Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Liikennemelua kartoitetaan Jyväskylässä – kerro, mitä kuuluu!

Liikennemelua kartoitetaan Jyväskylässä – kerro, mitä kuuluu!

näkymä risteysalueelta jyväskylästä

Jyväskylän kaupunki on aloittanut meluntorjunnan toimintasuunnitelman luonnin. Suunnittelun tueksi on julkaistu kaupunkilaisille suunnattu kysely, jonka tarkoituksena on kartoittaa alueita, joilla esiintyy tie- tai raideliikenteen aiheuttamaa, asumista häiritsevää melua. Meluntorjunnan toimintasuunnitelman pohjana käytetään aiemmin toteutettua meluselvitystä, jossa kartoitettiin tie- ja raideliikenteen sekä teollisuustoimintojen aiheuttamia ympäristömelutasoja koko kaupungin alueella.

– Jyväskylässä tie- ja raideliikenne ovat yleisimmät melun aiheuttajat. Teollisuuden aiheuttama melu oli selvityksen mukaan selvästi liikennettä vähäisempää. Tämän vuoksi tulevassa meluntorjunnan toimintasuunnitelmassa keskitytään ensisijaisesti tie- ja raideliikenteen aiheuttamaan meluun, sanoo ympäristötarkastaja Petteri Ahonen.

Selvityksen mukaan melu on voimakkainta Vaajakosken moottoritien ja Vaajakoskentien välisillä alueilla. Myös valtatien 9 liikenne Vaajakoskelta itään sekä Jyväskylän keskustan eteläpuolella aiheuttaa ympärilleen meluvyöhykkeitä. Jyväskylän keskustan pohjoispuolella valtatien 4 meluvyöhykkeet ulottuvat Palokkajärvelle ja Alvajärvelle. Valtatien 4 varrella Tourulan ja Palokanorren väliselle melualueelle jää asuinrakennuksia erityisesti kohteissa, jotka sijoittuvat Saarijärventie ja Taulumäentie välisille maa-alueille.

Liikenteen aiheuttamat meluhaitat huomioidaan jo asuinalueen kaavoitus- ja suunnitteluvaiheessa esimerkiksi rakennusten ja piha-alueiden sijoittelussa. Lisäksi rakennusmateriaaleilla voidaan vaikuttaa asuntojen äänieristävyyteen. Liikenteen aiheuttamaa melua voidaan vähentää melusuojuksilla, kuten meluvalleilla, seinillä tai kaiteilla. Muita keinoja ovat ajonopeuksien pudottaminen, liikenteen ohjaaminen muuta kautta tai kevyen liikenteen lisääminen.

– Ydinkeskusta on hyvä esimerkki alueesta, jossa autoilua on pyritty vähentämään ja kevyttä liikennettä lisäämään esimerkiksi pihakadun avulla, Ahonen sanoo.

Ympäristönsuojelu järjestää meluselvitykseen liittyvän kuntalaistilaisuuden Jyväskylän kaupunginkirjastolla 19.2. klo 18:00. Tilaisuudessa tullaan esittelemään selvityksen tuloksia sekä luonnos meluntorjuntasuunnitelmasta.

Melukyselyyn voi vastata osoitteessa app.maptionnaire.com/fi/3720.

Lisätiedot: Petteri Ahonen, p. 014 266 5175, petteri.ahonen@jkl.fi

12.2.2018Mikael Ratschinskij

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje