Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Tehostettua kotikuntoutusta kotihoidon asiakkaille

Tehostettua kotikuntoutusta kotihoidon asiakkaille

Jyväskylässä kehitetään ikääntyneiden asiakkaiden kuntoutusta ja toimintakyvyn ylläpitämistä. Kuntoutusjakso-pilotti on osa sosiaali- ja terveysministeriön Kukoistava kotihoito-hanketta.

Tehostetun kotikuntoutuksen jaksoja tarjotaan kotona asuville ikäihmisille. Jaksoilla tuetaan asiakkaan heikentynyttä toimintakykyä ja parannetaan omassa kodissa asumisen mahdollisuuksia.

Jaksot on suunnattu asiakkaille, jotka hyötyvät moniammatillisesta kuntoutuksesta. Painopiste on sairaalasta kotiutuvissa asiakkaissa sekä asiakkaissa, joiden toimintakyky on kotihoidon henkilöstön arvion mukaan oleellisesti heikentynyt.

-Asiakkaan ja omaisen sitoutuminen kuntoutukseen on tärkeää, jotta jaksosta saadaan paras hyöty irti. Omaisen rooli tsemppaajana on tärkeä, kertoo hanketyöntekijä Sini Väätänen.

Kuntouttavaa arkitoimintaa omassa kodissa

Jakson alussa asiakkaan tilanne arvioidaan moniammatillisesti. Tarvittaessa arvioinnissa on tukena kotihoidon henkilöstön lisäksi fysio- tai toimintaterapeutti. Jaksolle laaditaan asiakkaan kuntoutumista tukevat tavoitteet yhteistyössä asiakkaan ja omaisen kanssa.

Arkikuntoutus voi sisältää esimerkiksi pukeutumista, ruuan lämmityksen ohjaamista ja yhdessä asiakkaan kanssa arkisten asioiden tekemistä. Arkikuntoutus tapahtuu kotihoidon henkilöstön sekä omaisten tuella.
-Kuntouttava arkitoiminta ei ole puolesta tekemistä, vaan omatoimisuuden tukemista, kuvaa Sini Väätänen kotihoidon henkilöstön roolia.

Kuntoutusjakson kesto vaihtelee neljästä kahdeksaan viikkoon asiakkaan tarpeista riippuen.

Kuntoutusjakson jälkeen asiakas jatkaa asumista omassa kodissaan toimintakykyisenä mahdollisimman itsenäisesti ja omatoimisesti.

Lisätietoa: hanketyöntekijä Sini Väätänen, Jyväskylän vanhuspalvelut, p. 014 266 2037

16.1.2018Sanna Siniluhta

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje