Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Jyväskylän vanhuspalveluissa kulttuuria kuvataiteilijan kanssa taiteilijaresidenssitoiminnassa

Jyväskylän vanhuspalveluissa kulttuuria kuvataiteilijan kanssa taiteilijaresidenssitoiminnassa

kuvanveistäjä Satu SalminenJyväskylän kaupungin vanhuspalvelut ja Taiteen edistämiskeskus tekevät yhteistyötä vanhuspalveluiden asumisyksiköissä. Yhteistyön tavoitteena on tuoda kulttuuria ja virkistystä ikääntyneiden asukkaiden luokse.

-Taiteella on tutkitusti monia positiivisia vaikutuksia yksilön ja yhteisön hyvinvoinnille. Taiteilijaresidenssiohjelmassa on lähdetty rakentamaan pitkäkestoista ja pysyvää mallia palvelutalojen ja taiteen kentän kanssa yhteistyössä. Elämän mielekkyyden ja inhimillisyyden näkökulmat ovat nousseet vahvoina motiiveina toiminnan kehittämisessä. Taiteilijaresidenssitoiminnan mallia ollaan kokeiltu myös muualla Suomessa ja siitä ollaan kiinnostuneita ympäri Suomen ja jopa kansainvälisesti, kertoo taiteen ja hyvinvoinnin läänintaiteilija Pauliina Lapio Taiteen edistämiskeskukselta.
T.A.K.T. -työryhmän suunnittelemaa taiteilijaresidenssitoimintaa on toteutettu Kyllikinkadun ja Huhtasuon palvelutaloissa syksyn ajan. Palvelutalojen asukkaat pääsivät taiteilemaan luonnon materiaaleilla yhdessä projektia toteuttaneen kuvanveistäjä Satu Salmisen kanssa.

Palvelutaloissa sukellettiin lapsuusmuistoihin kaarnalaivoin ja käpylehmin

Kyllikinkadun palvelukeskuksessa Satu Salminen valmisti yhdessä asukkaiden kanssa kävyistä näyttävän Lentävä käpylehemä -teoksen, jota saadaan nyt ihailla palvelukeskuksen aulassa.
Huhtasuon palvelutalossa keskityttiin asukkaiden lapsuusmuistoihin ja luontoon. Pienten kaarnalaivojen lisäksi asukkaat ovat valmistaneet suurta kaarnalaivateosta. Kaarnalaivassa on ajatusten purje, joka muodostuu laminoiduista asukkaiden käsin kirjoittamista elämänopeista, sanonnoista ja lausahduksista.
Projektin tavoitteena on, että mahdollisimman moni asukas saa osallistua.

– Asukkaat istuvat mielellään pöydän ympärillä ja seuraavat taiteilijan työskentelyä. He voivat halutessaan osallistua eri tavoin taideteoksen valmistelutöihin. Huumori sävyttää keskustelua ja puheenaiheet polveilevat, ollaan porukalla kiinni elämässä ja hetkessä, ohjaaja Helena Hjelt vanhuspalveluista kuvailee.

-Taiteilijaresidenssitoiminnan jatkosta sovitaan, kun on arvioitu toiminnan vaikuttavuutta. On upeaa, kun löydetään uusia tapoja rikastuttaa palvelutaloissa asuvien ikääntyneiden asukkaiden arkea, kertoo ympärivuorokautisen asumisen ja hoidon palvelupäällikkö Eeva-Liisa Saarman.

Taiteilijaresidenssin päätöstä juhlistetaan Huhtasuon palvelutalolla 24.marraskuuta

Taiteilijaresidenssin päätösjuhlaa vietetään Huhtasuon palvelutalossa torstaina 24. marraskuuta kello 13. Tällöin myös valmis teos paljastetaan. Tilaisuudessa esiintyvät Jyväskylän Sinfonian muusikot Nahoko Kinoshita (oboe) ja Alexix Roman (huilu).

Lisätietoa: ohjaaja Helena Hjelt, vanhuspalvelut, puh. 014 266 3832, läänintaiteilija Pauliina Lapio, Taiteen edistämiskeskus, puh. 02 95330833

17.11.2016Sanna Siniluhta

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje