Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylälle UNICEFin tunnustus lapsiystävällisyydestä

Jyväskylän päivien mukava yllätys: Jyväskylälle UNICEFin tunnustus lapsiystävällisyydestä

Jyväskylä lapsiystävällinen kunta -logo
Jyväskylä lapsiystävällinen kunta -logo
Jyväskylän päivien kuntalaistapahtumassa Hipposhallissa lauantaina 17.3. kaupunginjohtaja Timo Koivisto sai mieluisan yllätyksen. Suomen UNICEF myönsi Jyväskylälle Lapsiystävällinen kunta -tunnustuksen sitoutuneesta ja aktiivisesta kehittämistyöstä lapsen oikeuksien edistämiseksi.

UNICEF Lapsiystävällinen kunta -tunnustus kertoo siitä, että Jyväskylä on panostanut merkittävästi työhön lapsen oikeuksien toteuttamiseksi ja ajattelee lasten eteen tehtävää työtä jatkuvana prosessina.
- Tunnustus on sekä kiitos Jyväskylälle tehdystä työstä että velvoite ottaa lapsiasiat jatkossa entistä vakavammin. Lapsen oikeudet eivät tule parissa vuodessa valmiiksi, painotti Suomen UNICEFin pääsihteeri Marja-Riitta Ketola videotervehdyksessään.

Kunniakirjan Hippoksen tilaisuudessa vastaanottanut kaupunginjohtaja Timo Koivisto iloitsee saadusta tunnustuksesta.
- UNICEFin myöntämä tunnustus oli erityisen mieluisa vastaanottaa. Jyväskylässä on Suomen suurimmista kaupungeista neljänneksi eniten alle 15-vuotiaita, jo tämä on ohjannut meitä olemaan lapsiystävällisiä. Pidämme täällä lapsistamme huolta ja tunnemme vastuumme. Asukkaiden osallisuus on yksi kaupunkistrategian kärjistä ja lasten ja nuorten mahdollisuudet terveeseen kasvuun ja hyvään oppimiseen keskeisiä linjauksia, joita toteutamme palveluissa. Tunnustus tuo tälle työlle lisäpotkua ja on iso kiitos myös kaikille Jyväskylässä lasten ja nuorten kanssa työskenteleville, kiittelee Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koivisto.

Lapsiystävällinen kunta -malli perustuu YK:n lapsen oikeuksien sopimukseen ja UNICEFin kansainväliseen -malliin, jossa kunta sitoutuu edistämään lapsen oikeuksia kunnan päätöksenteossa, hallinnossa ja palveluissa. Kunnalle myönnetty tunnustus on voimassa kaksi vuotta kerrallaan ja sen uusiminen edellyttää kehittämistyön jatkamista. Mallissa on tällä hetkellä mukana 15 suomalaista kuntaa. Tunnustuksen on saanut Jyväskylän lisäksi 11 kuntaa.

Jyväskylän valtteina osallisuus, vaikutusten arviointi ja verkostotyö

UNICEF kiittää perusteluissa Jyväskylää lasten ja nuorten osallisuuden ja yhdenvertaisuuden aktiivisesta edistämisestä palveluissa ja yhteistyöverkostoissa. Kaupungilla on runsaasti lapsille ja nuorille kohdennettuja palveluja ja lapset, nuoret ja heidän huoltajansa osallistuvat aktiivisesti myös palvelujen suunnitteluun ja toteutukseen.

Erityismaininnan Jyväskylä saa ennakko- ja lapsivaikutusten arvioinnin edistämisestä osana päätöksentekoa. Arviointimallien käyttö varmistaa sen, että lapsen etu huomioidaan päätöksenteossa.
- Lapsivaikutusten arviointi on erityisen tärkeää silloin, kun päätökset vaikuttavat haavoittuvassa asemassa olevien lasten elämään ja hyvinvointiin. Jyväskylässä on toteutettu lapsivaikutusten arviointi onnistuneesti esimerkiksi pienituloisten perheiden maksualennuksista koululaisten iltapäivätoiminnassa,” kertoo UNICEFin arviointiryhmän jäsen, asiantuntija Sanna Koskinen.

Muita tuoreita esimerkkejä lasten huomioimisesta suunnittelussa ja valmistelussa ovat uuden Keljonkankaan yhtenäiskoulun osallistava valmistelu sekä parhaillaan tekeillä olevat lapsivaikutusten arvioinnit subjektiivisesta päivähoito-oikeudesta ja palveluverkoista.

Jyväskylän päivien tapahtumassa Hipposhallissa lauantaina 17.3. klo 12.00-15.00 on tavattavissa lukuisa joukko asiaa edistäneitä ihmisiä. Kaupungin osastolla, keskellä Hipposhallin tapahtumatoria, on jututettavissa klo 12.30-15.00 muun muassa Jyväskylän kaupungin hyvinvointikoordinaattori Sari Välimäki sekä sivistyksen toimialan osallisuusprosesseista vastaava suunnittelija Tanja Räty. Tervetuloa! Jyväskylän päivien koko ohjelma netissä: https://www.jyvaskyla.fi/paivat

Lisätietoja:
Jyväskylän kaupunki,
- Sari Välimäki, hyvinvointikoordinaattori, p. 014 266 7739, sari.valimaki@jkl.fi
- Tanja Räty, suunnittelija, osallisuusasiat sivistyksen toimialalla, p. 014 266 4241, tanja.raty@jkl.fi
Suomen UNICEF ry,
- Sanna Koskinen, asiantuntija. p. 050 5762293, sanna.koskinen@unicef.fi

Lisätietoa Lapsiystävällinen kunta -mallista:
https://www.unicef.fi/unicef/tyomme-suomessa/lapsiystavallinen-kunta-projektiesittely/
https://unicef.studio.crasman.fi/pub/public/pdf/QA_lapsiystavallinen_kunta.doc
Keljonkankaan yhtenäiskoulun suunnittelun seurantasivu: http://www.jyvaskyla.fi/hankkeet/keljonkankaanyhtenaiskoulu

17.3.2018Antti Laukkarinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje