Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Ilman sua ei oo mua - sosiaalityön asiakastarinat muuttuvat teatteriesitykseksi Jyväskylässä

Ilman sua ei oo mua - sosiaalityön asiakastarinat muuttuvat teatteriesitykseksi Jyväskylässä

Jyväskylässä sosiaalisen kuntoutuksen Sosku-hankkeen ja aikuissosiaalityön yhteiskehittämisessä mukana olevat asiakkaat ovat kirjoittaneet tarinoita omasta elämästään. Tarinat työttömyydestä, sairaudesta, palvelujen epäkohdista, niiden mukanaan tuomasta köyhyydestä, asunnottomuudesta, toivottomuudesta ja lopulta myös toivosta, mukautuvat tiistaina 22.5. klo 18 Jyväskylän kaupunginteatterilla nähtäväksi 30-minuuttiseksi pienoisesitykseksi ja sitä seuraavaksi keskusteluksi.

Aidoista asiakastarinoista avautuvat moninaiset elämäntilanteet, joita sekä asiakkaat että työntekijät ovat kohdanneet.
– Pienoisesitys koostuu erillisistä tuokiokuvista, jotka on koostettu yksinkertaiseen esitykselliseen muotoon. Tarinoiden karuudesta huolimatta, asetimme yhdessä tavoitteeksi, että kokonaisuuden tulee luoda toivoa ja että kukaan ei joudu olemaan ongelmineen yksin. Pienoisesitystä valmistettaessa on ollut tärkeää, että sitä ovat olleet koostamassa ja siinä esiintyvät sekä asiakkaat että työntekijät, mikä on tuonut tekemiseen yhteisöllisen vireen, teatterikuraattori Antti Niskanen kertoo.

Idea esityksestä asiakkailta

Idea asiakastarinoiden toteuttamisesta esityksenä tuli kehittäjäasiakkailta itseltään lähes vuosi sitten. Asiakkaat halusivat jakaa tarinansa omaa ryhmää laajemmalle kuulijakunnalle, jotta ymmärrys köyhyyden monista puolista tulisi esiin. Teatterin ammattilainen on ottanut vastuun tarinoiden työstämisen esitykselliseksi kokonaisuudeksi yhdessä kehittäjäasiakkaiden kanssa.
– Ajatus kuulosti heti mielenkiintoiselta – sellaiselta, jossa teatterilla olisi uutta tarttumapintaa. Teatterin yleisötyön yhtenä tavoitteena on yhteiskunnallisesti merkittävien aiheiden käsitteleminen myös esityskontekstin ulkopuolella tapahtuvissa keskustelutilaisuuksissa, teatterikuraattori Antti Niskanen kertoo.
– Tarinoiden ja esityksen tavoitteena on rakentaa osallisuutta, päästä pois kokemuksesta yhteiskunnan ulkopuolella olemisesta. Toisaalta myös kannustaa hakemaan apua ajoissa, Sosku-hankkeen projektipäällikkö Seija Kinnunen muistuttaa.

Yhteiskehittäminen on yksi sosiaalisen kuntoutuksen osallisuutta edistävä asiakaslähtöinen menetelmä, joka perustuu asiakkaiden ja asiantuntijoiden kumppanuuteen. Teatteriprojektin ryhmässä ideoidaan, harjoitellaan ja toteutetaan yhdessä pienoisesitys. Asiakkaat saavat eri rooleja oman kiinnostuksen pohjalta tarinoiden kirjoittajina, käsikirjoittajina, ideoijina, dokumentoijina ja esittäjinä. Projektissa toteutuu parhaimmillaan mahdollisuus vaikuttaa ja vaikuttua niin asiakkaiden kuin ammattilaisten työstä.

Jyväskylän kaupungin aikuissosiaalityö ja kuntouttavat palvelut on mukana valtakunnallisessa Euroopan sosiaalirahaston rahoittamassa ja THL:n koordinoimassa Sosiaalisen kuntoutuksen Sosku-hankkeessa.

Ilman sua ei oo mua -esitys nähdään tiistaina 22.5. klo 18 Jyväskylän kaupunginteatterin yleisölämpiössä, osoitteessa Vapaudenkatu 36. Tilaisuus on avoin ja sinne on vapaa pääsy.

Lisätietoja:
projektipäällikkö Seija Kinnunen, p. 014 266 3550
teatterikuraattori Antti Niskanen, p. 014 266 1925

14.5.2018Tuija Ijäs

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje