Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » i:etusivu:kuukauden tarina:20161202

Ahokoti muuttaa Kaijanlammelle keväällä

Tarja Korhonen (vas.), Heidi Stranden-Tuderus, Kaisa Lehtinen ja Olli Välikorpi tutustumiskäynnillä uuden kotitalonsa pihamaalla. Kuva: Tuija Ijäs- ”Unelmakotia” on suunniteltu osana asukkaiden muuttovalmennusta

Tarja Korhosen Unelmakoti-taulu.Tarja Korhonen ja Olli Välikorpi ovat ”valvontakäynnillä” uuden kotitalonsa pihamaalla Kaijanlammentiellä.
– Kaikki vaikuttaa hyvältä! Talo näyttää kauniilta ja nätiltä, Tarja toteaa.
– Tuleekohan pihaan kukkia? Onkohan täällä koiria ja kahvipaikka, Olli miettii.
– Valmentaudumme asukkaiden kanssa muuttoon. Käymme esimerkiksi muutaman asukkaan kanssa kerrallaan katsomassa valmistumassa olevaa taloa ja uutta lähiympäristöä. Tärkeä osa reissua asukkaille on kahvitteluhetki lähellä olevan huoltoaseman kahvilassa, palveluesimies Heidi Stranden-Tuderus selvittää.

Aittorinteellä sijaitseva kehitysvammaisten ryhmäkoti Ahokoti saa uudet 12-paikkaiset toimitilat Kaijanlammentieltä keväällä 2017. Jokaisella asukkaalla on uudessa ryhmäkodissa oma huone ja kylpyhuone.

Asukkaan oma ääni kuuluviin

Ryhmäkodin asukkaat ja työntekijät ovat aloittaneet valmentautumisen muuttoon jo hyvissä ajoin. Ahokodissa pohdittiin, miten asukkaan ääni saadaan kuuluviin ja miten asukas voi vaikuttaa omaan uuteen asuinympäristöönsä – oman huoneensa sisustukseen. Ohjaaja Kaisa Lehtinen käynnisti osana opintojaan asukkaiden kanssa ”Unelmakoti-projektin”. Projektiin osallistui alkuun kaksi asukasta, mutta unelmakotiasioita pohditaan myös muiden asukkaiden kanssa, aina kunkin asukkaan kunnon ja voinnin mukaan.

Tilojen ja huoneiden väritykset ovat arkkitehdin määrittelemiä, mutta muun muassa sisustusmateriaaleilla ja huonekaluilla kodista saa oman näköistä.

– Mietimme asukkaiden kanssa, mitä kaikkea unelmakodissa on, miltä kotona näyttää ja tuoksuu tai mitä kodin ikkunasta näkyy. Mietimme lempivärejä ja sitä, millaiset materiaalit tuntuvat mukavilta, Kaisa selvittää.

– Tutkimme sisustuslehtiä ja leikkasimme lehdistä kuvia ja teimme unelmakoti-taulut.
Tauluissa on kuvia asukkaan valitsemista huonekaluista, sisustustuotteista ja -materiaaleista ja väreistä. Tarkoitus on myös käydä sisustusliikkeissä katsomassa huonekaluja ja muita sisustustuotteita, Kaisa jatkaa.

Muuttovalmennuksen tavoitteena on auttaa asukkaita valmistautumaan muuttoon ja helpottaa asukkaiden sopeutumista uusiin tiloihin.

Kaijanlammentiellä sijaitsevan JVA Oy:n kerrostalon pohjakerrokseen rakentuvat ryhmäkodin tilat ovat nykyaikaiset ja toimivat. Ahokodin nykyiset tilat ovat teknisesti ja toiminnallisesti vanhentuneet. Ryhmäkodin lisäksi JVA vuokraa talosta kuusi asuntoa tukiasunnoiksi kehitysvammaisille henkilöille. Ryhmäkodissa on henkilökuntaa paikalla ympäri vuorokauden. Palvelusta vastaa Jyväskylän kaupungin vammaispalvelut.

www.jyvaskyla.fi/vammaiset/kehitysvammapalvelut/asuminen/ahokoti

Tuija Ijäs
Kuvat: Tuija Ijäs

1.12.2016Mikael Ratschinskij

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje