Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Palvelut ikääntyville » Ikääntyneiden kulttuuripalvelut

Taide- ja kulttuuritoiminta vanhuspalveluissa

Kulttuuritoiminnan tavoitteena toimintayksiköissä on tukea asukkaiden hyvinvointia tarjoamalla elämyksiä ja iloa arkeen.

Suuren osan asukkaiden arjen elämyksistä mahdollistaa hoitohenkilökunta, joka huomioi hoito- ja vuorovaikutustilanteissa asukkaiden hyvinvoinnin.

Toiminnan suunnittelussa huomioidaan eri vuodenajat, juhlapyhät ja merkkipäivät. Yksiköissä vietetään esimerkiksi äitienpäivä-, itsenäisyyspäivä- ja joulujuhlaa, kesällä ulkoillaan ja nautitaan puutarhakutsuista. Lokakuussa vanhusten viikolla on monenlaista toimintaa ja joulun alla lauletaan kauneimpia joululauluja. Musiikki ja laulu ovat kiinteä osa toimintaa.

Kalenteria laadittaessa kuunnellaan asukkaiden toiveita ja suunnittelussa huomioidaan paikallinen kulttuuritarjonta. Oppilaitosten, päiväkotien, seurakunnan, järjestöjen ja vapaaehtoisten kanssa tehdään tiiviistä yhteistyötä.

Taiteilijaresidenssitoiminta laitoksissa

Taiteilijaresidenssitoimintaa on pilotoitu Jyväskylän ympärivuorokautisen hoivan ja asumisen yksiköissä hyvin tuloksin syksyllä 2015. Toimintaa jatkettiin syksyllä 2016 uudella residenssiohjelmalla. Toiminnalla halutaan varmistaa kulttuurin ja taiteen saavutettavuus myös niille, joiden toimintakyky on heikentynyt. Taiteilija työskentelee pitkäkestoisesti hoivayhteisössä asukkaiden ja henkilökunnan kanssa ja omaisten iloksi. Toimintaa jatkettiin edelleen syksyllä 2017 Akseli ja Elina -kodissa ja Harjuhovin palvelutalossa.

Residenssitaiteilijalla on osaamista oman taiteenlajinsa lisäksi usein soveltavan taiteen käytöstä ja hoivayhteisöissä toimimisesta.
Menneillä pilotilla lähdettiin nimenomaan kokeilemaan millaista laitoksen arki olisi, jos taide olisikin osana laitoksen arkea. Taitelijiaresidenssiohjelmasta ollaan tekemässä pysyvää toimintamallia yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen ja Jyväskylän kaupungin kanssa.

Taiteilijaresidenssiohjelma sosiaali- ja terveyssektorilla (*Taiteen edistämiskeskus, verkkosivu)

Sairaalaklovni ja muusikko Jouko Enkelnotko työskenteli viisi viikkoa Jyväskylässä klovni Armas Lempiniittuna osallistuen Harjuhovin palvelutalon ja Akseli ja Elina -kodin arkeen syksyllä 2017. Taiteilijaresidenssi on osa Jyväskylän kaupungin ympärivuorokautisen asumisen ja hoivan yksikön pysyvää toimintaa.

Kulttuuripalvelujen Taideapteekki ikääntyneiden iloksi

taideapteekki

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje