Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylälle kunniamaininta yhteiskäyttöautoilun edistämisestä

Jyväskylälle kunniamaininta yhteiskäyttöautoilun edistämisestä

Kuopio, Nokia, Pori, Porvoo sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY palkittiin kiertotaloutta edistävistä teoistaan. Niitä olivat muun muassa uudenlainen fosforin talteenotto jätevesistä, koululaisten kotiin ekotekoja levittävä kampanja ja koulujen hävikkiruokaratkaisu.

Lisäksi kunniamaininnan saivat Jyväskylän kaupunki autojen käytön jakamiseen kannustavasta kaavoituksestaan, Rovaniemi puukampuksen kumppanuuskaavasta, Turku kalusteiden sähköisestä kierrätysjärjestelmästä ja Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY ekologisesti rakennetuista kierrätysasemistaan. Sitran ja Kuntaliiton järjestämässä kilpailussa etsittiin kuntien kiinnostavimpia ratkaisuja, joita kunnilla on jo käytössään tai tekeillä. Ratkaisut pääsevät uudelle Kuntien kiinnostavimmat kiertotalousteot -listaukselle.

Yhteiskäyttöautoilun monet hyödyt

Jyväskylässä yhteiskäyttöautoilun edistämisen pilottikohteena toimii Vapaudenkatu 79 asemakaava.

– Kiinteistön on mahdollista toteuttaa vähemmän kaavassa määrättyjä autopaikkoja, mikäli se varaa yhteiskäyttöautolle paikan tontiltaan. Lisäksi tontille tulevan yhteiskäyttöauton on tarkoitus olla yleisesti myös muiden asukkaiden käytössä, joten hyödyt eivät rajoitu pelkästään yhteen kiinteistöön, sanoo kaavoitusarkkitehti Paula Julin.

Yksi yhteiskäyttöauto korvaa tutkimustiedon mukaan 6–10 henkilöautoa. Vähennysperiaatteen mukaan autopaikkojen kokonaismäärästä voidaan vähentää korkeintaan viisi autopaikkaa yhtä yhteiskäyttöautopaikkaa kohti, yhteensä kuitenkin enintään 20 prosenttia autopaikkojen kokonaismäärästä.

Kestävien kulkutapojen yleistyminen näkyy muun muassa viihtyisämpänä, terveellisempänä ja turvallisempana kaupunkiympäristönä ja vähentyneinä hiilidioksidi- ja hiukkaspäästöinä. Kuntaorganisaatiolle hyödyt näkyvät myös kustannussäästöinä. Esimerkiksi pyöräilyn kaksinkertaistaminen Jyväskylässä vuoteen 2025 mennessä toisi Maailman terveysjärjestön HEAT -työkalulla tehdyn laskelman perusteella yhteensä noin 40 miljoonan euron hyödyt. Kestäviin kulkutapoihin panostamalla voidaan myös välttyä suurilta väyläinvestoinneilta kustannustehokkaasti. Lisäksi kaupunkirakenteen tiivistäminen ja eheyttäminen vähentävät liikennettä ja toimintamallilla on siten useita myönteisiä ympäristövaikutuksia.

Lisätiedot: kaavoitusarkkitehti Paula Julin, p. 014 266 7706, paula.julin@jkl.fi

10.4.2018Kaisa Ristimella

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje