Suoraan sisältöön
Avaa navigaatio
Jyväskylän kaupunki » Uutisarkisto » Rikos- ja riita-asioiden ohjautuminen sovitteluun sujuvammaksi - sovittelun ohjaaja maanantaisin Jyväskylän poliisiasemalla

Rikos- ja riita-asioiden ohjautuminen sovitteluun sujuvammaksi - sovittelun ohjaaja maanantaisin Jyväskylän poliisiasemalla

Rikos- ja riita-asioiden ohjautumista sovitteluun halutaan sujuvammaksi sekä palvelun saavutettavuutta parannetaan Jyväskylässä. Keski-Suomen sovittelutoimiston ja poliisin yhteistyötä on tiivistetty: yhden rikos- ja riita-asioiden sovittelun ohjaajan työpiste on ollut kokeiluluonteisesti päivän viikossa Jyväskylän poliisiasemalla heinäkuusta lähtien joulukuun loppuun saakka. Poliisiasemalle jalkautumisen tavoitteena on asioiden ja asiakkaiden helpompi ja nopeampi ohjautuminen sovitteluun.

– Kun asiakas tekee rikosilmoituksen poliisiasemalla tai riita-asioissa, joita poliisi ei tutki, mutta sovittelu on mahdollista, voidaan asiakas opastaa ottamaan yhteyttä sovitteluun, kertoo rikoskomisario, Keski-Suomen perustutkintayksikön johtaja Olavi Saunamäki Jyväskylän poliisiasemalta.
– Asiakas saa saman tien tietoa sovittelusta sekä tiedon siitä soveltuuko tapaus soviteltavaksi, jatkaa sovittelun ohjaaja Päivi Estola Keski-Suomen sovittelutoimistosta.

Saman katon alla oleminen helpottaa ja madaltaa myös sovittelutoimiston ja poliisin yhteistyötä.
– Konsultaatio ja yhteydenpito puolin ja toisin on sujuvampaa, sovittelun ohjaaja Päivi Estola kertoo kokemuksista.

Sovitteluun tulleiden rikos- ja riita-asioiden aloitemäärä väheni Keski-Suomessa useana vuonna huolestuttavasti, joten Keski-Suomen sovittelutoimistossa käynnistettiin keväällä 2015 sovittelutoimiston ja poliisin yhteistyön kehittämishanke.

Hankkeella oli välitön positiivinen vaikutus, sillä vuonna 2015 sovitteluiden määrä nousikin huikeasti.
– Viime vuonna sovittelualoitteita tehtiin yhteensä 465, joka on 34 % enemmän kuin vuonna 2014. Tänä vuonna emme taida päästä ihan viime vuoden huippulukemiin, selvittää sovittelun ohjaaja Päivi Estola, jonka opintoihin kehittämishanke on liittynyt.

Sovitteluprosessi lähtee liikkeelle sovittelualoitteesta, jonka voi tehdä jompikumpi rikoksen ja riidan osapuolista, huoltaja, edunvalvoja, poliisi, syyttäjä tai muu viranomainen sovittelutoimistolle. Aloitteista noin 80 % tulee poliisilta.

Sovittelu tarjoaa vapaaehtoisen, maksuttoman, puolueettoman ja luottamuksellisen mahdollisuuden rikosten ja riitojen osapuolille kohdata toisensa ja käsitellä tapahtuman aiheuttamia haittoja. Tavoitteena on saada tilanteen osapuolet keskustelemaan keskenään tilanteesta ketään syyllistämättä. Koulutetut vapaaehtoiset toimivat sovittelijoina. He auttavat rikosten ja riitojen osapuolia rakentamaan sovintoa. Eniten sovitellaan pahoinpitelyjä, vahingontekoja, varkauksia ja laittomia uhkauksia.

www.jyvaskyla.fi/sovittelu

Lisätietoja:
Sovittelun ohjaaja Päivi Estola, p. 014 266 3619, Keski-Suomen sovittelutoimisto
Vastaava sovittelun ohjaaja Heidi Nieminen, p. 014 266 3620, Keski-Suomen sovittelutoimisto
Rikoskomisario, Keski-Suomen perustutkintayksikön johtaja Olavi Saunamäki, p. 0295 44 8 340, Sisä-Suomen poliisilaitos, Jyväskylän poliisiasema

31.10.2016Tuija Ijäs

Copyright © Jyväskylän kaupunki 2018 | Sivun alkuun | Tietoja sivustosta
Jyväskylän kaupungin pääFacebook-sivu Jyväskylän kaupungin pääTwitter-virta Jyväskylän kaupungin pääYouTube-kanava Jyväskylän kaupungin rss-virrat ja ohje