Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Museon synttäreillä pehmeillään pannumyssyistä ja väännetään rautalangasta

Museon synttäreillä pehmeillään pannumyssyistä ja väännetään rautalangasta

Suomen käsityön museon toiminnan aloittamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 110 vuotta. Tämän kunniaksi museon synttäreillä perjantaina 15.6. klo 14–17 pohditaan pannumyssyjen ja kahvinjuonnin kulttuurista merkitystä, sukelletaan ihan pehmeeseen touhuun ja väännetään asiaa rautalangasta. Ja tietenkin juodaan juhlien kunniaksi oikein pannukahvit! Museoon vapaa pääsy koko päivän.

Klo 14–15 Tarinointia pannumyssyistä tarjoaa jyväskyläläinen Anna-Liisa Mattila, jonka pannumyssykeräily on jalostunut julkaistuksi Pannumyssyt kuvin ja kertomuksin -kirjaksi saakka. Suomalaisten, kahvinjuojien kansan, kahvipöytää koristi pitkään pannumyssy, joka varmisti kahvin pysymisen lämpimänä pitkään – aikaa jäi silloin tarinaniskennälle ja keskustelulle. Sähköistymisen myötä pannumyssyt kävivät yhä harvinaisemmiksi kodeissa. Anna-Liisa Mattila heräsi pohtimaan pannumyssyjen katoavaa perinnettä, kun hän sai ystäviltään lahjaksi kauniin jugend-ajan kirjotun pannumyssyn. Luonnollisesti Anna-Liisa sivuaa kirjassaan myös kahvikekkereiden perinteitä vuosien varrelta.

Klo 15–16 Kahvikekkereillä on hyvin aikaa jututtaa vaikka Anna-Liisaa lisää pannumyssyjen sielunelämästä tai kerätä voimia työpajaa tai opastusta varten.

Klo 16 on ainutlaatuinen tilaisuus tutustua museon Pehmeetä touhua -näyttelyyn näyttelyn kuraattori ITE-amanuenssi Elina Vuorimiehen johdolla ilmaisessa yleisöopastuksessa. Pehmeetä touhua -näyttely julistaa jokaisen oikeutta taiteeseen, käsityötekniikoiden ilmaisuvoimaa ja uteliasta otetta maailman tarkasteluun. Näyttelyssä on outsider-taidetta 37 taiteilijalta ympäri Pohjoismaita. Teokset kurkistavat taiteen maailmaan, joka henkii antautumista tekemiselle ja rikkoo säälittä käsityöperinteen rajoja.

Synttäreiden kunniaksi voit myös vääntää asiasi rautalangasta maksullisessa nonstop-pajassa. Väännetään rautalangasta -pajassa klo 14–17 voit muotoilla sanoja tai vaikka nimikirjaimet rautalangasta helposti ymmärrettävään muotoon. Pajamaksu 3 euroa.

Lisätietoa: Raija Manninen, museolehtori, p. 040 502 2887, raija.manninen@jkl.fi

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Avoinna kesäaikaan ti-pe 11-18, la 11-16, su 11-18.
Poikkeuksia aukioloissa pyhäpäivinä.
www.craftmuseum.fi

4.6.2018Sari K. Koskinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje