Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koiviston puhe uuden vuoden aattona 31.12.2016

 Jyväskylän kaupunginjohtaja Timo Koiviston puhe uuden vuoden aattona 31.12.2016

Hyvät kaupunkilaiset! Arvoisat uuden vuoden vastaanottajat!

Uutena vuotena on tapana arvioida kulunutta vuotta ja kääntää katsetta tulevaan. Vuodesta 2016 voi Jyväskylän kaupungin osalta todeta tiiviisti, että se oli hyvä vuosi. Se oli hyvä mitattuna oikeastaan millä tahansa mittarilla, jolla kaupunkien toimintaa on tapana arvioida.

Vuosi sitten totesin tältä paikalta, että meillä on realistiset mahdollisuudet saada kaupungin talous tasapainoon vuonna 2017. Näin on nyt todellakin käymässä. Kaupunginvaltuuston noin kuukausi sitten hyväksymä talousarvio täyttää tasapainoisen talouden vaatimukset: tulos on ylijäämäinen eikä lisävelkaa oteta.

Mikä vielä parempaa, talous näyttäisi kääntyvän tasapainoiseksi jo etuajassa. Kaikki tunnusluvut viittaavat nimittäin nyt siihen, että jo kuluvan vuoden tilinpäätös olisi positiivinen. Lopullinen varmuus asiaan saadaan alkuvuodesta. Nyt näyttää kuitenkin vahvasti siltä, että jo tänä vuonna lyhennämme velkaa ja tulos on plusmerkkinen. Mikä tärkeintä, tähän on päästy tinkimättä kaupungin peruspalveluiden hyvästä tasosta.

Kun vuosikymmenen alussa olimme talouden luvuissa vielä suurten kaupunkien pohjasakkaa, olemme nyt heti Helsingin ja Espoon jälkeen kolmanneksi paras. Kuljemme tässä eri suuntaan kuin valtaosa maan suurista kaupungeista.
Saavutuksesta kuuluu iso kiitos päätöksentekijöillemme. Ilman heidän määrätietoisuuttaan ja yhteistyökykyään tämä ei olisi onnistunut. Kiitos kuuluu myös sitoutuneelle henkilöstölle.

Kun talous on nyt saatu kuntoon, on työttömyys entistäkin selvemmin kaupunkimme pahin ongelma. Silti myös työttömyyttä on onnistuttu vähentämään. Se on nimittäin ollut vuoden jokaisena kuukautena noin prosenttiyksikön alempi kuin edellisenä vuonna. Ja kahden viimeisen kuukauden osalta olemme päässeet jo vuoden 2014 lukuja alemmaksi.

Työttömyyden torjumiseksi teemme aktiivisesti töitä. Olemme käyttäneet perinteisiä työllistämisen keinoja. Niiden lisäksi - ja työllisyyden merkittävän parantamisen näkökulmasta ennen kaikkea – olemme kehittäneet kaupunkiamme yritysten toimintaympäristönä. Täällä jo olevien yritysten kasvulle, uusien syntymiselle ja muualta tänne siirtymiselle on luotu aktiivisesti edellytyksiä.

Itse asiassa koko elinvoimapolitiikan tekemisen tapa ja työkalut on laitettu uusiksi. Nyt kaikki elinvoimapolitiikan osa-alueet ovat suoraan kaupungin johdon ohjauksessa. Tämä on tärkeää muun muassa siksi, että elinvoimapolitiikan strateginen merkitys kaupungin johtamisessa korostuu sote-uudistuksen myötä.

Myös kaupunkimme kasvu jatkui vahvana. Marraskuun loppuun mennessä Jyväskylässä on 1400 asukasta enemmän kuin vuoden alussa. Kasvumme on pääkaupunkiseudun ja Tampereen jälkeen maan nopeinta.

Vaikka kasvu välillä asettaakin haasteita palveluiden järjestämiselle, on se ainoa kestävä perusta kaupungin kehitykselle ja talouden toimeliaisuudelle. Se näkyy vaikkapa siinä, että rakentaminen on kuluvana vuonna ollut täällä poikkeuksellisen aktiivista.

Sekä työllisyyden että yritysten toimintaedellytysten näkökulmasta tärkeää oli, että keskeiset kehittämishankkeemme menivät reippaasti eteenpäin. Kankaan rakentaminen käynnistyi vahvana. Se on osoittautunut asuinpaikkana ennakoituakin halutummaksi, ja myös kunnianhimoisesta työpaikkatavoitteesta ollaan edellä. Syntymässä on kansainvälisesti kiinnostava älykaupunki, Viisas Kangas. Kankaan prosenttikulttuuriperiaate on ollut koko maan mittakaavassa uraauurtavaa ja ensimmäiset, upeat taideteokset ovat jo nähtävillä.

Hippoksen osalta eletään erittäin mielenkiintoista vaihetta. Jos keväällä päättyvä kilpailutus onnistuu – kuten uskon - toteutuu alueelle Jyväskylän kaikkien aikojen merkittävin investointi urheiluun ja liikuntaan. Alueelle rakentuu Pohjoismaiden monipuolisin sisäliikunnan keskus. Samalla Jyväskylä ottaa entistä vahvemmin paikkansa koko maan johtavana liikuntakaupunkina.

Uuden sairaalan rakentamisen käynnistyminen merkitsee paitsi isoa panostusta keskeiseen hyvinvointipalveluumme, myös piristysruisketta kaupungin ja koko maakunnan rakentamiselle.

Hyvät kuulijat,
Olen luottavainen myös alkavan vuoden suhteen. Meillä on kaikki syyt uskoa, että myönteinen kehitys kaupungissamme jatkuu. Kaikkien keskeisten ennustuslaitosten povaama yleinen talouden piristyminen näkyy varmasti myös meillä Jyväskylässä.

Mukavuusalueelle ei ole silti varaa jäädä. Kilpailu niin kotimaisten kuin eurooppalaistenkin kaupunkiseutujen kesken on kovaa.

Kovin haasteemme on edelleenkin työttömyys. Marraskuussa työttömyysprosentti Jyväskylässä oli 15,8. Vaikka se on siis laskenut koko vuoden, on työttömiä yhä liikaa. Kaikki eivät kaupungissamme edelleenkään voi hyvin. Työttömyys on keskeinen köyhyyden, syrjään jäämisen ja osattomuuden syy.

Haluankin tässä uudistaa vuoden takaisen uuden vuoden lupaukseni: työllisyyden hoito ja elinvoimapolitiikka ovat myös tulevana vuonna kaupungin johdon keskeisiä painopistealueita.

Alkavana vuonna jatkuu myös sote- ja maakuntauudistuksen valmistelu niin valtakunnallisesti kuin meillä täällä Keski-Suomessakin. Sosiaali- ja terveyspalveluiden asiakaslähtöisten toimintamallien osalta olemme valmistelussa jo pitkällä. Kun uudistus astuu voimaan, olemme Keski-Suomessa valmiina.

Välillä kuulee kysyttävän, miten kunnille käy uudistuksen jälkeen. Jääkö niille vielä järkevää tekemistä? Vastaus on selvä: Kyllä jää. Sivistys-, liikunta- ja kulttuuripalvelut ovat kansalaisten hyvinvoinnille välttämättömiä. Samalla ne ovat myös tärkeitä kunnan elinvoiman luojia. Elinvoimaa ja yritysten toimintaympäristöä rakennettaessa maankäyttö- ja yksityiskohtainen kaavoitus ovat ratkaisevassa asemassa.

Kunnille jäävä verotusoikeus antaa niille myös luontevan kannusteen elinvoiman luomiseen. Samalla se varmistaa, että valta ja vastuu verorahojen käytöstä ovat kansalaisten suoraan valitsemilla päättäjillä.

Uudistuksesta säädettäessä on tärkeää, että erityisesti elinvoimakysymyksissä kuntien ja maakunnan tehtävänjako on tarkasti rajattu. Päävastuu elinvoiman edellytysten luomisessa on jatkossakin kunnilla. Epäselvyydet työnjaossa johtaisivat resurssien tuhlaukseen, eivätkä antaisi hyvää pohjaa kuntien ja maakunnan sujuvalle yhteistyölle.

Alkava vuosi on myös kunnallisvaalivuosi. Kannattaa äänestää ja kannattaa myös lähteä ehdolle. Yksittäiselläkin valtuutetulla on mahdollisuus vaikuttaa merkittävästi kuntansa asioihin. Kuluvan vuoden vaalituloksia eri puolilta maailmaa on välillä tulkittu niin, että nyt on siirrytty johonkin kummalliseen totuuden jälkeiseen aikaan. Rohkenen väittää, että suomalaisen sivistyksen ja median taso on niin korkea, ettei tämä vastenmielinen ajatus ole meillä totta.

Arvoisat uuden vuoden juhlijat, hyvät kaupunkilaiset!
Alkavana vuonna juhlimme 100-vuotiaan Suomen lisäksi 180 vuotta täyttävää Jyväskylän kaupunkia. Molempia kelpaa juhlia. Monet tahot järjestävät Jyväskylässä koko juhlavuoden aikana lukuisia tapahtumia. Myös kaupunki on menossa mukana. Tarjolla on kansainvälistä tunnelmaa alamäkiluistelusta MM-ralliin ja kotiseutupäivien ilmaiskonserteista opastettuihin kaupungin tutustumiskierroksiin.

Kuluneen vuoden uutisotsikoista maailmalta muistuvat mieleen useat erilaiset väkivaltaiset konfliktit, terroristi-iskut Euroopan ytimeen ja sekavuutta luoneet vaalitulokset. Näissä maailman myrskyissä voi hyvällä syyllä todeta, että Suomi ja Jyväskylä sen keskellä on varsinainen lintukoto.

Hyvää uutta vuotta teille kaikille!

31.12.2016Mikael Ratschinskij

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje