Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän ja Jaroslavlin yhteistyötä 50 vuotta vuonna 2016

Jyväskylän ja Jaroslavlin yhteistyötä 50 vuotta vuonna 2016

Jyväskylän kaupunki ja Jaroslavlin kaupunki allekirjoittivat ystävyyskaupunkisopimuksen 50 vuotta sitten vuonna 1966.

Torstaina 15.12.2016 klo 14–17 Jyväskylän kaupungintalolla järjestetään tilaisuus, jossa on esillä Jaroslavlin ja Jyväskylän yhteistyön vaiheita vuosien varrelta. Tilaisuuden avaa kaupunginjohtaja Timo Koivisto ja Jaroslavlin kaupungin tervehdyksen tuo apulaiskaupunginjohtaja Viacheslav Gavrilov. Lisäksi Venäjän duuman palkitsema yrittäjäneuvos Pirjo Karhu kertoo puheenvuorossaan yritystoiminnasta Suomessa ja Venäjällä.
Ilmoittautuminen ja lisätietoja tilaisuudesta: Satu Heikkinen, satu.heikkinen[at]jkl.fi, puh. 050 325 5110.

Juhlavuosi 2016

Ystävyyskaupunkijuhlavuoden kunniaksi toteutetaan yhteisöllisen taideprojektin teokset Jaroslavlin Ystävyyden puistoon (2016) ja Jyväskylän Sepänaukiolle (2017). Lisäksi Jyväskylän valtuuskunta vieraili Jaroslavlissa toukokuussa 2016 ja Jaroslavlin valtuuskunta puolestaan Jyväskylässä joulukuussa 2016.

Yli tuhat vuotta vanha kaupunki

Jaroslavl on yli 600 000 asukkaan vanha venäläinen kaupunki ja sijaitsee Volgan rannalla Moskovasta 250 kilometriä koilliseen. Jaroslavl on tunnettu alueensa vanhoista kirkoista ja luostareista. Pääelinkeinot ovat raskas teollisuus ja tekstiilien tuotanto. Kaupungin perustajan pidetään Jaroslavl Viisasta, joka 1000 vuotta sitten karkotti ugrilaiset pakanat alueelta ja perusti linnoituksen Volgan rannalle. Jaroslavlin kaupunginjohtaja on Vladimir Sleptcov.

Yhteistyötä 50 vuotta

Jyväskylä oli ensimmäisten suomalaisten kaupunkien joukossa solmiessaan ystävyyskaupunkisuhteet Neuvostoliittoon 1950-luvulla. Alkuvuosina yhteistyö painottui enemmän urheiluun ja jyväskyläläiset urheiluseurat pitivät yhteyksiä suoraan vastaaviin jaroslavlilaisiin urheiluseuroihin.

2000-luvulle tultaessa yhteistyömuodoksi ovat vakiintuneet opiskelija- ja opettajavaihto, taidenäyttelyt ja taiteilijavaihdot, lasten ja nuorten tiedekonferenssit ja taideleirit sekä kaupunkien viralliset valtuuskunnat muutaman vuoden välein. P.G. Demidov Yaroslavl State University on Jyväskylän yliopiston yhteistyökumppani Venäjällä. Vaajakosken koululla ja Jyväskylän Lyseon lukion Harjun toimipisteellä on ollut vuodesta 1990 lähtien yhteistyötä Jaroslavlin koulun nro 13:n kanssa.

Yhteydenpidon tapa on muuttunut 1990-luvulle tultaessa puhelimesta ja faxista sähköpostiin ja 2010-luvulla yhä enemmän reaaliaikaisiin viestintätapoihin. Yhteistyössä aina 2000-luvulle asti haasteena oli kielitaito. Jaroslavlissa on edelleen vähän suomenkielen osaajia, mutta englanninkieltä osataan yhä enemmän. Jyväskylästä löytyy puolestaan monia venäjänkielen osaajia.

Suomalaisille kaupungeille ystävyyskaupunkisuhteet ovat olleet vielä 1990-luvulle tultaessa merkittäviä yhteyksiä ulkomaille. Tämän jälkeen kaupunkien kansainvälisyys on laajentunut ja arkipäiväistynyt, mm. Euroopan Unionin myötä.

Lue lisää ystävyyskaupungeista sekä mm. Keski-Suomen museon vuonna 2011 toteuttama selvitys ystävyyskaupunkisuhteiden syntymisestä (2011): http://www.jyvaskyla.fi/hallinto/kansainvalinen_toiminta/kansainvaliset_verkostot/ystavyyskaupungit

Lisätietoja:
Satu Heikkinen, kansainvälisten yhteyksien päällikkö, Jyväskylän kaupunki, puh. 050 325 5110.

13.12.2016Mikael Ratschinskij

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje