Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Kuokkalaan uusia ratkaisuja tulevaisuuden asumiseen

Kuokkalaan uusia ratkaisuja tulevaisuuden asumiseen

Kuva suunnittelualueesta

Havainnekuva suunnittelualueesta

Jyväskylä on mukana tänään käynnistyvässä avoimessa asuntoreformikilpailussa, jonka tarkoituksena on ideoida uudenlaisia asumisen ratkaisuja. Kilpailulla pyritään kehittämään asuntosuunnittelua, sekä vastaamaan tulevaisuuden asumisen tarpeisiin. Suunnittelun kohteena on Kuokkalan liikekeskuksen, kirkon ja terveyskeskuksen väliselle alueelle jäävä tontti.

– Ympäristö, perhemuodot ja ihmisten työskentelytavat ovat muuttuneet. Esimerkiksi perheenjäsenten lukumäärä voi vaihdella viikoista riippuen, ja usein ihmiset työskentelevät myös kotona. Yhteiskunnalliset muutokset huomioivalla asuntosuunnittelulla voidaan parantaa tilojen muunneltavuutta ja yhdistellä erilaisia ympäristöön soveltuvia asuntotyyppejä, kertoo kaupunginarkkitehti Leila Strömberg.

Tulevaisuuden asumisessa halutaan yhdistää eri-ikäisiä ja eri elämänvaiheissa olevia asukkaita. Erilaista asumista on mahdollista lisätä kehittämällä asumisen hallintamuotoja ja sijoittamalla eri kokoisia vuokra-, osaomistus- ja omistusasuntoja samoihin kerroksiin. Luovien ideoiden saamiseksi kilpailuun osallistuvia suunnittelijoita ei ole haluttu ohjeistaa liikaa suunnitelmien sisällön suhteen. Nykyisen kaavan mukaan kilpailualueen rakennukset voivat olla kaksikerroksisia, mutta tämä ei sido osallistujia. Kilpailun jälkeen alueen asemakaavaa tullaan muuttamaan.

Kilpailun yhtenä keskeisenä arviointikriteerinä on suunnitelman soveltuvuus suunnittelukohteen ympäristöön ja arkkitehtuuriin, sekä lähialueiden integroiminen suunniteltuun kohteeseen. Tavoitteena on myös lisätä alueen yhteisöllisyyttä mielekkäällä, asukkaita yhdistävällä tavalla. Lisäksi toiveena on kehittää toiminnallisuuteen perustuvia piha-alueita sekä ideoida uusia ratkaisuja pysäköintiin. Voittajasuunnitelma julkistetaan Alvar Aalto Symposiumissa Jyväskylässä elokuun lopussa ja kilpailuehdotukset tullaan esittelemään alueen asukkaille.

Jyväskylän lisäksi asuntoreformikilpailun kohteina ovat myös Tampere ja Vantaa. Kilpailua koordinoi Alvar Aalto –säätiö, ja se järjestetään yhteistyössä mm. Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen ARA:n ja Ympäristöministeriön kanssa.

Kilpailuohjeet löytyvät osoitteesta www.asuntoreformi2018.fi

Lisätiedot:
kaupunginarkkitehti Leila Strömberg, p. 014 266 5055, leila.stromberg@jkl.fi
yleiskaavapäällikkö Leena Rossi, p. 014 266 5050. leena.rossi@jkl.fi
kaavasuunnittelija Mauri Hähkiöniemi, p. 014 266 5034, mauri.hahkioniemi@jkl.fi

28.2.2018Kaisa Ristimella

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje