Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Joulun jätteet järjestykseen!

Joulun jätteet järjestykseen!

Jouluna syntyvien jätteiden lajittelu tuottaa usein päänvaivaa, ja moni miettii kuinka selviytyä joulunajan jätevuorista. Minne joulukuusen voi viedä joulun jälkeen? Entä mitä tehdä kasalle käytettyjä lahjapapereita tai olisiko niille jotain muuta vaihtoehtoa? Mihin rikkinäiset jouluvalot tulee laittaa?

Joululahjapaperit eivät kuulu keräyspaperin tai -kartongin joukkoon, koska ne ovat voimakkaasti päällystettyjä ja sisältävät paljon painoväriä, tarroja ja teippejä. Käyttökelpoiset paperit kannattaa laittaa talteen uutta käyttöä tai vaikka askartelua varten, käyttökelvottomat kuuluvat kuivajätteeseen. Kankaasta tehdyt uudelleen käytettävät lahjapussit ovat oiva tapa pienentää jätevuoria ja vähentää kierrätyskelvottoman lahjapaperijätteen määrää. Joulukortit voi puolestaan lajitella kartonginkeräykseen, mikäli niitä ei halua säilyttää joulun jälkeen.

Metalliset tuikkujen ja ulkotulien kuoret lajitellaan metallinkeräykseen uuden metallin raaka-aineeksi, samoin ruuanlaitossa käytettävät foliovuoat. Rikkinäisten ulkovalojen ja sähkövalojen oikea paikka on SER-keräys. Joulukinkun paistorasvaa ei saa kaataa viemäriin, sillä se voi aiheuttaa tukkeutumia putkistossa. Kinkun rasva tulee sulkea muovipurkkiin ja laittaa kuivajäteastiaan tai lajitella hyytynyt rasva ilman astiaa biojätteeseen.


Kuuset haketetaan hyötykäyttöön

Jouluna jätettä syntyy tavallista enemmän ja jäteastiat täyttyvät nopeasti pyhien aikana. Jos kaikki jätteet eivät mahdu astioihin, ne jätetään tiiviisti pakattuina jäteastian viereen irtojätteenä noudettavaksi. Joulun jälkeen koristeista riisutut kuuset voi kerros- tai rivitalossa asuva viedä oman talon jätekatokseen, omakotitalossa asuva lähistön hyötykeräyspisteeseen.

Viimeistään loppiaisena 8.1.2017 jätekatoksiin jätetyt kuuset kerätään Jyväskylässä maksutta ja toimitetaan haketettavaksi hyötykäyttöön. Tämän jälkeen jätetyt kuuset käsitellään kuivajätteenä ja niistä peritään erillinen keräysmaksu.


Biojäteastiaa ei kannata ruokkia joulunakaan

Jouluruokia kannattaa varata sen verran kuin syö, biojäteastiaa niillä on turha ruokkia joulunakaan. Perheessä voi esimerkiksi kysyä jokaisen lempiruokaa ja valmistaa sitten niitä.

Mahdollisista joulun tähteistä kannattaa jalostaa välipäivien tähtiä: juureslaatikoista sosekeittoja, kinkunjämistä pastakastiketta ja kaloista piirakoita. Internet on pullollaan hyviä ideoita, joita kannattaa pyhien jälkeen hyödyntää. Jos perinteiset jouluruuat eivät innosta, mikset söisi vaikkapa pizzaa, sushia tai texmexiä.

Lisävinkkejä ja -ohjeita jouluna syntyvien jätteiden lajitteluun löytyy osoitteesta www.sotkutontapaivaa.fi.


Lisätietoja:
- koordinaattori Paula Wilkman, JAPA ry, puh. 0400 361 365, paula.wilkman[at]jkl.fi
- jätehuoltosuunnittelija Terttu Nyberg, Jyväskylän kaupunki, puh. 014 266 5154, terttu.nyberg[at]jkl.fi
- www.sotkutontapaivaa.fi

16.12.2016Kristiina Pentikäinen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje