Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Italia à la Carte -luentosarjan viimeinen kerta vielä lombardialaiseen keittiöön Jyväskylän kansalaisopistossa 14.11.

Italia à la Carte -luentosarjan viimeinen kerta vielä lombardialaiseen keittiöön Jyväskylän kansalaisopistossa 14.11.

Kansalaisopiston Italia à la Carte -luentosarjan viimeinen luentokerta vie kuulijan Pohjois-Italiaan, Lombardian alueelle. Luento pidetään kansalaisopiston luentosali 1:ssä (Vapaudenkatu 39–41, 1. krs) tiistaina 14.11. klo 18.15–19.45.

Lombardian alueen ja sen pääkaupungin Milanon on ajateltu jo kauan olleen gastronomisessa mielessä köyhää samaan aikaan, kun alue on taloudellisesti rikas ja teollistunut.

– Lombardian alueesta on ajateltu, että siellä asuu käytännöllinen kansa, joka on omistautunut työnteolle eikä välitä taiteesta ja gastronomisista hienouksista. Heille ruoka on vain energian lähde. Tämä ei välttämättä pidä paikkansa, mutta lombardialainen keittiö on kylläkin erilainen verrattuna esimerkiksi napolilaiseen tai varsinkin sisilialaiseen keittiöön, kertoo luennoitsija Tamara Paavilainen.

Lombardia on kuitenkin aina ollut edistyksellinen, myös keittiön suhteen. Tällä viitataan renessanssiajan mestariin, Leonardo da Vinciin, joka vietti suuren osan työelämästään Milanossa. Vielä 1400-luvulla, kun Napolissa ja Sisiliassa mässäiltiin ja syömisestä kehitettiin taidetta, da Vinci puhui ”kaloriamääristä”. Tällä hän viittasi tärkeyteen syödä vain jokapäiväisen kaloritarpeen mukaan. Myös vihannestensyönnin välttämättömyyttä mestari korosti. Pienenä kuriositeettina kerrottakoon, että da Vinci oli se henkilö, joka keksi ’il paninon’ eli voileivän, joka on tänä päivänä milanolaisen katukeittiön kuningas.

Italia à la Carte: tarinoita italialaisesta ruoasta – Lombardialainen keittiö kulttuurien ja maisemien risteyksessä
ti 18.15–19.45
Jyväskylän kansalaisopisto / luentosali 1/ Vapaudenkatu 39–41
Luennoitsija Tamara Paavilainen, FM
Huom. Maksu 5 € / luento (käteismaksu, kerätään ovella)

Lisätietoja: Tamara Paavilainen, tamara.paavilainen[at]rainbowtours.fi

www.jyvaskyla.fi/kansalaisopisto
www.facebook.com/JKLkansalaisopisto/

10.11.2017Miia Kantola

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje