Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Varhaiskasvatuksen maksumuutokset tuovat helpotusta pieni- ja keskituoloisten maksuihin

Varhaiskasvatuksen maksumuutokset tuovat helpotusta pieni- ja keskituloisten maksuihin

Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki uudistui 1. tammikuuta. Uudistuksessa maksujen määräytymisen perusteena olevia tulorajoja korotettiin ja maksuprosenttia muutettiin niin, että maksuprosentti on aina 10,70 riippumatta perheen koosta. Jos perheessä on useampi lapsi varhaiskasvatuksessa, on toisesta lapsesta perittävä maksu 50 prosenttia nuoremman lapsen laskennallisesta kokoaikaisen varhaiskasvatuksen maksusta. Kustakin seuraavasta lapsesta määrättävä maksu on enintään 20 prosenttia nuorimman lapsen maksusta.

Korkein kokoaikaisesta varhaiskasvatuksesta perittävä maksu, 290 euroa kuukaudessa, säilyy ennallaan. Samoin ennallaan säilyvät nykyinen viisiportainen hoitoaikaperusteinen maksujärjestelmä, tilapäisen hoidon maksu ja kerhomaksut.

Varhaiskasvatuksen maksu määräytyy perheen koon ja tulojen perusteella. Kuukausimaksu määritellään ja peritään etukäteen sovittujen hoitoaikojen perusteella. Jos nelihenkisen perheen kahden aikuisen yhteenlasketut bruttotulot ovat 5500 euroa kuukaudessa ja perheen molemmat lapset hoidossa 160 tuntia kuukaudessa/38 tuntia viikossa, maksoi perhe lasten hoidosta aikaisemmin yhteensä 517 euroa kuukaudessa, 272 euroa vanhemmasta lapsesta ja 245 euroa nuoremmasta lapsesta. Varhaiskasvatuksen asiakasmaksulaki uudistuksen jälkeen perheen lasten kuukausittaiset hoitomaksut ovat yhteensä 401 euroa, josta vanhemman lapsen maksu on 267 euroa ja nuoremman lapsen maksu 134 euroa. Eli jatkossa perhe maksaa 116 euroa vähemmän kuukaudessa lastensa varhaiskasvatuksesta kuin ennen maksu-uudistusta.

Jos lapsikohtainen kuukausimaksu on alle 27 euroa, ei maksua peritä ollenkaan. Esiopetus on maksutonta. Jos esiopetuksessa oleva lapsi on lisäksi varhaiskasvatuksessa, määräytyy varhaiskasvatuksen maksu normaalisti perheen tulojen, koon ja valittujen hoitotuntien pohjalta. Maksuhyvitystä myönnetään koulujen loma-aikoina etukäteen ilmoitetuista kokonaisista poissaolopäivistä.

26.2.2018Minna Hakkarainen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje