Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Arkkitehtiopiskelijat esittelivät uusia kehitysideoita Jyväsjärven rantaan

Arkkitehtiopiskelijat esittelivät uusia kehitysideoita Jyväsjärven rantaan

Havainnekuva Niemelä nimisestä suunnitelmasta

Havainnekuva Niemelä nimisestä suunnitelmasta. Kuva: Verna Hahtola, Meri Korpela, Matti Renfors, Roni Rinne

Tampereen teknillisen korkeakoulun opiskelijat ideoivat harjoitustyönä uusia ratkaisuja Jyväsjärven rannan integroimiseksi keskustan alueeseen. Suunnittelualueeseen sisältyi neljä ruutukaava-alueen korttelia, pieni pala Lutakon aluetta, rautatie- ja maantiealueita sekä Jyväsjärven rantaa.
Opiskelijoiden ideoissa korostuivat kevyen liikenteen edistäminen, vihreys, järven päälle rakentaminen sekä Jyväskylän kulttuurimaiseman säilyttäminen. Useissa töissä nykyiset liikennejärjestelyt oli suunniteltu tunneliin tai kansirakennelman alle. Monet olivat myös ideoineet musiikkitaloa ja kulttuurikeskittymää Lutakon alueelle.

– Suunnittelualue sisälsi paljon liikenneratkaisuja, mikä lisäsi haastetta. Alue on myös maisemallisesti arvokas, jolloin olikin tärkeää pohtia sitä, miten suunnittelualueen saa yhdistettyä keskustaan järkevästi, kertovat arkkitehtiopiskelijat Suvi Harju ja Taru Salo.

Suunnitteluun opiskelijat saivat apua sparrausryhmältä, joka koostui aktiivisista kaupunkilaisista ja Jyväskylän kaupungin viranhaltijoista. Ideat suunnitelmiin lähtivätkin syntymään jo ensimmäisessä workshopissa Jyväskylä 2050 skenaarioiden pohjalta. Monet opiskelijaryhmät olivatkin lähteneet ratkomaan ongelmaa muokkaamalla liikennejärjestelyjä maisemaan sopivammaksi.

– Vaikka projekti oli vaativa, oli se myös äärettömän opettavainen. Sparraajien antama apu oli todella tärkeää, ja heiltä tulikin hyviä vinkkejä, Harju ja Salo kertovat.
Ideat taustana jatkokehittelylle

Ideat taustana jatkokehittelylle

Suunnittelualueen rajaaminen hieman rantaviivan yli rohkaisi opiskelijoita ideoimaan veden päälle rakentamista. Opiskelijat näkivät Jyväsjärven rannassa suurta potentiaalia sekä asuinympäristönä että urbaanina virkistysalueena ja kohtaamispaikkana.havainnekuva kanaalikaupunki -nimisestä suunnitelmastaHavainekuva Kanaalikaupungista. Kuva: Linnea Jääskeläinen, Aamu Koivistoinen, Mika Mäkinen, Katariina Viero

— Meidän ryhmämme ideoi Jyväsjärven rantaan asutettuja, mutta autottomia saaria. Suunnitelmassamme haluttiin korostaa järviveden merkitystä sekä lisätä vehreyttä ja yhteyksiä rantaan. Projekti oli äärettömän opettavainen, ja oli hienoa saada tehdä suunnitelma todelliseen paikkaan, kertovat Aamu Koivistoinen, Mika Mäkinen, Katariina Viero ja Linnea Jääskeläinen.

Suunnittelualue on merkittävä keskustan täydennysrakentamisen kannalta, mikä on seuraavien vuosien tärkeimpiä kehityshankkeita Jyväskylässä.

– Tosin yksikään suunnitelmista ei sellaisenaan tule olemaan jatkotyöskentelyn taustalla, mutta käyttökelpoisia ideoita on saatu, ja työt osoittavat paneutumista ja taitoa todella ilahduttavasti, toteaa Jyväskylän yhdyshenkilö arkkitehti ja projektipäällikkö Tuija Solin.
Töistä tehdään myöhemmin kevään aikana julkaisu, joka pyritään laittamaan esille Jyväskylän kaupungin internetsivuille.

Lisätiedot: projektipäällikkö Tuija Solin p. (014) 266 5054, tuija.solin@jkl.fi

26.2.2018Kaisa Ristimella

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje