Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylässä otetaan käyttöön kymmenen euron hoitajamaksu sairaanhoitajan vastaanotolle

Jyväskylässä otetaan käyttöön kymmenen euron hoitajamaksu sairaanhoitajan vastaanotolle

Jyväskylän terveyspalveluissa otetaan vuoden 2017 alusta käyttöön uusi hoitajamaksu. Hoitajamaksu on kymmenen euroa ja se peritään vain sairaanhoitajan antamista hoidollisista toimenpiteistä enintään kolmelta käyntikerralta vuodessa.

Maksu peritään sairaanhoitajakäynneiltä, jos kyseessä on lääkeinfuusio tai verensiirto hoitajan vastaanotolla, lääkkeenmääräämisen erityispätevyyden saaneen sairaanhoitajan kiireellinen vastaanotto, haavahoidollinen käynti tai sairaslomatodistuksen kirjoittamiseen liittyvä käynti. Muista sairaanhoitajakäynneistä ei maksua peritä.

Maksua ei myöskään peritä alle 18-vuotiailta, sotaveteraaneilta, opiskelijoilta tai mielenterveyspalveluun liittyvästä käynnistä. Opiskelijoiden on esitettävä opiskelijakortti käynnillä. Maksu ei koske terveysneuvontaa, joukkotarkastuksiin kutsuttuja tai potilaita, joilla on samalla käynnillä myös lääkärivastaanotto.

Kolmeen vuosittaiseen sairaanhoitajan käyntimaksuun lasketaan kuuluvaksi Jyväskylän yhteistoiminta-alueen JYTEn terveysasemien vastaanotoilla toteutuneet sairaanhoitajien sairaanhoitokäynnit. Toisessa terveyskeskuksessa, esimerkiksi Seututerveyskeskuksessa, tehtyjä laskuja ei lasketa yhteen, vaan laskutus on aina terveyskeskuskohtainen.

Hoitajamaksun käyttöönoton taustalla ovat muun muassa nykyisen asiakasohjauksen muutokset. Potilaan hoidon tarpeen arviointi sekä hoidon seuranta ja ohjaus toteutuvat nykyistä enemmän sairaanhoitajien vastaanotolla. Mikäli hoitajakäynnillä ilmenee, että potilaan oireet vaativat lääkärivastaanottoa, hänet ohjataan lääkärille. Näissä tilanteissa hoitajamaksua ei peritä.

Hoitajamaksu on jo käytössä useissa muissa Keski-Suomen kunnissa sekä Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä. Maksun käyttöönotto Jyväskylän yhteistoiminta-alueen terveyskeskuksessa on osa maakunnan käytänteiden yhdenmukaistamista.

Muut terveyspalveluiden asiakasmaksut säilyvät ensi vuonna pääsääntöisesti ennallaan, sillä valtioneuvosto muutti sosiaali- ja terveydenhuollon asiakasmaksuista annettua asetusta marraskuussa 2015 ja Jyväskylässä maksut tarkastettiin vastaamaan asetusta 1.1.2016 alkaen.

Lisätietoja:

perusturvan toimialajohtaja Kati Kallimo, p. (014) 266 3001,

Palokan avosairaanhoidon osastonhoitaja Anne Kirmanen, p. 0143366091

perusturvan asiakasmaksut 2017 http://julkinen.jkl.fi:8082/ktwebbin/dbisa.dll/ktwebscr/epjattn_tweb.htm?923131

19.12.2016Tuija Tiitinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje