit herkän kodissa
31.10. ti 18.00–19.30
Jyväskylän pääkirjasto /
pieni luentosali
Sanna Virtanen, kemikaaliasiantuntija
Kodin hyvällä siivouksella on suuri merkitys, koska huonepölyn kautta altistutaan myös kemikaaleille. Sisäilman laatuun voi vaikuttaa mm. materiaalien valinnan kautta. Millaiset sisustusmateriaalit toimivat herkän kodissa? Mistä materiaalien hajut ovat peräisin? Entä kemikaalien aiheuttamat herkkyydet? Näistä on hyvä tietää helpottaaksemme päätöksentekoa arjen valinnoissa.

Järjestäjät:
Jyväskylän kansalaisopisto
Keski-Suomen Allergia- ja Astmayhdistys ry

Ympäristö

Suunnittelu: Sini Louhivuori, p. 014 266 4087

Kohti kestävää tulevaisuutta

Jyväskylän kansalaisopisto sai kestävän kehityksen sertifikaatin keväällä 2016. Kestävän tulevaisuuden rakentaminen merkitsee yhä määrätietoisempaa vastuunottoa ihmisistä ja ympäristöstä. Järjestämme lukuvuoden aikana useita tähän teemaan liittyviä luentoja muun muassa terveydestä, ympäristöaiheista ja seudullisesta kulttuuriperinnöstä.

Elintarviketeknologia haastaa gluteenin
16.8. ke 17.30–19.00
Jyväskylän pääkirjasto / Minnansali
Tuula Sontag-Strohm, vilja- ja elintarviketieteen tohtori, Helsingin yliopisto
Luento käsittelee gluteenittoman kauran tutkimusta sekä gluteenittomuuden kehitystyötä. Lisäksi pohditaan, voidaanko gluteeni poistaa vehnästä, ohrasta ja rukiista kokonaan.
Luentotilaisuudessa varataan aikaa myös kysymyksille ja keskustelulle.

Lisätiedot:
Kaj Björk, kaj.bjork@pp.inet.fi

Järjestäjät:
Jyväskylän kansalaisopisto
Keski-Suomen keliakiayhdistys ry

Biokaasu liikennepolttoaineena
19.9. ti 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1
Outi Pakarinen, projektipäällikkö
Mustankorkea Oy:n biokaasulaitos Jyväskylässä otetaan käyttöön vuonna 2017, samoin Äänekoskelle valmistuu biokaasulaitos. Laitosten myötä biokaasun saatavuus kuluttajille ja kaasuautoilijoille Keski-Suomessa paranee. Mitä on biokaasu ja mistä sitä tulee? Päihittääkö biokaasu bensiinin? Millaisiin autoihin ja missä kaasua tankataan? Voiko biokaasun käyttö parantaa kaupunkikeskustojen ilmanlaatua? Luennolla saat vastauksia yleisimpiin biokaasuun liittyviin kysymyksiin. Luentoa voi seurata myös verkon välityksellä osoitteessa www.jyvaskyla.fi/ajankohtaista/tilaisuus

Lisätiedot:
Outi Pakarinen, p. 040 595 0018, Keski-Suomen liitto

Järjestäjät:
Jyväskylän kansalaisopisto
Jyväskylän kestävä kehitys JAPA ry
Keski-Suomen Liitto

Musiikki

Kansalaisopisto goes Kirjasto LIVE!
Jyväskylän kaupunginkirjaston Kirjasto LIVE -syyskauden 2017 esityksistä vastaavat Jyväskylän kansalaisopiston nuoret musikantit. Kauteen mahtuu monia erilaisia musiikkityylejä, kokoonpanoja ja soittimia. Tule pääkirjaston musiikkiosastolle Kirjasto LIVE! -konsertteihin viihtymään ja inspiroitumaan! Konsertit ovat maksuttomia.

Ohjelmisto varmistuu alkusyksystä 2017. Ohjelma päivitetään näille sivuille: www.jyvaskyla.fi/kansalaisopisto tai www.jyvaskyla.fi/kirjasto/tapahtumat/tilaisuudet

Järjestäjät:
Jyväskylän kansalaisopisto
Jyväskylän kaupunginkirjasto

Lisätiedot:
Aapo Ruuttunen, informaatikko, Jyväskylän kaupunginkirjasto, p. 014 266 4146, aapo.ruuttunen@jkl.fi

Historia ja kulttuuriperintö

Suunnittelu: Sini Louhivuori, p. 014 266 4087

Sukupuolentutkimus

Jyväskylän yliopistolla toimiva Sukupuolentutkijoiden verkosto Kantti kokoaa yhteen tutkijoita, joiden kiinnostuksen kohteet kytkeytyvät kysymyksiin sukupuolesta historiallisena, kulttuurisena ja laajasti yhteiskunnallisesti ymmärrettynä ilmiönä. Verkoston tavoitteena on edistää eri tieteenalojen välistä keskustelua ja nostaa esille sukupuolen merkitys eri oppiaineissa.

Naisten kaupungin valta 1900-luvun alun Jyväskylässä
5.9 ti 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1
Marja Kokko, FT, dosentti
Naisten kansalaisjärjestäytyminen sai Jyväskylässä mielenkiintoisia piirteitä, kun seminaarin ja muiden oppilaitosten naiset lähtivät toteuttamaan ammatillista kutsumustyötään myös järjestötoiminnassa, jota väritti vastakkainasettelu porvariston ja työläisnaisten välillä. Luennolla pohditaan naisten itsensä muodostamia kansalaisuuskäsityksiä ja sitä, millaisessa yhteiskunnallisessa kontekstissa naisten yhteiskunnallista toimijuutta toteutettiin.

Henkilökohtainen on poliittista!
10.10 ti 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1
Arja Turunen, FT
Yhdysvalloissa 1960-luvun lopulla syntynyt ns. uusi feministinen liike rantautui Suomeen 1970-luvulla. Julkisuuteen se tuli rytinällä 1979, kun Jyväskylän Kesässä järjestettiin femi-nismiä käsittelevä tilaisuus. Suomen Kuvalehti teki aiheesta laajan jutun, jossa feministejä haukuttiin feministisioiksi. Jyväskylää pidettiin tuolloin suomenkielisen feminismin pääkau-punkina. Luennolla tarkastellaan, mitä tilaisuudessa oikein tapahtui, miten kohu syntyi, ja millainen rooli Jyväskylällä on suomalaisen feminismin historiassa.

Lisätiedot:

kantti-verkosto@jyu.fi

Järjestäjät:
Jyväskylän kansalaisopisto
Sukupuolentutkijoitten verkosto Kantti

Kuvataide

Suunnittelu: Minna Lahdenperä, p. 014 266 4085

Sata vuotta, tuhat tulkintaa -näyttely 9.6.–8.10.
Huom. Näyttelyt ja luennot Jyväskylän taidemuseossa,
Kauppakatu 23
Jyväskylän taidemuseo juhlii 100-vuotiasta Suomea näyttelyllä Sata vuotta, tuhat tulkintaa. Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen jäsenten kokoelmista kootussa näyttelyssä tutkitaan suomalaista identiteettiä. Miten eri tieteiden näkökulmia edustavat tai eri-ikäiset ihmiset tulkitsevat esimerkiksi Helene Schjerfbeckin, Akseli Gallen-Kallelan tai Eero Järnefeltin teoksia, tänä päivänä? Mitä suomalainen sotaveteraani, koululainen tai afrikkalainen opiskelija näkevät samassa maalauksessa?

Katsaus Sata vuotta, tuhat tulkintaa -näyttelyyn historioitsijan silmin
14.9. to klo 16.30–17.30
Aino Heikkilä, opiskelija
Näyttelyssä on teoksia, joista voi löytää viittauksia Suomen historiaan tai joita voi tulkita Suomen historian näkökulmasta. Minkälaisia löytöjä tekee nuori historian ja kirjallisuuden opiskelija Aino Heikkilä, jonka oma pro gradu -työ käsittelee sotilaiden päihteiden käyttöä toisessa maailmansodassa?

Eero Järnefeldtin Kaski-teos aikansa kuvastajana
9.11. to klo 16.30–17.30
Marja-Liisa Rajaniemi, FM, taidehistorian tutkija
Teos haastaa katsojan näkemään ympäröivän maailman todellisuutta sellaisena kuin se oli. 1800-luvun lopun kantavia aatteita oli naturalismi, joka näkyi paitsi kuvataiteissa myös kirjallisuudessa ja teatteritaiteessa. Mahdollisimman tarkkaan kuvaukseen pyrkivät taiteilijat käyttivät apunaan valokuvaa. Luennolla Rajaniemi kertoo kultakauden ajan vaikutteista Suomen taiteessa ja miten ne ilmenivät Kaski-teoksessa.

Lisätiedot:
Seija Heinänen, suunnittelija, Jyväskylän taidemuseo, p. 014 266 4394

Järjestäjät: Jyväskylän taidemuseo, Jyväskylän kansalaisopisto

Kylä tutuksi

Luentosarjassa pohditaan Jyväskylän kaupungin ja seudun menneisyyttä ja tulevaisuutta eri näkökulmista. Luennot avaa Mirja Knuuttila Jyväskylä Seurasta.

Puutarhatarinoita
19.9. ti 18.00–19.30
Jyväskylän pääkirjasto / pieni luentosali
Virpi Mäkinen, intendentti
Päivi Andersson, rakennustutkija
Keski-Suomen museo tallensi halssilalaisten kotipuutarhojen historiaa Puutarhatarinoita-hankkeessa kahden vuoden ajan. Millaisia tarinoita tavallisten ihmisten puutarhoihin liittyy, mitä ovat kotipuutarhojen trendit? Entä kuinka puutarhat ja pihat ovat rakentuneet osaksi eri alueiden rakennuskantaa? Luennolla esitellään hankkeen satoa.

Kolhoosin kakarat
17.10. ti 18.00–19.30
Jyväskylän pääkirjasto / pieni luentosali
Jarkko Mänttäri, FT, toimittaja
Jyväskylän Tourulassa asui Valtion kivääritehtaan kerrostaloissa 1950-luvun lopussa melkein 200 eri-ikäistä lasta. Kolhoosin kakaroiden päällimmäiseksi muistoksi nousee syvä perusturvallisuus, joka yhteisössä vallitsi.

Keski-Suomen muistiarkisto
21.11. ti 18.00–19.30
Jyväskylän pääkirjasto / pieni luentosali
Pirjo Korkiakangas, etnologian professori
Pirjo Korkiakangas on yhdessä prof. Bo Lönnqvistin kanssa yksi Muistiarkiston perustajista ja toimi myös arkiston johtajana. Hän kertoo valokuvin Jyväskylän ja samalla myös Keski-Suomen arkistoon kerätystä aineistosta, muun muassa teollisuuslaitoksista. Kenttätöiden tekijöinä ovat olleet etnologian opiskelijat.

Kadonnutta kaupunkia etsimässä
12.12. ti 18.00–19.30
Jyväskylän pääkirjasto / pieni luentosali
Jussi Jäppinen, tietokirjailija, graafinen suunnittelija
Jyväskylää luonnehdittiin 1900-luvun alussa harmoniseksi puutalokaupungiksi, mutta sotien jälkeisinä vuosikymmeninä nopeasti kasvavan kaupungin historialliset rakennukset saivat väistyä kerrostalojen tieltä. Miltä kaupunki näytti ennen purkamisaaltoa? Luennolla teemme kuvallisen kiertomatkan kadonneeseen puutalokaupunkiin. Jussi Jäppisen kirja on myynnissä tilaisuudessa.

Lisätiedot:
Mirja Knuuttila, p. 040 723 7363,
Jyväskylä Seura ry

Järjestäjät:
Jyväskylän kansalaisopisto
Jyväskylä Seura ry
Keski-Suomen museo

Mitä on historian takana?

Historia ja etnologia eivät ole vain antikvaarista menneiden muistelua tai perinteen keräämistä keräämisen vuoksi. Sekä tutkimus että opetus elävät ajassa ja ovat jatkuvassa muutoksessa, etsimässä uusia näkökulmia ja menetelmiä. Luentosarjassa nuoret tutkijat esittelevät tutkimuksen ja opetuksen uusia tuulia omien ajankohtaisten töidensä pohjalta. Minkälaisilla työkaluilla menneisyyden lähteet muuttuvat historiaksi ja kenttätyössä luotu aineisto etnologiaksi? Miten opetus saadaan pysymään mukana maailman muutoksissa?

Aistitieto ja etnografinen elokuva
31.10. ti 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1
Jelena Salmi, VTM
Etnografisella elokuvalla on pitkät perinteet antropologisessa ja kansatieteellisessä tutkimuksessa. Jelena Salmi luo katsauksen etnografisen elokuvan historiaan Suomessa ja kertoo liikkuvasta kuvasta osana antropologisen tiedon tuotantoa. Lisäksi nähdään Salmen oma dokumenttielokuva The Goodwill City ("Hyväntoivonkaupunki"), joka käsittelee intialaista slummiasukkaiden uudelleenasutusaluetta aistiympäristönä. Kommentaattorina toimii yliopistotutkija Jukka Jouhki Jyväskylän yliopistosta.

Voiko menneisyyden kieleen luottaa?
7.11. ti 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1
Kenneth Partti, FM
Kieli on tärkeä linkki nykyisyyden ja menneisyyden välillä, mutta menneisyyden kielen tavoittaminen ei aina ole suoraviivaista. Kulloinkin käytössä olevat sanat, käsitteet ja tavat puhua heijastavat aina oman aikansa oloja. Kieli ei myöskään ole neutraali kommunikointiväline, vaan sen avulla toimitaan aktiivisesti esimerkiksi politiikassa. On siis hyvä kysyä, miten historiantutkimus on uudistunut viime vuosikymmeninä ottamalla huomioon tämän menneen kielen moniulotteisuuden. Kommentaattorina toimii FM Konsta Kajander.

Lisätiedot:
FM Ville Häkkinen, p. 040 805 4806,
ville.m.hakkinen@jyu.fi
www.facebook.com/luentosarja1718/

Järjestäjät:
Jyväskylän kansalaisopisto
Historian ja etnologian laitoksen tutkijat ry

Suomi 100 vuotta

Alpo K. Marttinen, kahden armeijan eversti
21.11. ti 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1
Pekka Lehtonen, DI
Alpo Marttinen toimi talvisodassa Hjalmar Siilasvuon esikuntapäällikkönä ja oli suunnittelemassa Suomussalmen, Raatteentien ja Kuhmon menestyksekkäitä puolustustaisteluita. Hänestä tuli myöhemmin Suomen armeijan nuorin eversti, sittemmin Mannerheim-ristin ritari. Marttinen joutui pakenemaan poliittisena pakolaisena Yhdysvaltoihin luoden siellä uuden sotilasuran. Marttinen on esimerkki peräänantamattomuudesta ja isänmaan palvelemisesta kysymättä, mitä itse tästä saa. Esityksessä käydään tarinallisesti läpi Alpo Marttisen uraa ja elämää Yhdysvalloissa.

Suomi ja suomalaiset vuonna 1917
28.11. ti 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1
Samu Nyström, FT, Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti
Miltä Suomi näytti itsenäistymisen kynnyksellä? Entä mitä vallankumouksen, pulan, toivon ja vihan vuonna oikeasti tapahtui? Miksi itsenäistymistä seurasivat synkät sisällissodan kuukaudet? Luento tarjoaa monipuolisen kuvan maailmaan ja tapahtumiin, joiden seurauksena tänä vuonna vietämme itsenäistymisen juhlavuotta.

Kieli ja kulttuuri

Suunnittelu: Marja Peltonen, p. 014 266 4082

Italia à la Carte: tarinoita italialaisesta ruoasta
ti 18.15–19.45
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1
Tamara Paavilainen, FM
Huom. Maksu 5 € / luento (kerätään ovella)
Italiassa väitetään, että ruokailu on aina kulttuuritapahtuma. Tutustumme italialaisen keittiön kuuluisiin herkkuihin, niiden alkuperään ja italialaisten intohimoiseen suhtautumiseen ruokaan. Tutkimusmatkaa, jossa ruoka muuttuu kulttuuriksi, havainnollistetaan taiteella: lauluilla, taidemaalauksilla ja elokuvakohtauksilla. Luennot ovat suomen kielellä, PowerPoint-esitykset ja muut mahdolliset materiaalit italian kielellä.

Syksyn luento-ohjelma:
12.9. Napoli: Napolilaisen keittiön maaginen alkuperä
3.10. Sisilia: Sisilialaisen keittiön arabialaisia vaikutteita
24.10. Roomalaisen kansankeittiön saloja
14.11. Milano - Lombardia: Lombardialainen keittiö kulttuurien ja maisemien risteyksessä

Tekstiilityö

Suunnittelu: Eija Aitola, p. 014 266 4069

Kansallispuku – mikä sekin on?
14.9. to 17.30–19.00
Suomen käsityön museo
Taina Kangas, kansallispukukonsultti
Millainen on suomalainen kansallispuku, mistä se koostuu ja miten siihen pukeudutaan? Illan aikana selviää myös, mitä tarkoittaa pukutarkistus ja miksi niitä tehdään.

Lisätiedot:
Taina Kangas, kansallispukukonsultti
Suomen kansallispukukeskus,
p. 014 266 4381

Järjestäjä:
Suomen kansallispukukeskus

Vaatetuunaus
26.9. ti 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1
Aija Rouhiainen, vaatetussuunnittelija
Oletko kyllästynyt kauppojen huonolaatuisiin vaatteisiin vai ovatko vaatteesi kenties kutistu-neet kaapissa? Vanhat vaatteet ovat yleensä laadukkaampia kuin uudet, joten niitä kannat-taa ehdottomasti hyödyntää. Luennolla saat ideoita vanhojen vaatteiden uusiokäyttöön ja tuunaamiseen. Tyylitaituri Aija Rouhiainen pukeutuu yksinomaan kirppisvaatteisiin, joista valtaosan hän on muokannut uusiksi. Tervetuloa inspiroitumaan, olipa tyylisi sitten klassinen, räväkkä tai mikä vaan!

Lisätiedot:
Eija Aitola, p. 014 266 4069

Järjestäjä:
Jyväskylän kansalaisopisto

Opinto-ohjelma
Ilmoittautuminen
Peruutukset
Aikuiset
Lapset ja nuoret
Käsityöneuvonta

Lue uusin kurssiesite tästä. HUOM. esitettä ei päivitetä. Tarkista tiedot neuvonnasta tai netistä.

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2017 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta