Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Verenpainepotilaiden hoitosuunnitelmat otettiin tehotarkkailuun Jyväskylän terveysasemilla

Verenpainepotilaiden hoitosuunnitelmat otettiin tehotarkkailuun Jyväskylän terveysasemilla

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksen (Jyte) terveysasemilla verenpainepotilaan hoitosuunnitelman kokoaminen alkaa potilaan kotona. Hoitosuunnitelmia on laadittu jo yli 300 verenpainepotilaan kanssa ja lisää syntyy tasaiseen tahtiin. Eniten hoitosuunnitelmia on tehty Keskustan ja Kyllön terveysasemilla Jyväskylässä. Hoitosuunnitelmakäytäntöjen selkiyttäminen liittyy valtakunnalliseen Omat digiajan hyvinvointipalvelut (ODA) -hankkeeseen, jonka osana Jyväskylässä kehitetään digitaalista verenpainepotilaan oikopolkua.

Korkea verenpaine on kansantauti, joka on hoitamattomana potilaalle vaarallinen. Se on myös erittäin merkittävä työllistäjä terveydenhuollossa. Jyten terveysasemilla on vuosittain 4000 verenpainetautiin liittyvää vastaanottokäyntiä ja noin 9000 puhelua.
– Hoitosuunnitelman ideana on, että elämäntapoihin, lääkehoitoon ja hoidon tavoitteisiin liittyvä pohdiskelu alkaa kaikessa rauhassa kotona ja jatkuu yhdessä ammattilaisen kanssa vastaanottokäynnillä. Samalla on tavoitteena yhtenäistää käytännöt verenpaineen kotimittauksissa, mikä on hoidon kannalta aivan keskeinen asia. Pyrimme hyvin valmisteltuihin vastaanottoaikoihin, joissa on käytettävissä kaikki oleellinen tieto myös kotimittauksista. Huomio on entistä vahvemmin kunkin potilaan yksilöllisissä tavoitteissa, kertoo avosairaanhoidon kehittäjälääkäri Aapo Tahkola Jytestä.

Yksilöllisen hoitosuunnitelman ansiosta potilas tietää paremmin oman roolinsa hoidossa esimerkiksi elämäntapojen tavoitteiden suhteen, mitä tukea hän saa terveydenhuollon ammattilaisilta ja milloin tilannetta on syytä arvioida uudelleen. Valmis hoitosuunnitelma tallennetaan valtakunnalliseen Kanta-palveluun, jossa suunnitelma on potilaan nähtävänä.
– Uskomme, että digitaalisen hoitopolun käyttöönotto tuo jatkossa useita merkittäviä parannuksia verenpainepotilaiden hoitoon. Tiedon siirtäminen paperisilta lomakkeilta sähköiseen potilastietojärjestelmään vähenee, samoin ajanvarausta ja laboratoriotutkimusten ottoa sujuvoitetaan. Potilas ja ammattilainen tulevat hyötymään myös taustalla toimivan keinoälyn tarjoamista muistutteista, tulkinnoista ja laskutoimituksista, Aapo Tahkola ennakoi.

Potilaan omat tavoitteet osaksi hoitoa

Hoitosuunnitelma-ajan voi varata omalta terveysasemalta. Varauksen yhteydessä terveysasemalta voi noutaa tai pyytää postittamaan kotiin verenpainepotilaan omahoitolomakkeen ja oman lääkelistansa tarkistettavaksi. Näin hoitosuunnitelma työstäminen alkaa jo potilaan kotona. Sairaanhoitajan vastaanotolla sairaanhoitaja arvioi yhdessä potilaan kanssa hoitotilanteen ja omahoidon tuen tarpeen. Lääkärin kanssa keskustelu hoitosuunnitelmasta käydään tyypillisesti tämän jälkeen puhelinajalla.

– Hoitosuunnitelman laatimisesta ja sen asianmukaisuudesta vastaa viime kädessä potilasta hoitava lääkäri, mutta terveysasemalla hoitosuunnitelman laatiminen aloitetaan hoitajan vastaanotolla yhdessä potilaan kanssa, kuvaa projektipäällikkö Katrianna Rantanen Jyväskylän kaupungin terveyspalveluista.

– Yksi hoito- ja lähestymistapa ei sovi kaikille. Lääkitys on tärkeä osa hoitoa, mutta muu on kiinni potilaan omista tavoitteista, on kyse sitten ravinnosta, levosta tai liikkumisesta, Katrianna Rantanen korostaa.

Kun Jyväskylässä kehitettävä verenpainepotilaan oikopolku todetaan ODA-hankkeessa toimivaksi, se suunnitellaan liitettäväksi osaksi valtakunnallisia Kanta-palveluja.

Lisätietoja: Katrianna Rantanen, projektipäällikkö, Jyväskylän kaupunki, p. 014 266 8665, etunimi.sukunimi(at)jkl.fi
Lue lisää ODA-hankkeesta

10.4.2018Elina Gråsten

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje