Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän kehitysvammaisten viikolla syksyllä avautuneessa toimintakeskus IMPROssa avoimet ovet sekä muuta avointa ohjelmaa kaupunkilaisille

Jyväskylän kehitysvammaisten viikolla syksyllä avautuneessa toimintakeskus IMPROssa avoimet ovet sekä muuta avointa ohjelmaa kaupunkilaisille

Kehitysvammaisten viikolla 29.11.–9.12. myös kaikille kaupunkilaiselle tarjolla olevaa ohjelmaa. Vammaispalveluiden uusimmassa toimintakeskuksessa IMPROssa on avoimet ovet 30.11., Kortepohjassa Päivätoiminta 1:ssä ja Kortetuvalla on myyjäiset 2.12. ja Korpilahden toimintakeskuksessa 3.12. joulumyyjäiset. Lisäksi kaupunginkirjastolla on esillä Luovuus ja Herkkyys -taidenäyttely. Muu kehitysvammaisten viikkojen liikunnallinen ja kulttuuripitoinen ohjelma on pääosin suunnattu kehitysvammaisille henkilöille ja heidän omaisilleen.

Uusi toimintakeskus IMPRO perustettiin tarpeeseen

Toimintakeskus Impro aloitti toimintansa elokuun lopussa. Impro tarjoaa tavoitteellista, monipuolista ja yksilöllistä päivätoimintaa kehitysvammaisille ja autismin kirjon henkilöille. Improssa muun muassa opetellaan elämäntaitoja ja toimimaan ryhmässä, harrastetaan taideaineita, tehdään aistiharjoituksia, liikutaan ja ulkoillaan.

Improssa on yhteensä 20 asiakaspaikkaa ja siellä työskentelee viisi ohjaajaa.

– Tarve uudesta toimintakeskuksesta syntyi, kun uusia koulunsa päättäviä asiakkaita oli ilman opiskelu- tai päivätoimintapaikkaa, palveluesimies Jorma Toropainen selvittää.

Päivien selkeä rakenne helpottaa arkea

Yksi keskeisimpiä asioita Impron toiminnassa ovat kommunikointi ja vuorovaikutus.
– Suurin osa asiakkaistamme ei pysty tuottamaan puhetta, joten käytämme vaihtoehtoisia kommunikaatiotapoja, kuten kuvia, viittomia, selkokieltä ja fasilitointia, Impron ohjaajat kertovat.

Aamuisin on kokoukset, joissa käydään yhdessä läpi mitä päivä, tuleva viikko ja lähikuukausi tuovat tulleessaan.
– Myös kuulumisia, tunteita, iloja, huolia tai muuta mielessä pyöriviä asioita pohditaan yhdessä. Opetellaan kertomaan myös omia mielipiteitä, kyllä ja ei - sanan sanomista, sitä, miltä tuntuu, miksi tuntuu sekä tekemään valintoja, ohjaajat Sari Niemi, Johanna Joutsen, Hille Bohm ja Marjo Pöntiö kertovat.

Aamupäivällä ja iltapäivällä on toimintatuokiot ja ruokailun jälkeen hiljentyminen.
– Silloin ladataan akkuja ja aisteja, ohjaajat kuvaavat.

Iltapäivän vapaa-ajan ohjelma voi olla itsenäistä tai ohjattua ja tekemisen jokainen saa valita itse. Tekeminen voi olla itsenäistä tai ohjattua.

Avoimien ovien päivää vietetään Improssa keskiviikkona 30.11. klo 12–15, osoitteessa Vasarakatu 9 B, sisäänkäynti rakennuksen takana.

Luovuus ja Herkkyys –taidenäyttelyssä eri tekniikoilla toteutettuja taideteoksia ja runoja

Luovuus ja Herkkyys –taidenäyttelyssä 29.11.–9.12. kaupunginkirjastolla on esillä jyväskyläläisten kehitysvammaisten henkilöiden ja Bovallius-opiskelijoiden erilaisilla tekniikoilla toteutettuja taideteoksia sekä kehitysvammaisten henkilöiden kirjoittamia runoja. Näyttely tarjoaa myös toisenlaisia aistikokemuksia, muun muassa kuunneltavaa materiaalia.

Myyjäiset perjantaina 2.12. Kortepohjassa ja 3.12. Korpilahdella

Perjantaina 2.12. klo 9-13 Kortepohjassa, Päivätoiminta ykkösessä, Tilustie 1 sekä Kortetuvalla, Isännäntie 2, on myyjäiset. Myynnissä on muun muassa joulukortteja sekä uusiomateriaaleista valmistettuja sisustustuotteita.

Korpilahden toimintakeskuksessa, Ahotie 1, vietetään joulumyyjäisiä lauantaina 3.12. klo 10-14. Myynnissä on erilaisia kädentaitotuotteita ja kortteja. Myös kahvila Mustapannu on avoinna.

Viikkojen järjestelyistä vastaa Jyväskylän kaupungin vammaispalvelut yhteistyökumppaneidensa kanssa.

Kehitysvammaisten viikon ohjelma
www.jyvaskyla.fi/vammaiset/kehitysvammapalvelut/teemaviikko


Lisätietoja:
Palveluesimies Jorma Toropainen, p. 014 266 3915
Palvelupäällikkö Päivi Junnilainen, p. 014 266 3636

21.11.2016Tuija Ijäs

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje