Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Toinen keskitetty jyväskyläläisten influenssarokotuspäivä järjestetään 26.11. Kyllön terveysasemalla

Toinen keskitetty jyväskyläläisten influenssarokotuspäivä järjestetään 26.11. Kyllön terveysasemalla

 - Samalla tarkistetaan myös jäykkökouristusrokotteiden voimassaolo

Toinen riskiryhmien vuosittainen influenssarokotuspäivä on tulevana lauantaina 26. marraskuuta Jyväskylän Kyllön terveysasemalla. Tänä vuonna rokotukset alkavat Kyllössä jo aamulla kello 8. Rokotteita riittää kaikille, joten ennen kahdeksaa ei kannata mennä jonottamaan oven taakse. Neuvolassa rokottaminen aloitetaan kuitenkin vasta kello 9. Aikuisten rokotukset kestävät 17.30 asti ja lasten rokotukset kello 15 asti.

Ensimmäisenä rokotuspäivänä 12. marraskuuta rokotuksen haki yhteensä yli 6000 jyväskyläläistä. Jonoja ei juurikaan päässyt syntymään ja tunnelma rokotuksissa oli koko päivän ajan positiivinen.

Tärkeät rokotukset kerralla kuntoon - kävijällä on samalla mahdollisuus saada jäykkäkouristusrokote

Tänä vuonna ennalta ehkäisevää työtä tehdään tarkistamalla myös jyväskyläläisten jäykkäkouristus- eli tetanusrokotteiden voimassaolo. Rokotus on voimassa 10 vuotta kerrallaan.

– Niille rokotettaville, joilla jäykkäkouristus on mennyt vanhaksi, annamme jäykkäkouristusrokotteen. Lisäksi rokotamme pneumokokkirokotteen niille, joilla on itse hankittu rokote mukanaan päivään tullessaan, kertoo osastonhoitaja Tuula Jaakkola Jyväskylän yhteistoiminta-alueen JYTEn terveyskeskuksesta.

Muita rokotteita laajoille joukoille ei rokotuspäivissä anneta, mutta tiedot on mahdollista samalla tarkistaa kysymällä tilannetta hoitajalta.

- Esimerkiksi matkailijan rokotukset katsotaan aina erikseen, koska ne vaativat usein taustojen selvittelyä, johon ei ole rokotuspäivänä aikaa, Tuula Jaakkola kuvailee.

Influenssarokotus tulee ottaa vuosittain

Influenssarokotus on uusittava joka vuosi, sillä viruskanta muuttuu jatkuvasti. Influenssarokote kannattaa ottaa oman ja läheisten terveyden suojaamiseksi, sillä sairastuessamme tartutamme myös muita. Rokotuksesta hyötyvät erityisesti ikäihmiset, perussairaat ja pienet lapset.

- Hoitolaitoksissa rokottamisesta on selvää näyttöä taudin leviämisen ehkäisyssä. Lasten korvatulehduksista rokottamisella voidaan ehkäistä noin kolmannes, sanoo apulaisylilääkäri Ilkka Käsmä Jyväskylän keskustan terveysasemalta.

Ylimääräinen linkkivuoro ja ilmainen pysäköinti

Rokotuspäivänä on järjestetty ylimääräisiä linja-autovuoroja, ettei rokotusasiakkaiden odotusaika pysäkillä venyisi kohtuuttomaksi.
Lisävuorot ottavat asiakkaita kyytiin Vapaudenkadun paikallisliikennekeskuksen pysäkiltä numero 7, eli samalta pysäkiltä kuin muutkin Kyllöön menevät linja-autot. Autot tunnistaa linjakilven tekstistä Kyllö ja ne kulkevat keskustasta puolen tunnin välein aina 15 minuuttia yli ja 15 minuuttia vaille tasatunnin. Ensimmäinen lisävuoro Kyllöön lähtee keskustasta klo 7.45 ja viimeinen klo 16.45.

Lisävuorojen paluukyydit keskustaan lähtevät Keskussairaalantien varresta, Kyllöä vastapäätä sijaitsevalta Kyllö 1 -pysäkiltä. Myös ne kulkevat puolen tunnin välein, mutta aina tasa- ja puolitunnein. Ensimmäinen paluukyyti keskustaan starttaa klo 8.00 ja viimeinen klo 17.00.
Matkustamisesta peritään autoissa normaali paikallisliikenteen lippuhinta. Matkustaa voi joko Waltti-matkakortilla tai autosta käteisellä ostettavalla kertalipulla.
Kaikkiaan rokotuspäivänä Kyllöön ja takaisin keskustaan pääsee Linkillä kaikkiaan kuusi kertaa tunnissa. Lisävuorojen lisäksi käytettävissä ovat myös normaaleja reittejään liikennöivät paikallisliikenteen linjat 1, 2 ja 27. Lisävuorot ajavat hieman normaalivuoroista poikkeavaa, suorempaa reittiä Kyllön ja keskustan välillä.
Rokotuspäivän liikennöintiaikataulut ja –reitit löytyvät myös Jyväskylän seudun joukkoliikenteen sähköiseltä reittioppaalta osoitteessa https://reittiopas.jyvaskyla.fi.

Rokotuspäivinä Kyllön terveysasemalla on maksuton pysäköinti terveysaseman edessä olevilla Jyväsparkin pysäköintipaikoilla sekä terveysaseman takana olevilla henkilöstön pysäköintipaikoilla. Invapaikkoja lisätään rokotuspäivien ajaksi aivan terveysaseman pääovien tuntumaan. Pihalle käännyttäessä on opasteita parkkipaikoille.

Aikuisväestön rokotuksiin kuljetaan terveysaseman etupuolelta, jossa terveysaseman pääsisäänkäynnit sijaitsevat. Rokotuksiin saapuvat opastetaan oikeaan rokotuspaikkaan sukunimen etukirjaimen mukaisessa järjestyksessä. Sisäänkäyntien edessä on aakkosten mukaan menevät opasteet.
Neuvolaan kuljetaan terveysaseman etupuolelta ensimmäisestä sisäänkäynnistä. Neuvola sijaitsee toisessa kerroksessa. Terveysaseman tiloissa ja pihalla on myös oppaita neuvomassa rokotuksiin tulijoita oikeaan rokotuspisteeseen.

Riskiryhmät ja heidän läheisensä voivat valita rokotuspäivän

Riskiryhmään kuuluvat ja heidän läheisensä voivat tulla mihin tahansa Kyllön rokotuspäivään.

Rokotuksen saavat ilmaiseksi riskiryhmät, joita ovat
- Sosiaali- ja terveyshuollon sekä lääkehuollon henkilöstö
- Raskaana olevat naiset
- Kaikki 65 vuotta täyttäneet
- Kaikki 6–35 kuukauden ikäiset lapset
- Sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
- Vakavalle influenssalle alttiiden kanssa asuvat tai muuten säännöllisesti tekemisissä olevat
- Varusmiespalvelukseen astuvat miehet ja vapaaehtoiseen asepalvelukseen astuvat naiset

Muut kuntalaiset voivat halutessaan hankkia rokotteen itse lääkärin antamalla reseptillä ap-teekista. Työterveyspalvelujen piirissä olevat saavat rokotteen omalta työterveyshoitajalta varaamalla ajan normaalina vastaanottoaikana. Mikäli työterveyspalvelut eivät ole käytettävissä tai työterveydessä ei rokoteta, pitää apteekista noudetun rokotteen kanssa saapua yleisiin rokotuspäiviin. Esteitä rokottamiselle ovat kuumeinen infektio ja voimakas kananmuna-allergia. Rokotukseen on otettava mukaan Kela-kortti ja neuvolassa asioidessa myös neuvolakortti. Vaatetuksen on hyvä olla sellainen, että ylävartalon saa riisuttua helposti.

Liikuntarajoitteiselle potilaalle rokote voidaan antaa myös omalla terveysasemalla muun vastaanottokäynnin yhteydessä. Keskitettyjä rokotuspäiviä kokeiltiin Kyllössä ensimmäisen kerran vuonna 2013, ja päivät ovat tavoittaneet joka vuosi yhä enemmän jyväskyläläisiä. Viime vuonna rokotteen sai Kyllössä neljän rokotuspäivän aikana yhteensä 12 500 jyväskyläläistä. Jyväskylän rokotuspäivien kattavuus on valtakunnallisesti huipputasoa. Esimerkiksi yli 65-vuotiaista rokotuksessa kävi 47 prosenttia. Luku on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tilastojen mukaan valtakunnallisesti korkea.

Terveystapahtuma osana rokotuspäivää

Kyllöön rokotettavaksi tulevat voivat tutustua TERVE-terveystapahtumaan, jossa tänä vuonna teemana on terveys elämäntapana. Tapahtumassa on esillä muun muassa terveydenhuollon sähköiset palvelut ja paikallisten yhdistysten toiminta. Antamalla liikunnallisen uudenvuodenlupauksen voi osallistua arvontaan. TERVE-tapahtuma on Kyllön toisen kerroksen käytävällä.

JYTE-alueen rokotuspäivät ja paikat

Lapsille ja raskaana oleville
Kyllön neuvolassa jyväskyläläisille ja muuramelaisille:
- lauantai 26.11.2016 klo 9 – 15
- lauantai 10.12.2016 klo 9–13
- lauantai 14.1.2017 klo 9–13

Aikuisille
Yleiset rokotuspäivät Kyllön terveysasemalla:
- lauantai 26.11.2016 klo 8 – 17.30
- lauantai 10.12.2016 klo 8 –13
- lauantai 14.1.2017 klo 8 –13
Kyllön rokotuspäivät on tarkoitettu kaikille terveyskeskusalueen asukkaille. Osoite: Keskus-sairaalantie 20, Jyväskylä.
Korpilahden ja Tikkakosken terveysasemilla rokotetaan vastaanottokäyntien yhteydessä.

Riskiryhmiin kuuluvia koululaisia rokotetaan kouluterveydenhuollossa tai Kyllön keskitettyinä rokotuspäivinä. Riskiryhmiin kuuluvat opiskelijat voivat saada rokotuksen niin ikään opiskeluterveydenhuollon vastaanottokäynnin yhteydessä tai Kyllön keskitettyinä rokotuspäivinä. Rokotuksia annetaan myös terveystarkastusten yhteydessä neuvoloissa sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa. Lisätietoja voi kysyä omalta terveydenhoitajalta.

Lisätietoja:
www.jyvaskyla.fi/terveys
osastonhoitaja Nina Leppänen, Vaajakosken terveysasema, p. 014 336 6167 ja osastonhoitaja Anne Kirmanen, Palokan terveysasema, 014 336 6091

21.11.2016Mikael Ratschinskij

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje