Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Tikkakosken yhtenäiskoulun Erasmus+ -hankkeesta toiminnallisuutta oppitunneille ja ideoita arjen työhön

Tikkakosken yhtenäiskoulun Erasmus+ -hankkeesta toiminnallisuutta oppitunneille ja ideoita arjen työhön

Jyväskylän Tikkakosken yhtenäiskoulu on mukana EU-rahoitteisessa Erasmus+ -hankeessa, Fostering Motivation to Develop Competences. Hankkeen tavoitteena on parantaa oppilaiden tietoja ja taitoja oppimismotivaatiota lisäämällä. Tähän päästään kehittämällä opetusmetodeita toiminnallisemmiksi uuden opetussuunnitelman hengessä. Hanke tuo opettajan työhön uudenlaista näkökulmaa, kun käytännön koulutyön ideoita pohditaan ja testataan. Hyväksi havaitut opetusmenetelmät jaetaan hankkeen osallistujien kesken verkossa. Painopisteenä on hyödyntää tietotekniikkaa, lisätä toiminnallisuutta opetuksessa ja kehittää projektityön arviointityökaluja.

–Osaamista ja ideoita jaetaan luonnollisesti uuden opetussuunnitelman hengessä. Esimerkiksi kielten oppimispelit ovat hankkeen muissa osallistujamaissa otettu ensi kertaa käyttöön yhteistyömme myötä. Tikkakosken yhtenäiskoulu on taas saanut vastavuoroisesti uusia ideoita muun muassa monialaisten oppimiskokonaisuuksien sisältöihin ja toteuttamistapoihin, kertoo hanketta vetävä Paula Jokinen Tikkakosken yhtenäiskoulusta.

Kaksivuotiseen hankkeeseen osallistuu Tikkakosken yhtenäiskoulun lisäksi kouluja Espanjasta, Tsekin tasavallasta, Puolasta ja Liettuasta. Hanke päättyy syksyllä 2018. Lisätietoja hankkeesta löytyy Tikkakosken yhtenäiskoulun nettisivuilta https://peda.net/jyvaskyla/tikkakoskenyhtenaiskoulu. Hankkeen tavoitteella, Learning by doing, oppilaita motivoidaan kerryttämään osaamistaan käytännön tekemisen kautta. Hanketapaamisissa mukana olleet oppilaat ovat tuottaneet englanninkielisiä juttuja ja blogi-kirjoituksia hankkeen verkkolehteen, joka löytyy osoitteesta: https://madmagz.com/magazine/913168#/page/11.

Hanketapaamisista kielitaitoa ja erilaisten kulttuurien ymmärrystä

Hankkeessa mukana oleminen tuo oppilaille kansainvälisyyskasvatusta ja kartuttaa kielitaitoa. Oppilaat asuvat vierailujen aikana paikallisten oppilaiden kodeissa. Koulutyön rinnalla tutustutaan isäntäperheiden kanssa paikalliseen kulttuuriin.
Tsekissä keväällä ja Liettuassa muutama viikko sitten projektitapaamiseen osallistuneiden Tikkakosken yhtenäiskoulun oppilaiden kokemukset ovat pelkästään positiivisia.

–Etukäteen hieman jännitti, miten kielitaitoni riittää ja millainen isäntäperhe Tsekissä odottaa. Pärjäsin ilokseni hyvin englannillani ja tutustuin uusiin kavereihin. Oli hienoa huomata, että meiltä löytyi tosi paljon yhteisiä asioita, kertoo Tsekin vierailulla mukana ollut Jonna.

–Kaikki sujui mukavasti ja kielitaito karttui matkan aikana, samoin rohkeus puhua vierasta kieltä, toteaa samalla matkalla ollut Rebekka.

Matkan aikana huomattiin myös, että suomalainen koulu pärjää hyvin kansainvälisessä vertailussa. Tieto- ja viestintätekniikan hyödyntäminen erosi erityisesti hankkeessa mukana olevien koulujen kesken. Jyväskylän kouluissa oppilailla on käytössä langaton verkko. Tsekissä ja Liettuassa hanketta varten oli yhteen luokkaan rakennettu langaton nettiyhteys.

–Meillä opiskelu tableteilla on ihan jokapäiväistä juttua. Tsekeissä langaton netti ja ipadit eivät todellakaan olleet itsestään selvä asia koululaisille, Jonna toteaa.
–Suomessa opettajien ja oppilaiden yhteistyö on rennompaa. Myös suomalaista kouluruokaa arvostaa matkan jälkeen vieläkin enemmän, Rebekka naurahtaa.

Liettuan hanketapaamiseen marraskuun puolessa välissä osallistuneet Laura ja Ani toteavat:
–Matka sujui hyvin ja saimme paljon uusia kavereita. Yhteyttä ollaan pidetty yhteisessä WhatsApp-ryhmässä, sanoo Laura.
–Käsitykset eri maiden koulujärjestelmästä vaihtelivat. Muilla oli käsitys, ettei Suomessa anneta läksyjä ollenkaan, kertoo Ani.

Erilaiset elinympäristöt tulivat hauskalla tavalla esiin, kun Laura ja Ani tutustuivat Latvian matkalla paikalliseen luontokouluun.

–Meille esiteltiin turve- ja suomaisemaa. Meillä tikkakoskelaisilla on suomaastoa tässä ympärillä ihan luonnostaan, mutta kuivuuteen tottuneille espanjalaisille suomaasto oli suuri ihmetyksen aihe, Laura ja Ani nauravat.

Lisätietoja:
vararehtori Paula Jokinen, Tikkakosken yhtenäiskoulu, p. 014 2660788
Erasmus+ -hankkeiden hallinnointi ja toimeenpano www.cimo.fi/etusivu

4.12.2017Minna Hakkarainen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje