Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Eero Järnefeltin Kaski-maalaus Jyväskylän taidemuseossa

Eero Järnefeltin Kaski-maalaus Jyväskylän taidemuseossa

Ateneumin rakastetuimpiin kuuluva klassikko Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset / Kaski (1893) on saapunut Jyväskylään. Taidehistorian tutkija Marja-Liisa Rajaniemi luennoi Kaskesta torstaina 30.11. klo 16.30. Vapaa pääsy.


Eero Järnefelt, Raatajat rahanalaiset / Kaski, 1893, Ateneumin taidemuseo, kuva Kansallisgalleria / Hannu Aaltonen

Eero Järnefelt, Raatajat rahanalaiset / Kaski, 1893
Klassikot Kiertueella 2017
31.10.–10.12.2017
Jyväskylän taidemuseon Holvin alagalleria
Kauppakatu 23
ti–su klo 11–18
vapaa pääsy

Maalaus kuvaa vanhaa viljelysmenetelmää. Kaskeamalla eli puut polttamalla saatiin hedelmällistä viljelysmaata. Järnefelt maalasi kuvauksen savolaisen maatalonväen raskaasta aherruksesta osittain ulkona, kaskiaukiolla. Hän käytti maalaustyön edetessä apunaan myös malleista ja maisemista ottamiaan valokuvia. Hän oli valokuvannut kaskenpoltossa myös 14-vuotiasta Johanna Kokkosta, josta tuli maalauksen pikkutytön malli. Teos on nimetty kansalliseepos Kalevalan säkeen mukaan: ”Tuop’ on piika pikkarainen, raataja rahanalainen”.

Eurooppalaisen taiteen realistiset ja naturalistiset virtaukset välittyivät vahvoina myös Suomeen. Ihannoivan esitystavan sijaan kohteet maalattiin köyhyyttä tai rujoutta peittelemättä. Tunteisiin vetoava teos herätti jo valmistumisensa aikoihin keskustelua köyhän väestön oikeuksista, ja se onkin yksi yhteiskuntakriittisimmistä suomalaisista kansankuvauksista. Teos on Järnefeltin tunnetuin ja yksi Suomen taiteen kultakauden ikoni.

Eero Järnefelt opiskeli Pietarin taideakatemiassa ja sittemmin myös Pariisissa Académie Julianissa. Järnefelt tunnetaan laajoista panoraamamaisemista, mutta yhtä lailla luonnon pienimmätkin yksityiskohdat olivat hänelle arvokkaita kuvauskohteita. Hän maalasi myös paljon hienoja muotokuvia. Luonto ja todellisuus olivat Järnefeltille maalaustaiteen todelliset lähteet.

Klassikot kiertueella 2017
Ateneumin rakastetuimpiin kuuluvat klassikot – Helene Schjerfbeckin Toipilas (1888) ja Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset / Kaski (1893) – tekevät kiertueen Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi yhteentoista suomalaiseen taidemuseoon. Toipilas nähdään Maarianhaminassa, Tampereella, Kokkolassa, Kemissä, Inarissa ja Raumalla sekä Kaski Turussa, Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa, Joensuussa ja Jyväskylässä.

Katso lyhytelokuvat maalauksista nettisivuilta www.ateneum.fi/klassikot/klassikot-kiertueella-2017/

YLEISÖLUENTO: Kaski-teos aikansa kuvastajana, taidehistorian tutkija FM Marja-Liisa Rajaniemi torstaina 9.11. ja 30.11. klo 16.30–17.30
Eero Järnefeltin klassikkoteos haastaa katsojan näkemään ympäröivän maailman todellisuutta sellaisena kuin se oli. Mahdollisimman tarkkaan kuvaukseen pyrkivät taiteilijat käyttivät apunaan valokuvaa. Luennolla Rajaniemi kertoo kultakauden ajan vaikutteista Suomen taiteessa ja miten ne ilmenevät Kaski-teoksessa. Vapaa pääsy.

27.10.2017Leena Lokka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje