Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Lääkäriopintoja voi tehdä vuoden kuluttua yliopistoyhteistyönä Jyväskylässä

Lääkäriopintoja voi tehdä vuoden kuluttua yliopistoyhteistyönä Jyväskylässä

Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskus (Jyte) on tehnyt sopimuksen lääketieteen hajautetun perusopetuksen järjestämisestä Palokan terveysasemalla. Koulutuksesta vastaa Itä-Suomen yliopiston lääketieteen laitos. Palokan terveysasemalla koulutus tietää muutoksia tiloihin ja toimintamalleihin.

Hajautettu perusopetustoiminta alkaa Jyväskylässä syksyllä 2018. Palokan terveysasemalla opetusta saa kerralla 2–3 lääketieteen kandidaattia kahdeksan perättäisen toimintaviikon aikana. Opetettavia kandidaatteja kulkee terveysaseman opetusjakson kautta jopa 24.
– Opiskelijoilla on aamupäivisin potilasopetusta, jolloin Jyten asiakkaat pääsevät heidän potilaakseen. Opettajana on aina Jyten oma kokenut yleislääketieteen erikoislääkäri, jolla varmistamme hoidon laadun, kertoo avosairaanhoidon palvelupäällikkö ja vastaava lääkäri Ilkka Käsmä.
– Tämä on meille myös erinomainen väylä vahvistaa lääkärirekrytointia.

Sopimuksen mukaisesti Palokan terveysasemalle tulee 5. vuosikurssin yleislääketieteen opiskelijoita.
– Lääkäriopiskelijat ovat jo hyvin pitkällä opinnoissaan, joten he työskentelevät mahdollisimman itsenäisesti vastaanotoilla opettajalääkärin ohjauksessa. Heidän vastaanotoillaan potilaalle on varattu tavallista enemmän aikaa. Jos vastaanotolla annetaan opetusta, tähän pyydetään potilaalta aina erillinen lupa, kertoo osastonhoitaja Anne Kirmanen.
– Vastaanotoilla tehdään terveysaseman perinteisiä tutkimuksia, toimenpiteitä, hoidon jatkosuunnitelmia ja erilaisia todistuksia. Potilaita ohjataan vastaanotoille koko Jyten alueelta, ei vain Palokasta.

Palokan terveysasemaa on remontoitu viime vuosina ja samalla on jo huomioitu mahdollinen koulutussopimus yliopiston kanssa. Ensi vuoden puolella alkavassa remontissa tehdään koulutuskäyttöön esimerkiksi erillinen toimenpidehuone ja yliopiston edellyttämä videoneuvottelutila. Huoneet ovat terveysaseman normaalissa käytössä koulutuksen ulkopuolella.

Palokan terveysasemalla tehdään koulutukseen liittyen yhteistyötä myös Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kanssa. Itä-Suomen yliopiston vastaa opiskelijoiden matkakustannuksista ja terveysasemalla maksettavista opetuspalkkioista. Jyte vastaa opiskelijoiden asumiskustannuksista.

Sopimus on voimassa vuoden 2018 loppuun. Seuraava opetusjakso on tavoitteena järjestää kevään 2019 aikana.

Lisätietoja:
Ilkka Käsmä, avosairaanhoidon palvelupäällikkö, Jyte, p. 014 266 2082, etunimi.sukunimi(at)jkl.fi
Anne Kirmanen, osastonhoitaja, Palokan terveysasema, p. 014 336 6091, etunimi.sukunimi(at)jkl.fi

8.11.2017Elina Gråsten

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje