Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Ikääntyneiden asumisessa virkistystä taiteilijaresidenssillä

Ikääntyneiden asumisessa virkistystä taiteilijaresidenssillä

Jyväskylän kaupungin vanhuspalvelut ja Taiteen edistämiskeskus tekevät yhteistyötä vanhuspalveluiden asumisyksiköissä. Kaksi vuotta sitten aloitettu taiteilijaresidenssitoiminta vanhusten asumisessa on saanut tänä syksynä jatkoa. Toiminta käynnistyi lokakuun alussa ja jatkuu marraskuun loppuun.

Uuteen residenssiin etsittiin taiteen ammattilaista, joka käyttää työskentelyssään musiikkia ja äänimaisemaa kohtaamisissa asukkaiden kanssa. Hakemuksia residenssitaiteilijaksi tuli kaikkiaan kolmekymmentä. Hyvien hakijoiden joukosta projektiin valikoitui näyttelijä-laulaja ja sairaalaklovni Jouko Juhani Enkelnotko Tampereelta.

Residenssiprojektissa Enkelnotko esiintyy Klovni Armas Lempiniittuna. Hän vierailee vanhusten luona laulaen ja tanssien. Armas soittaa ukulelea ja on myös hyvä kädestä pitäjä ja silmiin katsoja.

Mukaan Enkelnotkon vierailuihin pääsivät Vaajakoskella palveluasumisen yksikkö Harjuhovi ja lyhytaikaishoidon toimintayksikkö Akseli ja Elina. Projektia on toteutettu yksiköissä loka-marraskuun aikana. Taiteilija on ilahduttanut asukkaita kolmena päivänä viikossa.

Kerran viikossa Armas-klovni myös musisoi, leikkii, tanssii ja taikoo päiväkotilasten kanssa ja vanhukset saavat osallistua tai vain seurata.

Kulttuuri on tärkeää ihmiselle toimintakykyyn ja ikään katsomatta

Residenssin tavoitteena on ollut, että kaikki asukkaat voivat osallistua. Taitelija huomioi jokaisen asukkaan: myös heidät, jotka eivät pääse liikkumaan omasta vuoteestaan.
– Taiteilijaresidenssin tarkoituksena oli tuoda taidetoiminta osaksi asukkaiden arkea ympärivuorokautisen hoivan ja asumisen yksiköissä. Toiminnalla halutaan varmistaa kulttuurin saavutettavuus myös niille, joiden omaehtoinen osallistuminen taiteen äärelle on mahdotonta, kertoo ohjaaja Helena Hjelt vanhuspalveluista.

Taitelijaresidenssiohjelma on hyväksi koettu, merkityksellinen ja mielenkiintoinen toimintamuoto Jyväskylässä. Tavoitteena on vakiinnuttaa residenssitoiminta osaksi ikääntyneiden asumisyksiköiden arkea.
– Jyväskylän kaupunki vastaa tänä syksynä residenssistä aiheutuneista kuluista, kertoo ympärivuorokautisen asumisen ja hoidon palvelupäällikkö Anna-Liisa Heiskala.

Lisätietoja:
Helena Hjelt, ohjaaja, vanhuspalvelut, p. 014 266 3832
Anna-Liisa Heiskala, palvelupäällikkö, ympärivuorokautinen asuminen ja hoito, p. 014 266 3825

13.11.2017Elina Gråsten

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje