Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Kirjoituksia kaupunkipolitiikasta » 2000 » Kunnan johtamisen arjesta

Kunnan johtamisen arjesta

Jorma Hämäläinen, tätä nykyä Tuusulan kunnanjohtaja, on julkaissut kirjan "Minä kunnanjohtaja". Kolmessa maakunnassa sekä syrjäseuduilla että pääkaupunkiseudun ytimessä kannuksensa hankkinut Jorma Hämäläinen on tuotoksestaan turhan vaatimaton. Jorma toteaa, että kirjassa ei ole kunnanjohtajille mitään uutta eikä tuntematonta.

Vaatimattomia olkoon ne, joilla on siihen aihetta. Monessa myrskyn silmässä karaistuneen ja useaa menestysprojektia johtaneen kunnanjohtajan kokemus kirjaan koottuna on arvokasta.

Kunnanjohtaja on monen toiminnan nivelkohdassa. Ikuinen kiistan aihe on se, että onko kunnanjohtajalla liikaa vai liian vähän valtaa. Siitä varmasti voidaan olla yhtä mieltä, että kunnanjohtajalla on niin paljon valtaa, että hänellä on mahdollisuus estää tai ainakin hidastaa hyvienkin asioiden toteutuminen. Sama asia vastakkain kuvattuna: osaava kunnanjohtaja voi antaa vauhtia asioiden uudistamiseen. Oman tuntemukseni perusteella Jorma Hämäläinen kuuluu käytännön kunnanjohtajana kuin kirjoittajanakin jälkimmäiseen joukkoon.

Ehkä yllämainittu on yhtenä syynä siihen, että "harvasta työstä kansan karttuisa suu ja toimittajien jutut antavat niin kirjavan käsityksen kuin kunnanjohtajista". Kunnat ovat paljon puhutun verkottumisen ja kumppanuuden ohella ajautuneet armottomaan keskinäiseen kilpailuun. Näin kunnanjohtajien kyvytkin ovat tulleet tiukan arvioinnin kohteeksi. Mielikuvien poikkeavuuteen vaikuttavat johtajien henkilön ohella totta paratkoon kuntien erilaistuvat roolit. Vajaan tuhannen asukkaan kunnan johtaminen on eri juttu kuin 500 000 asukkaan kaupungin johtaminen.

Jorma Hämäläinen toteaa aivan oikein, että vaatimukset hyvästä kunnanjohtajasta vaihtelevat ajan myötä. 1960- ja vielä 1970-luvullakin kovasti julkishallintovetoisessa toimintaympäristössä arvon saivat ennen kaikkea turvalliset ja sovinnaiset hallintomiehet. Kun 1990-luvun laman keskellä kuntaa piti reivata läpi laman karikoiden, tarvittiin kylmäpäisiä muutosjohtajia. Rämäpäisyys voitti ihanteena muotokauneuden.

Kunnanjohtajan arkipäivä on ristipaineen samanaikaista kohtaamista. Paikkakunnan elinkeinoelämän kilpailukyvyn vahvistaminen ja kunnan henkilöstön etujen yhteensovittaminen ei aina ole yksioikoista helppoudesta puhumattakaan. Jorma Hämäläinen kuvaa sattuvasti henkilöstön suhdetta johtajaansa. "Siellähän se maailmalla huitelee" -kommenttiin sisältyy yhtä aikaa niin arvostava kuin osaaottava ajatus työn kiireisestä tahdista kuin myös henkilöstön kaipaus kohdata johtajansa. Itse olen pelkistänyt kunnanjohtajan roolin "torivalvojan" työksi.

Kunnan johtaminen on yritysjohtamisesta poiketen monitavoitteista ja -alaista. Jorma Hämäläinen pelkistää kunnan johtamisen avainhyveisiin, joita ei kunnanjohtajien hakuilmoituksissa kuitenkaan koskaan näe. Tarvitaan kokonaisuuden hahmotuskykyä, rohkeutta, pelisilmää, yhteen- ,vähennys- ja prosenttilaskutaitoa sekä kykyä vuorovaikutukseen. Kuinka monella meistä löytyy näin laaja osaamisen kirjo?

Yhdyn Jorma Hämäläisen käsitykseen, että johtajan työ poikkeaa organisaation kaikista muista tehtävistä. Hänen on jatkuvasti ajateltava, hahmoteltava kokonaisuutta, mietittävä muutoksia, uhkia, paineita ja ulospääsyä ongelmista. On keskusteltava ihmisten kanssa ja pidettävä kirkkaana mielessä se mahdollinen kokonaisuus, joka on realistista saavuttaa ja pitää koossa. Monelle yllätykseksi johtajan työ on ytimeltään yksinäistä, vaikka se näyttääkin olevan seuraelämää täynnä.

Jorma Hämäläinen puuttuu kirjassaan myös monissa kunnissa ajankohtaisiin ristiriitoihin palkatun johdon ja luottamushenkilöjohdon välillä. Myös johtajalla on oikeutus tulla johdetuksi kannustuksella, moitteilla ja kiitoksilla. Valitettavasti nykyisin osa politiikan tekijöistä näyttää kunnanjohtajalle sylkykupin paikan. Tuskin se motivoi, jos saatu palaute on vihjailua väärinkäytöksistä, epäillyksi asettamisesta, lehtiin vuodatettuja erottamishuhuja tai muuta vastaavaa. Aiheellinen kysymys onkin, toimivatko poliittiset päättäjät tällöin kunnan edun mukaisesti? Kiitos kirjasta Jorma!

Pekka Kettunen
Puheenvuoro, Taloussanomat 24.1.2000

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje