Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Ensi vuonna juhlitaan yhdessä: Suomi 100 ja Jyväskylä 180

Ensi vuonna juhlitaan yhdessä: Suomi 100 ja Jyväskylä 180

Vuonna 2017 Suomi täyttää 100 vuotta ja Jyväskylä 180 vuotta. Jyväskylän kaupunki starttaa tulevaan juhlavuoteen jo 31.12.2016 uudenvuodenaattona Kirkkopuistossa. Kello 18 aloitetaan lapsiperheiden uusi vuosi ja klo 23.30 alkaen perinteinen uuden vuoden vastaanotto ilotulituksineen.

Kaupungintalon edustalle Kirkkopuiston Paraatiaukion lippurivistöön nostetaan Suomi 100 –juhlaliputus kaupungin omien lippujen rinnalle koko juhlavuodeksi.

Kaupungin 180-vuotistapahtumia järjestetään pitkin vuotta, pääosin jo olemassa olevien tapahtumien yhteyteen. Tarkentuvasta ohjelmasta tiedotetaan lisää alkuvuodesta alkaen. Jyväskylän syntymäpäiväviikko eli Jyväskylän päivät on 21.-25.3.2017.

Kiinnostavia Suomi 100 -tapahtumia

Kaupunki järjestää itse ja on monin tavoin mukana muiden järjestämissä Suomi 100 -tapahtumissa. Tähän tiedotteeseen on koottu keskeisimpiä kaupungin omia tapahtumia, jotka valtioneuvoston kanslia on hyväksynyt Suomen juhlavuoden ohjelmaan.

Suomi 100 -juhlanäyttelyssä on esillä suomalaisen kuvataiteen helmiä Helene Schjerfbeckistä Akseli Gallen-Kallelaan

Jyväskylän taidemuseon Sata vuotta, tuhat tulkintaa (9.6.–8.10.2017) näyttelyssä on maalauksia, veistoksia ja taideteollisuutta suomalaisten taidesäätiöiden yhdistyksen (STSY) jäsenten kokoelmista 1800-luvun lopusta 2000-luvulle. Näyttely on harvinaisuus Jyväskylässä.
Taitelijoina ovat mm. Helene Schjerfbeck, Fanny Churberg, Akseli Gallen-Kallela, Eero Järnefelt, Pekka Halonen, Wäinö Aaltonen, Tapio Wirkkala ja Reima Nevalainen.

Tarinallisessa näyttelyssä pohditaan, tulkitsevatko nykyihmiset kuvataiteen sisältöä toisin kuin edelliset sukupolvet? Esillä on mielenmaisemia, kansallista kuvastoa sekä töitä, jotka vertautuvat myös nykyajan sotiin ja ahdistukseen. Lisänä on maahan muuttaneiden ja kantasuomalaisten mietteitä. Suomi-kuvaa katsotaan uusin silmin ja avoimin mielin. Jokainen katsoja tulkitsee omista lähtökohdistaan ja oman kokemusmaailmansa kautta, mutta taideteokset ovat myös kuvakieltä, joka ylittää kansojen ja valtioiden rajat.

Lisätietoja: suunnittelija Seija Heinänen, puh. 0500 542 082, seija.heinanen[at]jkl.fi
http://www.jyvaskyla.fi/taidemuseo/nayttelyt/2017/satavuottatuhattulkintaa

Jyväskylän kaupunginteatteri juhlii satavuotiasta Suomea koko vuoden

Jyväskylän kaupunginteatteri osallistuu Suomi 100 -juhlavuoteen läpi vuoden. Teatterin omissa ensi-illoissa merkkivuosi on huomioitu ohjelmistosuunnittelussa. Suuren näyttämön kauden avaa 21.1. suomalaisen elokuvan merkkiteoksen pohjalta tehty Kauas pilvet karkaavat -näyttämösovitus. Pienellä näyttämöllä ensi-iltansa saa 19.1. Minna Canthin klassikkoteksti Papin perhe, jonka uusi sovitus tuo tapahtumat nykypäivään keskelle ajankohtaisia arvokeskusteluja. Yhdessä-teeman mukaisesti teatteri tekee myös lukuisia yhteistyöprojekteja sekä Jyväskylässä että Keski-Suomen muissa kunnissa.

Teatterin näyttelijät muun muassa toteuttavat tammikuusta-marraskuuhun Tanssiryhmä Off/Balancen kanssa maakunnassa monitaiteellista Rikotaan rajoja -projektia, jossa alueellisten toimijoiden kanssa tehdään yhteisöllisyyttä ja omaehtoista tekemistä juhlistava taidetyöpaja- ja esityssarjakokonaisuus.

Glamour & Glam -kokonaisuus 28.4. on kupliva ilta musiikin, teatterin, tanssin ja elokuvaklassikoiden parissa. Ilta toteutetaan yhdessä Jyväskylä Sinfonian, Keski-Suomen Tanssin keskuksen ja Keski-Suomen elokuvakeskuksen kanssa.
Alkukesästä teatterilla järjestetään lasten ja nuorten teatterileirit, joiden teemana on yhdessä tekeminen. Myös syyskaudella Suomi 100 -teema tulee näkymään vahvasti teatterin ohjelmistossa.

Lisätietoja: teatterinjohtaja Hilkka Hyttinen, p. 050 311 8705, hilkka.hyttinen[at]jkl.fi

Kotiseutu liikkeessä - on the move

Jyväskylä isännöi Valtakunnallisia kotiseutupäiviä 10. – 13.8.2017. Kotiseutuliikkeen vuosittaiseen päätapahtumaan osallistuu runsaasti kotiseutuväkeä eri puolilta Suomea, mutta ennen kaikkea se on kaikkien jyväskyläläisten yhteinen iloinen juhla.

Jyväskylän tapahtumassa kotiseutuaate ammentaa menneestä, mutta elää vahvasti tässä päivässä ja katsoo eteenpäin. Avajaiset tanssahdellaan Kompassiaukiolla kävelykadulla, josta löytyy myös kotiseututorin myynti- ja esittelypisteet. Lounaispuiston ilmaistapahtumien esiintyjiä ovat Ilmavoimien Soittokunta, Arja Koriseva ja Seminaarinmäen mieslaulajat. Elokuun illassa istutaan Leffapiknikillä eikä yhteislauluakaan unohdeta. Entä mitä mahtaa tapahtua Kotiseutuhuutokaupassa Vanhan Toivolan Pihalla kun huutokauppakeisari Palsanmäki paukuttaa nuijaansa?

Tapahtuman keskustelukammareissa ja seminaarissa ovat aiheina muun muassa kouluopetuksen ja koulutuksen historia ja nykypäivä, seurantalot kulttuurin tiloina, sauna sekä kierrätys ja resurssiviisaus.
Kymmenen kotiseuturetkeä vie osallistujat kauniin Keski-Suomen maakuntakohteisiin ja Jyväskylän kaupunkikierroksille. Retkillä tutustutaan muun muassa Kivikauden kylään, Unescon maailmanperintökohteisiin ja Alvar Aallon arkkitehtuuriin sekä alueen huipputeknologiaan.
Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Suomen Kotiseutuliiton ja Jyväskylän yliopiston kanssa.

Lisätietoja: koordinaattori Marjo Tiainen-Niemistö, p. 014 26 64048, 040 736 4328, marjo.tiainen-niemisto[at]jkl.fi

Juhlavuosi siivittää kohti uudenlaista keskuspuistoa

Kehä Vihreä on Jyväskylän keskustan ympärille kehittyvä viheraluekokonaisuus. Aluetta kehitetään askel askeleelta viihtyisäksi ja yhtenäiseksi virkistysyhteydeksi. Kehä Vihreän vajaan kymmenen kilometrin mittainen kierros tarjoaa monipuolisesti kulttuuri-, liikunta- ja lähiluontokokemuksia.

Suomi 100- juhlavuonna Kehä Vihreällä valmistuu muun muassa koululaisten toteuttamana Sepänkeitaan yhteisötaideteos sekä asukkaiden kanssa yhteissuunnitteluna ideoitu Tourujoen puisto. Kehä Vihreään voi tutustua monin eri tavoin, esimerkiksi kesällä on luvassa suosittuja ohjattuja teemakävelyitä. Syksyllä puolestaan järjestetään Kehä Vihreää esittelevä näyttely Keski-Suomen luontomuseossa. Omatoimiset Kehä Vihreän kiertäjät voivat hyödyntää alueen karttaa opastuksineen Citynomadi-palvelussa: https://citynomadi.com/route/3276170298999d85a06f074be3b0af8e

Lisätietoja: maisema-arkkitehti Mervi Vallinkoski, p. 014 266 5060, mervi.vallinkoski[at]jkl.fi

Suomalainen Sinfonia- konsertti

Jyväskylä Sinfonia juhlistaa Suomen itsenäisyyden satavuotista taivalta Suomalainen Sinfonia -konsertilla keskiviikkona 15.11.2017 klo 19 Jyväskylän Paviljongissa. Kapellimestari Jaakko Kuusiston johtama konsertti näyttää, mitä suomalainen sinfonia vuonna 2017 parhaimmillaan ja monipuolisimmillaan on. Kansanperinteestä ja erityisesti Keski-Suomesta lähtöisin oleva musiikkitraditio kudotaan konsertissa nykymuotoisen kansanmusiikin ja suomalaisen etnon kanssa monisäikeiseksi kokonaisuudeksi.

Konsertin kantaesitysteoksena on saarijärveläisen kansanmuusikko Ville Ojasen säveltämä kansanmusiikkisinfonia orkesterille, kansanmusiikkiryhmälle, trumpetille sekä naisäänelle. Kalevalaista introa, katrillia, keskisuomalaista balladia sekä härmäläistä ryyppypolkkaa yhdistävä teos huipentuu tilausteokseen, säveltäjä Jarkko Martikaisen etnokansanlauluun, joka ruotii tämän päivän Suomea vivahteikkain tekstein. Konsertin toisella puoliajalla kuullaan Jaakko Kuusiston kokoama kokonaisuus suomalaisen klassisen musiikin helmistä, sisältäen teoksia mm. Einojuhani Rautavaaralta sekä Pehr Henrik Nordgrenilta.

Lisätietoja: intendentti Emma Anttila, p. 014 266 4169, emma.anttila[at]jkl.fi

Ja paljon muuta

Kaupungin Suomi 100 –juhlavuoteen mahtuu myös paljon muuta. Muun muassa Suomen askeleet –kansalaiskeskustelu 21.3., unelmien liikuntavuosi Unelmat liikkeelle –hankkeessa, suomalaisten kansallispukujen näyttely 20.5.-3.12. ja vanhustenviikolla monipuolista ohjelmaa. Uusia ideoita tuntuu myös koko ajan tulevan lisää.

Kaupungin www-sivuilla olevaan Tapahtumakalenteriin on luotu Suomi 100 –ryhmä kohdassa tapahtumaluokka. Toivottavasti kaikki muutkin Suomi 100 –tapahtuman järjestäjät ilmoittavat omat juhlavuoden tapahtumansa kaikille avoimessa kalenterissa www.jyvaskyla.fi/tapahtumat
Muutoinkin kukin tapahtuma vastaa itse omasta viestinnästään ja markkinoinnistaan. Kaupungin www-sivulle nostetaan tasaiseen tahtiin esille tulossa olevia tapahtumia. Samoin viisi kertaa vuodessa ilmestyvään kaupungin Jyväskylä-tiedotuslehteen kootaan juhlavuoden palsta. Tietoja kulttuuritapahtumista löytyy myös 4.1. ilmestyvästä Aaltoja!-lehdestä.

Tapahtumakalenteriin Suomi 100 -luokkaan tähän mennessä lisätyt tapahtumat

Iloista oman maan ja oman kaupungin juhlavuotta – yhdessä!
Tervetuloa ideoimaan ja osallistumaan.

Terveisin
Helinä Mäenpää, viestintäjohtaja, Jyväskylän kaupunki
p. 050 5487422, helina.maenpaa[at]jkl.fi

16.12.2016Mikael Ratschinskij

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje