Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän taidemuseo juhlii satavuotiasta Suomea – nayttelyissä klassikoita, tulkintoja tutuista teoksista ja puhuttelevaa nykypäivää

Jyväskylän taidemuseo juhlii satavuotiasta Suomea – näyttelyissä klassikoita, tulkintoja tutuista teoksista ja puhuttelevaa nykypäivää

Näyttelyvuosi käynnistyy maaliskuussa, sillä alkuvuonna Holvssa tehdään pientä pintaremonttia. Vuoden päänäyttely Sata vuotta, tuhat tulkintaa, on valittu Suomi 100 -ohjelmaan. Juhlavuoden tunnuksen ovat saaneet lisäksi Kansallisgallerian Klassikot kiertueelle 2017, joka tuo Holviin Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset (Kaski) -maalauksen, sekä Jyväskylän taiteilijaseuran näyttely ART100+1. Ylen kanssa toteuttava Oi maamme! pohtii suomalaisuutta. Avajaiset ovat kaikille avoimia tilaisuuksia. Tervetuloa.


Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen (STSY) jäsenten kokoelmateoksia on esillä Holvin kesänäyttelyssä. Helene Schjerfbeck, Hiljaisuus, 1907, tempera- ja öljymaalaus, 45,5 x 36 cm. Taidesäätiö Meritan kokoelma. Kuva Seppo Hilpo.

Holvin näyttelyt 2017

10.3.–21.5. Juho Karjalainen
10.3.–21.5. Ilari Hautamäki, Sami Havia, Kim Somervuori (alagalleria)
9.6.–8.10. Sata vuotta, tuhat tulkintaa
20.10.–3.12. Oi maamme!
31.10.–10.12. Klassikot kiertueella 2017: Eero Järnefelt, Raatajat rahanalaiset (Kaski), 1893 (alagalleria)
15.12.2017–4.3.2018 Jyväskylän taiteilijaseuran näyttely ART100+1

Pysyvä näyttely kolmas kerros:
Pasi Rauhalan Kotimuseo, Koti-ikävä
Suomen taidegraafikot ry:n kokoelmanäyttely Oravien aarteita


Näyttelytiedote

10.3.–21.5. Juho Karjalainen

Taiteilijaprofessori, taidegraafikko Juho Karjalaisen tekniikka muistuttaa itämaista tussimaalausta tai vesivärimaalauksen valööripintaa. Karjalaisen pääteemana on klassinen ihmisvartalo. Hän on kulkenut matkan lyyrisistä naiskuvista eeppisiin, karuihin miesaiheisiin. Suurikokoiset, miestä kuvaavat teokset sivuavat taiteilijan omaa elämää ja ovat elämänkatsomuksellisia. Karjalaisen kuvissa ihminen on sopeutunut luontoon, mutta tuntee yksinäisyyttä. Yllättävää on, että uudet teokset ovat eläinaiheisia. Haminassa asuva, Säräisniemellä syntynyt Juho Karjalainen toimi Keski-Suomen läänintaiteilijana vuosina 1978–1980. Hän aloitti Suomen ensimmäisen kunnallisen grafiikan pajan toiminnan Jyväskylässä vuonna 1978. Karjalaiselle on myönnetty kuvataiteen valtionpalkinto vuonna 1979 ja Pro Finlandia -mitali vuonna 2010.

Tervetuloa avajaisiin torstaina 9.3. klo 18–20.

10.3.–21.5. Ilari Hautamäki, Sami Havia, Kim Somervuori (alagalleria)

Onko teos esittävä vai abstrakti, missä kulkee värin raja, mitä voi sanoa mustavalkoiseksi? Veikko Halmetojan kuratoima näyttely kyseenalaistaa maalauksen ja piirustuksen perinteisen vastakkainasettelun. Kolmen maalarin teoksissa on vilpitöntä esteettisyyttä ja romantiikkaa, mutta myös meihin suomalaisiin helposti kolahtavaa modernistista suoruutta. Tervetuloa avajaisiin torstaina 9.3. klo 18–20.

9.6.–8.10. Sata vuotta, tuhat tulkintaa
mm. Helene Schjerfbeck · Pekka Halonen · Fanny Churberg · Akseli Gallen-Kallela · Wäinö Aaltonen · Gösta Diehl · Antti Favén · Eero Järnefelt · Tapio Wirkkala · Rut Bryk · Hannu Väisänen · Reima Nevalainen

Näyttely tarjoaa uusia tulkintoja tuttuihin teoksiin – avainsana on monitulkintaisuus. Tulkintoja tehdään omista lähtökohdista, mutta taide on myös kuvakieltä, joka ylittää kansojen rajat. Teosten äärellä koetaan monenlaisia oivalluksia, muistoja ja tunteita.

Kuvataide rakensi suomalaisuutta ja kansallista identiteettiä. Tulkitsevatko nykyihmiset aiheita toisin kuin edelliset sukupolvet? Henkilökuvien äärellä voi miettiä, mitä teokset paljastavat ihmisestä, asemasta ja kenen näkökulmasta. Esillä on myös mielenmaisemia ja tunnelmakuvia sekä teoksia, jotka vertautuvat nykyhetkeen, pakolaisuuteen, pelkoon ja vierauteen.

Teokset on valittu Suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen (STSY) jäsenten Alfred Kordelinin säätiön, Fortumin Taidesäätiön, Gösta Serlachiuksen taidesäätiön, Signe ja Ane Gyllenbergin säätiön, Taidesäätiö Meritan ja UPM-Kymmenen Kulttuurisäätiön taidekokoelmista.

Tervetuloa avajaisiin torstaina 8.6. klo 18–20.

20.10.–3.12. Oi maamme!

Yle haastaa suomalaiset pohtimaan suomalaisuutta lyhytelokuvan keinoin. Miltä satavuotias Suomi näyttää nyt, mitä on suomalaisuus? Yle kutsuu niin yleisöä kuin ammattitaiteilijoita tekemään uusia lyhytelokuvia Lii-Filmi Oy:n menneiden vuosikymmenten viihteellisistä filmikatsauksista. Ylen kanssa toteutetussa näyttelyssä on esillä ammattitaiteilijoiden lyhytelokuvia. Museossa järjestetään lisäksi videotyöpajoja. yle.fi/oimaamme. Tervetuloa avajaisiin torstaina 19.10. klo 18–20.


31.10.–10.12. Klassikot kiertueella 2017: Eero Järnefelt, Raatajat rahanalaiset / Kaski, 1893 (alagalleria)

Eero Järnefelt oli kuvannut viljelyä varten poltettavaksi kaadettua metsää eli kaskea jo vuonna 1891 Suomen seutuja, kansanelämää ja elinkeinoja esittelevässä suurteoksessa Suomi 19:llä vuosisadalla. Lapinlahdella Pohjois-Savossa, osittain ulkona maalatussa teoksessa malleina olivat paikallisen Puurulan talon väki ja naapurit. Kansalliseepos Kalevalan säkeen ”tuop on piika pikkarainen, raataja rahanalainen” mukaan nimetty teos ostettiin valmistumisvuotenaan Suomen Taideyhdistyksen kokoelmiin. Kansallisgalleria kierrättää Kaskea Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Jyväskylän lisäksi Turussa, Hämeenlinnassa, Lappeenrannassa ja Joensuussa. Toinen Ateneumin klassikkoteos, Helene Schjerfbeckin Toipilas vuodelta 1888, on esillä Maarianhaminassa, Tampereella, Kokkolassa, Kemissä ja Inarissa.

Tervetuloa avajaisiin torstaina 2.11. klo 18–20.

15.12.2017–4.3.2018 Jyväskylän taiteilijaseuran näyttely ART100+1

Jyväskylän taiteilijaseura juhlistaa Suomea esittelemällä näyttelyssä, julkaisussa ja verkkosivustolla sata keskisuomalaista nykytaiteilijaa sekä sata vuotta sitten Jyväskylässä vaikuttaneen taiteilijan, Urho Lehtisen. Näyttely rakentaa sillan historiasta nykypäivään sekä tarinallisesti että konkreettisesti. Lehtisen perilliset ovat aktiivisia taiteilijaseuran jäseniä. Taiteilijuuden kaari, aihepiirit, ympäristön vaikutus – ovatko ne muuttuneet sadassa vuodessa?

Tervetuloa avajaisiin perjantaina 15.12. klo 18–20.


Jyväskylän taidemuseon avajaisiin ovat kaikki tervetulleita

Jyväskylän taidemuseon avajaiset ovat kaikille avoimia tilaisuuksia. Holvin näyttelyt avautuvat perjantaisin ja avajaisia juhlitaan edellisenä päivänä, torstaina klo 18–20. Poikkeuksena tiistaina 31.10. avautuvan Eero Järnefeltin Raatajat rahanalaiset (Kaski) -näyttelyn avajaiset torstaina 2.11. klo 18–20 ja Jyväskylän taiteilijaseuran ART100+1-näyttelyn avajaiset perjantaina 15.12. klo 18–20.


Lisätietoja:
Leena Lokka, intendentti, Jyväskylän taidemuseo, puh. 050 542 0527

22.12.2016Leena Lokka

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje