Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Tourujoen luusua-alueelle suunnitteilla pohjapato

Tourujoen luusua-alueelle suunnitteilla pohjapato

Tourujoen tulevaan kunnostukseen ja vesivoimalaitoksen toiminnan lakkauttamiseen kytkeytyy keskeisesti Tourujoen yläpuolisten järvien säännöstelyn lakkaaminen. Yläpuolisia järviä on säännöstelty nykymuodossaan vuodesta 1972 lähtien. Tourujoen yläpuolisiin säännösteltyihin järviin kuuluvat Palokka-, Tuomio-, Alva- ja Korttajärvi.

Tourujoen kunnostussuunnittelun lähtötavoitteena on ollut Palokkajärven nykyisen keskivedenkorkeuden säilyttäminen myös säännöstelyn lakattua. Vaikka vedenkorkeus noudattaa jatkossakin nykyistä keskimääräistä tasoa, niin säännöstelemättömässä järvessä vedenkorkeuden vaihtelut eroavat säännöstellystä tilanteesta. Palokkajärven luusua-alueelle on suunnitteilla uusi pohjapato. Pohjapadon rakennetta ja mitoitusta on suunniteltu osana Tourujoen kunnostuksen yleissuunnittelua. Pohjapadon mitoituksella ja rakenneratkaisuilla pyritään vähentämään vedenkorkeuden vaihteluja.

- Sännöstellyille järville tyypillinen ns. kevätkuoppa tulee jatkossa poistumaan ja kevään vedenkorkeudet tulevat olemaan hieman nykyistä korkeammat. Vastaavasti kesäkaudella vedenpinnan korkeus tulee olemaan noin viisi senttiä nykyistä alempana, kertoo kaavoitusbiologi Anne Laita.

Jyväskylän kaupunki järjestää Tourujoen yläpuolisten järvien ranta-asukkaille ja muille järvien käyttäjille yleisötilaisuuden, jossa esitellään säännöstelyn purkamisen vaikutusta järvien tuleviin vedenkorkeuksiin ja niiden vuodenaikaisiin vaihteluihin. Tilaisuus järjestetään keskiviikkona 21.3. klo 18-20 Palokan yhtenäiskoulun ruokalassa. Tilaisuuteen ovat tervetulleita kaikki asiasta kiinnostuneet.

Tourujoen kunnostuksen yleissuunnittelu on edennyt loppusuoralle ja yleissuunnitelma tulee valmistumaan huhtikuussa. Yleissuunnitelma asetetaan huhti-toukokuun aikana nähtäville, jolloin kuntalaisilla on mahdollisuus jättää siitä mielipiteitä. Nähtävilläoloajan yhteydessä järjestetään yleisötilaisuus, jossa tullaan esittelemään yleissuunnitelman sisältöä. Nähtävilläolon jälkeen yleissuunnitelma menee hyväksymiskäsittelyyn. Tourujoen suunnittelu tulee jatkumaan yleissuunnittelun jälkeen yksityiskohtaisemmalla rakennussuunnittelulla. Yleissuunnitelman pohjalta tullaan hakemaan vesilain mukaista lupaa kunnostushankkeelle ja säännöstelyn lakkauttamiseen.

Lisätiedot: kaavoitusbiologi Anne Laita, puh. 014 266 5032, anne.laita@jkl.fi

16.3.2018Kaisa Ristimella

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje