Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskyläläiset alle 20-vuotiaat nuoret saavat ehkäisyvälineet maksutta 1.3. lähtien

Jyväskyläläiset alle 20-vuotiaat nuoret saavat ehkäisyvälineet maksutta 1.3. lähtien

Ehkäisyvälineet maksutta alle 20-vuotiaille jyväskyläläisille. Kuvaaja: Pirjo Ala-HynniläJyväskyläläiset alle 20-vuotiaat nuoret saavat 1.3. alkaen raskauden ehkäisyn maksutta – ei pelkästään ehkäisyn aloitusta, kuten viime keväänä alkaneen vuoden kokeilun aikana. Ehkäisy voi olla ehkäisypilleri, kierukka, kapseli tai kondomi, käytössä olevan valikoiman mukaan. Myös jälkiehkäisy on maksutonta. Ehkäisymuoto valitaan aina yhdessä nuoren kanssa ja käydään keskustelu seksuaaliterveyteen liittyvistä asioista.

Kohti seksuaaliterveydellisiä tavoitteita

Maksuttomalla ehkäisyllä tavoitellaan nuorten seksuaaliterveyden lisäämistä ja ehkäisyn käyttöä niillä nuorilla, joilla siihen on tarve. Tarkoitus on myös vähentää alle 20-vuotiaiden ei-toivottuja raskauksia, raskauden keskeytyksiä ja sukupuoliteitse tarttuvia tauteja.

Vaikka maksuttoman ehkäisyn kokeiluaika on ollut lyhyt, näyttäisi siltä, että Jyväskylässä ollaan menossa kohti maksuttoman ehkäisyn terveydellisiä tavoitteita. Maksuttoman ehkäisyn kokeilu on kannustanut aiempaa useampaa nuorta ehkäisyn käyttöön. Maaliskuusta 2017 tammikuun loppuun mennessä 360 nuorta on saanut raskauden ehkäisyn aloituksen maksutta.

– On hienoa, että voimme tarjota maksuttoman ehkäisyn mahdollisuuden nuorille. Tämä on satsaus terveyteen ja turvallisuuteen, sanoo opiskeluterveydenhuollon osastonhoitaja Katja Viisanen tyytyväisenä.

Ehkäisyasioissa yhteys koulu- tai opiskeluterveydenhuoltoon tai neuvolaan

Ehkäisy- ja perhesuunnitteluasioissa neuvonta- tai vastaanottokäynti varataan terveydenhoitajan vastaanotolle: koululaiset kouluterveydenhoitajalle, opiskelijat opiskeluterveydenhoitajalle sekä muut keskitettyyn ehkäisy- ja perhesuunnitteluneuvolaan Tapionkadulle tai Korpilahden, Säynätsalon ja Tikkakosken alueilla asuvat oman alueen neuvolaan. Tarvittaessa hoitaja ohjaa nuoren lääkärin vastaanotolle. Kondomeja nuoret, niin naiset kuin miehetkin, saavat vastaanotoilta.

Jyväskylässä on tehty vuonna 2016 kaksi valtuustoaloitetta nuorille suunnatusta maksuttomasta ehkäisystä. Myös valtakunnallinen seksuaali- ja lisääntymisterveyden toimintaohjelma ja Käypä hoito -suositus esittää, että ehkäisyn tulisi olla maksutonta alle 20-vuotiaille.

Katso video maksuttomasta ehkäisystä.

www.jyvaskyla.fi/terveys/neuvolat/perhesuunnittelu

Lisätietoja:

palvelupäällikkö Paula Käyhkö, p. 014 266 2001
osastonhoitaja Hannele Virenius, p. 014 266 2198
osastonhoitaja Katja Viisanen, p. 014 266 2197

20.2.2018Tuija Ijäs

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje