Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Ikäihmisten ja kulttuuriluotsien yhteinen taideretki piristi ja toi mieleen muistoja

Ikäihmisten ja kulttuuriluotsien yhteinen taideretki piristi ja toi mieleen muistoja

- Olen asunut Jyväskylässä vuosikymmeniä, mutta nyt pääsin sellaiseen paikkaan, missä en ole ikinä käynyt, nimittäin Jyväskylän taidemuseoon. Kannatti siis tähänkin päivään asti elää. Hienoja taulujahan siellä oli. Ja mikäs minun oli siellä ollessa, kun koko ajan oli tuki ja turva mukana, tiivisti Mirjami, 91, päivän annin lähihoitajalleen palattuaan taide- ja puistokierrokselta.

Kesäkuun toisena tiistaina Jyväskylän Kirkkopuistossa ja taidemuseossa kävi kuhina, sateisesta ja koleasta säästä huolimatta. Liikkeellä olivat jyväskyläläiset kulttuuriluotsit, jotka kutsuivat keskustan alueen kotihoidon asiakkaita, heidän hoitajiaan ja omaisiaan yhteiselle taideretkelle Jyväskylän kirkkopuistoon ja taidemuseoon.

Idea tempauksesta syntyi kotihoidossa työskentelevän kulttuuriluotsi Marjo Rantasen mielessä. Työssään Rantanen tapaa päivittäin ikäihmisiä, joista monilla olisi halua lähteä liikkeelle, mutta lähipiiristä puuttuu henkilö, jonka kanssa toive toteuttaa. Arjen huiskeessa voi helposti unohtua, että ihan läheltä löytyy kiinnostavaa katsottavaa ja samalla saa sopivasti raitista ilmaa.

Yhteistuumin mukaan houkuteltiin yli 50 taiteesta kiinnostunutta. Ikäihmiset noudettiin omalta kotiovelta, rollaattorilla tai jalan. Pääsivätpä rohkeimmat matkaan riksapyörän kyydissä. Retkellä ihasteltiin Kirkkopuiston taideaarteita sekä vierailtiin Sata kuvaa – tuhat tulkintaa -näyttelyssä. Tapahtuma tuotti osallistujille paljon mielihyvää, iloa ja positiivisia kohtaamisia sekä osallisuuden kokemuksia. Taidemuseota kiiteltiin vuolaasti upeasta näyttelystä sekä puisto-osastoa kauniista istutuksista ja viimeistellyistä hiekkakäytävistä, jotka sopivat myös pyörätuolilaisille.

Jyväshoivan henkilökunnan mukaan positiivinen tunnejälki piirtyikin selkeästi mukana olleiden mieliin vielä pitkään retken jo päätyttyä. Jotkut jäivät tarinoimaan vielä kahvikupposen äärelle Kirkkopuistoon. Monille kunto asetti rajat, mutta heistäkin muutama innostui lähtemään uudelleen lähiretkelle.

- Liikkeelle lähteminen vaatiikin ryhtymisen ja usein myös innostavan kaverin. Ikä ei ole suinkaan ole este, vaikka liikkuminen on jo vaivalloisempaa. Otetaan vain käyttöön apuvälineet ja vapaaehtoiset luotsit pistetään menoksi. Taide auttaa unohtamaan hetkeksi kivut ja vaivat, ja yhteinen tekeminen on palkitsevaa niin luotseille kuin luotsattaville, toteaa Jyväskylän kaupungin kulttuuriluotsikoordinaattori Hanne Laitinen lopuksi.

Lsätietoja:
Hanne Laitinen, kulttuuriluotsikoordinaattori, p. 050 338 1114, hannemari.laitinen@jkl.fi

21.6.2017Paula Ukkonen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje