Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Museokauppa Sparvin avautuu Toivolan Vanhalla Pihalla

Museokauppa Sparvin avautuu Toivolan Vanhalla Pihalla


Museokauppa Sparvinin tuotevalikoimaa. Kuva: Tuula Vuolio-Vallenius.

Kauan odotettu Museokauppa Sparvin avautuu lauantaina 25.11. Toivolan Vanhalla Pihalla Sparvinin talossa. Viehättävässä ja tunnelmallisessa museokaupassa voi ostosten lomassa aistia entisajan elämää. Museokauppa Sparvinin tuotevalikoiman inspiraationa toimivat 1800-luvun lopun käsityöläisten ja kauppiaiden Jyväskylä sekä Toivolan Vanhan Pihan pihapiirin ja sen asukkaiden historia. Museokauppa palvelee ympäri vuoden maanantaista lauantaihin. Toivolan Vanhan Pihan joulun aikaan 25.11.- 23.12. museokauppa on avoinna myös sunnuntaisin.

Sparvinin talossa on museokaupan lisäksi pieni työpajatila. Käsityöläismuseossa (Kuparisepän talo ja Puusepän talo) käyville koululaisryhmille voi näin tarjota opastusten lisäksi puuhaa ja tekemistä. Tilassa voidaan järjestää myös pienimuotoisia yleisötyöpajoja. Sparvinin talo on Käsityöläismuseon tapaan Keski-Suomen museon erilliskohde.

Sparvinin talo - alun perin pieni asuinrakennus

Sparvinin talo on Jyväskylän keskusta-alueen vanhin alkuperäisellä paikallaan sijaitseva asuinrakennus. Talo on saanut nimensä nykyisen Toivolan Vanhan Pihan tontin aikoinaan omistaneen Sparvinin perheen mukaan. Kirvesmies Anders Sparvinin leski Maria Sparvin rakennutti talon vuonna 1861.

Rakennus maalattiin pian valmistumisen jälkeen itsekeitetyllä punamultamaalilla. Kamareissa lämmönlähteinä olivat kaakeliuunit ja keittiössä liesi. Talon katteena käytettiin määräysten mukaisesti lautoja. Vuonna 1863 tontin ja talon omistajuus siirtyi Anders ja Maria Sparvinin pojalle kirvesmies Johan Sparvinille (myöh. laivuri ja kauppias). Tontin seuraava omistaja, Johan Sparvinin vävy, Herman Toivola korjautti asuinrakennuksen perinpohjaisesti vuonna 1892. Aiemmin vuoraamaton talo sai ajanmukaisen lautaverhoilun ja se maalattiin öljymaalilla. Vanhat kuusiruutuiset ikkunat säilytettiin ja vuonna 1874 pärekatoksi muutettu katto sai asvalttihuovan.

Talon juuri valmistuneen peruskorjauksen on tehnyt Jyväskylän Tilapalvelu yhdessä Keski-Suomen museon kanssa. Peruskorjauksessa Sparvinin talon hirsirunko uusittiin ja rakennuksen pohja paalutettiin. Vanhasta pahoin vaurioituneesta hirsirungosta hyödynnettiin mahdollisimman paljon ehjiä hirsiä. Korvaushirret veistettiin kahden vanhan riihen hirsistä. Myös muuta vanhaa materiaalia käytetiin mahdollisimman paljon. Sparvinin talo on sisustettu ajan hengen mukaisesti. Muun muassa tapettimallit ovat valikoituneet rakennushistoriallisten selvitysten perusteella.

Museokauppa Sparvin on avoinna ympäri vuoden ma-pe 11-16 ja la 10-15. Toivolan Vanhan Pihan joulun aikaan 25.11.- 23.12. museokauppa on avoinna myös sunnuntaisin 11-16.

Lisätietoja:
Tuula Vuolio-Vallenius
museolehtori
Keski-Suomen museo
p. 014 266 4363
sp. tuula.vuolio-vallenius(at)jkl.fi

16.11.2017Mikael Ratschinskij

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje