Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän kansalaisopiston tiistaissa historian-täyteiset luennot 21.11. – Alpo K. Marttinen, kahden armeijan eversti ja Keski-Suomen Muistiarkisto

Jyväskylän kansalaisopiston tiistaissa historian-täyteiset luennot 21.11. – Alpo K. Marttinen, kahden armeijan eversti ja Keski-Suomen Muistiarkisto

Alpo K. Marttinen toimi talvisodassa Hjalmar Siilasvuon esikuntapäällikkönä ja oli suunnittelemassa Suomussalmen, Raatteentien ja Kuhmon menestyksekkäitä puolustustaisteluita. Sodan jälkeen Marttisesta tuli Suomen armeijan nuorin eversti 35-vuotiaana. Mannerheim-ristin hän sai joulukuussa 1944.

Kuka oli tämä mies, joka oli talvi- ja jatkosodan sankari sotien ratkaisupaikoissa, kahden armeijan eversti ja kahden maan kansalainen?

– Marttinen joutui pakenemaan poliittisena pakolaisena Yhdysvaltoihin luoden siellä uuden, menestyksekkään sotilasuran. Marttinen on esimerkki peräänantamattomuudesta ja isänmaan palvelemisesta kysymättä, mitä itse tästä saa, Pekka Lehtonen kuvailee.

Esityksessä käydään tarinallisesti läpi Alpo Marttisen uraa ja elämää Yhdysvalloissa.

Alpo K. Marttinen – kahden armeijan eversti
21.11. ti 18.00–19.30
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1 (Vapaudenkatu 39–41)
Pekka Lehtonen, DI

Lisätietoja: Pekka Lehtonen, p. 040 546 3806, plehtonen1[at]elisanet.fi

Keski-Suomen Muistiarkistoon on säilötty keskisuomalaista perinnettä ja kulttuuria

Pirjo Korkiakangas on yhdessä professori Bo Lönnqvistin kanssa yksi Muistiarkiston perustajista. Kansalaisopiston yleisöluennolla Korkiakangas kertoo valokuvin Jyväskylän ja samalla myös Keski-Suomen arkistoon kerätystä aineistosta, muun muassa teollisuuslaitoksista. Kenttätöiden tekijöinä ovat olleet etnologian opiskelijat.

– Keski-Suomen Muistiarkiston toiminnan lähtökohtana on keskisuomalaisen ja yleisemmin suomalaisen muistiperinteen ja kulttuurin tallennus ja tutkimus. Arkisto perustettiin 1996 Jyväskylän yliopiston silloisen etnologian laitoksen yhteyteen, ja sen perusaineistoina olivat laitoksen yli 30-vuotisen toiminnan aikana kertyneet etnologiset tutkimus- ja keruuaineistot, muun muassa haastattelut, muistiinpanot, piirrokset ja valokuvat, Korkiakangas kertoo.

Tutkimusaineistoa on saatu muun muassa seuraavista hankkeista: Keskisuomalainen maaseutu, identiteetti ja paikallisuus (Kynsivesi ympäristöineen, Luhangan Judinsalo, Konnevesi), Jyväskylän päiväkotien entisyyttä ja nykyisyyttä, Keskisuomalainen teollisuusperinne (Jämsän ja Koskenpään huopatehtaat, Jyväs-Hyvä, Panda) sekä Jykesin ja Vapon muistitietoprojektit.

Arkisto on vastaanottanut monia aineistolahjoituksia. Kansallisestikin merkittävä on neljännesvuosisadan Jyväskylän kasvatusopillisen korkeakoulun suomen kielen lehtorina toimineen professori Ahti Rytkösen lahjoitus. Se sisältää yli kymmenen tuhannen valokuvan ja negatiivin kokoelma 1920-luvulta 1980-luvulle. Etnologian professori Päivikki Suojasen amerikansuomalaisia koskevat haastattelut ja valokuvat ovat myös arvokasta tutkimusaineistoa.

Keski-Suomen Muistiarkisto sijaitsee Jyväskylän Kanavuoren kallioluolassa.

Keski-Suomen muistiarkisto
21.11. ti 18.00–19.30
Jyväskylän pääkirjasto / pieni luentosali (Vapaudenkatu 39–41)
Pirjo Korkiakangas, etnologian professori

Lisätietoja:
Pirjo Korkiakangas, p. 040 087 1982, pirjo.korkiakangas[at]jyu.fi

www.jyvaskyla.fi/kansalaisopisto
www.facebook.com/JKLkansalaisopisto

17.11.2017Miia Kantola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje