Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Viime vuonna Jyväskylään rakennettiin ennätysmäärä asuntoja

Viime vuonna Jyväskylään rakennettiin ennätysmäärä asuntoja

Vuosi 2017 oli asuntotuotannoltaan 2000-luvun ennätysvuosi Jyväskylässä. Asuntoja valmistui yhteensä 1702 ja rakentamistahdin ennustetaan jatkuvan edelleen vilkkaana, sillä myös rakennuslupia myönnettiin ennätyksellisesti yhteensä 2 253 asunnolle. Voimakas asuntorakentamisen kasvu näkyy etenkin kaupungin luovuttamien kerros- ja rivitalotonttien kauppamäärässä, joka kasvoi edellisvuodesta noin 2 miljoonalla lähes 13 miljoonaan euroon.

Valmistuneista asunnoista huomattava osa oli täydennysrakentamista. Erityisesti keskustan ytimeen valmistui suhteellisesti enemmän asuntoja aiempiin vuosiin verrattuna. Asunnoista 82 prosenttia sijoittui kerrostaloihin ja niistä asunnoista 82 prosenttia oli yksiöitä tai kaksioita. Vaikka asuntotuotanto painottui kerrostaloasumiseen, talotyyppien keskinäisessä vertailussa eniten kasvua oli rivitaloasunnoissa, joiden määrä kaksinkertaistui edellisvuoteen verrattuna.

Matalalla pysyneestä pientalorakentamisen määrästä huolimatta pientalorakentaminen asemakaava-alueelle kiinnostaa edelleen.

– Pientalorakentamisesta lähes 90 prosenttia oli viime vuonna asemakaava-alueella, eli lukema on noussut uuteen ennätykseen. Tässä näkyy erityisesti Mannisenmäen suosio. Pientalorakentaminen kyllä kiinnostaa, mikäli tarjolla on houkuttelevia alueita hyvällä sijainnilla, sanoo erikoissuunnittelija Sarita Humppi.

Vastaavasti maaseutualueille haettujen rakennuslupien määrä laski edellisten vuosien tasosta. Eniten lupia haettiin Vesangan alueelle.

Keskustan täydennysrakentamisen rooli korostuu

Keskustavisio 2030 esitettyyn väestötavoitteeseen perustuen keskustan alustavia täydennysrakentamiskohteita seurataan jatkossa paremmin alueiden ohjelmoinnin yhteydessä. Myös rivitalotonttien kasvaneeseen kysyntään on vastattu lisäämällä kaavoitusta, mikä näkyy rivitalorakentamisen kaavavarannon kasvamisena. Keskeisenä toimena on ollut uusia rivitalotonttien kaavoitus olemassa olevien alueiden yhteyteen kaavan käyttötarkoitusta muuttamalla ja vanhentuneita asemakaavoja ajantasaistamalla.

Tulevaisuudessa Kankaan osuus vuotuisesta kerros- ja rivitalotuotannosta on noin 15 prosenttia. Tämä edellyttää noin 3-4 kerrostalon valmistumista per vuosi.

– Kankaan rakentuminen on lähtenyt liikkeelle odotettua voimakkaampana, joten ainakin lähivuosina osuus voi olla arvioitua suurempi, Humppi sanoo.

Mittavaa kerros- ja rivitalo rakentamista on keskustan lisäksi suunnitteilla myös muun muassa Huhtasuolle, Kuokkalaan, Keljonkangas-Kauramäki-alueelle, Vaajakoskelle sekä Palokka-Mannila-alueelle.

Omakotitonttien tarjonta rajoittuu yli seitsemän kilometrin päähän keskustasta eteläiselle ja pohjoiselle kasvusuunnalle. Lähivuosina painopiste tulee olemaan Sääksvuoren, Kauramäen sekä Läntisen Palokan suunnalla. Näillä alueilla pientalotontit ovat olleet erityisen kysyttyjä ja niille sijoittuu myös uudet päiväkoti- ja kouluinvestoinnit.

– Jyväskylän kaupunki huolehtii riittävästi ja alueellisesti monipuolisista mahdollisuuksista asuinrakentamiselle. Esimerkiksi vuoden 2017 osalta kaikki omakoti-, rivitalo- ja kerrostaloasumiseen liittyvät kaavoitus- ja tonttitarjontatavoitteet ylitettiin, kertoo yleiskaavapäällikkö Leena Rossi.

Tiedot perustuvat Jyväskylän kaupungin maankäytön KymppiR-toteutusohjelmaan, jonka teemana vuonna 2017 oli ikääntyvän väestön tarpeiden huomioiminen sekä seudullisen asumiskatsauksen tarkastelu yhteistyössä Laukaan ja Muuramen kuntien kanssa.

Lisätietoa ohjelmasta: http://www2.jkl.fi/kaavakartat/kymppir2018/kymppiR2018_ohjelma_20180522.pdf

Lisätiedot: Sarita Humppi, puh.014 266 2479, sarita.humppi@jkl.fi

24.5.2018Jari Salomaa

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje