Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Suomalaista käsityön taidetta PISTOT-näyttelyssä Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 6.3.–22.4.2018

Suomalaista käsityön taidetta PISTOT-näyttelyssä Suomen käsityön museon Näytönpaikassa 6.3.–22.4.2018

Taitoliiton koordinoimassa PISTOT-näyttelyssä esitellään suomalaista tämänhetkistä käsityön taidetta sekä käsityön, luovuuden ja näkemyksellisen taidon tuloksia. Kesällä 2017 Taitoliitto julkisti haun Pistot-näyttelyyn, johon tuli 172 teosesitystä 75 taiteilijalta. Kuva- ja tekstiilitaiteilija Ulla Pohjola valitsi teoksia 30 taiteilijalta näyttelyyn, joka oli 13.1.–24.2. CraftCornerissa Helsingissä.

Nyt näyttely on supistettuna Näytönpaikassa. Teoksia on 17 taiteilijalta. Tässä valinnassa otettiin huomioon yllättävät materiaalivalinnat ja pisto-teeman omaperäinen tulkinta, unohtamatta kuitenkaan perinteistä kirjontakäsitystä.

Näyttelyn kuraattori Ulla Pohjola kertoo näyttelyteoksista ja valintaprosessista:

–Näyttelyn teemaa oli käsitelty monipuolisesti eri tekniikoiden ja materiaalien välityksellä. Teosten kirjo oli laaja: esteettisyys, tekninen taitavuus, muodon taju, yllättävät materiaalivalinnat, teosten aiheet ja niiden kautta avautuvat viestit loivat mielenkiintoisen mahdollisuuden tutustua tämän päivän käsityön taiteeseen.

Ilmaisun rohkeus ja ennakkoluulottomuus tulivat esiin monissa näyttelyyn valituissa teoksissa. Joissakin teoksissa kirjonta ei ollut välttämättä edes päätekniikka, vain muutama pisto yhdistettynä muihin tekniikoihin. Monissa teoksissa aiheeksi nousivat korostetusti esiin naisen elämään liittyvät tunteet ja tapahtumat. Vanhat tekstiilit, erilaiset kierrätysmateriaalit ja luonnonkuidut ovat edelleen suosittuja materiaaleja.

– Näyttelyyn lähetetyistä ehdotuksista välittyy valtava innostus ja rakkaus käsitöihin, pieniin ja suuriin pistoihin. On hienoa huomata, kuinka perinteitä toisaalta kunnioitetaan, mutta toisaalta ollaan myös valmiita rikkomaan rajoja, etsimään uusia ilmaisumuotoja.

Pistot-näyttelyn taiteilijat Näytönpaikassa:
Maiju Ahlgrén, Riikka Ajanki, Elina Helminen, Aura Kajaniemi, Marjo Kalavainen, Eliza Kraatari, Marita Lappalainen, Raija Marttinen, Tupu Mentu, Elina Ollikainen, Marja Palmujoki, Johanna Suonpää, Kaisa Törmänen, Leena Vainio, Jana Vyborna-Turunen, Ditte Winqvist ja Eija Zweygberg.

Näyttelyyn liittyy Kirjaillaan-työpaja lauantaina 14.4 2018 klo 12–16. Ohjaajana on kirjailuun hurahtanut Elina Helminen Turusta. Ilmoittaudu pajaan! https://www.lyyti.in/Kirjaillaan

Lisätietoja näyttelystä:
Kikka Jelisejeff, Taitoliitto, p. 040 7523662, kikka.jelisejeff@taito.fi

https://www.taito.fi/pistot-nayttely-2018/

Suomen käsityön museo
Kauppakatu 25, Jyväskylä
avoinna ti–su klo 11–18.

Näytönpaikka: Kilpisenkatu 12 näyteikkunat.

28.2.2018Sari K. Koskinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje