Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Puukuokka menestyi kansainvälisessä puuarkkitehtuurikilpailussa

Puukuokka menestyi kansainvälisessä puuarkkitehtuurikilpailussa

Jyväskylän Kuokkalassa sijaitseva, arkkitehtioimisto OOPEAA:n suunnittelema Puukuokka sijoittui viiden parhaan joukkoon kansainvälisessä puuarkkitehtuurikilpailussa. Kilpailun voitti Kanadan Vancouverissa sijaitseva Acton Ostry Architects Inc:n suunnittelema 18-kerroksinen Brock Commons opiskelija-asuntola.

– Olemme kannustaneet toteuttajia puurakentamisen kehittämishankkeisiin ja nyt saamme tästä työstä kansainvälistä tunnettuutta Jyväskylään, sanoo Jyväskylän kaupunginarkkitehti Leila Strömberg.Puukuokka on Suomen ensimmäinen kahdeksankerroksinen puukerrostalo. Kuva: Mikko Auerniitty

Puukuokka on Suomen ensimmäinen kahdeksankerroksinen puukerrostalo. Kuva: Mikko Auerniitty

Kansainvälisen lehdistön myöntämä puuarkkitehtuuripalkinto on uusi vuosittainen palkinto, jonka tavoitteena on tuoda esille puuarkkitehtuurin huippuosaamista. Palkinnolla halutaan rohkaista myös uuteen, innovatiiviseen arkkitehtuuriin.
Suomesta Puulehden ehdolle asettamat kolme kohdetta olivat:

• Löyly, Helsinki, Avanto Arkkitehdit Oy, Anu Puustinen ja Ville Hara
• Puukuokka, Jyväskylä, OOPEAA Office of Peripheral Architecture, Anssi Lassila
• Matkailukeskus Niemenharju, Pihtipudas, Studio Puisto Arkkitehdit Oy
Kilpailun viisi parasta ehdotusta olivat:
• Ehdotus nro 2 : Artlab, Lausanne (CH), arkkitehti Kengo Kuma and Associates (KKAA)
• Ehdotus nro 7 : Löyly, Helsinki (FI), Avanto Architects Ltd, Anu Puustinen ja Ville Hara
• Ehdotus nro 8 : Puukuokka asuinkerrostalot, Jyväskylä (FI), OOPEAA Office for Peripheral Architecture, Anssi Lassila
• Ehdotus nro 10 : La Cité du Vin, Bordeaux (FR), XTU, Arkkitehdit Nicolas Desmazieres + Anouk Legendre
• Ehdotus nro 17 : The Tallwood House, Vancouver (CA), Acton Ostry Architects Inc.

Puulehden päätoimittaja ja Puuinfon toimitusjohtaja Mikko Viljakainen on tyytyväinen kilpailun antiin ja tulokseen.

– Erityisen iloinen olen suomalaisen puuarkkitehtuurin hyvästä menestyksestä. Lukuisilla luentomatkoillani ulkomaille puuarkkitehtuuri on juuri se, mitä Suomesta halutaan nähdä ja kuulla. Usein tuntuu, että suomalaista puuarkkitehtuuria arvostetaan enemmän ulkomailla kuin täällä Suomessa. Toivottavasti hyvän suunnittelun ja puuarkkitehtuurin valtava merkitys aletaan ymmärtää myös kotimaassa, Viljakainen toteaa.

Puukuokka on Suomen ensimmäinen kahdeksankerroksinen puukerrostalo ja se on aikaisemmin palkittu Arkkitehtuurin Finlandia-palkinnolla vuonna 2015.

Jyväskylä jatkaa puurakentamisen suuntaa

Puukerrostalopääkaupungiksi tituleeratussa Jyväskylässä puurakentamista halutaan jatkaa. Keski-Suomen opiskelija-asuntosäätiö rakennuttaa kuluvan vuoden aikana kaksi nelikerroksista pienkerrostaloa Seminaarinmäelle. Säätiö haluaa kunnioittaa alueen kulttuurihistoriallista miljöötä, ja siksi talojen arkkitehtuuriin on kiinnitetty erityistä huomiota ja rakennusmateriaaliksi on valittu puu. Myös Kuokkalan Tikanrantaan kaavoitetuissa asuinrakennuksissa asemakaava edellyttää kaikkien rakennusten julkisivujen materiaaliksi puuta. Asemakaava mahdollistaa kuitenkin myös talojen rungon toteuttamisen puurakenteisina. Lisäksi tulevissa kouluprojekteissa puurakentamisen mahdollisuus tullaan tutkimaan.

– Puurakentaminen tukee Jyväskylän kaupungin strategisia tavoitteita ja haluamme edistää puurakentamista jatkossakin, Strömberg sanoo.

Tulevat rakennushankkeet vankistavat Jyväskylän asemaa Suomen puurakentamisen pääkaupunkina. Jo nykyisellään kaupungissa on asukaslukuun suhteutettuna eniten puukerrostaloasuntoja. Jyväskylästä löytyy myös tilaelementtiratkaisujen kokonaissuunnittelun ja rakentamisen huippuosaamista sekä eniten kokemusta toteutetuista massiivipuurakenteisista hankkeista.

24.4.2018Kaisa Ristimella

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje