Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Musiikin valokuva-albumi -näyttely ja Jyväskylä Sinfonian kamarimusiikkikonsertit Keski-Suomen museossa

Musiikin valokuva-albumi -näyttely ja Jyväskylä Sinfonian kamarimusiikkikonsertit Keski-Suomen museossa

Näyttely: 27.11.–11.12.2016
Konsertit: su 27.11. klo 15 ja su 4.12. klo 15

Jyväskylä Sinfonian jousisoittajien Jerzy Hoffmanin, Gary Littlerin ja Grigory Tsyganovin koostama valokuvanäyttely Musiikin valokuva-albumi ja Jyväskylän Sinfonian kamarimusiikkikonsertit tarjoavat Keski-Suomen museossa uuden tavan kokea valokuvataidetta sekä kamarimusiikkia kiinteässä kokonaisuudessa.

Musiikin valokuva-albumit -näyttelyn ja kaiken kaikkiaan neljän kamarimusiikkikonsertin pääteemana on kollaasi, joka viittaa erilaisten mielentilojen, värien ja sävelten yhdistelmään. Konserteista kaksi kuullaan Keski-Suomen museon Vanhassa luentosalissa.

Valokuvanäyttely on esillä Keski-Suomen museon 1. kerroksen aulassa. Luvassa on mustavalkoisia katutaidevalokuvia, staattisia ja liikkuvia kohteita, inhimillisiä tunteita sekä upeita luontokuvia. Kuten valokuvat albumeissa ja hetket ihmiselämässä, myös konserttien visuaaliset ja musiikilliset tuokiot kulkevat pysähtymättä tunnelmasta toiseen.

Projektin taustalla on kaksi teemaa: ranskalaisen säveltäjä Erik Satien vuonna 1917 luoma termi ”sisustusmusiikki” sekä virolaissäveltäjä Arvo Pärtin Fratres-teoksen mukainen ”veljeys”. Sisustusmusiikki on alun perin tarkoittanut elävien muusikoiden esittämää taustamusiikkia. Musiikin valokuva-albumit -näyttelyn yhteydessä termi viittaa muusikoiden tapaan luoda samantyyppinen visuaalinen ja äänellinen ilmapiiri yleisölle. Pärtin Fratres-sävellyksen ensimmäinen versio valmistui vuonna 1977, minkä jälkeen siitä on seurannut lukuisia sovituksia eri instrumenteille. Konserttisarjan aikana kuullaan kaksi eri sovitusta: toinen alttoviululle ja pianolle ja toinen jousikvartetille. Latinankielinen termi fratres merkitsee veljiä/veljeyttä, millä muusikot ilmaisevat näkökantansa perinteistä kamarimusiikin esittämistapaa kohtaan. Entisaikaan kamarimusiikkia esitettiin pienissä kamareissa tai kotona perheen kesken. Muusikoille orkesteri on yhtä kuin perhe.

Jerzy Hoffman syntyi Puolan Gdanskissa vuonna 1962, muutti Suomeen vuonna 1988 ja aloitti Jyväskylä Sinfonian viulistina kaksi vuotta myöhemmin. Valokuvausharrastus alkoi jo pikkupoikana mustavalkoisilla kameroilla ja pimiössä valmistetuilla valokuvilla. Erityistä mielenkiintoa hän kokee luontokuvaamiseen, sillä Suomessa on maailman kauneimmat maisemat. Näyttelyn kuvat on otettu Suomessa, Puolassa ja Itävallassa. Toisena tärkeänä harrastuksena Jerzyllä on videokuvaaminen, mistä hän unelmoi jo lapsena. Nykyisin Jerzy pyörittää viiden videokameran ja lentävän drone-kopterikameran kalustolla sivutoimista videofirmaa kuvaten mm. konsertteja sekä erilaisia videoproduktioita.

Gary Littler (s. 1965) on toiminut Jyväskylä Sinfonian viulistina vuodesta 1988. Iso-Britanniasta kotoisin oleva Gary valokuvaa luontoa omassa puutarhassaan sekä kotikylällään Korpilahden Tikkalassa.

Grigory Tsyganov (s. 1981) on lähtöisin Moskovasta ja aloitti Jyväskylä Sinfonian sooloalttoviulistina vuonna 2013. Seitsemän vuotta sitten syntymäpäivälahjaksi saatu kamera sytytti valokuvausinnostuksen, mikä suuntautui pian mustavalkoiseen kuvaustyyliin. Grigory kuvaa mieluiten ihmisten tunnetiloja, ilmeitä ja eleitä, joita pyrkii vangitsemaan oikealla hetkellä, samoin kuin imitoimaan retro- ja vintagetyylisiä kuvia, joita näkee esimerkiksi sanomalehdissä, kirjojen kuvituksissa sekä vanhoissa tapahtumalehtisissä. Grigory toteaakin, että pelkkien valokuvien sijaan hän pyrkii luomaan kokonaisvaltaisia valokuvatöitä. Näyttelyn kuvat on otettu Ranskassa, Italiassa, Alankomaissa sekä Venäjällä.

Lisätietoja

Näyttely:
Ilja Koivisto
intendentti
Keski-Suomen museo
p. 014 2664354
sp. ilja.koivisto@jkl.fi

Konsertit:
Musiikin valokuva-albumi, osa 3
Musiikin valokuva-albumi, osa 4

Liput konsertteihin:
Keski-Suomen museo, neuvonta p. (014) 266 4346

22.11.2016Anna Möttönen

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje