Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Japanilainen ja suomalainen puuosaaminen lyövät kättä näyttelyssä Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa

Japanilainen ja suomalainen puuosaaminen lyövät kättä näyttelyssä Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa

UUP – Puuseppä-arkkitehti Yoshimasa Yamada
Näyttely Suomen käsityön museon Ikkunagalleriassa 21.3.–27.5.2018

”Kaarevien jalkojen idea tuli suomalaisen saarnin ominaisuudesta, joka ei sovi suoraviivaisiin kalusteisiin hyvin. Kaartuvaa puuta on käytetty perinteisissä puurakennuksissa. Niitä on sovellettu uudella tavalla arkielämän esineisiin kuten pöytiin ja valaisimiin”, kertoo Yoshimasa Yamada, Suomen käsityön museon Ikkunagallerian näytteilleasettaja.

UUP – Puuseppä-arkkitehti Yoshimasa Yamada -myyntinäyttelyn esineiden puunkäsittelyn juuret ovat Suomessa, mutta esineiden suunnittelu ja Yamadan työskentelyn filosofia kumartavat vahvasti japanilaiseen taidekäsityöhön, Mingeihin. UUP on vuonna 2012 perustettu puusepän yritys ja arkkitehtitoimisto, jonka japanilaissyntyinen omistaja, Yoshimasa Yamada, on opiskellut arkkitehdiksi Tampereen teknillisessä yliopistossa. Puusepän töitä Yamada on tehnyt Fiskarsissa ja Billnäsissä yli 8 vuotta. Hän työskentelee Billnäsissä vanhasta hevostallista remontoidussa verstaassaan kunnioittaen puuta materiaalina ja hyödyntäen puun luontaisia ominaisuuksia.

Myyntinäyttelyssä Yamada esittelee puusepäntaitojaan muun muassa Saarni C- ja Nokea -sarjojen muodossa. Suomalainen saarni on yleensä kapeaa, kaartuvaa, sitkeää ja kestävää, mitä ominaisuuksia Saarni C -sarjan kalusteet mukailevat. Nokea-sarja sisältää hiillostettuja keittiö- ja ruokavälineitä. Puun polttamista on käytetty Japanissa vanhojen puutalojen ulkoseinissä ja Suomessa esimerkiksi heinäseipäiden ja riukuaitojen maahan upotettavissa osissa suojana lahoa vastaan. Poltettu puupinta on sileä ja kaunis. Jo mainittujen tuotesarjojen lisäksi näyttelyssä on esillä pieniä puuesineitä useista eri puulajeista, kuten vaahteraisia kenkälusikoita, jalavaisia kynttilä-alusia, tervaleppäisiä leikkuulautoja ja omenapuusta valmistettuja lusikoita.

Tällä hetkellä Yoshimasa Yamada tekee muiden töiden ohessa Tampereen teknillisessä yliopistossa väitöskirjaa autioituneiden hirsitalojen käyttöarvosta ja niiden uusiokäytön mahdollisuuksista. Yamadan puusepäntöiden ja tutkimuksen yhteisenä teemana on perinteisen puurakentamisen ja puutyökulttuurin arvon syvällinen ymmärtäminen ja soveltaminen nykyelämään.

Lisätietoa: Mikko Oikari, näyttelyintendentti, Suomen käsityön museo, p. 050 553 3880, mikko.oikari@jkl.fi

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, Jyväskylä
Avoinna ti–su klo 11–18, poikkeuksia aukioloajoissa pyhäpäivinä.
www.craftmuseum.fi

13.3.2018Sari K. Koskinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje